Wpisy oznaczone tagiem "daniespecjalne" (2)  

na.walizkach
 
Od dawna  chciałam sięgnąć po przepisy na desery z użyciem nasion CHIA jakie znajdziemy na internecie . Produkty pełne w wartości odżywcze dla organizmu są tak spopularyzowane że nowe sposoby na przyrządzanie dań z chia cieszą się dużym zainteresowaniem więc są wciąż tworzone nowe przepisy dlatego w dużej ilości przepisów  przebieramy :D.

Takie desery wizualnie wyglądają świetnie , smakują także :D no a przede wszystkim ile to ma witamin !

Za najważniejszą informację na temat nasion Chia czyli szałwii hiszpańskiej uznaję że 2 łyżki stołowe tego produktu zaspokajają 1/3 zapotrzebowania na minerały : kwasy tłuszczowe , witaminy i białko.


Wybrałam przepis z blendowanymi owocami pomarańczy i kiwi .Myślę że jest to najlepszy przepis bo te owoce przełamują smak kremowego łagodnego słodkiego smaku mleka sojowego z tymi nasionami właśnie tą swoją kwaskowatością. :)
chia.jpg

Potrzebujemy :
300ml mleka sojowego
50gram nasion szałwi hiszpańskiej
2 pomarańcze (ja użyłam 4)
4 kiwi ( użyłam 6)
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii ( może być i cynamon :p)

dodatkowo:
truskawki deserowe na udekorowanie naszego deseru ;)


chia1.jpg

Zrobiłam 3 duże kieliszki tego smakołyku .Ilość porcji zależy od wielkości naczyń z których korzystamy xd .

50 gram nasion zalałam  300ml mleka sojowego. Dodałam dwie łyżki miodu . Trzeba także dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ja umyślałam sobie że dodam łyżkę cynamonu :D Po czym odstawiłam tą mieszankę na 3 godziny do lodówki.

chia2.jpg

Po tym czasie zblendowałam w jednym naczyniu 4 pomarańcze a w drugim 6 kiwi. Kiwi skropiłam sokiem z cytryny.
chia3.jpg

I wszystko ułożyłam warstwami za koleją : na dnie mus z pomarańczy

chia4.jpg

potem warstwa puddingu jaki nam powstał z mieszanki nasion i mleka ..
chia5.jpg

następnie mus z kiwi , kolejna warstwa puddingu
chia6.jpg

i kończę deser musem z pomarańczy na wierzchu ..
chia7.jpg

Ozdabiam truskawką deserową którą nabijam na krawędź kieliszka. :) :)
chia8.jpg


chia9.jpg


chia10.jpg

Mówi się że Grunt to Zdrowie ! ;)
chia13.jpg

Wczoraj częstowałam gości deserem z chia  z truskawkami oraz borówką amerykańską i masą śmietanową truskawkową dla zmaksymalizowania smaku. Oczywiście serwowałam w dużych kielichach ;p
j.jpg

bay.png
  • awatar Wiky the Metal-Punk!: Wygląda fajnie ^^. Może kiedyś się skuszę :). Pozdrawiam i zapraszam do mnie :).
  • awatar Ms.Atez: wygląda kusząco, chyba muszę się przełamać do nasion chia ;)
  • awatar gość: Kocham nasionka chia! Przepis na pewno wypróbuję :)
Pokaż wszystkie (16) ›
 

na.walizkach
 
Postanowiłam stworzyć danie z plamiakiem inaczej zwanym łupaczem.
Biała delikatna rybka charakteryzująca się dużą kruchością.
Popularna ryba w krajach anglosaskich .. w Wielkiej Brytanii :)
W Polsce ryba mało znana. Szukając przepisów nie znalazłam wiele!

Odwzorałam z wyglądu danie z plamiakiem podawane w jednej z francuskich restauracji.


Plamiak w boczku na górce z zielonego groszku otoczonego miąższem pomidora w occie.
danie.jpg



Potrzebne składniki:
2 filety rybne łupacza,plamiaka
300gram boczku w plastrach
400 gram zielonego groszku może być mrożony ja mam świeży w zimie ! :D
pędy groszku lub rukwii wodnej
1 pomidor
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól,pieprz
danie1.jpg


danie2.jpg

Plamiak pochodzi z rodziny dorszowatych więc można poddać obróbce termicznej w tych samych parametrach jak dorsza.

Najlepiej 2 godziny przed przygotowywaniem filety spryskać sokiem z cytryny i włożyć do lodówki.
Pozbędziemy się ich specyficznego ,silnego morskiego zapachu.

Ale i obwijanie filetów boczkiem do tego dania rozwiązuje samoistnie problem. W czasie pieczenia ryba przesiąka aromatem mięsa ( no i  boczek także trzyma rybę w jednym kawałku pomimo jej kruchości :) ) .

Obwijamy łupacza boczkiem bez twardej grubej skóry.
Tak przygotowane filety wkładamy na brytwance do piekarnika na 20 minut w 200°C(termoobieg)

danieh.jpg

Zielony groszek gotujemy aż będzie miękki . Przecieramy groszek z czosnkiem i masłem , mieszamy do uzyskania jednolitej papki . Doprawiamy solą i pieprzem.
danie5.jpg


danieh1.jpg

Pomidora nacinam ,sparzam w gorącej wodzie aby łatwo odeszła skórka , miąższ kroję na kostki i mieszam z octem .
danie8.jpg

Dekoruję pomidorem
danie9.jpg

oraz rukwią wodną ale i mogą to być także pędy groszku :)
danie12.jpg

Przy mało kolorystycznym daniu zielony groszek zawsze sprawia że wszystko prezentuje się lepiej . Plamiak otulony boczkiem gra tu pierwszorzędną rolę ;p rzeczywiście nie ma innej ryby o  tak ładnych białych miękkich płatach  . Ryba idealna :P


danie10.jpg


bay.png

Dziewczyny które chcą dbać o linię wybiorą tą niskokaloryczną rybkę :P :P
  • awatar Kashmirkaa: Ciekawy przepis i super podane :)
  • awatar little_my: Faktycznie mało znana w Polsce, wyglądasz pysznie :)
  • awatar Crazy Girl: Wygląda bardzo apetycznie, ale rzeczywiście pierwszy raz słyszę o tej rybie :)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

 

Kategorie blogów