Wpisy oznaczone tagiem "indyk" (34)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

uran56
 
Darmowe top ogłoszenia 24h i bezpłatne anonse, sprzedam - kupię, Zwierzęta:

Akcesoria dla zwierząt - Akwarystyka, rybki - Egzotyczne - Gady i płazy - Gołębie - Gryzonie - Koty - Króliki - Oddam - Psy Ptaki - Przyjmę - Schroniska - Sklepy zoologiczne - Zwierzęta gospodarcze


#zwierzęta #zwierzak #zwierzę #akcesoria #Akwarystyka #rybki #rybka #ryba #Egzotyczne #Gady #gad #płazy #płaz #Gołębie #Gryzonie #gryzoń #Koty #kot #Króliki #królik #świnka #Oddam #Psy #pies #Ptaki #ptak #Przyjmę #Schroniska #schronisko #SklepZoologiczny #zoo #zoologiczny #koń #krowa #owca #baran #byk #kogut #kura #kaczka #gęś #klatka #indyk #zając #mysz #szczur #mucha #stado



bazarek.net.pl/(…)ogloszenia-zwierzeta-darmowe-anon…



ogłoszenia zwierzęta.jpg
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)peczotto-ze-s…

120 g kaszy pęczak
około 0,7 litra bulionu warzywnego
1 płaska łyżeczka soli
2 szklanki świeżego szpinaku
1 spora cebula (80g)
3-4 suszone pomidory
50 g sera feta (użyłam półtłustego)
1 ząbek czosnku
200 g indyka
odrobina chili
1 łyżka oregano
1 łyżka oliwy
 
Do przepisu przygotować bulion warzywny, ugotować całą "jarzynkę" w około 0,7-1L wody,
nie doprawiać, podczas dolewania do kaszy powinien być ciepły.

Mięso z indyka kroimy w kostkę, nacieramy solą, chili (delikatnie) oraz posypujemy oregano.
W głębokiej patelni lub w rondlu dobrze rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy posiekaną cebulę i co jakiś czas mieszamy czekamy aż się zarumieni po czym dodajemy przygotowane wcześniej mięso, podsmażamy.

Gdy mięso będzie już zarumienione, wsypujemy suchą kaszę pęczak i na średnim ogniu cały czas mieszając również podsmażamy całość około 2 minuty.

Po chwili wlewamy na patelnię lub do rondla pierwszą porcję ciepłego bulionu i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie pierwszą partię płynu.
Następnie dolewamy kolejną szklankę bulionu dodając równocześnie grubo posiekaną połowę porcji szpinaku. Znów mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem.
Czynność z bulionem powtarzamy około 4-6 razy gotując pęczotto do względnej miękkości co zajmie około 30 minut.

3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy resztę szpinaku, posiekaną bazylię oraz zmiażdżony czosnek, całość posypujemy sporą szczyptą soli i mieszamy już bez przykrycia do całkowitego wchłonięcia płynu i uzyskania kleistej konsystencji pęczotto.

Przygotowane danie przekładamy do głębokich talerzy lub miseczek, na wierzch nakładamy pokrojony w kostkę ser feta oraz kawałki suszonych pomidorów. 
440kcal 28g bialka
przepis na 2 porcje
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)indyk-z-cytrusami-na-szpinaku…

Przepis na 1 porcję, 430kcal:
120g mięsa z piersi indyka bez skóry
2 garście młodego szpinaku
1/3 pomarańczy
1/3 grejpfruta
1/2 małego awokado
łyżka jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu light
mała kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
kolendra (lub natka pietruszki)
sok z limonki (lub cytryny)
chili w proszku
Mięso pokroić na plastry i rozbić lekko tłuczkiem, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej. Szpinak opłukać i rozłożyć na talerzu. Owoce obrać i wyfiletować, rozłożyć dokoła talerza. Awokado zmiksować z majonezem, jogurtem kolendrą, sokiem z cytryny, małą szczyptą chili i odrobiną soli i pieprzu. Mięso ułożyć na sałatce, polać dressingiem, podać z pieczywem pełnoziarnistym.
 

karinawozniak
 
karinawozniak: Inspiracja zaczerpnięta z kuchni amerykańskiej. #indyk na świątecznym stole. Prawda, że wygląda zacnie?

indyk.jpg
 

mj21
 
Składniki:
na 2 porcje

- ok. 500 ml wody
- 300 g piersi z indyka
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 3-4 łyżki otrębów owsianych
- pieprz
- sól
- czerwona słodka papryka
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego


Pierś z indyka myję, osuszam i kroję w dość drobną kostkę.
Mięso przekładam do miseczki oprószam solą, pieprzem oraz czerwoną słodką papryką, dokładnie mieszam.

Do dużego rondla wlewam wodę, dodaję liście laurowe i kulki ziela angielskiego, doprowadzam do zagotowania, następnie dodaję mięso i gotuję na najmniejszym ogniu ok. 10 minut, mięso powinno stracić swoją surowość, ale nie powinno się rozgotować.

W tym czasie obieram i myję wszystkie warzywa, kroję je według uznania na mniejsze kawałki.
Ja pokroiłam wszystkie warzywa w półplasterki.
Dodaję całość do mięsa i gotuję kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Najlepiej, aby były ugotowane al dente wtedy będą przyjemnie smakowały i nie będą się rozpadały podczas nakładania na talerz.

Na koniec gotowania do mojego gulaszu dodaję otręby owsiane w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu, mieszam i gotuję jeszcze 2-3 minuty.
Doprawiam ewentualnie ulubionymi przyprawami i dodaję posiekany drobno koperek.

Gulasz podaję z młodymi z kaszą lub ryżem i ulubioną surówką.
 

mj21
 
• ½ fileta z indyka (75g)
• 1 jajko
• duża garść roszponki
• 2 pomidory suszone
• 1 łyżka orzechów włoskich
• bazylia świeża kilka listków
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Filet z indyka doprawić solą i pieprzem, upiec w piekarniku lub ugotować na parze. Jajko ugotować na twardo i pokroić na mniejsze kawałki. Roszponkę opłukać i osuszyć. Suszone pomidory i orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z indyka po ugotowaniu także pokroić w kostkę i wymieszać w misce z jajkiem, roszponką, pomidorami i orzechami. Dodać listki świeżej bazylii i łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

hatsumomo90
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Hatsumomo.:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Idealny pomysł na prosty i pyszny obiad. Uwielbiam mięso w połączeniu z pieczarkami. :)

DSC_2113.JPG

*SKŁADNIKI*

- 5-6 sznycli z indyka
- 300g pieczarek
- por (ok. 15-20cm)
- 200g śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej

DSC_2122.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Z papryki, ziół prowansalskich, drobno posiekanego czosnku i 2-3 łyżek oleju robimy marynatę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy z każdej strony marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut (jeśli macie godzinkę tym lepiej).

Pieczarki kroimy na małe kawałki (polecam kupować te mniejsze i kroić na ćwiartki). Por kroimy w półplasterki.

Mięso podsmażamy 5 min. na oleju, a następnie dorzucamy pieczarki z porem i dusimy ok. 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DSC_2123.JPG


DSC_2125.JPG

Smacznego :)
  • awatar Paznokciowo: jak dla mnie zbyt skomplikowane :)
  • awatar Noonah: wygląda smacznie a że nie lubię indyczego mięsa to wypróbuję przepis z kurczakiem
  • awatar Blog Luesy ♥: pychotka :)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 
Szybko, prosto i smacznie. Z ogromną! ilością curry, które uwielbiam. :)

DSC_0503.JPG

*Zestaw*

1) Pierś z indyka pokrojona w kostkę i usmażona (curry, sól, pieprz, oliwa)

2) Duszona cukinia z papryką (sól, pieprz, oliwa)

3) Ryż (polany tłuszczykiem ze smażenia mięsa)

DSC_0500.JPG

Jeśli działacie na trzech palnikach jednocześnie, to czas przygotowania obiadu wynosi ok. 25 minut. Powinni zatrudnić mnie do Pyszne25.

:D
  • awatar Krytyczka: nie jadłam nigdy mięsa z indyka :P
  • awatar Taste of Joy: @Krytyczka: ja pierwszy raz :P
  • awatar Taste of Joy: @p3n3lop3: nie czułam różnicy :P może dlatego że dużo curry dałam :P
Pokaż wszystkie (12) ›
 

elwiralm
 
Elwira l-m: indyk

“Miłość nie jest nigdy taka sama. Jest zawsze oryginalna i zmienia się stale, zależnie od charakteru i indywidualnych cech osoby, którą kochamy.”

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

buendia3
 
Potrawki są fajne. Zwłaszcza jesienią. Niektórzy upierają się i różnego rodzaju potrawki nazywają gulaszami. Pamiętajmy jednak, że gulasz to wyłącznie wołowina, cebula, papryka i czerwone wino. Jak są w tym pieczarki lub jakieś warzywa to już jest potrawka a nie żaden gulasz.
Do rozpaczy też doprowadzają mnie różne przepisy, które karzą robić potrawki w ten sposób, że najpierw na kurczaku ugotować rosół, a potem te kurze szczątki posiekać i udusić jeszcze w warzywach. Ekonomia ekonomią, ale to jest paskudzenie jedzenia i przypomina mi takiego koleżkę ze studiów, który rwąc swoją aktualną partnerkę życiową, zaprosił ją do siebie na pieczonego kurczaka. Mieszkaliśmy razem na stancji i podczas gdy przygotowywał swoją wykwintną kolację, co polegało na tym, że ze słoika z rosołem od mamuni, wyciągnął dwa ugotowane kurze uda, ułożył je na blaszce i tak to podgrzał, a ja stałam i nie mogłam wyjść z podziwu. Musiał mieć inne zalety, bo pewne, że jego droga do serca wybranki nie prowadziła przez serce. Widziałam jej minę, gdy konsumowała to cudo i ewidentnie tylko daleko posunięta empatia pozwoliła jej dotrwać do końca kolacji.

Zatem potrawka. Potrawką jest wszystko, co jest duszonym mięsem w warzywach. Popularne u nas flaki, których ja nie rusza, też są potrawką. Serwowany w mleczakach gulasz z serc lub żołądków też jest potrawką. Niestety, w większości domów i knajp, potrawki robi się z zasmażkami i innymi świństwami, które na smak wcale nie wpływają, za to na kaloryczność i owszem.

Dziś zrobiłam potrawkę z indyka
SKŁADNIKI
cycek indyczy
marchewka
pietruszka
seler
seler naciowy
liść laurowy
sól
pieprz
oliwa

Warzywa ścieramy na tarce lub siekamy je sobie, jeśli komuś się chce. Mnie się nie chciało, więc starłam. Cycek kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy to wszystko do gara, dodajemy przyprawy, oliwę i najpierw przesmażamy szybko na oliwie, a potem zalewamy pół-kubkiem wody. Lepiej byłoby winem, ale akurat nie miałam. I dusimy aż wszystko będzie mięciutkie. Pyszne i proste.
  • awatar Vanilla.†: Współczuję tej wybrance twojego kolegi. :D Potrawka wygląda przepysznie. :>
Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
bułek, sosu czosnkowego (próbuję wykończyć ten z proszku knorra i wtedy będę stosować sos: jogurt naturalny + czosnek), indyk w plastrach (nie wiedziałam, ze to produkują Morliny), rukola i suszone pomidory.

*PRZYGOTOWANIE*
Mięso polałam kilkoma ml oliwy z oliwek, posypałam przyprawą gyros i listkami tymianku.
Nie marynowałam, tylko od razu wrzuciłam na patelnię.
Wybrałam patelnię do grillowania i za Waszymi radami smażyłam bez oleju, bardzo powoli na małym ogniu. Miały powstać rowki (nie powstały, ma ktoś pomysł dlaczego?).
Smażymy, smażymy.
Bułki kroimy na pół
Składamy kanapki. Mięso. Sos czosnkowy.
Suszone pomidory z dziadkiem.
Rukola.
Kanapka wygląda tak apetycznie, że nie ma na nią mocnych, po prostu trzeba spróbować!
DSCF6064.JPG

Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/(…)grillowany-indyk-z-rukola-w-…
 

jedzpopolsku
 
PRZEPIS z serii " POLUBMY PODROBY " :D



1kg serc indyczych - 6,99

ziemniaki 0,60 dag - 0,30

kapusta pekińska 1,30

marchewka 0,30

koperek 1,00



Dodatkowo: sól, pieprz , olej, oliwa i przyprawy do surówki, łyżka mąki, natka, kostka mięsna winiary, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 3 grzybki suszone.



Serca myjemy i oprawiamy , tzn: odcinamy żyłki jeśli są (zwykle nie ma , bo serca indycze są w ubojni drobiu oczyszczane ;), i kroimy - ja na 4 plasterki pokroiłam. Podsmażamy delikatnie na 2 łyżkach oleju i zalewamy wodą , aby pokryć mięso. Wrzucamy grzybki, ziele i liść- dusimy do miękkości. Dodajemy kostkę mięsną, po rozpuszczeniu zagęszczamy mąką.



Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, posypujemy koperkiem. Kapustę drobno kroimy i wcieramy marchew, doprawiamy i polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy.



SMACZNEGO =)
  • awatar Siódme niebo: W sumie wygląda smacznie, ale w życiu nie zjem wątroby, serc czy płuc w "oryginale". ;D
  • awatar Różne Żarcie: @MiaSperanza: Płuc też bym nie zjadła... Serca indycze mają 19,8 g białka na 100 g, prawie tyle co pierś z kurczaka. Wątroba wieprzowa 22,9 g czyli więcej niż cycek , poza tym podroby mają mega dużo witamin z grupy b i pp oraz e,a,d. Jak się umiejętnie ugotuje "odpady" to nawet nie widać co to jest :D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla znajomych
aNaAs:

Wpis tylko dla znajomych

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
aNaAs:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów