Wpisy oznaczone tagiem "drożdżówki" (9)  

niebieskookabeth
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojwszechswiat
 
Papic:):

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

edka777
 
  • awatar Mama4: slinka mi poleciala !!!
  • awatar żmogiedra: ja bym takich spróbowal domowych , ymmm
  • awatar E♡mama: @żmogiedra: :) zapraszam ;) ...jeszcze troszkę zostało :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

wpadnijbejbe
 

#owoce #Drożdżówki #se

Iza Płoszajczak: Drożdżówki z serem i owocami Składniki na 16 drożdżówek: 40 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 80 g cukru 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 80 g masła, roztopionego i przestudzonego skórka otarta z 1/2 cytryny Drożdże rozkruszyć, wrzucić do kubka z 50 ml letniego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdży, szczyptę soli, pozostałą część mleka i cukru, wbić jajka. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając stopione masło oraz skórkę otartą z cytryny. Gotowe ciasto (powinno odstawać od brzegów miski, być gładkie, elastyczne) przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na powierzchni oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do podrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. Masa serowa: 200 g 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka maliny, umyte i osuszone borówka amerykańskie, umyta i osuszona Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Używając kieliszka lub szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce wgłębienie (dociskając niemal do samego spodu). Do powstałych dołków nałożyć masę serową, ułożyć kilka malin. Brzegi drożdżówek posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka. Piekarnik rozgrzać do 200 C (w tym czasie drożdżówki powinny jeszcze nieco podrosnąć). Piec 20 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu dodatkowo udekorować borówką amerykańską, można posypać cukrem pudrem.


stylowi_pl_kuchnia_drozdzowki-z-serem-i-owocamiskladniki-na-16-drozdz_6052365.jpg
 

whiteladys
 
To już ostatni dzwonek na truskawki! Podam wam przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje.

Składniki:
-1 kg mąki,
-8 dag drożdży,
-1 szklanka mleka,
-1/2 szklanki wody,
-12 płaskich łyżek cukru (w tym łyżka cukru waniliowego),
-3 żółtka,
-1 olejek pomarańczowy,
-szczypta soli,
-1/2 kostki margaryny,
-0,5 kg truskawek.

Kruszonka:
-5 dag margaryny,
-5 łyżek cukru,
-6 łyżek mąki.

Przygotowanie:
Podgrzewamy szklankę mleka i wkruszamy drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Czekamy aż podrosną. Z mąki, żółtek, cukru, olejku,wody, soli i wyrośniętych drożdży zagniatamy ciasto. Pod ugniatania koniec dolewamy rozpuszczona i wystudzoną margarynę. Czekamy aż cisto wyrośnie. Lepimy bułki wkładając truskawki obtoczone w cukrze i mące. Wykładamy na blachę, smarujemy białkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy.

Smacznego! :)
 

ininette
 
Wczoraj mnie natchnęło na drożdżówki.
Albo raczej- ktoś mnie natchnął ;p
Zostało troszkę śliwek, więc postanowiłam je jakoś użyć.
Powstało z nich nadzienie śliwkowe jak nie trudno się domyślić.
Gdybym to ja kogoś przypadkowo natchnęła, to oczywiście załączam poniżej przepis.
Przepis pochodzi z książki dołączanej do magicznej maszyny kuchennej Thermomix, do której wkłada się składniki a resztę robi za nas maszyna, ale równie dobrze można wszystko zrobić ręcznie ;)

PRZEPIS
p32.jpg


ŚLIWECZKI
p32.1.jpg


ŚLIWKI NA PRZYSZŁYCH BUŁECZKACH
p32.2.jpg


KRUSZONKA
p32.3.jpg


p32.4.jpg


p32.5.jpg


W PIEKARNIKU
p32.6.jpg


p32.7.jpg


TADAAAM !!!
p32.8.jpg


PALCE LIZAĆ !!!
 

nieznana22
 
Nieznana22: Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Bułeczki drożdżowe z budyniem można przygotować na wiele sposobów, ja skusiłam się (tak, wiem, znowu ...) na popularne ślimaczki. Budyń warto zrobić samemu, a nie korzystać z proszku z torebki - jest dużo smaczniejszy, choć nie tak zwarty jak w bułeczkach ze sklepu i nie przesłodzony. Co według mnie działa na korzyść bułeczek, oczywiście :). No i rodzynki - nie mogło tu ich przecież zabraknąć, prawda? Polecam!

* Wasza propozycja w 'Koncercie Życzeń'


Składniki na ciasto (12 dużych bułeczek):

500 g mąki pszennej chlebowej
12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka
200 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
60 g masła
pół łyżeczki soli
Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar formy, czyli 40 x 25 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 40 cm.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na 12 kawałków (będą dość grube). Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.

Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Gdyby zbyt szybko 'łapały' kolor, przykryć folią aluminiową. Jeszcze ciepłe polukrować.

Składniki na budyniowe nadzienie:

550 ml mleka
25 g masła
4 żółtka
110 g cukru
60 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
16 g cukru wanilinowego
120 g rodzynków
300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotowac budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Dodać rodzynki, wymieszać. Przykryć folią i lekko przestudzić.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i dalej postępować wg powyższego przepisu
.

Smacznego :)


przepis ze strony mojewypieki.blox.pl/html
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów