Kolejny rok, kolejne upały słonecznych dni nadchodzącego lata .
W ciepłe dni wcale nie mamy ochoty na tłusty stek z rożna prawda ?
Kiedy przychodzi pora na posiłek wybieram raczej koktajle, smoothie lub pieczone warzywa - metoda na głoda.
Jednym z pomysłów na posiłek który zrobiłam ostatnio był krab w majonezie .
Taka niskokaloryczna sałatka , bardzo aromatyczna ..zapach powoduje że ,,ślinka cieknie,,.
Potrzebne składniki :
-Mrożone albo puszkowane mięso z kraba . Ja kupiłam w Tesco marynowane w solance.

- Majonez (4-5 dużych łyżek)
- sok z cytryny
- pół czerwonej cebuli
- pół awokado
- pół świeżego zielonego ogórka
- garstke kaparów
- sproszkowana słodka papryka
- szczypta soli i pieprzu
z ziół:
- 2-3 gałązki bylicy estragonu czy inaczej zwanej bylicy draganek
- 2-3 gałązki trybuli ogrodowej
Miałam problem ze znalezieniem trybuli w sklepie (jest sprzedawana tylko w ,,specjalistycznym sklepie,,

ale popularna francuska restauracja ją miała

z tamtąd ją ,,zgarnełam ,,
estragon
trybula ogrodowa
Warzywka pokroiłam w drobną kostkę ,a listki z gałązek ziółek posiekałam pod nożem .
Mięso z kraba musimy bardzo ale to bardzo dobrze odsączyć z wody . Ja wyciskałam mięso z nadmiaru wody przez materiałową ściereczkę.
Mięso skrapiamy sokiem z cytryny
Mieszamy w głębokiej misce z wszystkimi składnikami
Dodajemy majonez, szczyptę soli i pieprzu
Mieszamy wszystko bardzo dokładnie
Krab w majonezie formułujemy na płaskim talerzu na placuszka posypując szczyptą słodkiej papryki na samym czubku
Do tego białe tostowane pieczywo
Voila! Kto lubi mięso z kraba ?

Próbowałyście?