Wpisy oznaczone tagiem "gyros" (21)  

naswoim
 
Zagubiona mama: Jutro koniec 2016 roku. Ja z tej okazji zrobilam ciasto, właśnie się piecze. Jabłecznik z jabłuszkami od babci na kruchym cieście z beza i kruszonką. Jutro zrobię sałtkę, chciałam coś innego niż gyros, ale mężul sobie zażyczył, no to będzie gyros :) Szampan picolo kupiony. Można witac nowy rok :) Zrobię tez taką roladkę z mięsa mielonego z szynką i serem żółtym. Mam nadzieje ,ze mi wyjdzie :)
Ciesze się ,że M. ma jutro wolne.
Byłyśmy z L. dzis w tym lidlu nic nie kupiłam, te sławne piramidki smaku, chyba tak to się nazywa, no zobaczymy czy to faktycznie takie dobre ;) No i mały zapas piratek zrobiony ;)
W rossmannie papiery do pakowania , torebki, wstążki ( w zalezności od sklepu ) po 1 groszu!
 

monsterka321
 
Witajcie ludzie!
Jest 28 listopada, godzina około 20:30, nie jestem nawet w połowie pracy domowej i ogólnie się opierdzielam. Od dwóch miesięcy próbuję dodać podsumowanie września, ale to nie ma najmniejszego sensu, ponieważ pinger mnie zwyczajnie olewa. To jest naprawdę irytujące.

1. Piosenka
Jakoś tak wpada w ucho, nie sądzicie?


2. Książka
W końcu miałam chwilę by przeczytać "Cztery". Bardzo fajna, jednak bardzo dużo do całej serii nie wniosła. Mimo to miło przeczytać.
14715906366209277-jpg-gallery.big-iext44140300.jpg

3. Kosmetyk
Nawilżająca odżywka do włosów miód i żurawina z Avon to moim zdaniem dobry pomysł na pierwsze minusowe temperatury. Jest stworzone specjalnie na zimowe dni. Przeznaczona do włosów puszących się (czyt. moich), pielęgnuje i nawilża włosy, chroni włókna włosa. Ładnie pachnie. Używam jej od niedawna, ale spodobała mi się.
prod_1191477_1_613x613.jpg

4. Zdjęcie
W tym miesiącu nie robiłam żadnych pięknych, profesjonalnych i artystycznych zdjęć (jakbym kiedykolwiek robiła, hehe) więc wstawiam zdjęcie drapiącego mnie kota.
DSCN9124.JPG

5. Ulubieniec
Sałatka gyros (bez cebuli) to mój hit. Zawsze lubiłam gyrosa, ale jako że nie lubię cebuli to wybieranie tych kawałków z sałatki powodowało, że odechciewało się jeść. W końcu namówiłam mamę żeby zrobić takową bez tego świństwa i oto nastał cud... Coś przepysznego. Potrafię ją jeść na śniadanie, obiad i kolację.
salatka-gyros-tradycyjna-1_DSC9262.jpg

6. Nie ulubieniec
Dwulicowość. Bycie miłym lub okrutnym w zależności od tego, co ci akurat przynosi korzyści. Zero empatii, współczucia, pomocy... czysty egoizm. Czy ktokolwiek się nie zgadza?
fe45b2ca96a34f7b50786e0b950d10ee.png

7. Cytat
Źródło: happysad "Sami sobie"
happysad.png

8. Jedzenie
No i co ja mam zrobić jak jedzenie było w ulubieńcach?
Uznajmy że kawa to też jedzenie, bo przecież drugi raz nie wrzucę gyrosa!
No więc kupiłam sobie w Rossmannie zieloną kawę o smaku czekoladowym, żeby sprawdzić co to za twór. Wiecie, taka jednorazowa saszetka. Zaparzyłam, spróbowałam, pokochałam. Coś cudownego. Wie ktoś gdzie można kupić pełnowymiarowe opakowanie, jak na zdjęciu poniżej?
bio-active-kawa-l.k.green-2w1-120g--_10__1.png

To by było na tyle. A jak tam Wam leci kończący się już listopad?
  • awatar Roszpunka w krzywym zwierciadle ♥: Hah, a ja niedawno z tej samej firmy co ty masz tą zieloną kawę kupiłam zieloną herbatę xD Jest z pomarańczą, polecam! Nigdy nie piłam zielonej herbaty a ta jest serio dobra^^
  • awatar Pauline Liévre: Też nie znoszę cebuli :D Fajny koteł *u*
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

zielonakraina
 
   
   2 piersi z kurczaka
   4 łyżki ketchupu ostrego
   4 łyżki majonezu
   2 łyżki przyprawy do kurczaka
   2 pomidory
   ogórek
   2 czerwone cebule
   pół kapusty pekińskiej
   kukurydza w puszce
   olej do smażenia

Kroję pierś z kurczaka w paski i oprószam przyprawą do kurczaka. Następnie szatkuję kapustę pekińską, a kukurydzę odsączam z zalewy. Cebulę siekam w drobną kostkę. Mieszam ketchup z majonezem i dwiema łyżkami wody. Smażę mięso na złoty kolor, na lekko rozgrzanym oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i schładzam. Ogórki i pomidory myję i kroję w kostkę. W salaterce układam sałatkę tworząc warstwy ze składników. Każdą warstwę polewam sosem.


salatka-gyros-ognista.jpg
 

stylowki24
 
Polecamy przepis na danie, które podbije serca Waszych drugich połówek :) W końcu nie samą modą człowiek żyje :)

Przepis z dużą ilością zdjęć znajdziecie tutaj >> monyikafashion.blogspot.com/(…)przez-zoadek-do-serc…

007.jpg


10984737_809525822417372_1443703061_n.jpg
 

cupcakethief
 
Czołem!
Jak się macie? (:

Przybywam do Was dzisiaj z całkiem innym postem (; Do takiej serii zbierałam się już od jakiegoś czasu - chciałabym się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami! (:

eee.jpg


Pierwsza część jest dokładnie taka, jak głosi tytuł - będzie to przepis na kuskus z dodatkiem dosyć ostrego sosu - jego ostrość można sobie zmieniać po swojemu (:
Na tę potrawę wpadłam przypadkiem - miała być czymś innym, a wyszło coś takiego i okazało się bardzo, bardzo smaczne (:

Na początek parę wiadomości o samym kuskusie:
Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają bowiem z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody.
Spośród innych kasz wyróżnia go bardzo wysoka zawartość białka - może być zatem cenny dla osób na diecie wegetariańskiej. Znajdziemy w nim za to najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych. Jest przy tym dosyć lekkostrawny. W związku z tym może być spożywany na przykład przez małe dzieci. Podobnie jak kasza jęczmienna, kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy. (źródło: zdrowie.gazeta.pl/(…)Kuskus___kasza_czy_makaron_.ht…)
No i przede wszystkim - bardzo szybko się go przygotowuje, więc nadaje się nawet dla tych najbardziej zabieganych i zapracowanych (:

*Składniki*
kuskus (couscous)
2 cukinie (mała i duża lub 3 małe)
0,5kg piersi z kurczaka
0,5kg pieczarek
pomidory suszone w zalewie
2 cebule
przyprawa do gyrosa, curry, zioła prowansalskie (ewentualnie papryka ostra lub przyprawa do burrito)

*Sposób przygotowania*
1. Usmażyć pieczarki pokrojone w małe kawałki, osobno cukinię – doprawić vegetą.
2. Usmażyć cebulę z kurczakiem, doprawić przyprawą do gyrosa i pieprzem.
3.  W jednym garnku wymieszać kurczaka, cukinię, pieczarki i pomidory suszone pokrojone w paski – podlać lekko wodą, doprawić  dosyć mocno przyprawą od gyrosa, curry i ziołami prowansalskimi (ewentualnie papryką lub przyprawą do burrito). Zagotować razem przez parę minut (można podlać wodą, wtedy zrobi się rzadszy sos).

IMG_1019-2.jpg


4. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj kuskus zalać wodą w stosunku 1:1).

IMG_1018-2.jpg

IMG_1021-2.jpg


5. Podawać razem.

IMG_1022-2.jpg

IMG_1024-2.jpg

IMG_1025-2.jpg


Skusicie się? (;
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

urodowapasjonatka
 
Większość z Was prosiła o przepis na *Gyrosa*,więc dodaję :D

Przepis jest prosty i przede wszystkim bardzo smaczny :D
DSC02903.JPG

*Potrzebujemy* :

-1pekinska
-pierś z kurczaka (na oko podwójna,możne być więcej lub mniej)
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie przyprawy "Kebab-Gyros" (Prymat-najlepsza)
1 duży jogurt naturalny,bądź 2 małe
-3-4 duże korniszony (ze słoika)
-pikantny keczup
-kilka łyżek majonezu (kielecki)

Pekinską kroimy nożem na średnie kawałki,wrzucamy do miski,wlewamy cały duży jogurt +kilka łyżek  majonezu,(zawsze robię tak na oko)następnie mieszamy.

Pierś z kurczaka kroimy w większa kostkę,smażymy na patelni na oleju i wsypujemy całą przyprawę do gyrosa (dlatego całą,że wtedy mamy lepszy i wyrazisty smak) i smażymy,mniej więcej 20-25 minut na małym ogniu,tak żeby mięsko ładnie się przypiekło,od czasu do czasu mieszamy (my wolimy bardziej przypieczone,wtedy jest fajnie potem wyczuwalny smak w sałatce )

Następnie do salaterki układamy na spód warstwę pekinskiej,(tak połowę tego co mamy -bo druga połowa będzie nam potrzebna na koniec) polewamy obficie keczupem,wrzucamy korniszony (pokrojone wcześniej w drobną kostkę),wsypujemy całą puszkę kukurydzy,(oczywiście bez wody) i gdy mięsko jest usmażone to kładziemy je na wierzch,polewamy znowu obficie keczupem i kładziemy resztę pekinskiej na górę i gotowe :)
Możemy posypać jeszcze szczypiorkiem ;)

*Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień,bo wtedy fajnie składniki się nam "przegryzą"* :)

Podaję zawsze z pieczonymi ziemniaczkami,bądź frytkami :)

Tak dla dekoracji zrobiłam serduszka z rzodkiewki-bardzo proste,potrzebujemy tylko ostrego noża i wykrawamy nim serduszka ;)
DSC02907.JPG

a tak wygląda mniej więcej całość na talerzu
DSC02909.JPG


*Smacznego* :*
  • awatar Annnja: Bosko wygląda! A ja taka głodna!Wrrr...dosłownie zaśliniłam klawiaturę :p
  • awatar Giovannna: uwielbiam salatkę gyros :) dziękuje za przypomnienie mi o niej :D
  • awatar frustratio: moja mama robią tą sałatkę i jest pyyyyyszna!
Pokaż wszystkie (57) ›
 

urodowapasjonatka
 

Weekend był naprawdę zimny,dlatego trzeba było go sobie jakoś

uprzyjemnić,a z kim? Oczywiście najlepiej ze swoją drugą połówką ♥

*Więc,gdy w sobotę było zimno i ponuro to w naszych sercach wręcz przeciwnie :D Gyrosik z niespodzianką-seruszkową oczywiście* :D
DSC02905.JPG

*pieczone ziemniaczki-mniam* :D
DSC02907.JPG

DSC02909.JPG

DSC02908.JPG

*A w niedzielę coś dla osłody- karpatka* :D
DSC02913.JPG

*Na wieczór drineczki,z seruszkowym lodem,a co* :D
DSC02916.JPG

DSC02914.JPG

*Jednym słowem,można by żec romantycznie*
prawdziwy romantyzm....jpg

*Potem nadrabianie filmowych zaległości* :D
5 dni po weekendzie.jpg

*No ale jak wiadomo najgorsze są poniedziałki* :P
  • awatar Anchorwoman: To chipsy? :)
  • awatar justyś88: same pysznośći :D a co do ostatniego demotywatora to w tym tygodniu mamy tylko 3 dni na szczęście do weekendu
  • awatar urodowapasjonatka: @Anchorwoman: ziemniaczki pieczone :D
Pokaż wszystkie (41) ›
 

modeliniakivioli
 
Kebaby na cienkim  cieście z baraniną dla pracowniczki warszawskiego Amrita :)
Zapraszam na mojego fanpejdża:www.facebook.com/(…)178481428874592…
100_7363.JPG


100_7361.JPG


100_7362.JPG
  • awatar Marysia :-): Jezu, genialne!!! :DD hahahah czegos takiego jeszcze nie widzialam !! SUPER :D!
  • awatar Akichiro: Ostatnio oglądałam prace Anginia Creations i pomyślałam, że może mogłabyś popróbować porobić takie rzeczy? Z modeliny lepisz świetnie. Więc może byś spróbowała? Anginia Creations jest na facebooku i na Google grafika :D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakolyki
 

*Przysmażamy kawałki kurczaka z przyprawą do gyros'a i zalewamy ketchupem*
P1010876.JPG

*Na to kroimy w kostkę ogórki kiszone*
P1010877.JPG


*Później pomidorki*
P1010878.JPG


*smarujemy majonezem i kładziemy cebulkę*
P1010879.JPG

*znowu ketchupem*
P1010880.JPG

*warstwa kukurydzy*
P1010881.JPG

*sos czosnkowy*

P1010882.JPG

*i kapusta pekińska*
P1010883.JPG


P1010884.JPG

Przepis pochodzi od *challenge ;)*
dika94.pinger.pl
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- kapusta pekińska,
- papryki, najlepiej kolorowe, bo ładniej wygląda kolorowy gyros :)
- kukurydza w puszce,
- cycki z kurczaka,
- majonez,
- przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do gyrosa)
- odrobinę ketchupu

gyros1.jpg


*PRZYGOTOWANIE*
Paprykę i kapustę myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
gyros2.jpg

Kapustę kroimy w tzw. piórka :)
gyros3.jpg


gyros4.jpg

A paprykę w kostkę..
gyros5.jpg


gyros6.jpg


gyros7.jpg

Cyce myjemy, obcinamy śliskie i białe części :), kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, odrobiną pieprzu i przyprawą do gyrosa..
gyros8.jpg

Moja praca na dzisiaj wygląda tak:
gyros9.jpg

Mięso zostawiłam w lodówce, żeby szczególnie przyprawa do gyrosa weszła w mięso.

Ale jeśli ktoś chce dzisiaj zrobić to nic nie stoi na przeszkodzie :)

Mięso należy usmażyć, odstawić do wystygnięcia.
Odcedzamy kukurydzę po czym mieszamy kapustę, papryki i kukurydzę razem. Dodajemy mięso. Mieszamy odrobinę ketchupu z majonezem i dodajemy do warzyw. Mieszamy, dekorujemy, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia, bo wtedy jest najsmaczniejsza :)

Smacznego  :)

Przepis pochodzi od *PtasiaŻona*
ptasiowa.pinger.pl
  • awatar infinity Δ: podoba mi się nazwa cyce z kurczaka (; a sałatkę uwielbiam :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 

IMG_0001.JPG


IMG_0002.JPG


*SKŁADNIKI*
pierś z kurczaka
4 ogórki konserwowe
cebula
kukurydza
kapusta pekińska
Przyprawa gyros
vegeta
ketchup
majonez

*PRZYGOTOWANIE*
Pierś z kurczaka podsmażamy z przyprawą do gyrosa układamy na dnie naczynia, smarujemy ketchupem i układamy warstwowo ogórki, cebulę sparzoną, majonez, kukurydza, ketchup, posiekana kapusta pekińska i posypujemy vegetą.
Odkładamy do lodówki aby składniki nasiąkły sobą.


IMG_0003.JPG


IMG_0004.JPG


Przepis pochodzi od *Ewelina..*
ewelajna.pinger.pl/
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (5) ›
 

dika94
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
€migrantka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kobietamag.pl
 
kobietamag.pl/?p=39077
Oryginalne przebrania, kolorowe baloniki, serpentyny, a przede wszystkim mnóstwo dobrej zabawy – chyba nikt nie cieszy się z karnawału tak, jak dzieci. Nie lada wyzwaniem jest jednak przygotowanie na kinderbal odpowiedniego menu.
Maluchy bywają wybredne, a zapracowani rodzice nie zawsze mają czas  na wymyślenie zarówno smacznych, jak i zdrowych przekąsek. Warto zatem poznać kilka cennych wskazówek, które pomogą odnaleźć nam klucz do karnawałowego jadłospisu dla najmłodszych.
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Krótko:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę,
dosypujemy przyprawy do gyros, smażymy aż się zarumieni
wrzucamy do duuużej miski
DSCF5516-1.JPG

na to wlewamy ketchup
DSCF5517-1.JPG

na to krojoną czerwoną cebulę
DSCF5519-1.JPG

kolejna jest kukurydza
DSCF5520-1.JPG

zoom na warstwy
DSCF5521-1.JPG

kontroler jakości sprawdził warstwy
DSCF5522-1.JPG

warstwa majonezu
DSCF5523-1.JPG

na to zielona warstwa: kroimy pekinkę, dosypujemy zioła prowansalskie i wrzucamy ogórek kiszony pokrojony drobniutko
DSCF5526-1.JPG

DSCF5527-1.JPG

warstwy:
DSCF5528-1.JPG

rano w pracy po wymieszaniu w pudełku wyglądało tak:
DSCF5541-1.JPG


Gyrosowa jest pycha!

Ma zielonego dużo, dlatego zgłaszam ją tu:
smakoszka.pinger.pl/(…)pingerowa-zielona-kuchnia-22…
_______________________________________________

Przepisy i przemyślenia wrzucam tutaj:
www.facebook.com/pages/Domowo/115939255137979
Pokaż wszystkie (11) ›
 

mia030
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

casey
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów