Wpisy oznaczone tagiem "dorsz" (9)  

miellonka
 
*Cześć!*
Bardzo dawno nic nie pisałam, ale postaram się to nadrobić ;) W dzisiejszym wpisie pomysł na szybki obiad :)
pizap.com14418843462811.jpg

*Co jest nam potrzebne?*
- kukurydza
- ryba
- warzywa na sałatkę
Ja ugotowałam kukurydzę w osolonej wodzie następnie na wierzch nałożyłam masło czosnkowe. Rybę (dorsza) przygotowałam po swojemu w piekarniku, a sałatkę zrobiłam z dwóch składników- pomidora i ogórka. Bardzo spodobał mi się taki dodatek do obiadu- wystarczy usunąć z pomidorów gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, tak samo ogórek, dodać sól i pieprz do smaku i gotowe :)
pizap.com14418844546451.jpg


*Co myślicie o takim posiłku?*
Pozdrawiam,
I.
Pokaż wszystkie (5) ›
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)podzial-kwot-polowowych-na-mor… - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał 728 specjalnych zezwoleń połowowych uprawniających armatorów do prowadzenia połowów na Morzu Bałtyckim w 2015 r.

Kwotę połowową:
- dorsza - otrzymali armatorzy 595 statków rybackich,
- śledzia
 

kamienna
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

inspiracjexd
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Oliwia Puacz:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 

Choć nie jestem fanką ryb, nie mogę też powiedzieć, że ich nie lubię, to jedno jest pewne - ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść. Mam nadzieję, że taka wersja przypadnie Wam do gustu.

rybka4.jpg

*SKŁADNIKI*

- 4 filety z dorsza (mogą być inne)
- oliwa
- sól morska
- pieprz

*Składniki na pastę*

- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 cebula szalotka, drobno posiekana
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1,5 łyżki szynki parmeńskiej drobno posiekanej
- 1 łyżka zmielonych na pył migdałów (bez skórki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej


rybka2.jpg

*Sposób przygotowania*

Wszystkie składniki na pastę mieszamy w miseczce. Filety rybne skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty, a drugą stronę przez 1 minutę. Każdy filet smarujemy naszą pastą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 5 minut w 200 stopniach.

rybka.jpg

Pieczone ziemniaczki jako dodatek...

rybka3.jpg


Zdjęcia robione wieczorem, w sztucznym oświetleniu, więc efekt nie jest powalający, nie widać jak to roztopione masełko smakowicie wygląda (aż sama żałuję). Jeśli będzie okazja, to zrobię kiedyś taką rybkę, gdy będzie widno.

Smacznego :)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

jedzpopolsku
 
Ryba - mintaj, morszczuk, panga - 1 kg 12 zł

ziemniaki 60 dag 0,50 zł

koperek 1,20 zł

kapusta pekińska 2,19zł

marchewka 0,30 zł


dodatkowo 2 jaja, bułka tarta, 3 łyżki mąki, troszkę mleka, sól, pieprz , 2 łyżki oliwy , olej do smażenia.



Rybkę kroimy na kawałki , myjemy, osuszamy i opruszamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę drobno kroimy i wcieramy do niej marchew, doprawiamy do smaku i dolewany 2 łyżki oliwy. Rybę panierujmemy mąka-jajo-bułka i smażymy na małym ogniu z 2 stron. Ziemniaki odcedzamy , ale nie odparowujemy, dolewamy troszkę mleka i mikserem lub blenderem ubijamy purre. SMACZNEGO.
 

kubalaxd
 
Sezon na ryby w pełni rozpoczęty, więc skoro każdy nakłania mnie aby postawić na coś niezwykłego spróbowałem tego. Będąc na miejskim straganie dojrzałem pięknego, śnieżno białego dorsza! W oczach iskry i milion pomysłów. Coś niezwykłego.? Może dorsz na kuti ze szpinakiem.? Nie za bardzo wyzywające, zbyt ambitne jak na dorsza. To może pęczak.?! Tak.! Ostatnio czytałem na innym blogu o pęczaku z wodorostami a tu zamiast tych wodorostów  użyje szpinaku.


- 100g pęczaku
- 1 garść szpinaku (jeżeli jest mrożony to 4-5 kulek)
- 200g fileta z dorsza
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól morska
- Kolorowy pieprz
- Oliwa do smażenia

Zalej pęczak 2½ litra wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień, uchyl lekko przykrywkę i gotuj przez 20 minut, następnie zdejmij przykrywkę, wrzuć szpinak i gotuj następne 15-20 minut aż woda odparuje. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Przypraw rybę solą i pieprzem, rozgrzej małą ilość oleju i smaż skórą do góry , wstaw do piekarnika i piecz 3-4 minuty, odwróć i piecz przez następne 3-4 minuty. Wyjmij z piekarnika i odstaw w ciepłe miejsce.
Wlej ocet ryżowy do ugotowanego pęczaku a następnie dodaj płatki migdałowe, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie posól.
Uformuj zgrabne porcje pęczaku na talerzach a na górze ułóż dorsza.
 

 

Kategorie blogów