Wpisy oznaczone tagiem "imbir" (49)  

luszka
 
Wiecie co, ostatni tydzień chorowałam na przeziębienie, katar, stan podgorączkowy i swędzące gardło, niestety akurat nie miała żadnych leków w domu, więc postanowiłam poszperać nieco w internecie żeby znaleźć jakieś rady i przepisy na domowe eliksiry na przeziębienie.

Moją uwagę przykuły właściwości i zastosowanie imbiru: kobieco.pl/imbir-wlasciwosci-zastosowanie-przepi… Akurat mając w domu korzeń imbiru przyrządziłam sobie herbatkę imbirową, po 2 dniach picia (kilka herbat dziennie) przeziębienie ustąpiło! polecam Wam imbir jeśli czujecie po kościach, że nadchodzi przeziębienie...
Pokaż wszystkie (1) ›
 

malgorzata.g1
 
Dopadło mnie przeziębienie. Przez całą zimę nie miałam nawet kataru. Teraz wystarczyło kilka dni ciepła i proszę... zapchane zatoki, ból gardła i ogólne osłabienie. Przeziębienie zazwyczaj leczę domowymi sposobami. Mam kilka niezbędników w postaci miodu, imbiru, czosnku, soku z czarnego bzu.
look food 1.jpg
Te domowe receptury działają dość skutecznie. *Imbir* ma silne działanie przeciwbakteryjne i rozgrzewające. Kilka centymetrów korzenia ścieram na tarce i zagotowuje z trzema szklankami wody. Taki napój po przestudzeniu słodzę miodem. "Pali" jak sto diabli, ale rozgrzewa niesamowicie!
look food 2.jpg
*Sok z czarnego bzu* bez dodatku cukru marki Look Food można kupić praktycznie wszędzie. Znajdziecie go w Auchanie, Stokrotce, Tesco, Netto, Społem, Carrefour, Polo Markecie i w wielu innych sklepach. Butelka 750 ml kosztuje tylko 9.95zł. Wyciąg z czarnego bzu skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych oraz grypy. Zawarte w nim flawonoidy wiążą się z wirusami, uniemożliwiając im przenikanie do komórek organizmu. Sok z czarnego bzu dodaję do herbaty lub piję rozcieńczony z wodą i posłodzony 2 łyżeczkami miodu. Jak ktoś lubi, to można pić ten sok 2 razy dziennie po 25ml na 30 minut przed posiłkiem.
look food 3.jpg
*Czosnek* to niekwestionowany król w leczeniu infekcji. Zawiera naturalny antybiotyk i świetnie zwalcza objawy wywoływane przez wirusy. Ząbek czosnku można rozgryźć z łyżką miodu. Ja dodaję go na potęgę do wszystkich potraw. *Jakie są Wasze naturalne metody walki z przeziębieniem i grypą?*
  • awatar PrincessAurora: sok z cytryny :)
  • awatar Róża Fruzia ♕: Czosnek - mój tato nazywa go "gripex-em' :d
  • awatar st.anger: Moja babcia zawsze robiła sok z czarnego bzu na przeziębienie:) Teściowa robi miód z mai czyli mniszka lekarskiego. A mój ulubiony patent to wódka z dużą ilością miodu i cytryny Nawet jeśli nie uzdrowi, poprawia humor;)
Pokaż wszystkie (26) ›
 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nietereska
 
Niewiele osób wie, że liście imbiru są jadalne, a ich smak jest po prostu łagodniejszą wersją smaku korzenia. Są bogate w przeciwutleniacze i aromatyczne.
Imbir kojarzy się ze słońcem, spiekotą i skwarem. Tymczasem można go mieć zawsze pod ręką, zakładając domową uprawę tej fascynującej rośliny.
W artykule znajdziecie więcej informacji o imbirze i jego domowej uprawie oraz przepis na lekarstwo na gardło, a ponadto - filmik jak przyrządzić kandyzowany imbir. Zapraszam. pl.blastingnews.com/(…)imbir-w-doniczce-przyprawa-i…

images (2).jpg
 

tygrys3k
 
Kolejny pochłaniacz wilgoci. Nie mogłam dostać w supermarkecie wkładów do tego, który kupiłam kilka miesięcy temu. Nie mam czasu ani ochoty, żeby specjalnie jeździć po te wkłady na drugi koniec świata, poza tym są drogie i mało wydajne, te wyglądają na lepsze rozwiązanie.
12,39€ w Colruyt za pochłaniacz i dwa wkłady.
image.jpeg

Minus to wielkie (16x18x25cm) i raczej brzydkie pojemnik. Plus jest taki, że mogę w nim użyć każdego rodzaju wkładu.

image.jpeg

Instrukcja obsługi.

image.jpeg

W piątek wcześniej skończyłam. Włuczyłam się chwilę po sklepach. Wstąpiłam do Di. Pooglądałam sobie co mają w promocjach, wzięłam pilniki(1,99€), bo znowu obgryzłam paznokcie i teraz próbuję je odhodować, ale póki co trzymam je krótko, bo nadal mam ten odruch jak się denerwuję i wsadzam palce do buzi..
Blistex to pomadki ochronne z mentolem, mają intensywnie regenerować zńiszczone usta i był w promocji 1+1 gratis (3,55€).

image.jpeg

Chusteczki higieniczne o zapachu rumianku (spar, 1,55€). W Polsce bez problemu mogłam kupić zapachowe i był duży wybór, tutaj tego nie ma.
Myślałam, że nie mam już Lactacydu(myliłam się, mam, ale mam dużo zapasów i nie zauważyłam buteleczki z tyłu półki). Duża butelka, 400 ml +chusteczki za 7,85€ i ten z chłodzący, 200 ml za 4,11€. Oba kupione w Colruyt, sklepie, który ma podobno zawsze najniższe ceny..

image.jpeg

Vanish antybakteryjny, szukałam w różnych sklepach, znalazłam dopiero w Delhaize. 6,89€/940ml. Nadal robię pranie w publicznej pralni, więc jakiś środek antybakteryjny jest idealny, zapobiega brzydkiemu zapachowi wypranych ubrań.

Soja sosy, słodki i premium, 200 ml i oba za 1,49€.

image.jpeg

Zawsze interesowałam się zdrowym żywieniem. Ostatnio oglądałam filmiki na youtube o weganiźmie i inne związane ze zdrową żywnością. Na dole fotka moich zapasów warzyw i owoców na weekend. Kolejny egzotyczny owoc, gruszka nashi. Jeszcze nie zjadłam. Oraz #imbir do lemon ginger blast (napój gorący z imbirem i sokiem z cytryny, podobno bardzo zdrowy, trochę pikantny, ale dałam radę wypić).

image.jpeg


A teraz bardziej #denko niż #zakupy bo już prawie wszystko zjadłam/wypiłam.  Winko czerwone z Hema za 6€, bardzo niedobre.

Czekolada mleczna z bakalimai i całymi orzechami, 3,49€ za sztukę, ale dostałam 2,09€ zniżki za zakup 2 szt.

Czekolada z karmelem i brownie, bardzo dobra i bardzo spodobał mi się napis na opakowaniu. "Hello, my name is caramel brownie, nice to sweet you, pleased to meet you." 2,31€ ze zniżką.

Guimauve kerst, taki coś jak ptasie mleczko, ale bardziej gumowe. Pierwsze dwa opakowanie szybko pochłonęłam, trzecie już mi tak nie smakowało. Pierwsze kupiłam za 2,65€, kolejne dwa z 20% zniżką.

Sok Granini z granatem, jeżynami i jabłkiem, zimowa edycja limitowana. Dobry był, ale zawiera cukier, więc nie jest zbyt zdrowy. 2,19€ za 1l.

image.jpeg
 

lovespam
 
lovespam:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

hairlovelo
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szufladaroznosci
 

Zimno, wieje, pada, czasem coś przyświeci. I tyle. A przecież jeszcze mamy sierpień.

Mój organizm bardzo szybko zareagował na taką zmianę pogody, przez co jestem mocno pociągająca i lekko się telepiąca ;)

Tym bardziej, że mieszkam w murowanym, poniemieckim domu, który po kilku dniach chłodu nie jest najcieplejszym miejscem, a niestety na palenie w piecu jeszcze za wcześnie :(

Wczoraj w Biedronce, zmierzając przez warzywa wymyśliłam sposób na wieczorne rozgrzanie się.

Kupiłam marchewkę, ziemniaczki, imbir


20140824_202035.jpg



Do niewielkiej ilości świeżego imbiru dodałam 4 ząbki czosnku.

20140824_203032.jpg



Warzywa pokroiłam w kawałki. Świadomie zrobiłam większe, żeby przed ich ugotowaniem się, smak miał więcej czasu na wydobycie się :)


20140824_203740.jpg


Po zagotowaniu wody, dodałam kostki.


Po ugotowaniu wszystko zblendowałam


20140825_093819.jpg



uzyskując gęsty krem


20140825_093829.jpg



Dosoliłam, dopieprzyłam - pycha! Z marchewki wydobyła się słodycz, imbir dodał ostrości, która rozgrzewa. Także 2 smaki mieszają się idealnie :) Dodatkowo jest to marchewka i bulion z kostki. Jeżeli jesteście na diecie, można to jeść w ogromnych ilościach :) Tym bardziej, że krem jest gęsty i sycący.

Na chłodne dni polecam, bo rewelacyjnie rozgrzewa od środka :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

hairlovelo
 
hairlovelo:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

hairlovelo
 
hairlovelo:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

naturalniezdrowy
 
naturalniezdrowy.blogspot.com/(…)szybszy-metabolizm…

Moje zdanie na temat metabolizmu jest proste: można z nim zrobić dużo, jeżeli poświęcimy mu trochę czasu. Zabierając się za mobilizację naszego organizmu do podwyższenia obrotów trzeba również pamiętać o dobrym nawodnieniu oraz sporej ilości warzyw i owoców :)

I pamiętajcie: cały proces to maraton a nie sprint ;)
 

banzajpl
 
Istnieje wiele sposobów na przyspieszenie przemiany materii. Nie ze wszystkich zdajemy sobie sprawę. Wśród metod bardziej zaskakujących, choć banalnych w swojej prostocie, jest choćby obfite...
www.lifestyle.banzaj.pl/Przyprawy-sposobem-na-do…
 

pajabier4444
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fiterka
 
Imbir to tak naprawdę mój przyjaciel od zawsze. Jakimś cudem, zawsze udawało mi się go dostawać i spożywać w najrozmaitszych postaciach.
Jeśli więc masz możliwość spróbowania i dodawania imbiru, to zdecydowanie Ci to polecam.
Właściwości i zastosowanie imbiru:
fitnella.pl/co-drzemie-w-imbirze.html
- przyspiesza przemianę materii
- obniża poziom cholesterolu
- posiada właściwości przeciwobrzękowe
Takie właśnie właściwości i zastosowanie imbiru przekonuje mnie do tego, by sięgać po niego bardzo często.
 

tasteofjoy
 
Pierwszy przepis z mojej wyroczni z Lidla. Zupa bardzo mi smakowała, chociaż trzeba ją było dobrze doprawić zanim osiągnęła pożądany smak.

DSC_2074.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
- 60 g masła
- 2 duże cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
-1 sparzona pomarańcza
- korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
- 1 kostka bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 2 szczypty kminku
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek

*Dodatki*

- grzanki
- świeże zioła (kolendra/bazylia)

*PRZYGOTOWANIE*

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i 60g masła; wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy  marchew, imbir oraz kminek.

Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy i skórkę. Podsmażamy 5 minut na małym ogniu, a następnie zalewamy 2 litrami wody i wrzucamy kostkę bulionową. Gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy za pomocą blendera.

Do zupy dodajemy 200 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.

Podajemy z grzankami i świeżymi ziołami.

DSC_2071.JPG

Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (8) ›
 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/(…)wyzarlam_imbir_zestrugany_do_her…
Wyżarłam imbir zestrugany do
herbaty w celach grzewczych.
Moje zatoki, gardło i uszy
zapłonęły z wrażenia.
wyzarlam_imbir_zestrugany_do_herbaty_2013-12-20_22-11-54.jpg
 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

aga16233
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Bardzo często zdarza mi się, że czytając jakąś książke, w której pojawia się wątek jedzeniowy, od razu dostaję kulinarną wenę twórczą. Tak było i w tym przypadku. Czytałam "Lasrę" kiedy na wspomnienie duszonej wieprzowiny w miodzie, od razu zrodził mi się pomysł na dzisiejszy obiad.

Cóż mogę powiedzieć? Mimo, że byłam pewna, iż imbir, miód i tymianek będą się świetnie komponowały smakowo, to jednak całość, zwłaszcza powstały sos, zaskoczyły mnie mega pozytywnie. Na pewno nieraz jeszcze ten gulasz zagości na naszym stole.

Zdjęcia nie są jakieś mega, ale zapewniam, iż potrawa warta wypróbowania.


SKŁADNIKI:

* ok. 500 - 600 g wieprzowego mięsa gulaszowego
* 1 duża lub 2 mniejsze cebule
* 3 duże ząbki czosnku
* ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru
* kilkanaście gałązek świeżego tymianku, najlepiej tymianek cytrynowy (u mnie tymianek jamajski) plus 1 gałązka świeżego estragonu
(jeśli nie macie świeżych ziół, można zastąpić je ziołami suszonymi - ok. 1 łyżka tymianku, pół łyżeczki estragonu)
* 2 - 3 łyżki miodu (ja miałam akacjowy)
* 3 łyżki oleju
* niecała łyżeczka dowolnej ulubionej mieszanki przyprawowej do mięsa
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* 1 torebka dowolnego ciemnego sosu
* sól, pieprz, maggi
gulasz na miodzie.JPG

Tymianek i estragon wrzucić do jakiegoś garnka i zalać ok. 1 litra wrzątku. Zaparzyć z tego ziołowy napar. On posłuży nam do podlewania mięsa.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub drobniutko posiekać nożem.
W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir i leciutko to podsmażyć. Dodać mięso. Posolić i dobrze popieprzyć, dosypać ulubionej przyprawy do mięsa oraz słodkiej papryki. Smażyć mieszając przez kilka minut. Następnie zmniejszyć ogień, dolać nieco tymiankowo-estragonowego naparu i dodać miód. Całość dusić na średnim ogniu przez jakieś pół godziny. Co jakiś czas należy gulasz podlać ziołowym naparem.

Gdy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos mąką lub lepiej jakimś ciemnym sosem z torebki. Doprawić jeszcze maggi i pieprzem.
Smacznego.
P1170144.JPG
 

tasteofjoy
 
Cześć Kochani!

Mam dzisiaj dla Was dość oryginalny pomysł na obiadek. Odmiana od schabowych, czy piersi kurczaka w panierce jest wskazana. Czasami warto zaszaleć ze smakami. Takie przygody raz kończą się dobrze, a czasami są niejadalne albo niejadalne dla nas, bo to co smakuje jednym, nie zawsze smakuje innym.

P1010967.JPG

*Udka z kurczaka z miodem i imbirem.*

P1010969.JPG

*SKŁADNIKI*

- 6 udek z kurczaka (lub skrzydełek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki bulionu
- kieliszek wódki
- sól, pieprz

P1010971.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Udka podsmażamy na patelni z cebulą oraz miodem, tak by skórka kurczaka ładnie się zrumieniła, a cebula zeszkliła. Dodajemy posiekany drobno czosnek oraz imbir pocięty w wąskie paseczki i smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy wszystko bulionem oraz wódką i czekamy aż płyny się zredukują i utworzy się zawiesisty sosik. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

P1010979.JPG

Kurczak w takim wydaniu ma bardzo specyficzny smak. Jeśli lubicie wersję na słodko powinien przypaść Wam do gustu.

Osobom, które nie przepadają za imbirem odradzam jego dodawanie, gdyż to właśnie smak imbiru dominuje w tej potrawie.

P1010980.JPG

*Moje kubki smakowe dotarły do nieznanego do tej pory wymiaru.* :D
  • awatar mytrueself: na pewno wypróbuję !
  • awatar I00krotka: zawsze robiłam z miodem, cytryną i ostrą papryką. ale imbir na te pogodę super pomysł - pewnie wypróbuje :)
  • awatar Wiedźma1: wygląda smakowicie :)
Pokaż wszystkie (14) ›
 

 

Kategorie blogów