Wpisy oznaczone tagiem "donaty" (5)  

alilioe
 
Donuty z piekarnika.jpg

Cześć!

Niedługo moi drodzy tłusty czwartek :) w związku z tym, proponuję żebyście zamiast biec do ciastkarni po pączki, upiekli kolorowe donuty. Smakują trochę inaczej niż klasyczne pączki z marmoladą, a i kolorowy lukier z posypką robi wizualną robotę :)
Już nie wspomnę, że dzięki temu że piecze się je w piekarniku-są dużo mniej kaloryczne niż zwykłe pączki czy oponki smażone na oleju. Jak dla mnie to jest w tym duży plus, ponieważ....można ich zjeść więcej!
Do roboty :)

Potrzebujemy:

530-550 g mąki tortowej
80 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka soli
250ml ciepłego mleka
ok 130 g masła (temperatura pokojowa!)
1 duże jajko (jeżeli jest małe to spokojnie dajcie dwa)
20 g świeżych drożdży

Dekoracja:

Kolorowe barwniki według uznania
15 łyżek cukru pudru (lub 10 czubatych)
ok 3-4 łyżki gorącej wody
odrobina soku z cytryny opcjonalnie
posypki kolorowe

Zaczynamy od rozczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy do nich płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki i około 40 ml ciepłego mleka. Po wymieszaniu wszystkiego, przykrywamy miskę ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Po 10 minutach możemy dodawać do miski z rozczynem jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól, mleko i mąkę (można przesiać aczkolwiek ja tego nie robiłam).
Łączymy składniki, kiedy już będziecie mieli w miarę jednolitą masę-należy dodać masło. Masło wgniatamy w ciasto, tym samym już je wyrabiając :) Ja mam ten luksus, że pod choinką znalazłam robota kuchennego (no kto by się spodziewał :P) z którego skorzystałam z dziką radością! No więc albo teraz przez 10 minut musicie wyrobić ciasto, albo wrzucacie to wszystko do miski i patrzycie na robota który ugniata za Was. Ale spoko znam atrakcję wyrabiania ciasta ręcznie- zanim stałam się szczęśliwą posiadaczką robota - nagniotłam się dużo ciasta :)
No ale wracając do przepisu. Po wyrobieniu ciasta, już z masłem, przełóżcie je jeszcze na stolnicę podsypaną mąką i ugniećcie ładną kulkę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Teraz pozostało wsadzić ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć ścierką i czekać około godziny aż wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy na grubość 1cm. Większą szklanką (średnica ok 10 cm) wykrawamy kółeczka w cieście, w których to kółeczkach następnie kieliszkiem wykrawamy dziurkę naszego donuta :)
Tak przygotowane donuty układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i daję im odpocząć pod ściereczką około 15 minut. Piekarnik grzejemy do temperatury 180°C i pieczemy donuty około 15 minut aż się ładnie zarumienią.
Pozostało przygotować polewę
Do cukru pudru dodajemy gorącą wodę i jeżeli chcecie-kilka kropel soku z cytryny. Ja osobiście użyłam 3 barwników: rozdzieliłam lukier na 3 miseczki i do każdej z nich dodałam inny kolor. Polukrowane donuty obsypałam posypkami i gotowe :)

Więc jeżeli w tym roku chcecie zaskoczyć rodzinę lub znajomych innym rodzajem pączków- zapraszam do wypróbowania przepisu! Paaa ;)
  • awatar Torisska: Cześć jestem Wiki i jestem nowa. Będzie mi miło jak wejdziesz na mojego bloga
Pokaż wszystkie (1) ›
 

pakamera
 
Przepis na siedzisko:

   wez 10000 slomek,
   sklej je wszystkie razem,
   poczekaj az wyschna,
   .... Czytaj dalej : www.example.pl/przepis-na-siedzisko-12168.htm
 

paula1205
 
Hej
Dziś przedstawię Wam kolczyki mniej oryginalne, no ale trzeba przyznac, że donaty u każdej modeliniarki muszą byc :)

donuty.jpg


Tak to przedstawia się moja wersja pączków w polewie czekoladowej. Co o nich sądzicie? ;p
  • awatar modeliniarka: ja nie mam donatów hha :P powiem że naprawdę ładne ja sama takich nie umiem ;c
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów