Wpisy oznaczone tagiem "gołąbki" (25)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nowy_rozdzial
 
Dziś mamy z mężem 4 rocznicę... poznania się.

No i się w sumie byczymy. Tzn nie planujemy nigdzie jechać (zresztą i tak się nie bardzo da, bo mamy zasyp śniegu i śliskie drogi, a mieszkamy w polu - czekamy na drogi), mąż zrobił bałwana, przy okazji ogarniając podwórko, ja pichcę gołąbki i podjadam krem czekoladowy z chałką :D

Wczoraj kupiłam nowy numer Kukbuka - numer z okazji też ich 4 rocznicy, więc jest co czytać dziś - i kupiłam jeszcze sobie kalendarz na 2017, ale zamierzam go przekształcić na taki mój planer - chciałam kupić gotowy planer, ale są albo drogie albo/i tylko na 3 czy 6 miesięcy. Więc kupiłam taki kalendarz, który ma dużo miejsca i sobie go przekształcę w planer - porobię tabelki, pozaznaczam sobie to co chcę, włożę tyle zakładek ile chcę... i dostosuję go pod siebie. O, i tak :)

Dobra, pora na Inkę i gazetkę :D

KB24_okladka_150.jpg
 

mj21
 
Składniki:


- kilka liści kapusty,
- 500 g pieczarek,
- 2 torebki kaszy gryczanej,
- puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- sól morka, pieprz, bazylia, oregano
- odrobina oliwy z oliwek do smażenia.


Przygotowanie :


Ugotować kaszę gryczaną. W międzyczasie pieczarki i cebulę pokroić, wrzucić na patelnię i troszkę poddusić (doprawić solą i pieprzem), następnie zostawić na ogniu aż do odparowania wody. Jak wszystko wystygnie zmieszać w jednej misce i doprawić innymi przyprawami. I farsz gotowy.

Opis przyrządzania:

Liście kapusty umyć. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawinąć. Rozłożyć równomiernie w garnku. Pomidory z puszki rozgnieść i całość wlać na już uformowane gołąbki (jak by było za mało to dolać troszkę wody). Gotować aż lekko zmięknie kapusta.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lalkazombie
 
Lalka Zombie: Kiedy dieta idzie dobrze pojawia się ona - Babcia - kobieta, która gotuje najlepiej na świecie, która wyznacza właściwą drogę kulinarną do nieba, która wie jak rozpieścić podniebienie. Zjawia się z całym garnkiem gołąbków! <3
Boję się, że mam słabą silną wolę...
  • awatar little.mo: gołąbki... Ryż... mięso.... wiesz co? masa masa masa! :D
Pokaż wszystkie (1) ›
 

govegan
 
Każdy lubi gołąbki? chyba każdy, a Pan Domu uwielbia. Jesienne warzywa w domu oczekują na nowe inspiracje i właśnie się nadarzyła okazja: upiekliśmy dynię (tak, właśnie Sibley), znalazło się miejsce na własnoręcznie wyhodowaną kukurydzę (Sweet Vanilla - smakuje tak jak się nazywa!), więc postanowiłam zaeksperymentować.

12 liści kapusty, sparzonej (może być też duża pekińska, wtedy nie potrzeba jej parzyć w całości, tylko około 7-10 centymetrów grubszego końca liścia)
3 kolby kukurydzy, obłuskaj widelcem lub nożem
1 cebula (średnia lub większa), pokrojona na większe kawałki, podsmażona na łyżce oleju tak jak lubisz
2 marchewki lub 1 duża, starte
kilka kawałków pieczonej dyni (jeśli nie jest wystarczająco miękka - można zetrzeć, na pewno się dogotuje)
2,5 - 3 szklanki ugotowanego ryżu
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżeczka soli (na przykład czarnej, o siarkowym jajecznym zapachu, ale może być też szałwiowa lub tymiankowa)
2 i więcej ząbków czosnku, można część upiec na lekko złotawy kolor
ewentualnie łyżeczka skrobi gdyby masa była zbyt wodnista
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki papryki słodkiej, wędzonej

sos:
2 łyżki aromatycznego oleju, sezamowego albo lnianego
pół litra wody
sos sojowy do smaku
1 łyżka cukru
pieprz (szczypta)
imbir (szczypta lub pół łyżeczki soku)

Wymieszać wszystkie składniki, oprócz kapusty ;) zawijać gołąbki i lekko je opiec z obu stron (kapusta zazłocona znacznie lepiej smakuje). Można je ułożyć potem warstwami w naczyniu i zalać zalać częścią sosu (bez skrobi, zostawić 1/4 szklanki), dusić 15-20 minut od zagotowania. Przed podaniem dodać resztę sosu, w której rozpuścimy skrobię, rozmieszać.
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tica22
 
Bez tytułu (2).jpg


*Witajcie*

Dziś mam dla was propozycję obiadku i deseru :)

Do przygotowania tego obiadu wykorzystałam jeden z fixów Knorra i tym razem trafiło na gołąbki bez zawijania.

IMG_5621.JPG


Przy tej potrawie jest trochę roboty, ale warto wypróbować.

Fix to nic innego jak bułka tarta z przyprawami, więc więcej go nie kupię, ale że musiałam wypróbować to Knorr zarobił :D

Aby powstały gołąbki z obrazka należy przygotować:

- jedną torebkę ryżu
- ok 0,5 kg mięsa mielonego
- pół małej główki białej kapusty
- mały koncentrat pomidorowy
- sól i pieprz

1. Gotujemy ryż, smażymy mięsko.
2. Kapustę drobno kroimy i obgotowujemy przez około 20 minut, tak żeby była miękka.

3. Łączymy w misce ugotowany ryż, usmażone mięsko i obgotowaną kapustę i do tego dodajemy fix.

4. Z przygotowanej masy formujemy małe kotleciki i obsmażamy na oliwie z oliwek.

5. Mały koncentrat pomidorowy rozrabiamy z letnią wodą, dodajemy przyprawy sól i pieprz i wlewamy do podsmażonych gołąbków.

6. Dusimy na małym ogniu aż powstanie gęsty sos.

Zdjęć poszczególnych faz nie mam, bo ja gotuję na cztery palniki tak żeby mi to zajęło mało czasu, więc syf jest masakryczny na kuchence, ale liczy się szybkość przygotowania i smak, bałagan zawsze ktoś za mnie posprząta :D

Ostatecznie gołąbki wyglądały tak
IMG_5620.JPG


IMG_5618.JPG


Były bardzo dobre i wyszło tyle, że jedliśmy je dwa dni :)

Na deser zaś upiekłam szarlotkę z tego przepisu

tica22.pinger.pl/m/21106805

Tylko tym razem dołożyłam bitej śmietanki :D :D (Nie ma to jak dieta co nie?)

IMG_5622.JPG


IMG_5624.JPG


Trzeba by to jakoś spalić, ale nie mam weny za bardzo, chyba dopadło mnie jakieś przesilenie wiosenne :/
  • awatar *Madziuchna*: Ale smaka narobiłaś same pyszności,na tych fixach też sie przejechałam:)
  • awatar Perfekcyjna_Pani_Domu: A u mnie wczoraj były normalne gołąbki ale takie tez uwielbiam :) szarlotkaaaaa :P :P :P
  • awatar * Monique *: za gołąbkami nie przepadam, ale szarlotkę w każdej ilości pochłonę :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (8) ›
 

frizigreen
 
Wpis tylko dla znajomych
frizigreen:

Wpis tylko dla znajomych

 

frizigreen
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
-1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
-3 woreczki ryżu
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-4 duże cebule
-1 duża kapusta bądź dwie małe
-3 jaja
-pieprz, sól, Vegeta
-ok. pół kostki margaryny
-pół szkl oleju lub oliwy z oliwek
Sos:
-kostka margaryny
-szklanka mąki
-pół słoiczka przecieru pomidorowego
-pieprz i Vegeta

*PRZYGOTOWANIE*
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Smażymy ją dopóki się nie zarumieni. Z kapusty należy wykroić twardy środek i wstawić ją na gotowanie w osolonej wodzie. Co jakiś czas ściągamy wierzchnie liście z kapusty i odkładamy, starając się ich nie uszkodzić za bardzo. Ryż gotujemy w torebkach i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mamy już wszystko przygotowane, zajmujemy się mięsem. Do mięsa wbijamy jaja, dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy ryż i cebulkę i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy pieprz i Vegetę dla smaku i znów dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na liść kapusty i dokładnie zawijamy. Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku wyłożonym folią aluminiową, na którą dajemy margarynę. Gdy mamy gołąbki już w środku dolewamy ok. szklanki wody i dusimy na małym ogniu co najmniej półtora godziny do czasu, aż będą gotowe. Sos: margarynę rozpuszczamy i stopniowo wsypujemy mąkę. Gdy dokładnie wymieszamy dodajemy przecier i dolewamy ok. 3 szklanek wody. Gdy uzyskamy jednolitą gęstą masę dodajemy przyprawy. Wrzucamy do sosu gołąbki i gotujemy przez kilka minut. Gotowe!
cd0f5556001bb8dc4e46bd6c.jpg


4479fbc3000f1cf94e46bd6d.jpg


a8016d950020a7f34e46bd6c.jpg


3c65770d001fd4534e4978cd.jpg

Przepis pochodzi od *Gotowanie, smażenie i pieczenie*
kuchennadama.pinger.pl
 

bizudlaciebie
 
Założyłam tego bloga, by pokazywać Wam na nim moje drobiazgi handmade :)
Wszystkie pokazane tu pary będzie można kupić. Znajdą się tu same kolczyki do których będzie można zamówić wisiorek, komplety <kolczyki + wisiorek> i bransoletki.
Po więcej informacji zapraszam tutaj >>> drobiazgidlaciebie.blogspot.com/
Zapraszam do oglądania i komentowania :)
Pozdrawiam!
Szklane/metalowe "Lodowy kwiat"
DSC06614.JPG


Szkalne/jablonex "Zakochane niebo"
DSC06642.JPG


Szklane/metalowe "Wieżyczki z wisienkami"
DSC06623.JPG


Porcelanowe "Gołębice"
gołębice1.JPG


Platikowe/metalowe "Kwadraciki"
DSC06729.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

topcharms
 
Zawieszka Charms: Gołąbki. Kolor: srebrno-czerwone

Oferujemy Państwu szeroki wybór urokliwych i urzekających zawieszek - charms. Biżuteria ta cieszy się coraz większą popularnością zarówno u młodych dziewczyn, jak i dojrzałych kobiet w wielu krajach.

www.topcharms.pl/product.php?id_product=44

zawieszka_charms_gołąbki.jpg
 

muratore
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów