Wpisy oznaczone tagiem "fosfor" (7)  

chelsjesss
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
chelsjesss:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pinio
 
Dominik Panek: To biały fosfor. Trująca beczka straszy stolicę - Wiadomości - polskieradio.pl rdir.pl/1odwvk #Warszawa #fosfor
 

morenna
 
morenna:



Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Krzem wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi ok. 5-20 mg, to niewiele, a i tak większość osób ma niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi właśnie w niewłaściwej, zbyt “bogatej”, wysokobiałkowej diecie, składającej się z mięsa i jego przetworów, gdzie krzemu prawie nie ma, podobnie jak w rybach, drobiu, serach.
Tymczasem krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana jest więc tanim, naturalnym, smacznym źródłem krzemu, ale też zawiera dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera witaminę E, – jeśli będzie dostatecznie często gościć na naszym stole, może być dość dobrym źródłem również i tej witaminy. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula, jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jako pierwsza z kasz.. Możemy więc przyrządzać z niej potrawy dla całej rodziny!
  • awatar nowa<3: super blog<3 zapraszam do mnie+komentarze mile widziane+jeśli ci się spodoba dodaj do znajomych a nawet obserwowanych.będzie rewanżyk
  • awatar jutrogrzeczna: Świetny wpis <3 Wbijaj !
Pokaż wszystkie (2) ›
 

fau
 

“Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, znana od tysięcy lat. Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa.”


źródło: www.rzekazdrowia.pl/kasza-jaglana.php

Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
1 banan
garść porzeczek, malin lub innych miękkich i kwaskowatych owoców

Kaszę moczymy w wodzie przez kilka godzin, zmieniamy wodę na gorącą i gotujemy do miękkości. Banana i inne owoce rozgniatamy. Mieszamy z jeszcze gorącą kaszą i podajemy gorące.

Moim zdaniem to najsmaczniejszy sposób na kaszę jaglaną, póki co cały czas kombinuję jakby ją tu zjeść nie-na-słodko, żeby była zjadliwa. Narazie takowego przepisu brak, ale jak tylko coś wymyślę to na pewno on się tutaj pojawi.


Źródło krzemu, który wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana zawiera też dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula.
  • awatar Tusiaczkowy Robak: no szkoda że ten aparat zabrali bo lubię sobie popatrzeć na dania i w ten sposób oceniam czy by mi smakowało xdd hihi
Pokaż wszystkie (1) ›
 

fau
 
Składniki (na ok 4 porcje):  
1 mały kalafior lub 1/2 dużego
1/3 pora
1 cebula
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera lub 2 selerowe liście
gałązka lubczyku
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Lane ciasto:
4 łyżki otrębów owsianych
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda

Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce i gotujemy około 20 minut razem z porem, cebulą, lubczykiem i przyprawami. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki.
Przygotowujemy lane ciasto: otręby i mąkę ziemniaczaną mieszamy i zalewamy gorącą wodą, tak, żeby utworzyła się gęsta papka. Odstawiamy na kilka minut.
Kiedy kalafior będzie już niemal miękki łyżką porcjujemy kluski z lanego ciasta i ostrożnie wkładamy do zupy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. (Jeśli ogień będzie za mocny to te kluski nam się rozlecą).

“Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.”


Źródło: wikipedia
  • awatar AmelkaMarzycielka: Widzę, że kucharz z Ciebie :D Brawo ;*
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów