Wpisy oznaczone tagiem "domowy chleb na zakwasie" (2)  

apasionata
 
Od ponad dwóch lat wypiekam własny chleb.
Dobry chleb zaczyna się od zrobienia zakwasu, czyli po prostu wyhodowaniu dzikich drożdży. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Większość czasu zajmuje bowiem... czekanie.  
Żeby zrobić własny zakwas potrzeba mąki żytniej i wody.  Ja zrobiłam swój zakwas na mące typu 720, bo akurat nie miałam innej, ale im wyższy tym lepsza mąka.
No, więc - zaczynamy! Odmierzamy 100g mąki i 100ml wody (letnia przegotowana) i mieszamy ze sobą. Zostawiamy w zacisznym miejscu bez przeciągów (ja w piekarniku - zimnym oczywiście!), żeby mieszanka fermentowała i pojawiły się drożdże. I już. Po 12 godzinach należy to wszystko zamieszać. Po następnych 12 godzinach dodać znów 100g mąki i 100ml wody, a po kolejnych 12 zamieszać. Taki manewr powtarzać przez 5 dni. Najlepiej wszystko wykonywać w dużej misce z wysokimi ściankami, bo młode drożdże będą bąbelkować i rosnąć dość gwałtownie. Ja zaczęłam w niedzielę o 22.00 wieczorem. W poniedziałek rano o 10.00 zamieszałam i o 22.00 znów dodałam kolejną porcję mąki i wody. I tak aż do piątku włącznie. W sobotę piekłam swój pierwszy chleb na zakwasie. A jak upiec taki chleb mając już zakwas? O tym w kolejnym poście.
  • awatar hu ar ju ?: a taki zakwas wydziela jakiś charakterystyczny zapach?
  • awatar (.......): @hu ar ju ?: a owszem, zapomniałam dopisać - czasem jak ocet, raczej jabłkowy niż spirytusowy, a czasem jak zmywacz do paznokci :-)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów