Wpisy oznaczone tagiem "dla zdrowotności ducha i ciała" (5)  

smakoszka
 
Niedawno @jamnick napisała o cudownych leczniczych właściwościach kurkumy.

P1200528.JPG

I rzeczywiście.
W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. W ostatnich latach zainteresowali się nią naukowcy, którzy odkryli że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy – wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy – jednym z nich jest Złote Mleko – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.


SKŁADNIKI:

• 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była zwietrzała)
• 1/2 szklanki wody
• prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)

Ja tutaj dodam od siebie, że z powodzeniem sama jednak używam zwykłego sklepowego mleka z kartonika. Bo skąd tu w środku miasta wytrzasnąć w dzisiejszych czasach prawdziwe mleko prosto od krowy czy kozy. A te roślinne też są nieco trudniejsze do zdobycia. Wychodzę jednak z założenia, że to przecież kurkuma ma tutaj głównie właściwości lecznicze, zatem bez przejmowania się używam mleka sklepowego. I wyb też tak właśnie możecie.

P1200530.JPG

Krok 1 – pasta
Kurkumę i wodę podgrzewać 5-8 minut na średnim ogniu mieszając drewniana łyżką, nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy przybierze konsystencje pasty, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Krok 2 – złote mleko – napój
W szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę pasty (najlepiej zacząć od pół łyżeczki), można dosłodzić miodem. Opcjonalnie można dodać odrobinę czarnego pieprzu (ze względu na piperynę) oraz/lub szczyptę imbiru.

Dawkowanie:
W celach profilaktycznych, a także przy depresji, stresie, kłopotach ze snem pić przed snem. W czasie infekcji można pić co 3-4 godziny.

Przepis pochodzi ze strony: sekrety-zdrowia.org/zlote-mleko-napoj-z-kurkuma-…
P1200531.JPG
  • awatar nomadka: Kupiłam świeżą kurkumę /nie sproszkowaną/, pieknie pachnie. Ma cudowny kolor, zostawia trwały bardzo ślad na wszystkim :). Dzieki za przepis, wupróbuję na pewno.
  • awatar Bafka: @nomadka: Ja jeszcze nigdy nie mialam świeżej. Zawsze tylko suszona, w całości (jak na zdjęciu u góry), albo zmielona. Mam wiele przepisów na mikstury z kurkumy, ale akurat to mleko najlepiej smakuje i sama sobie go przyrządzam.
  • awatar Louve: ja mam w proszku i też używam;-]
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakoszka
 
Znalazłam tę stronkę:
snip.ly/xUkc…
I po prostu wiedziałam, że taka sól to coś dla mnie. Tym bardziej, że sama mam często problemy związane z zakwaszeniem organizmu. No więc postanowiłam nie odkładać tego na kiedyś tam, tylko od razu zabrałam się do roboty. I ... jestem zachwycona tą solą.

Może taka gotowa sól po zmieleniu wygląda jak popiół, ale zapewniam was, że pachnie cudownie. A w smaku zwyczajnie mnie zaskoczyła. Pozytywnie. I chociaż zrobiłam tę mieszanke zaledwie kilka dni temu, to w naszym domu już wszyscy zdążyliśmy tak się do niej przyzwyczaić, iż po normalną sól nikt z nas już nie sięga. Czy do sałatek, czy do jajek, do kanapek czy nawet do kartofli, wszyscy wybieramy tę przepięknie pachnącą i smakowitą sól ziołową. Tak więc i wam polecam, bo naprawdę warto.



SKŁADNIKI:

* 10 łyżek soli kamienbnej lub morskiej
* 5 łyżek czrnuszki
* 5 łyżek kminku
* 5 łyżek siemienia lnianego
P1200449.JPG

Na rozgrzaną patelnię wsypać sól i pozostałe zioła i wszystko, lekko mieszając, podprażyć przez jakieś 4 - 5 minut. Odstawić, by wszystko nieco przestygło. Potem umieścić w młynku do kawy i zmielić na drobno.
Po zmieleniu można jeszcze raz podprażyć przyprawę przez minutkę czy dwie, ale ja tego już nie robiłam. Pachnie bez dodatkowego podprażania obłędnie.

Przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiczku, bez dostępu światła (czyli np w szafce kuchennej).
P1200452.JPG
  • awatar Louve: Dzięki, Bafko, zrobię taką!
  • awatar pstryk: świetne, też zrobie :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakoszka
 
Jeden z moich wujkow ma swoja pasieke i chyba dlatego ja sama od najmlodszych lat bylam nauczona do spozywania naturalnego miodu. W moim domu wszyscy jestesmy milosnikami tego cudownego daru natury. U mnie kazdy z nas ma swoj ulubiony miodzik ze wzgledu na smak czy konsystencje i dlatego zawsze w kuchni mam kilka sloikow.   Nie tylko slodzimy miodem herbatke czy inne domowe napoje. Czesto zamiast cukru dodaje go do wypiekow, ale tez laduje on na kanapkach czy (obowiazkowo) jako tajemny dodatek poprawiajacy smak jakiegos sosu np pomidorowego. Nie kupuje nigdy miodu w zwyklych sklepach, bo nie mam jakos zaufania do nich czy nie sa oszukane. Wole miodzik kupowac prosto z pasieki, od pszczelarzy.

Tak czy siak chcialam wam jedynie przypomniec o tym, ze naprawde warto pokochac miod, bo jakikolwiek wybierzecie, ten naturalny ma zawsze cudowne wlasciwosci.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Miód jest jednym z najstarszych leków używanych na świecie. Poprawia odporność organizmu, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Składa się głównie z fruktozy, glukozy i wody. Zawiera również inne cukry i enzymy śladowe oraz szeroką gamę witamin, w tym witaminy B6, B1, B2 i B5 i minerały takie jak wapń, miedź, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk, antyoksydanty i aminokwasy. Warto wspomnieć, że niezwykle cenne w miodzie jest żelazo, bo choć jest go mało, to występuje w bardzo dobrze przyswajalnej formie.
Różne odmiany miodu posiadają także dużą ilość przyjaznych bakterii (pałeczki kwasu mlekowego i szczepy Bifidobacterium), co potwierdza leczniczą moc miodu.

-) Ma działanie antybiotyczne, powodujące zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, działanie przeciwzapalne oraz podniesienie odporności na zakażenia i infekcje.
-) Ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.
-) Korzystnie wpływa na układ nerwowy, dzięki zawartości glukozy. Systematyczne spożywanie miodu obniża napięcie nerwowe, uspokaja, usprawnia pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem.
-) Jest cennym produktem odżywczym zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.
-) U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, zwiększa apetyt, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom, wywiera lekkie działanie nasenne i uspokajające.
-) Zawarte w miodzie cukry proste odgrywają rolę w procesie detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu organizm przez działaniem zanieczyszczonego środowiska, obniżając toksyczne działanie używek tj. alkoholu, nikotyny.


*Miód wielokwiatowy*, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.

*Miód rzepakowy* jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

*Miód gryczany* jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowe komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

*Miód lipowy* w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

*Miód akacjowy* w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną. Pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm. Zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.

*Miód spadziowy* wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. W sprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.

*Miód mniszkowy* ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko, nierównomiernie. Ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną). Polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

*Miód wrzosowy* należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

*Miód leśny* ma intensywny kolor i subtelny aromat charakterystyczny dla lasów. Zwykle jest to mieszanka zapachów lipy, dzikiej róży, głogu, maliny, kruszyny dziurawca, rumianku, borówki i wielu innych ziół. Różnorodność nektarów, z których pszczoły wytworzyły miód leśny, wzbogaca jego jakość. Miód leśny pomaga w przeziębieniach i schorzeniach na tle alergicznym, wzmacnia system nerwowy i poprawia samopoczucie.

*Miód nawłociowy* pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśno-słodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Jest lubiany przez dzieci.

*Miód nostrzykowy* o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty. Zawiera kumarynę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód działa uspokajająco i nasennie. Zalecany przy nerwicy serca oraz przy innych schorzeniach serca i naczyń krwionośnych. Zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył. Ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi, obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe. Zaleca się go jako środek przeciwskurczowy w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy naczyń wieńcowych. Można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym.

*Miód koniczynowy* wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej. Jest aromatyczny, łagodny i ma kwaskowaty smak. W stanie płynnym ma słomkowo-żołtą lub łososiową barwę. Krystalizuje powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję. Działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie. Jest skuteczny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego, zapalenia oskrzeli i wyczerpania nerwowego. Dzięki dużej zawartości fruktozy polecany jest przy cukrzycy.

*Miód słonecznikowy* o intensywnej żółtej słonecznej barwie, ma lekko kwaskowy smak i kremową konsystencję. Po skrystalizowaniu zachowuje miękkość. Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych oraz chorób skóry. Ponadto posiada bardzo pozytywne działanie na żołądek oraz jelita. Dodatkową zaletą miodu słonecznikowego jest jego dobroczynny wpływ na poziom ciężkiego cholesterolu LDL.

*Miód faceliowy* jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.

*Miód lawendowy* jest herbaciany w kolorze, ma delikatny zapach i smak. Wspomaga leczenie nerwic, łagodzi irytację, zmniejsza depresję, ogranicza wahania
nastrojów, zwalcza bóle głowy, bezsenność, wyczerpanie nerwowe, rozjaśnia umysł. Działa take kojąco na serce.

*Miód eukaliptusowy* o barwie jasnobrązowej, ma mocny zapach z przyjemnym aromatem. Łagodzi podrażnienia ukladu oddechowego, działa wykrztuśnie, jest pomocny przy kaszlu, przeziębieniach, w zapaleniu płuc, zapaleniu oskrzeli, krztuściu, zapaleniu zatok, astmie, posiada działanie przeciwgruźlicze. Jest dobrym antyseptykiem. Wspomaga gojenie ran.

*Miód pomarańczowy* ma jasno herbaciany kolor, subtelny aromat kwiatów pomarańczy, łagodny i przyjemny smak. Działa uspakajająco, ułatwia zasypianie. Ze względu na swój smak polecany jest jako słodki dodatek do potraw, deserów, napojów. Jest dość gęsty, ale lejący. Miód ten potęguje właściwości przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny i wyrazisty smak.


miodzik.JPG

Na zdjeciu miody jakie akurat mam w domu. Zobaczcie jak roznia sie kolorem i konsystencja. Od gory: eukaliptusowy (to jego wlasnie dodaje jako tajemny dodatek do sosow), rzepakowy (ulubiony Daniela), wielokwiatowy, slonecznikowy (bardzo kremowy, najbardziej ulubiony przez Olivera), wrzosowy i moj ulubiony spadziwy.
-----------------------
zrodlo:
stopnadwadze.pl/(…)cudowny-miod…
www.miodzpolskichpasiek.pl/artykuly.php?site=miody
  • awatar Papic:): Też zostałam nauczona by jeść miód. Często dodaję też go do wypieków. uwielbiam miód faceliowy lub lipowy.
  • awatar myBaby: kusisz, mam ochotę na kanapkę z miodkiem :D
  • awatar Bafka: @Papic:): Ja w dziecinstwie bylam wychowana glownie na rzepakowym, bo taki najczesciej mial wujek ze swojej pasieki. Rzepakowy dzis jest ulubionym mojego Daniela. Ja obecnie najbardziej lubie miody ciemne, te o wyrazistym smaku: lesny, spadziowy czy gryczany. Niesamowicie fajny i jak dla mnie rarytasowy jest miod eukaliputusowy, to jego wlasnie dodaje najczesciej do sosow. A slonecznikowy, ktory ma konsystencje kremowa i smak pudrowych cukierkow jest ulubionym miodem mojego Olivera i najczesciej laduje na kanapkach.
Pokaż wszystkie (9) ›
 

smakoszka
 
Matka natura na kazda chorobe ma dla nas tez na nia lekarstwo. Dlatego nie trzeba wcale po kazdy lek biegac do apteki. Bowiem wiele specyfikow sami mozecie sobie przygotowac w domu, a czesto sa one o wiele bardziej skuteczne niz te z apteki kupowane bez recepty. Podobnie jest wlasnie z tymi syropami na kaszel, bol gardla i przeziebienia. Nie tylko sa odzywcze i pomagaja, ale co wiecej naprawde smakuja. A wiec nie pogardza nimi dzieci. Mozna je podawac na lyzeczce jako syrop lub np jako dodatek do goracej herbaty. W naszym domu w taki okres jak teraz, kiedy na dworze co chwila pada deszcz, ludzie w autobusach kichaja, smarkaja i kaszla, kiedy zaczyna sie fala przeziebien, przygotowuje dwa sloiki syropu i popijamy go codziennie wlasnie dolewajac sobie do herbatki. I wam polecam.  

Syrop ten przygotowany jest na bazie naturalnego miodu. W polaczeniu z owocami cutrusowymi bogatymi w witamine C, ziolami lub przyprawami otrzymujemy pyszne lekarstwo.
Wazne jest by do przygotowania uzyc miodu naturalnego, najlepiej z najblizszej pasieki. Taki miod bowiem uodparnia na pylki rodzimych roslin oraz zmniejsza ryzyko alergii. Nie powinno sie jednak podawac miodu malenkim dzieciom ponizej 1 roku zycia.


SKŁADNIKI (na sloik 500 ml):

* 2 cytryny
* jakis 2- 3 cm kawalek swiezego imbiru
* 300 ml naturalnego miodu

lub

* 1 pomarancza
* kilka gozdzikow
* 300 ml naturalnego miodu

Owoce dobrze wyszorowac szczoteczka i razem ze skorka pokroic na plasterki lub polplasterki. Imbir obrac i tez pokroic na plasterki. Wszystko przelozyc do sloika i zalac miodem. Odstawic na kilka godzin. W tym czasie do miodu przejda soki z owocow i substancje aktywne z pozostalych skladnikow. Potem syrop przechowywac w lodowce. Jest przydatny do spozycia okolo 2 miesiecy.

W zasadzie mozna samemu mozna sobie przygotowac ulubiona wersje takiego syropu. Wazne by miod byl naturalny. Dodajemy co mamy i lubimy:
- cytrusy (cytryny, limonki, pomarancze, grejpfrut), - - - przyprawy (imbir, gozdziki, kardamon, cynamon)
- ziola (mieta, rozmaryn, tymianek, szalwia)

Jesli dodamy ziola, to nalezy dodawac je w calosci, nie poszatkowane i po okolo 24 godzinach wyciagnac z syropu.

Przy kaszlu i przeziebieniach zazywac lyzeczke lub dwie, 3 - 4 razy dziennie lub dodawac po duzej lyzce do herbaty. Mozna stosowac tez po prostu profilaktycznie w okresie zachorowan.

P1200392.JPG

P1200393.JPG


zrodlo tez tu: sekrety-zdrowia.org/domowe-syropy-na-kaszel-i-in…
  • awatar czarny motyl: www.herbiness.com/ polecam do lektury tego bloga, kobieta która go prowadzi czerpie z natury garściami :)
  • awatar czarny motyl: Basiu, powiedz mi jeszcze, cytryn nie wyjmować? tylko zioła?
  • awatar Bafka: @czarny motyl: Tylko ziola. Ja tych cytryn nie wyrzucam, tylko dorzucamy sobie tez do herbaty.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Istnieje punkt na ciele ludzkim zwany Feng Fu – znajduje  się on  z tyłu na szyi tuż się u podstawy czaszki.
punkt-akupresurowy-odmlodzenie-265x300.jpg

Regularne  umieszczanie na nim kostki lodu powoduje odmładzanie  organizmu, dodaje energii, witalności, a także pomaga w niektórych  chorobach.


Metoda:

Połóż się na brzuchu i umieść kostkę lodu w punkcie Feng Fu, pozostań tak przez ok. 20 min relaksując się. Jeśli nie możesz leżeć w tej pozycji, możesz przymocować lód  szalikiem lub folią.

Wykonuj zabieg regularnie w odstępach co 2-3 dni rano przed śniadaniem i wieczorem przed snem. Po 30-40 sekundach poczujesz lekkie ciepło w tym miejscu. Po 30-40 sekundach, poczujesz lekkie ciepło przyjść na miejscu. W pierwszych dniach, będziesz czuć euforie, a to z powodu uwalnianych endrofin.


Korzyści :
- poprawa jakości snu
- poprawa nastroju
- lepsza praca przewodu pokarmowego
- łagodzenie przeziębień
- łagodzenie bólów głowy , szyi, górnych części kręgosłupa, zębów

Pomaga także na:
- choroby układu oddechowego
- choroby sercowo-naczyniowe
- problemy z tarczycą
- PMS
- reguluje cykl miesiączkowy

Ma ddobry wpływ na zdrowie psychiczne.

-------

zrodlo: sekrety-zdrowia.org/lepsze-samopoczucie-zdrowie-…
Pokaż wszystkie (6) ›
 

 

Kategorie blogów