Wpisy oznaczone tagiem "deser" (624)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Kilka razy pisałam Wam już, że uwielbiam Rzeszów. Dobrze czuje się w tym mieście, ponieważ nie jest tak zatłoczone jak Kraków i posiada dużą ilość ciekawych knajp.

21175764_1380640978649880_1621520229_n.jpg

Prawie zawsze, gdy jestem w Rzeszowie idziemy na lody :) Byliśmy już kilka razy u Myszki i we Fragoli. Przyszedł czas na coś nowego i trafiliśmy do Rzeszowskiej Manufaktury.
To właściwie tylko budka z lodami i miłymi paniami… ale, z jakimi pysznymi lodami. Skusiłam się na polecony przez znajomą słony karmel, który choć dobry przegrywał z genialnym smakiem bezy z maliną. W niecodziennej ofercie można było znaleźć też lody San Escobar o smaku czekolady i rumu, które również polecam.

19970814_1339089942804984_453101055_n.jpg


20045828_1339089796138332_671125702_n.jpg

Z lodami w dłoni spacerowaliśmy po słonecznym Rzeszowie odkrywając jego cudowne zakątki, na przykład studnie z żabim posążkiem. Całowałam, ale żaba nie zmieniła się ani w księcia, ani w księżniczkę. Według jednej z legend czarownik zamienił złą księżniczkę w ropuchę, za co został wtrącony do lochu i tam umarł. Księżniczka długo błąkała się po mokradłach wydając żabi dźwięk “rzesz”, a echo odpowiadało jej: “uw”. Zrozpaczony król w końcu znalazł innego maga, który zdołał odczynić zły urok. Odmieniona księżniczka w ramach wdzięczności osuszyła mokradła i założyła na nich miasto- Rzeszów.

21175639_1380640958649882_2083592222_n.jpg


21208321_1380640988649879_880577067_n.jpg

Nasz spacer dobiegł końca na ulicy Adama Mickiewicza w Muzeum Dobranocek. Bilet kosztuje jedyne 7 zł, a w niewielkim obiekcie możemy podziwiać duży zbiór gadżetów związanych z dawnymi dobranockami, takimi jak: Kot Filemon, Jacek i Agatka, Smerfy, Muminki, Bolek i Lolek, Reksio, Krecik, Miś Uszatek i wiele innych. Oprócz tego w muzeum znajdują się rękopisy scenariuszy odcinków, oryginalne kukiełki i foliogramy wykorzystywane do produkcji wspomnianych bajek.

21150784_1380641071983204_618142034_n.jpg


21244452_1380641078649870_629127229_n.jpg


21150828_1380640945316550_321429945_n.jpg

Za każdym razem odkrywam nowe, magiczne miejsca Rzeszowa i Wam również polecam spacery po tym urokliwym mieście, lody z Rzeszowskiej Manufaktury oraz miłe wspomnienie dzieciństwa w Muzeum Dobranocek.
Ogólne ocena:
Rzeszowska Manufaktura Lodów: 8/10

Muzeum Dobranocek: 7/10.

21208348_1380641051983206_1461006890_n.jpg


21208498_1380641028649875_1846096350_n.jpg
Pokaż wszystkie (2) ›
 

gdzietuwyjsckrakow
 
To, że postawiłam sobie za cel spróbować wszystkich krakowskich lodów to już wiemy. Good Lood zachwalają wszyscy na każdym kroku. Co te lody mają w sobie?

13820417_1040522815995033_698464030_n.jpg

Przed napisaniem tego wpisu musiałam wybrać się do Good Lood aż dwa razy, żeby dobrze posmakować ich wyrobów ;)
Jak już wspomniałam w tytule to obecnie najpopularniejsza krakowska lodziarnia. Dlatego przed zakupem lodów należy odstać swoje w mega długiej kolejce.

20120748_1342932759087369_263175079_n.jpg

Gdy już się naczekałem mogłam spróbować intrygującej śmietanki ze Skały oraz przesłodkiej krówki ciągutki. Czy różnica między śmietanką ze Skały a zwykłymi lodami śmietankowymi jest wyczuwalna? O dziwo tak. Myślałam, że będzie smakowała identycznie, ale w Good Lood’owej śmietance nie ma śladu posmaku chemii czy konserwantów. Jest delikatna i słodka jak prawdziwa wiejska śmietanka.

13936974_1040522809328367_399530790_n.jpg

Przy następnej wizycie wróciłam do krówki ciągutki, w której się zakochałam i dobrałam do niej truskawkową Margaritę- wegański sorbet. Ogólnie nie lubię sorbetów, ale uwielbiam Margaritę, więc się skusiłam. Nie pożałowałam! Sorbet z Good Lood nie przeszywał zimnem przy każdym kęsie i nie smakował jak woda (większość sorbetów zapewniła mi właśnie takie doznania), był słodki i zalatywał dobrze zrobioną Margaritą.

20117333_1342932705754041_1792815450_n.jpg

Obsługa w lodziarni odznacza się anielska cierpliwością, skoro pomimo tylu klientów panie dalej są miłe.  Ceny Good Lood oferuje dość przystępne.
Teoretycznie stoliczki, aby zjeść lody na miejscu są. W praktyce siedzenie przy nich oznacza ciągłe poczucie osaczenia i oczy wszystkich osób stojących w kolejce zwrócone na nas,
w momencie gdy akurat brudzimy się lodem. Polecam, zatem spacer po okolicy, na przykład po Kazimierzu, gdy zdecydujemy się na Good Lood na Placu Wolnica.
Podsumowując, Good Lood to pozycja obowiązkowa na mapie każdego lodomaniaka będącego w Krakowie.
Ogólna ocena: 10/10
FB: www.facebook.com/LoodIsGood/
Web: www.goodlood.com
  • awatar st.anger: Oj,spróbowałabym tych o smaku Margarity.
  • awatar tica: Ja jadłam karmel z solą też bardzo dobre, ale jednak nic nie przebije tych ze Starowiślnej :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

gdzietuwyjsckrakow
 
W sumie to ani nie jogurt, ani nie lody, tylko mrożony jogurt. Pewnie większość z Was w dzieciństwie robiła lody z "Danonków". Pamiętacie ten smak przesadnie zmrożonej śmietany z wodą? Zapomnijcie o nim. Feel the Chill to nie to.

13819297_1029229227124392_1426111680_n.jpg

Te jogurtu mrożone są pyszne. Prawdziwie kremowe
z delikatnym jogurtowym posmakiem, który nie dominuje a nadaje niepowtarzalności.
Oprócz "lodo-jogurtu" mamy do wyboru mnóstwo różnych posypek i dodatków. Nie mogłam sobie odpuścić moich ukochanym M&M.

13730760_1029229190457729_150007964_o.jpg

Cały proces wygląda w ten sposób: od przeciętnie miłej Pani dostajemy kubeczek i sami nakładamy masz deser. Następnie oddajemy pojemniczek Pani
z obsługi, która go waży. Płacimy. I tu pojawia się problem, bo gdyby nie voucher na 10zł od All in Card mój mały deserek kosztowałby aż 16 zł. To zdzierstwo i pomimo, że jogurt mrożony smakuje dobrze nie jest warty takiej ceny.

13819554_1029229280457720_1074498017_n.jpg



13816977_1029229507124364_399979805_n.jpg

Minusem jest też gakeriana lokalizacja. Stoliki
i krzesła na wyspie w korytarzu Galerii Kazimierz nie sprzyjają rozkoszowaniu się smakiem deseru.

13817215_1029229167124398_215825454_n.jpg

Podsumowując, myślę że raz można sobie pozwolić na takie szaleństwo i przepłacić za mrożony jogurt
w Feel the Chill, aby poznać jego cudowny smak.

Ogólna ocena 6/10.
 

gdzietuwyjsckrakow
 
Dla niektórych lato to słońce, urlop, woda, czasem góry. Moim pierwszym skojarzeniem są lody, bo nigdy nie smakują tak dobrze jak w lecie.

14569759_1083776558336325_1122565177_n.jpg


W sumie to jem lody o każdej porze roku, ale nigdy nie czerpię z tego takiej przyjemności jak latem. Porcja (duża) pysznych lodów w łapce i spacer skąpanymi w promieniach słońca uliczkami krakowskiego Starego Miasta, to jest właśnie TO.

14389729_1070579266322721_1936212126_n.jpg

Podczas jednego z podobnych spacerów trafiłam na lodziarnie na ulicy św. Tomasza. Bez jakiejś specjalnej nazwy, po prostu pod szyldem “Lody”. Kiedyś w tym samym miejscu był chiński fast food.
Muszę powiedzieć, że niepozornie wyglądający lokal podbił moje serce. To były zdecydowanie najlepsze lody, jakie do tej pory jadłam. Aż ślinka cieknie mi na wspomnienie cudownie mlecznej Kinder Czekolady oraz słodko- gorzkiej kawy z białą czekoladą.

14397996_1070579196322728_173730279_n.jpg

Wszystkie smaki mają tam równie niespotykane, co te próbowane przeze mnie.  Ceny przystępne, obsługa miła, kolejka jak stąd do wieczności
i raczej prowizoryczne miejsca do siedzenia wewnątrz lodowego przybytku. Czyli idealna opcja na spacer.

14384142_1070579226322725_164471406_n.jpg

Podsumowując, koniecznie musicie tego lata spróbować Lodów z ulicy św. Tomasza. One są po prostu obłędne i myślę, że umilą mi nie jeden ciepły letni dzionek.
Ogólna ocena 10/10.
  • awatar Tęczowe marzenia ♥: Lody wyglądają przepysznie ! :D. Życzę udanych wakacji :)
  • awatar RainbowxD: Te lody musiały być przepyszne! :) U mnie w mieście ostatnio otworzyli też fajną lodziarnię i również można tam spotkać nietypowe smaki, co zawsze jest ciekawym urozmaiceniem :D.
  • awatar Yoasiczka: ale smaka narobiłaś tymi lodami :-)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

gothar
 
Zapraszam na nowy blog i na nowy post: pogromczynicukru.wordpress.com/(…)first-blog-post…
Biszkopt 100 % sojowy! Dla osób z IO i nie tylko!
 

zdrowieiszczescie
 
Podzielę się dzisiaj z Wami moją wielką miłością,  którą od jakiegoś czasu jest #tarta !

- 100g masła
- otręby - 1 szklanka
- mąka pełnoziarnista - 1 szklanka
- szczypta soli
- słodzidło jeśli na słodko - 1/2 szklanki lub mniej
- ulubione zioła jeśli na słono lub bez

ok. 25 min w 170 stopniach

b1.pinger.pl/(…)IMG_20170427_191011_608.jpg…

U mnie opcja na obiad :
- szynka drobiowe
- cebula
- ser żółty
- 2 jaka
- zioła do smaku

Na tartę wykładam szynkę z cebulą i piekę ok. 15 min
Ser trę na tarce - grube oczka, dodaje jajka i ulubione zioła.  Wylewam na tartę i piekę kolejne 10 minut.


Wersja na słodko :
- tartę smaruje dżemem / konfiturą

u nas ostatnio hit maliny z firmy A TO DOBRE
konfiturą 100% serdecznie polecam


b1.pinger.pl/(…)IMG_20170427_110934_405.jpg…

piekę według przepisu
gotuję budyń  ( u mnie celiko bez cukru) w mniejszej ilości mleka niż zalecana na opakowaniu. Wykładam na tartę. Posypuję wiórki kokosowym.



Tarta jest u mnie częstym gościem,  farsz za każdym razem inny.
Gorąco polecam !
Pomysły dowolne,  baza idealna można podawać na tysiące sposobów.
 

malgorzata.g1
 
chia my vita.jpg
Mam dla Was przepis na bardzo smaczny deser z nasionami chia. Nazwa "chia" pochodzi od azteckiego słowa "chian", które oznacza "oleisty". Nasiona tej rośliny ceniły już starożytne ludy Ameryki. Dostarczały im energii, a dzięki zawartości wielu witamin i minerałów wzmacniały organizm. *Nasiona chia* zawierają 8 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś, 6 razy więcej wapnia niż mleko i aż 15 razy więcej żelaza niż brokuły! Chia jest szczególnie polecana osobą odchudzającym się. Dzięki dużej zawartości błonnika po zjedzeniu nasion długo czujemy się syci. Jedzenie nasion chia (szałwii hiszpańskiej) świetnie wpływa na serce, zapobiega miażdżycy oraz wysokiemu poziomowi cholesterolu. Pozwala także uchronić się przed cukrzycą i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
deser.jpg

Deser nie wyszedł mi tak pięknie jak na zdjęciach, które można znaleźć w Internecie, dlatego, że dolałam za dużo mleka. Smakował za to wybornie! Takie smakołyki mogłabym jeść codziennie i na pewno by mi się to nie znudziło ◕‿◕ *Jak przygotować deser chia?* Potrzebna są :
•1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
•3 łyżki nasion chia MyVita
•3 łyżki gorzkiego kakao
•1 łyżka miodu
• dowolne owoce (truskawki,borówki,kiwi,banan itp.)
*Nasiona chia* pochodzą ze sklepu witalny.pl/(…)18-nasiona-chia-myvita-1000g-sklep-in…
chia.jpg
*Sposób przygotowania*
Do mleka dodać nasionka chia, kakao, miód i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przystroić ulubionymi owocami, musem z truskawek lub dżemem. Jeść bez opamiętania ❤ Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało!
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)pieczone-jabk…

1 duże jabłko (300g)
40g kaszy gryczanej, niepalonej
10g orzechów włoskich
1 łyżeczka siemienia lnianego
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
pół łyżeczki miodu (5g)

Jabłko przekrawamy w pół, wydrążamy łyżką tworząc dość głębokie "miseczki".

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Wydrążony miąższ (poza kawałkami z łupinkami) siekamy w drobną kostkę, którą następnie łączymy z przyprawami, kaszą, miodem, posiekanymi orzechami i siemieniem lnianym.

Przygotowaną mieszankę nakładamy do połówek jabłka, dociskamy porządnie i kładziemy owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Jabłka pieczemy przez 20 minut w 180'C.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)wyzwanie-rosl…

1 duży, dojrzały banan (120g)
1/2 dojrzałego awokado (70g)
3 daktyle bez pestek
40 g orzechów nerkowca
10 g ciemnego kakao
25 g mleczka kokosowego
opcjonalnie przyprawy korzenne

Orzechy oraz daktyle zalewamy wodą (w kubku lub miseczce), odstawiamy na około 2 godziny aby zmiękły.

Do kubka/blendera wkładamy dojrzałe awokado, kawałki banana, a następnie namoczone bakalie, na końcu wsypujemy kakao i wlewamy mleczko kokosowe (można pominąć!).

Całość dokładnie blendujemy przez kilka minut do uzyskania możliwie jak najbardziej jednolitej konsystencji kremu, bez większych kawałków orzechów.

Opcjonalnie przed zblendowaniem można dodać do składników korzenne przyprawy.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)wyzwanie-rosl…

150 g mrożonych malin
150g jogurtu sojowego
35 g płatków orkiszowych lub owsianych
100 ml wody
1 dojrzały banan (80g)
1 łyżeczka kakao
10 g pestek dyni
opcjonalnie łyżeczka miodu lub ksylitolu

Płatki owsiane i kakao zalać w kubku odrobiną wrzątku (80ml), odstawić na 10 minut pod przykryciem.

Do napęczniałych płatków dodać kawałki banana, zblendować na mus, przelać do przygotowanej salaterki lub dużej szklanki.

Jako następną warstwę nałożyć roślinny jogurt.

Maliny częściowo rozmrozić, a następnie zmiksować otrzymując lekko zmrożone, malinowe puree, które opcjonalnie możemy lekko dosłodzić. Mus nakładamy jako trzecią warstwę.

Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
 

naswoim
 
Zagubiona mama: w końcu mamy internet :P

Zrobiłam dzis mega pyszną sałatkę do obiadu. Mix sałat, pomidor, ser typu feta, kukurydza. Do tego sos, to on zrobil najwięcej. Musztarda,olej,ocet,miód. no poprostu myśłałam ,że zjem całą miskę tej sałaty :) Jutro powtórka :D
Do tego jeszcze przepyszne miesko :D no kurcze coś mi dziś smakowity obiad wyszedł :P

robiłam tez frytki z batatów. no mnie nie przekonują. Są za słodkie!

Zrobiliśmy też deser , raczej na jutro. Galaretka z hmm serniczkiem na zimno. Zobaczymy co wyjdzie z tego :)

Miłego weekendu :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów