Wpisy oznaczone tagiem "dietetyczne" (112)  

stylowki24
 
Smaczne i zdrowe fit słodycze – zobacz wpis, w którym dowiesz się, jak je przygotować.

www.stylowkidlanastolatek.pl/5-przepisow-na-fit-…

pexels-photo-29600.jpg
 

kiedys_bede_fit
 
26.09.16, piątek

Hej aniołki ! Witam Was w ten przyjemny dzień ! Jak widać tryskam od rana dobrą energią, a to za sprawką koktajlu który zrobiłam z babcią:) Aż mam ochotę zrobić porządny trening! O tak, zdecydowanie lubię takie dni. Tak jak teraz patrzę - jak kiedyś mogłam leżeć całymi dniami przed tv czy komputerem.. Można precież tak aktywnie spędzić ten czas, szkoda tylko, że tak późno się o tym przekonałam..
IMG_20160826_102940.jpg


Na zdjęciu koktajl ze szpinaku, kiwi, awokado, miodu i soku z cytryny. Pycha:) Może i na zdjęciu jakoś zachwycająco nie wygląda, ale uwierzcie mi, cudo.

Od środy jestem u babci wraz z siostrą. Odwrotnie do mnie, mieszka ona w mieście więc ma gdzie wyjść. Byłyśmy wczoraj na lodach, nie jest mi z tego powodu źle, nie mam wyrzutów sumienia. Nie mam takich dni jak #cheat #day. Wiem, że od tego mi nic nie będzie, a każda chwila spędzona z rodziną jest dla mnie cenna. Dla przykładu, gdy jeździmy gdzieś z rodzicami i oni proponują pizzę -nie odmawiam im, ale też nie obżeram się i nie zjadam całej sama. Wiem, że takie chwilę też ich cieszą i moim zdaniem tak powinno być, chociaż w nawyki i życie innych nie wnikam :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

mojdomowyprzepisnik
 
Porcja: 218 kcal

Składniki :

- 100 g świeżych truskawek
- pół szklanki (125ml) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- szypta cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałów

Wykonanie :

Truskawki miksujemy z jogurtem.  
Mieszamy z migdałami i cynamonem.
Wkładamy do plastikowych kubeczków.
Wbijamy patyczek np.  drewniany.
Zamrażamy.
  • awatar aira.: jeśli jesteś zainteresowaną zmianą wyglądu bloga to zapraszam na mój poradnik :) na moim blogu znajdziesz nie tylko kody CSS, ale także i grafikę :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

frezja008
 
frezja008: Może któraś z Was jest na diecie, a czasami ma ochotę na jakieś ciacho; albo tak po prostu lubi testować nietypowe przepisy (bo ten właśnie dla mnie taki był). Jeśli tak to proponuję Wam ciasto bez tłuszczu i mąki, ale z fasolą. Mnie osobiście bardzo przypadło do gustu i robiłam je już kilka razy, więc polecam :)
Jeśli ktoś jest zainteresowany to poniżej jest link do przepisu
gotuj.skutecznie.tv/(…)czekoladowe-ciasto-z-fasoli-…

Moje wyszło tak
IMG_9076.jpg
IMG_7828.jpg

Oczywiście można poeksperymentować z dodatkami. Sama piekłam raz z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych i włoskich, a ostatnio z suszonymi śliwkami :)
Nawet mój brat raz sam robił to ciasto dla siebie z dodatkiem chyba odżywki białkowej :D

Aha, dodam jeszcze, że moje było bardzo niskie bo użyłam większej foremki, ale autorka przepisu piekła ciasto w keksówce i wtedy wyszło dwa razy wyższe ;)
  • awatar NIEnaSZPILKACH: Bardzo lubię takie ciasto :)
  • awatar anja89: ja z tych warzywnych to uwielbiam marchewkowe :P Ale mam zamiar robić z cukinii i z buraków :P
  • awatar mama razy dwa: Ja sie przymierzam do zrobienia ciasta z fasola na czele ale jakos dziwnie mi ona tam nie pasuje..:/
Pokaż wszystkie (8) ›
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 6 sztuk

Składniki :

- 400 g filetu indyka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Mięso indyka zmielić w maszynce/melakserze/rozdrabniaczu.
Dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, kmin rzymski, suszone oregano i smażyć przez minutę.
Wlać drugą łyżkę oliwy i dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach.
Smażyć przez ok. 2 - 3 minuty.
Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa, doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.
Wymieszać i uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.



2016-05-08 23.10.32.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 500 g dyni (surowej) lub purée dyniowego (np. z pieczonej dyni)
- 300 g grzybów świeżych lub mrożonych (użyłam borowików, mogą być kurki, podgrzybki, rydze)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 200 g surowego ryżu (np. długoziarnistego)
- 1 łyżka masła klarowanego lub 1,5 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- szczypta szafranu (nie musimy dodawać jeśli go nie lubimy)

Do podania :
tarty ser
listki tymianku lub natka pietruszki lub świeża kolendra

Wykonanie :

Surową dynię obkroić ze skóry, wyjąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Grzyby świeże oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki.
Grzyby mrożone rozmrozić na sitku, pokroić na kawałki, osuszyć.
Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem.
Wymieszać kurkumę z kolendrą, kminem i gałką muszkatołową i posypać tym kurczaka, wymieszać (część przypraw można dodać bezpośrednio do bulionu aby cała zapiekanka przeszła ich aromatem, wówczas kolor ryżu nie będzie idealnie biały).
Zagotować bulion, dodać szafran oraz część odłożonych przypraw jeśli ich używamy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Przygotować duży garnek żaroodporny lub naczynie do zapiekania o pojemności około 4 litrów.
Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją.
Przesunąć ją na bok patelni, w środek włożyć czosnek oraz kurczaka, obsmażać przez około 3 minuty na większym
ogniu.
Dodać grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć wszystko przez około 2 minuty na dużym ogniu.
Dodać dynię, znów doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty, dodać ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę.
Wlać 1 szklankę wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować.
Przełożyć do garnka lub naczynia, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć (przykrywką lub szczelnie folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut.
Posypać tartym serem, tymiankiem, natką lub kolendrą i podawać.




2016-05-08 23.03.41.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 6 dojrzałych, soczystych pomidorów (u mnie malinowe),
- 300 g fasolki szparagowej (może być zielona lub żółta),
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
- czarne oliwki,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- ksylitol lub syrop klonowy,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- sól

Wykonanie :

Cebulę i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.
Pomidory, sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
Następnie wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem, dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się
rozpadną i zmienią formę.
W tym czasie pokroić w kostkę obrane marchewki i seler naciowy oraz obrać i pokroić na 2-3 części fasolkę szparagową.
Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać około 1,5 l wrzącej wody lub bulionu warzywnego.
Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Pod koniec zupę przyprawić solą, octem balsamicznym, ksylitolem/syropem klonowym.
Dodać również posiekaną bazylię i oliwki.


2016-05-08 22.53.50.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej,
- 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 – 3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 kuleczki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka otartego lubczyku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.

Do podania: pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały (do wyboru).

Wykonanie :

Cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, włożyć do garnka i poddusić na oliwie z kilkoma łyżkami wody.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę kalarepę, włożyć do garnka wraz z kapustą i zalać wszystko 1 litrem wrzącej wody.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy i ziele, całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Dodać posiekany drobno koperek lub natkę. Wymieszać.



2016-05-08 22.46.27.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2-3 porcje

Składniki :

- 4 średnie pomidory np. malinowe,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała cukinia (zielona lub żółta),
- 1 średnia cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól

Wykonanie :
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a po chwili także pokrojone pomidory.
Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować je na gładki sos, do smaku doprawić solą.
W wersji dla dorosłych można dodać nieco chilli.
Podawać z makaronem razowym, komosą ryżową, brązowym ryżem czy z kaszą.


2016-05-08 22.38.53.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5-6 porcji

Składniki :

- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa*
- 2,5 litra rosołu lub bulionu**
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki - w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
- 1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
- gałązka szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


*  mielona łopatka cielęca, ale może być filet z indyka
** np. domowy rosół ugotowany na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** czerwona, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego

Wykonanie :

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki.
Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion.
Zagotować.
Dodać suchą kaszę lub komosę.
Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Podawać gorącą.
Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.



2016-05-08 22.30.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 1 porcje.

Składniki:

- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- garść (ok. 100 g) kurek
- 2 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- masło lub oliwa

Wykonanie:

Ugotować kaszę: wsypać do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut (czyli kaszę uprażyć), wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut lub do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Otworzyć garnek, wyłożyć kaszę na duży talerz i rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Kurki umyć pod bieżącą chłodną wodą, osuszyć.
Posiekać natkę, cebulę, zetrzeć czosnek.
Na patelni roztopić łyżkę masła lub oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać kurki i smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, następnie dodać kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać natkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Na oddzielnej małej patelni usmażyć na maśle lub oliwie jajko sadzone, doprawić solą, pieprzem, położyć na kaszy i podawać.





kasza_jaglana_z_kurkami_jajkiem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka startej surowej dyni
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa, chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- masło

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę, dodać tartą dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty, wlać wino i odparować.
Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15-17 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki.
Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta.
W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili.
Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 2 kawałki polędwiczki z dorsza lub filety

Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta skórki

- garść kurek
- posiekana natka pietruszki

- risotto dyniowe

Wykonanie:

Dorsza rozmrozić jeśli był mrożony, dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty.
Odłożyć na ok. pół godziny.
Przygotować risotto dyniowe.
Kurki szybko umyć, osuszyć.
Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła, włożyć dorsza, smażyć przez 2 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę, dodać kurki i smażyć przez ok. 1 i 1/2 minuty, w międzyczasie zamieszać kurki. Pod koniec doprawić je solą i pieprzem.
Rybę położyć na risotto dyniowym i obłożyć kurkami.
Polać pozostałym sosem z patelni wymieszanym z łyżką natki pietruszki.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty.
Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera.
Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.

Do podania:
4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz



zupa-krem-dyniowa-z-imbirem-i-pomarancza-01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- kawałeczek ostrej papryczki
- 300 g mielonej piersi indyka
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 500 ml gorącego bulionu
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (lub białej lub mieszanej)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3/4 szklanki passaty (przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
- świeża kolendra lub natka (2 łyżki)
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

W średnim garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć rozdrobnioną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę (warzywa można drobno posiekać nożem lub rozmiksować w melakserze lub rozdrabniaczu).
Podsmażone warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso i obsmażyć je dokładnie ze wszystkich stron.
Dodać przyprawy oraz kaszę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać gorący bulion i zagotować.
Dodać fasolkę z puszki z całą zalewą oraz odcedzoną i przepłukaną kukurydzę. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i szczyptą soli.
Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości kaszy.
Na koniec sprawdzić doprawienie i dodać łyżkę posiekanej kolendry lub natki, wymieszać.
Posypać serem i podawać z kleksem śmietany, pokrojonym awokado i resztą kolendry lub natki.


chili_con_carne_indyk_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 700 g passaty pomidorowej z butelki lub może być domowy przecier pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- kawałeczek ostrej chili bez pestek (tylko w wersji pikantnej ketchupu)
-  1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku

Wykonanie:

Do średniego garnka z grubym dnem wlać 1 łyżkę oliwy i zeszklić pokrojony na plasterki czosnek. Wlać passatę pomidorową, dodać pokrojoną na kawałki cebulę i zagotować.
W międzyczasie dodać cukier, ocet (i chili jeśli używamy) oraz wszystkie przyprawy.
Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut, od czasu do czasu zamieszać. Sprawdzić przy okazji czy ketchup nie przywiera do dna, dlatego ważne jest użycie dobrego garnka z grubym dnem. Na koniec zmiksować blenderem ręcznym.
Można zamknąć w wyparzonych, suchych słoikach (np. wyjętych ze zmywarki) i od razu zakręcić. Trzymać w lodówce lub po pasteryzacji w gorącej wodzie - w spiżarce.



domowy_ketchup_01_0.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Całe jajko (w skorupce) najpierw zanurzyć na 10 sekund we wrzątku, po wyjęciu utworzyć łyżką lekki wir w garnku i delikatnie wbić do niego jajko. Gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.



2016-05-08 10.29.39.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 1 pęczek szparagów
- garść jarmużu
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 jajka ugotowane w koszulkach
mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163212

Wykonanie :
Szparagi umyć.
Odłamać twarde końce.
Łodyżki obrać ale tylko do ok. 1/3 wysokości od najgrubszej części.
Odciąć główki szparagów i włożyć je do miski, łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc cienkie tagliatelle.
Dodać do miski z główkami, wszystko doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy i  wymieszać.
Odłożyć na 15 minut.
Dodać ugotowany na parze jarmuż (4-5 minut), świeżą bazylię, dodatkową łyżkę oliwy, tarty parmezan.
Wymieszać i wyłożyć do talerzy, na wierzchu położyć jajko gotowane w koszulce, doprawić solą i pieprzem, obsypać wiórkami parmezanu, skropić w razie potrzeby dodatkową oliwą.

Propozycja podania:
Bagietka lub ciabatta opieczone w tosterze.



2016-05-08 10.27.05.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
ok. 500 g filetów z dorsza, sandacza, soli lub halibuta
- 1 łyżeczka suszonego tymianku + opcjonalnie 1 łyżka świeżych listków
- oli
- 4 łyżki ajvaru (pasta z pieczonej papryki, gotowa lub własna z   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163057 + opcjonalnie szczypta chili
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- świeża bazylia lub oregano

Wykonanie :

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyciąć 4 większe kawałki z papieru do pieczenia.
Na jednej połowie każdego z arkuszy położyć ryż, na wierzchu ułożyć po kawałku ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą.
Wierzch posmarować ajvarem (opcjonalnie wymieszanym z chili).
Przykryć plasterkami cukinii i pomidora, doprawić warzywa solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą.
Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec przez 20 minut.


2016-05-07 23.48.45.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

Wykonanie :

Piekarnik nagrzać do 240 stopni C.
Paprykę pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka.
Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, 3 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
Wszystkie wymienione warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na wysoką półkę.
Pozostałą 1 cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.
Warzywa piec przez 20 minut.
Włożyć je do worka foliowego, dokładnie zamknąć.
Po około 30 minutach otworzyć woreczek, warzywa obrać.
Włożyć je do melaksera i rozdrobnić z dodatkiem drobno posiekanej surowej cebuli i roztartego ząbka czosnku (mają pozostać małe kawałeczki warzyw).
Dodać oliwę, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.



2016-05-07 23.37.26.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis ja 4 porcje

Składniki :

- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cukinia (300 g)
- 500 g dyni
- 800 ml bulionu
- 250 ml mleka
- świeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazylii

Rada:
Zamiast grzanek można użyć ugotowanej cieciorki.

Wykonanie :

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne.
Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.
Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).



2016-05-07 23.18.25.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 10 sztuk po 108 kcal

Składniki :

- 1 szklanka mąki
-  2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Wykonanie :

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
Zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Rada :
Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.


2016-05-07 22.07.03.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

-  4 naleśniki

FARSZ

-1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 250 g cukinii
- 150 g bakłażana (opcjonalnie)
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki sosu sojowego

SOS
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałeczek papryczki chili
- 400 ml puszka pomidorów
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz

- ok. 120 g tartego sera
- świeża kolendra lub bazylia

Wykonanie :

Przygotować NALEŚNIKI   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27162970 (można też użyć tortilli).

Farsz:
Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Mięso oprószyć mąką kukurydzianą.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.

Sos pomidorowy:
W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera.
Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera.
Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.



2016-05-07 22.01.20.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 3 porcje.

Składniki:

- 3 średnie cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
-  po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 puszki pomidorów
- 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
- świeża kolendra lub bazylia lub szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii.
Nasiona wyrzucić, miąższ zachować.
Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek.
Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku.
Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe lub półplasterki pomidora, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu skropić oliwą extra vergine, posypać kolendrą.


cukinia_faszerowana_kasza_jaglana_01.jpg
 

 

Kategorie blogów