Wpisy oznaczone tagiem "golonka" (6)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Smacznie, dużo, niedrogo, do syta, miło. Szukacie takiego miejsca? Idźcie do jednej z krakowskich Kompanii Kuflowych.

12721898_957413050972677_1834627017_n.jpg

Dlaczego dwie kompanie? Ponieważ w Krakowie są dwie restauracje o nazwie Kompania Kuflowa:
W Sukiennicach oraz pod Wawelem.

804714_957412964306019_1430814492_n.jpg


1421333_957413007639348_1115546673_n.jpg

Obie mają identyczny wystrój: drewno, elementy charakterystyczne dla browaru, bo w końcu to Kompania KUFLOWA oraz ciekawy motyw słupa ogłoszeniowego, na którym umieszczone są aktualne promocje.
Osobiście wolę Kompanię Pod Wawelem ze względu na salę, z której roztacza się widok na Planty.

12026597_957413130972669_1360926906_n.jpg


12071746_957413060972676_411219694_n.jpg

Obie Kompanie mają identyczne menu i bardzo miłą obsługę oraz w miarę przystępne ceny.

12084169_957412957639353_1168530253_n.jpg


12278266_957413140972668_726799705_n.jpg

Po złożeniu zamówienie dostajemy starter w postaci kapusty i ogórków kiszonych, a po posiłku kieliszeczek malinówki. Brawo! Tak zaopiekowany klient to zadowolony klient.

12674125_957413124306003_1325008877_n.jpg


12674685_957413150972667_857920433_n.jpg

Na zadowolenie klientów pozytywnie wpływa też wielkość porcji- ogromne i smak dań. Wszystko jest pyszne, ale szczególnie polecam Wam kaczkę pieczona z jabłkami, karmelizowaną kapustą oraz warzywami z pieca.

12270339_905246642855985_1415360534_n.jpg

Zachwyciła mnie również golonka po węgiersku ze smażonymi ziemniakami- uwaga dość pikantna. Lubię golonkę, ale walka z odkrojeniem kawałków mięsa mnie przerasta. Ta w Kompanii jest już posiekana. Nobla temu, kto to wymyślił!

12270308_901176593262990_1474030269_n.jpg

Prawdziwą wizytówką Kompanii Kuflowej jest efektowna ognista szpada z kurczakiem (wieprzowiną), boczkiem i warzywami. Wygląda
i smakuje świetnie, ale polecam zamówić jedną na 2 osoby.

37023993_1691533560893952_8125827220632502272_n.jpg

Jeśli należycie do osób omijających mięso to
w Kompanii zjecie pysznego łososia z wieloma różnymi dodatkami. Ja nie byłam w stanie zjeść całej porcji, a to się rzadko zdarza.

11715916_847282551985728_1420468613_n.jpg

To wszystko zazwyczaj popijam piwem z litrowego kufla :) Uwielbiam takie duże kufle.

40882580_2005066876408652_2199748585333981184_n.jpg

Podsumowując Kompania Kuflowa to dobry kierunek, gdy chcecie zaspokoić wielki głód.
Ogólna ocena: 10/10.
 

gdzietuwyjsckrakow
 
Niedawno wreszcie udało mi się znaleźć miejsce
w zazwyczaj obleganej przez turystów restauracji Gazdowo Kuźnia. Czy odkryłam, dlaczego ludzie walą tam drzwiami i oknami?

29634167_1571426292904680_1996122392_o.jpg

W sumie to nie. Wszystko było dobrze, nawet bardzo, ale brakowało tego “czegoś”.
Bardzo ładny i spójny góralski wystrój: drewno
i ławy. Na tle innych restauracji (które w Zakopcu wszystkie urządzone są podobnie) Gazdowo Kuźnia wyróżnia się kolekcją starych zegarów na ścianie
i humorystycznymi witrażykami.

29680716_1571426279571348_1297813203_o.jpg

Menu również nie mam nic do zarzucenia, szczególnie przypadł mi do gustu duży wybór piw i zamówiłam zestaw degustacyjny Grimbergena. Ponadto pozycje
w karcie są opisane w “góralskiej” gwarze, co ma swój urok.

29527600_1571426332904676_1614007198_o.jpg

Do jedzenia wzięłam drobiowe “zawijoki” z góralskim serem, ziołami i sosem czosnkowym. Po ludzku po prostu de volaille z oscypkiem. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego  de volaille. Miękki
z idealną panierką, soczysty i dobrze przyprawiony. Idealny. Do tego poprosiłam o hałuski, ale te okazały się bez smaku i nie równały się z nazywanymi tak przez moją babcie kluseczki, które przyrządzała dla mnie, gdy byłam dzieckiem.

29634574_1571426316238011_161300117_o.jpg

Mój Luby zdecydował się na golonkę z frytkami. Pierwszy minus to golonka w kawałku. Nie lubię się
z nią szarpać i wolę, gdy podają pokrojoną. Smakiem też nie powalała, ale ostrości nadawał jej podany
w pakiecie chrzan i musztarda. Frytki, tak samo jak mój dodatek, bez smaku.

Obsługa Gazdowej Kuźni jest względnie miła, ale ceny wysokie. Za obiad zapłaciliśmy ponad 90 zł. Czy był tyle wart? Nie koniecznie. Gdyby wszystko było równie pyszne jak mój “zawijok” powiedziałabym, że tak.

29693163_1571426302904679_1409552843_o.jpg

Podsumowując nie dowiecie się, co to dobry de volaille póki nie zjecie tego w Gazdowej Kuźni. Poleca jednak tylko de volaille i piwo.
Ogólna ocena 7/10.
Adres: Zakopane ul. Krupówki
 

smakolyki
 
*PRZYGOTOWANIE*
Golonkę myjemy.
Ostrym nożem nacinamy w krzyżyki. Solimy i pieprzymy.
Cebulę i czosnek kroimy drobno.
Wrzucamy cebulę i czosnek do golonki. Dolewamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki ketchupu. Zostawiamy na 2 h w lodówce (marynata).
Po upływie kilku godzin (marynowanie może trwać dłużej) obsmażamy golonkę na rumiano na patelni.
Na patelnię wlewamy szklankę wody.
Golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą z patelni. Dodajemy cebulę z marynaty.
Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe.
Namoczyłam grzyby i też dodałam do golonki.
Dorzuciłam też marchewkę (obraną, pokrojoną).
U mnie piekło się ponad 2h (w prodziżu).

DSCF4068.JPG



Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/m/13738813/golonka
 

chlopzroztocza
 
Golonka Królewska to specjał, który nada naszej kuchni tradycyjny, sielski charakter. Przygotowana z mięsa wieprzowego wędzona, parzona oraz pieczona, charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem i smakiem. przetworstwo.rolnicy.com/(…)golonka-krolewska-wyjat…
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pycha
 
Skladniki:
*4 przednie golonki
*4 marchewki
*4 pietruszki
*seler
*duzy por
*litr jasnego piwa
*2 kostki rosolowe
*8 zabkow czosnku
*majeranek
*tymianek
*sol
*pieprz
*papryka slodka
*papryka ostra
*2 szklanki smietanki
*lyzka maki
*kilka lyzek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Golonki opal i umyj. Natrzyj obficie przyprawami. Naszpikuj pokrojonymi zabkami czasnku. Zalej piwem i odstaw na dwie godziny.
Golonki wraz z wywarem, w ktorym sie moczyly, przeloz do garnka(golonki powinny byc przykryte plynem, jesli jest go za malo, dolej wody). Gotuj na wolnym ogniu okolo dwoch godzin. Na pietnascie minut przed koncem gotowania doloz pokrojone w slupki warzywa.
Ugotowane golonki przeloz do naczynia zaroodporego. Posmaruj olejem, wloz do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na dziesiec minut,aby ladnie sie zarumienily.
Wywar z golonek gotuj dalej na silnym ogniu,az odparuje i zgestnieje. Smietane wymieszaj z lyzka maki i koncentratem pomidorowym, wlej do sosu, przypraw do smaku. Golonki przeloz na polmisek i polej sosem.
 

 

Kategorie blogów