Wpisy oznaczone tagiem "fasola" (24)  

slimexistence
 
- sałatka jeżynowa i dwie kromki chleba
- duża ilość kawy z cukrem trzcinowym
- precel ;d
- 2 pierogi z serem, płatki musli z mlekiem, orzechy ziemne
- kawałek bułki, brokuł + pomidor + jajko z sosem czosnkowym na bazie jogurtu

Dzisiaj bilans wg mnie chyba pierwszy raz prezentuje się całkiem nieźle.. no dobra doliczmy jeszcze do tego wszystkiego żelki fasolki, ale i tak.

A dwa przepisy, którymi dzisiaj chcę się podzielić łączy jeden składnik: biała fasolka konserwowa. Produkt tani i łatwo dostępny. Przyznam, że tych przepisów nie wypróbowałam jeszcze, ale chce je tutaj napisać żeby w jakiś sposób zostały trwale zapisane, a fasolką zainteresowałam się ponieważ kupiłam ją do sałatki, ale wyszła ohydna...bo oczywiście ja nawet nie wiem skąd miałam na nią przepis :P To chyba kwestia połączenia złych składników, moich słabych umiejętności i tego, że nie umiem doprawiać jedzenia.
Jeśli skusicie się to dajcie mi znać jak wyszło ;D

Pierwszy to potrawka z tej oto fasolki ;)
Składniki:
2 puszki białej fasoli konserwowej
słoik suszonych pomidorów
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy 50 dag
pół szklanki bulionu
pół szklanki czarnych oliwek <nie wiem czy je dodam, nie przepadam za oliwkami>
płaska łyżka tymianku
płaska łyżka oregano
tłuszcz do smażenia

Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki a oliwki w plasterki. Do cebuli dokładamy fasole, pomidory. Zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy zioła i oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji:4 <ja zawsze nowe przepisy wypróbowuje na ilości równej 1 czyli tylko dla siebie, bo szkoda składników>
Czas przygotowania: 30 minut

I drugi przepis, który znalazłam to "kotlet" do hamburgera ;)

składniki na kotlet:
- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- 1 cebula
- 4 średniej wielkości pieczarki
- sól ,pieprz ,pieprz ziołowy ,papryka słodka wędzona ,sos sojowy
- mała garśc ziół - u mnie świeży majeranek i natka pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta

Dokładnie odsączamy fasolę z zalewy. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę i pieczarki. Odparowujemy (masa ma być dość gęsta). Dodajemy fasolkę, ugniatamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dodajemy trochę sosu sojowego. Masa ma być wyrazista w smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy posiekane zioła, jajko i bułkę tartą. Mieszamy szybko i dokładnie. Formujemy z tego kotleta.

Do dopełnienia naszego hamburgera potrzebujemy bułki, pomidora, ogórka, sałaty i ulubiony sos. Taka minimalistyczna, podstawowa wersja, ale oczywiście można ją urozmaicać.
  • awatar Chrysalis ♕: Ja na dzisiaj fasolki mam dość bo na obiad miałam i sie okropnie przejadłam xD ale jak mi minie to wykorzystam :D i ładniutku Ci dziś poszło :*
  • awatar gość: Ja używam białej fasoli jedynie przy pieczeniu mojego brownie z fasolą i karobem :) Raz zrobiłam kotlety, ale mi nie smakowały :)
  • awatar AdoringLove: Jest super :) przepisy,przepisy, kocham :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

dariajot
 
Cześć Wam!
Zmodyfikowałam plan treningowy, a mianowicie:
w poniedziałki, środy i piątki będę biegać na bieżni wg programu

45-MINUTOWY-TRENING-SPALAJĄCY.jpg

we wtorki, czwartki i soboty będę chodzić na crossfit.
A w niedzielę? Różnie: albo regeneracja, albo jakieś lżejsze ćwiczenia, może pójdę na jakieś zajęcia grupowe do klubu fitness...
Zrezygnowałam z power pumpu, bo crossfit jest bardzo intensywny i daje dużo większy wycisk niż trening siłowy. Także co drugi dzień cardio na bieżni, a co drugi dzień crossfit (byłam na pierwszych zajęciach w sobotę i od razu polubiłam :P)

Wczoraj wieczorem upiekłam redukcyjny deser


20150706_114552.jpg

Zmiksowałam:
200g czerwonej fasoli z puszki
150g serka wiejskiego lekkiego
4 białka jajek
20g kakao
ok. 70g masła orzechowego
w oryginalnym przepisie jeszcze była odżywka białkowa i soda oczyszczona, ale ponieważ nie miałam ani jednego, ani drugiego, to zastąpiłam cynamonem.
Upiekłam 45 minut w 180stC.
Wyszło mi na 3 porcje, jedną zjadłam dzisiaj na drugie śniadanie po treningu na bieżni. To było niezwykle sycące, gęste i nawet smakowało :)

A na obiad miałam omleta z 4ch żółtek (bo niby co miałam z nimi zrobić?), 60g fasoli (bo tyle zostało z puszki).

20150706_152112.jpg

Zmiksowałam te 2 składniki w rozdrabniaczu i usmażyłam na małej patelni do jajek na rozgrzanym oleju kokosowym. Podczas smażenia przykryłam patelnię i wiecie co? Już nie musiałam przewracać na drugą stronę! No to teraz już będę wiedziała, co zrobić żeby mi się omlet nie rozwalał podczas przewracania na drugą stronę, buhahahaha :P
Omlet był smaczny i pożywny.

To do jutra kochani :D
  • awatar Weeerczi: Super blog, zapraszam do skomentowania mojego najnowszego wpisu na blogu ;)
  • awatar ◀Pućka ▶: mm pysznie ;) Zapraszam ! ♥
  • awatar DariaJot: WOW, dzięki za komcie ;)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

kazdymaaniola
 
Hej!
Ostatnio w moim mieście otwarli nowy sklep - tiger. Jest w nim mnóstwo cudowności :D
Oto moje zakupy:


DSC_0117.jpg



Na początek, chyba najlepsza rzecz ever - temperówka nos xD


DSC_0120.jpg



Zaraz po niej są gumki-palce:


DSC_0119.jpg



Uroczy notes:

DSC_0121.jpg



Kolorowanka:


DSC_0122.jpg



Fasolki wszystkich smaków, na których niestety nie są wypisane smaki :( Są one jednak trochę inne niż te z Rossmanna :)


DSC_0123.jpg



Kupiłam również dwa szkicowniki :) Jeden ma 80 kartek i jest większy, a drugi 160 i jak łatwo się domyślić to ten mniejszy :)


DSC_0125.jpg



No i jeszcze zakupiłam nerkę w wiśnie i truskawki :3 :

DSC_0116.jpg



A i jeszcze chciałam się pochwalić nową sukienką Dity :D


DSC_0126.jpg




No dobrze, przejdźmy teraz do nominacji :)

Nominowała mnie Wiki (cometowonderland.pinger.pl)

1.Najlepsza książka jaką do tej pory przeczytałaś ?
Gra Anioła, Carlosa Ruiza Zafóna :)
2.Ulubiony napój ?
Kawa i wiśniowa herbatka :3
3.Twoja ulubiona pogoda ?
Kiedy nie jest tak zimno że trzeba chodzić w kurtce i nie tak ciepło że nie można założyć długich spodni :)
4.Magiczna moc którą chciałabyś władać ?
Tworzenie iluzji albo zmienianie się w wilka ;3
5.Lubisz tosty ?
Kocham i żrę je bez opamiętania :D
6.Włosy upięte czy rozpuszczone ?
W upiętych wyglądam lepiej ale nigdy nie chce mi się ich wiązać xD
7.Wspinasz się czasem na drzewa ?
Jak byłam dzieckiem to się wspinałam, teraz ten nawyk już u mnie zanikł :(
8.Co robisz gdy Ci się nudzi ?
Czytam książki, oglądam filmy na yt, odpowiadam na pytania na asku, oglądam filmy, słucham muzyki itp. :)
9.Rower czy rolki :3 ?
ROLKI. NIENAWIDZĘ ROWERÓW.
10.Lubisz disco-polo ? SZCZERZE
Kocham słuchać "Ruda tańczy jak szalona"
11.Lubisz bitą śmietanę ?
KOCHAM. DAJ.

Ja nominuję:

cattynoir.pinger.pl
illusionofme.pinger.pl
likesongs.pinger.pl


“Nominacja jest otrzymywana od innego bloggera w ramach uznania za *dobrze wykonaną robotę* . Jest przyznawana dla blogów o mmiejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 10/11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz ileśtam osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 10/11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”



Pytanka:
1. Ulubiony przedmiot w szkole?
2. Lubisz rysować?
3. Chcesz mieć kiedyś jakiś tatuaż?
4. Jaki jest twój styl ubierania ?
5. Kto jest twoim autorytetem ?
6. Ulubiony film, dlaczego ?
7. Co byś zrobiła gdyby został ci dzień życia?
8. Jaki ostatnio oglądałaś film?
9. Lubisz czytać książki ?
10. Jaki masz kolor ścian w pokoju ?
11. Dresy vs jeansy ?

Więc to tyle, do następnego wpisu!
  • awatar Dżema: Oh, dostałam nominacje :D To teraz mnie zmotywowalas do tego wpisu! XD Fasolki? Aghgh, zazdraszczam, fasolki to najnajlepsze slodycze ever! :3
  • awatar Dżema: Sorry, ale w najbliższym czasie nie odpowiem na tą nominacje, sprawy prywatne..
  • awatar Miyumi-Chan: Haha, ta temperówka i gumki palce, wymiatają XD Ogólnie fajne rzeczy kupiłaś :) Akurat fasolek nie próbowałam ale w najbliższym czasie rozejrzę się za nimi w rossmanie :3 Ładną sukienkę ma Dita ^^
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (13) ›
 

mj21
 
Składniki:


- 2 pory, tylko biała część
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka białej fasoli konserwowej
- 250 g jarmużu
- 500 g ziemniaków
- 2 – 2 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki maku
- spora szczypta tymianku
- mała szczypta oregano
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta gałki
- 3 łyżki delikatnego oleju
- sól i pieprz
- do posypania dodatkowo świeże listki tymianku i łyżka maku


Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, pory pokroić w talarki i dodać je na rozgrzany tłuszcz. Podsmażać na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż się zeszklą.
W międzyczasie jarmuż pokroić w paski, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę a fasolę odcedzić i dokładnie opłukać, jeśli używamy tej z puszki.
Do podduszonych porów dodać jarmuż i całość dokładnie wymieszać, następnie dodać ziemniaki i delikatnie wmieszać je w resztę składników. Od razu podlać warzywa dwoma szklankami wody, dodać sporą szczyptę soli, mak, tymianek, oregano, skórkę i gałkę, pozwolić dusić się na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodać biała fasolę, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 8-10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby w międzyczasie można dodać jeszcze trochę wody.
Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeść posypane świeżymi liśćmi tymianku i odrobiną maku.
 

kazdymaaniola
 
Booomsie Arbuz: No to ten. Ścięłam Blondie trochę kłaczków. Trochę. Końcówki były takie suche i... Niemiłe w dotyku.


P4180066.JPG



No ogółem umyłam jej włosy.


P4180067.JPG



No i powiedzmy że zrobiłam tatuaż. Teraz już ma inny, ale niestety aparat mi się rozładował więc nie mam jak go pokazać.


P4180068.JPG



Związałam jej włosy w kucyk i zdecydowanie bardziej mi się podoba tak jak jest teraz niż wcześniej.


P4180081.JPG



Tak swoją drogą to buty od monsterek pasują na EAH. YAY!


P4180083.JPG



Get de londyn luk!


P4180092.JPG



No i na zakończenie zdjęcie fasoli z rossmana :D


P4120060.JPG
  • awatar RainbowxD: Blondie po przemianie wygląda ślicznie, o wiele lepiej niż wcześniej, moim zdaniem ^^. Fasolki z Rossmann'a jadłam, ale mi nie posmakowały :c.
  • awatar Victoria :3: Ja tu kurde Bolek widzę, że salon urody prowadzisz xD
  • awatar Booomsie Arbuz: @Victoria :3: No oczywiście :D Jak chcesz to wbijaj xd
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (7) ›
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tylkomy
 
przez pola
pole.jpg

przez las
rowey_na_skarpie.jpg

przez bajora
bajoro.jpg

by zdążyć na czas na kiełbasę z grila
ognicho.jpg
 

hungry-tangerine
 
Ciekawe Świata♥:
Haha :D No.. ciekawie by było ^^ / Mar <3
bc0338890158666b3ebb9eef2cec1450_large.jpg
Pokaż wszystkie (3) ›
 

faustynaaa
 
Nic nigdy nie jest idealne.: Hejooo :)

AAAA ! Mam zdjęcia ;d .
Mojej fasoli do szkoły ale wiecie tak się jaram bo nie są już tym moim telefonem tylko aparatem ;d . Ale niektóre są tą komórką bo są stare .. To odróżnicie chyba :D .
Rady dla robiących fasole :
● ( pewnie musicie opisywać w dniach fasole ) Więc jet to fajne  że trzeba bo po każdym dniu się coś dzieje ( powinno )

● MUSI mieć dużo ciepła i światła inaczej nie wyrośnie tak jak na zdjęciu pokazałam ja mam na gąbce nad moim DUŻYM ( Jeśli macie małe akwarium zamykane oświetlane i macie jakieś belki tam to na gąbce sobie tam dajcie ) AKWARIUM ROŚNIE JAK NA DROŻDŻACH ! Polecam bardzo.! WSZYSTKIE inne informacje dostaniecie w googlach :) .
________________________________________
Fasolę powinno się chodować 2 tygodnie
lecz mi taka wyrosła w 9 dni :)
_____________________________________

( W tym poście będę same zdj. fasoli robione APARATEM : Samsung WB600 ) .
 

smakolyki
 

DSC01894.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg


Potrzebujemy pierś z kurczaka ok 500 g

DSC01857.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Czas na panierkę ;) Dodajemy śmietanę 18%, mąkę pszenną, oraz czosnek. My użyliśmy czosnku granulowanego, ale polecam świeży ;)
DSC01861.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Mieszamy
DSC01863.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
DSC01863.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Smażymy. W tym czasie możemy zająć się krojeniem warzyw.
DSC01870.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę
DSC01858.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Teraz czas na pomidora, również kroimy w kosteczkę
DSC01862.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Czerwoną fasolę ( z puszki) odsączamy z zalewy
DSC01864.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Zaczynamy układanie warstw. Na pierwszy ogień idzie fasola.
DSC01865.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Następnie papryka
DSC01866.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

i pomidory. Piętro czerwone już gotowe :)
Warzywa przyprawiamy lub polewamy sosem sałatkowym wg uznania.
DSC01867.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Czas na pierwszy biały akcent ;)
Ser feta kroimy w kosteczkę
DSC01871.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Gotujemy na twardo 6 jajek, pozbywamy się żółtek (możemy je zjeść ;) )
DSC01868.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Białka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, układamy kolejną warstwę ;)
DSC01875.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Na białkach układamy usmażonego kurczaka
DSC01880.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Smarujemy cienką warstwę majonezu. Biel i czerwień już osiągnięta ;)
DSC01884.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Siekamy drobno sałatę lodową i tworzymy warstwę murawy ;)
DSC01888.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Na koniec ketchupowa dekoracja ;)
DSC01890.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

I sałatka kibica gotowa :D
DSC01885.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Przepis pochodzi od *AinoBook*
ainobook.pinger.pl
 

smok-gotuje
 
Ciekawy patent na przygotowanie fasoli w telewizji widziałam.
Otóż należy delikwentkę zalać wodą tak, aby jej poziom był jakiś 1cm wyżej niż ziarna. Na to seler naciowy, rozpaciany pomidor, ząbek czosnku, zalać oliwą, żeby zrobiła się jakby "kołderka" i do piekarnika w 200 stopni na 1,5-2h.
Dobre na chleb.

Nie chcę jednak nadużywać piekarnika i chwilowo robię coś podobnego w garnku ^^
SAM_2290.JPG


PS. Ważne! Fasolę solić dopiero pod koniec gotowania.
Pokaż wszystkie (7) ›
 

govegan
 
kebab_fasola_m.jpg


gotowaną fasolę (1 Ł) podgrzać na patelni z cieniutko siekniętą brukselką (1 sztuka). Dodać kawałek pokrojonej łodygi selera, przyprawę do kebabu, sok z cytryny, szczyptę soli. Napełnić połówkę bułki, mniam, mniam, mniam.

W zasadzie poza fasolą dodatki na freestyle'u.

go vegan!!!
 

size-0
 
MrsChuckBass: No i po kolacji ;) Zamiast planowanego dużego talerza fasolki wyszło jego pół z fasolką, trochę brokułów i gruszka, żeby osłodzić sobie kolację ;) Jutro 2 posiłki z węglami i 2 z białkiem. Uda się!! Kończę w niedzielę, robię sobie 3 dni drobnych grzeszków, robię 2 turę ONZ, a potem powoli wracam do normalnej zdrowej diety z jednym grzeszkiem w tygodniu ;)


tumblr_l4lcy4wQQo1qb65v4o1_500.jpg


tumblr_lq49h5nozw1qcvfhfo1_500.jpg


tumblr_lq6r36cOCu1qlk7sso1_500.jpg


tumblr_lqn6b8SrJX1r1juzvo1_500.jpg
  • awatar meeegi: tez postawilam na jeden dzien grzeszku , ten dzien wypadl dzis :D
Pokaż wszystkie (1) ›
 

banzajpl
 
Soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca i soja to najlepiej nam znane warzywa strączkowe - to rośliny stanowiące bogate źródło białek! Każdy z nas powinien wdrożyć do swojego...
www.lifestyle.banzaj.pl/Dieta-straczkowa-czyli-s…
 

kuchniaonline
 
Bardzo syta i treściwa potrawa, przy tym zdrowa. Idealnego na zimowe dni oraz deszczowe jesienne popołudnia.

Składniki:
50dag fasoli Jaś
1 duża cebula
3 pomidory
2 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżeczka masła
180ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz

1.Fasolę moczyć całą noc, a następnego dnia gotować w tej samej wodzie 10 minut.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć pokrojoną w dość grube plastry cebulę, pomidory i zgnieciony praską czosnek.
3.Posypać pietruszką, doprawić solą i pieprzem.
4. Fasolę przełożyć do natłuszczonego masłem żaroodpornego naczynia.
5.Posypać tymiankiem i nakryć warzywami z patelni.
6.Piec 30 minut w temperaturze 200oC.
7.Podawać z jasnym pieczywem.

Smacznego ;)
 

kciuk-pl
 
Jak skutecznie zniechęcić do jedzenia chili.. Niestety trzeba się zalogować, ale gwarantuje - warto. Szkoda, że po sieci nie czuć zapachu

Link: www.kciuk.pl/Po-tym-filmie-juz-nigdy-nie-dotknie…
 

jamniczek-pl
 
To specjalny zabieg czy czysty przypadek?
Stawiam, na 99%, że to pierwsze.
Twarz pomijam, patrzcie na marynarę.
jas.jpg
 

 

Kategorie blogów