Wpisy oznaczone tagiem "etykiety" (24)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

pakamera
 
W sezonie letnim na ulicach kroluja kolory, akcesoria fluo, odwazne kroje i desenie. Coraz czesci.... Czytaj dalej : www.example.pl/36011-36011.htm
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)od-dzis-odkurzacze-beda-bardzi… - Wprowadzane do sprzedaży nowe odkurzacze od dziś muszą mieć etykiety energetyczne, na wzór tych, które znajdują się na pralkach czy lodówkach. Dzięki temu konsument dowie się, ile energii zużywa sprzęt, który zamierza kupić. Dodatkowo
 

marekkownacki
 
Czy ktoś Wam już to kiedyś mówił aby sprawdzać etykiety? W artykule z Newsweek z listopada 2010 znajduje informacje

„Polak razem z chlebem, wędlinami i nabiałem zjada w ciągu roku dwa kilogramy środków chemicznych, czyli trzy pudełka proszków do prania.”

W dostępnych danych epidemiologiczno - sanitarnych dowiadujemy sie, iż w ciągu roku spożywamy średnio ok 2 kg różnorodnych dodatków ukrytych w żywności. Zdaniem dietetyków naszą czujność powinny najbardziej wzbudzić produkty o długim okresie ważności. Wydaje się nam, że dodatki dopuszczone przez normy Unii Europejskiej są dla naszego organizmu nieszkodliwe jednak powinniśmy zachować wobec nich ostrożność. Zbyt duża ilość tych substancji może mieć dla naszego organizmu złe skutki.

Warto wiec wiedzieć, które z nich mogą nam szkodzić:

E110 (żołcień pomarańczowy) znajduje się w marmoladzie, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek – może wywołać różne reakcje alergiczne;

E124 (czerwień koszenilowa) dodawana do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych – szkodzi osobom uczulonym na aspirynie;

E133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych – powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego;

E154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi i niektórych konserw wędzonych rybnych – jeżeli spożywamy te produkty zbyt często i w zbyt dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;

E102 (tartrazyna) syntetyczny żółty barwnik z grupy azowej. Może wywołać alergię. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylosalicylowy) i astmatycy. Działania uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze i zaburzenia w widzeniu. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy;

E180 (litolrubina) syntetyczny czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożywania skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

Konserwanty – powinniśmy zwrócić większa uwagę na:

E210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, w margarynie, piwie – u niektórych osób podrażnia on śluzówkę żołądka i jelit i wywołuje swędzącą wysypkę;

E249 (azotyn potasu) i E250 (azotyn potasu) używany do peklowania mięs – mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin;

E220 – E228 (siarczany) są w konserwach, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych – u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy;

E214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego) syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzeosowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatkach i innych wyrobach owocowo – warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. W testach przeprowadzonych na zwierzętach odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

E250 (azotyn sodu) syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy,. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia. Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas podgrzewania peklowanych przetworów mięsnych – w temperaturze powyżej 150 stopni C – wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka, w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoamny. Odradza się częste spożywanie.

Przeciwutleniacze – podobnie jak i inne konserwanty, chronią produkt przed zepsuciem. Naturalnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w produktach żywnościowych są witaminy C i E, jednakże podczas obróbki termicznej ich zawartość zmniejsza się i trzeba te straty wyrównać. Większość przeciwutleniaczy dodawanych do żywności to substancje naturalne, bezpieczne dla zdrowia. Rzadziej stosuje się związki syntetyczne (np. do koncentratów zup, frytek mrożonych, mas z orzeszków ziemnych, gumy do żucia). Wśród nich należy zwrócić uwagę na:

E310 (galusan propylu), E512 (dichlorek cyny), E330 (kwas cytrynowy) – mogą podrażniać żołądek;

E320 (butylohydroksyanizol) – syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby. U zwierząt doświadczalnych stwierdzono po jego podaniu powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. Podejrzewany o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
fotolia_40233479_subscription_xl_4.jpg

więcej o zdrowiu możesz poczytać na nowyblog1.blox.pl/
 

giciaxd
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kobietamag.pl
 
Dobór składników diety ma istotny wpływ na stan zdrowia. Każdy konsument powinien wiedzieć, co znajduje się w nabywanej przez niego żywności. Tymczasem wśród Polaków znikoma jest świadomość, jakiego rodzaju substancji chemicznych dostarczają organizmowi w codziennej diecie.
kobietamag.pl/?p=105174
 

kciuk-pl
 
czyli dlaczego Polacy piją etykiety? Z piwem niepasteryzowanym spotkał się każdy miłośnik piwa w Polsce. W powszechnej świadomości jest ono lepsze od piwa pasteryzowanego. W czym lepsze?

Link: www.kciuk.pl/Piwo-niepasteryzowane-to-sciema-a119626
 

pakamera
 
Przeglądam prace w pakamerze i nie da się nie zauważyć nadchodzących świąt. Coraz więcej .... Czytaj dalej www.example.pl/swieta-swieta-628.htm
 

pakamera
 
Przeglądam prace w pakamerze i nie da się nie zauważyć nadchodzących świąt. Coraz więcej .... Czytaj dalej www.example.pl/swieta-swieta-628.htm
 

wszystkiepromocje-pl
 
#Pozostałe - Office Depot - Kup pięć taśm, a drukarkę etykiet otrzymasz gratis - więcej: www.wszystkiepromocje.pl/(…)office-depot-kup-piec-t…
#office depot, #etykiety, #drukarka etykiet, #taśma, #d1, #dymo, #lp 250, #promocja, #gratis
Obszar promocji: Ogólnopolska
 

pakamera
 
  • awatar Dziubek :P: Tak są piękne, ale trochę długo trzeba będzie czekać na możliwość ich kupna, bo do wielkanocy daaaleko :P
Pokaż wszystkie (1) ›
 

wszystkiepromocje-pl
 
#Pozostałe - Office Depot - Etykiety uniwersalne Avery + mleczko do opalania gratis - więcej: www.wszystkiepromocje.pl/(…)office-depot-etykiety-u…
#office depot, #avery, #etykiety uniwersalne, #nivea, #mleczko do opalania, #kosmetyki, #wyglad, #uroda
Obszar promocji: Ogólnopolska
 

wszystkiepromocje-pl
 
#Komputery, Peryferia i Akcesoria - Office Depot - Drukarka etykiet gratis przy zakupach powyżej 599zł - więcej: www.wszystkiepromocje.pl/(…)office-depot-drukarka-e…
#drukarka, #druk, #etykiety
Obszar promocji: Ogólnopolska
 

banzajpl
 
Pamiętacie słynne hasła z pudełek z zapałkami? "Partia przewodnią siła narodu", "Więcej złomu, więcej stali" czy też "Walcz ze stonką" dawały po oczach...
www.banzaj.pl/Zyciowe-prawdy-z-etykiet-zapalczan…
 

przefermentuj.to
 
Znudziły mnie już skandalicznie proste etykiety. Są prowincjonalne, nudne i co tu dużo mówić - czas je spalić ! (ok, nie przesadzajmy, ale naprawdę większość jest koszmarna) moje propozycje na coś innego niż tylko nazwa wina i rocznik oraz domek w tle proponuje poniżej
www.przefermentuj.to/?p=647
 

webatech
 
Pisałem wczoraj o okrągłej rocznicy istnienia platformy blogowej Blogger.com. Według informacji przedstawionych przez Google, w najbliższych tygodniach czeka nas w owym serwisie wiele nowych i przydatnych funkcji. Pierwszym elementem większej aktualizacji Bloggera jest odświeżony gadżet Etykiety przygotowany przez polskiego programistę Wiktora Gworka z krakowskiego oddziału Google.

Do tej pory wspomniany gadżet był bardzo prosty i umożliwiał jedynie wyświetlenie tagów w postaci listy posortowanej alfabetycznie lub według liczby definiującej ile razy został użyty do określenia wpisu. Dodatkowo można było zdecydować, czy chcemy żeby liczba ta była wyświetlana.
rdir.pl/tg96
 

 

Kategorie blogów