Wpisy oznaczone tagiem "jakschudnąćskutecznieFB" (31)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 1 porcje.

Składniki:

- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- garść (ok. 100 g) kurek
- 2 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- masło lub oliwa

Wykonanie:

Ugotować kaszę: wsypać do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut (czyli kaszę uprażyć), wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut lub do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Otworzyć garnek, wyłożyć kaszę na duży talerz i rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Kurki umyć pod bieżącą chłodną wodą, osuszyć.
Posiekać natkę, cebulę, zetrzeć czosnek.
Na patelni roztopić łyżkę masła lub oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać kurki i smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, następnie dodać kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać natkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Na oddzielnej małej patelni usmażyć na maśle lub oliwie jajko sadzone, doprawić solą, pieprzem, położyć na kaszy i podawać.





kasza_jaglana_z_kurkami_jajkiem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka startej surowej dyni
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa, chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- masło

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę, dodać tartą dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty, wlać wino i odparować.
Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15-17 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki.
Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta.
W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili.
Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 2 kawałki polędwiczki z dorsza lub filety

Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta skórki

- garść kurek
- posiekana natka pietruszki

- risotto dyniowe

Wykonanie:

Dorsza rozmrozić jeśli był mrożony, dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty.
Odłożyć na ok. pół godziny.
Przygotować risotto dyniowe.
Kurki szybko umyć, osuszyć.
Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła, włożyć dorsza, smażyć przez 2 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę, dodać kurki i smażyć przez ok. 1 i 1/2 minuty, w międzyczasie zamieszać kurki. Pod koniec doprawić je solą i pieprzem.
Rybę położyć na risotto dyniowym i obłożyć kurkami.
Polać pozostałym sosem z patelni wymieszanym z łyżką natki pietruszki.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty.
Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera.
Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.

Do podania:
4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz



zupa-krem-dyniowa-z-imbirem-i-pomarancza-01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- kawałeczek ostrej papryczki
- 300 g mielonej piersi indyka
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 500 ml gorącego bulionu
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (lub białej lub mieszanej)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3/4 szklanki passaty (przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
- świeża kolendra lub natka (2 łyżki)
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

W średnim garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć rozdrobnioną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę (warzywa można drobno posiekać nożem lub rozmiksować w melakserze lub rozdrabniaczu).
Podsmażone warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso i obsmażyć je dokładnie ze wszystkich stron.
Dodać przyprawy oraz kaszę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać gorący bulion i zagotować.
Dodać fasolkę z puszki z całą zalewą oraz odcedzoną i przepłukaną kukurydzę. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i szczyptą soli.
Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości kaszy.
Na koniec sprawdzić doprawienie i dodać łyżkę posiekanej kolendry lub natki, wymieszać.
Posypać serem i podawać z kleksem śmietany, pokrojonym awokado i resztą kolendry lub natki.


chili_con_carne_indyk_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 700 g passaty pomidorowej z butelki lub może być domowy przecier pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- kawałeczek ostrej chili bez pestek (tylko w wersji pikantnej ketchupu)
-  1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku

Wykonanie:

Do średniego garnka z grubym dnem wlać 1 łyżkę oliwy i zeszklić pokrojony na plasterki czosnek. Wlać passatę pomidorową, dodać pokrojoną na kawałki cebulę i zagotować.
W międzyczasie dodać cukier, ocet (i chili jeśli używamy) oraz wszystkie przyprawy.
Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut, od czasu do czasu zamieszać. Sprawdzić przy okazji czy ketchup nie przywiera do dna, dlatego ważne jest użycie dobrego garnka z grubym dnem. Na koniec zmiksować blenderem ręcznym.
Można zamknąć w wyparzonych, suchych słoikach (np. wyjętych ze zmywarki) i od razu zakręcić. Trzymać w lodówce lub po pasteryzacji w gorącej wodzie - w spiżarce.



domowy_ketchup_01_0.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Całe jajko (w skorupce) najpierw zanurzyć na 10 sekund we wrzątku, po wyjęciu utworzyć łyżką lekki wir w garnku i delikatnie wbić do niego jajko. Gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.



2016-05-08 10.29.39.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 1 pęczek szparagów
- garść jarmużu
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 jajka ugotowane w koszulkach
mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163212

Wykonanie :
Szparagi umyć.
Odłamać twarde końce.
Łodyżki obrać ale tylko do ok. 1/3 wysokości od najgrubszej części.
Odciąć główki szparagów i włożyć je do miski, łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc cienkie tagliatelle.
Dodać do miski z główkami, wszystko doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy i  wymieszać.
Odłożyć na 15 minut.
Dodać ugotowany na parze jarmuż (4-5 minut), świeżą bazylię, dodatkową łyżkę oliwy, tarty parmezan.
Wymieszać i wyłożyć do talerzy, na wierzchu położyć jajko gotowane w koszulce, doprawić solą i pieprzem, obsypać wiórkami parmezanu, skropić w razie potrzeby dodatkową oliwą.

Propozycja podania:
Bagietka lub ciabatta opieczone w tosterze.



2016-05-08 10.27.05.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
ok. 500 g filetów z dorsza, sandacza, soli lub halibuta
- 1 łyżeczka suszonego tymianku + opcjonalnie 1 łyżka świeżych listków
- oli
- 4 łyżki ajvaru (pasta z pieczonej papryki, gotowa lub własna z   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163057 + opcjonalnie szczypta chili
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- świeża bazylia lub oregano

Wykonanie :

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyciąć 4 większe kawałki z papieru do pieczenia.
Na jednej połowie każdego z arkuszy położyć ryż, na wierzchu ułożyć po kawałku ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą.
Wierzch posmarować ajvarem (opcjonalnie wymieszanym z chili).
Przykryć plasterkami cukinii i pomidora, doprawić warzywa solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą.
Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec przez 20 minut.


2016-05-07 23.48.45.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

Wykonanie :

Piekarnik nagrzać do 240 stopni C.
Paprykę pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka.
Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, 3 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
Wszystkie wymienione warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na wysoką półkę.
Pozostałą 1 cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.
Warzywa piec przez 20 minut.
Włożyć je do worka foliowego, dokładnie zamknąć.
Po około 30 minutach otworzyć woreczek, warzywa obrać.
Włożyć je do melaksera i rozdrobnić z dodatkiem drobno posiekanej surowej cebuli i roztartego ząbka czosnku (mają pozostać małe kawałeczki warzyw).
Dodać oliwę, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.



2016-05-07 23.37.26.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
500 g mielonego mięsa*
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duża cebula
- 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1/4 szklanki mleka
- 700 ml przecieru pomidorowego
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mozzarelli
- sól, pieprz

Wykonanie :

Nadzienie:
Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa.
Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie.
Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości).
Wymieszać mięso z dodatkami, dodając stopniowo mleko.

Sos pomidorowy:
Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru.
Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego.
Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu.
Polać sosem i posypać tartą mozzarellą.
Przykryć folią aluminioną (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.



2016-05-07 23.27.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis ja 4 porcje

Składniki :

- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cukinia (300 g)
- 500 g dyni
- 800 ml bulionu
- 250 ml mleka
- świeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazylii

Rada:
Zamiast grzanek można użyć ugotowanej cieciorki.

Wykonanie :

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne.
Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.
Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).



2016-05-07 23.18.25.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 10 sztuk po 108 kcal

Składniki :

- 1 szklanka mąki
-  2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Wykonanie :

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
Zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Rada :
Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.


2016-05-07 22.07.03.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

-  4 naleśniki

FARSZ

-1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 250 g cukinii
- 150 g bakłażana (opcjonalnie)
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki sosu sojowego

SOS
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałeczek papryczki chili
- 400 ml puszka pomidorów
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz

- ok. 120 g tartego sera
- świeża kolendra lub bazylia

Wykonanie :

Przygotować NALEŚNIKI   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27162970 (można też użyć tortilli).

Farsz:
Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Mięso oprószyć mąką kukurydzianą.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.

Sos pomidorowy:
W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera.
Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera.
Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.



2016-05-07 22.01.20.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 3 porcje.

Składniki:

- 3 średnie cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
-  po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 puszki pomidorów
- 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
- świeża kolendra lub bazylia lub szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii.
Nasiona wyrzucić, miąższ zachować.
Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek.
Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku.
Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe lub półplasterki pomidora, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu skropić oliwą extra vergine, posypać kolendrą.


cukinia_faszerowana_kasza_jaglana_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
- 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 liści bazylii
- tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta

Wykonanie:

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut.
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki.
Pomidory włożyć do głębokiego talerza, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Wyjąć nasiona z komór i je wyrzucić.
Zachować sok, miąższ pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.
Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie.
Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę pomidorową i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i cukrem.
Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory razem z sokiem i razem zagotować.
Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość.
Dodać posiekaną bazylię oraz tarty ser, wymieszać i podawać.



b2.pinger.pl/(…)makaron_z_baklazanem_01.jpg…
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- sól, pieprz
- 400 ml kefiru

Do podania, np: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki.
Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki.
Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Zagotować wodę lub wywar, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 - 7 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować przez około 3 minuty.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać.
Schłodzić.
Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.




chlodnik_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5 sztuk.

Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka
- 400 g cukinii (1 sztuka)
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka garam masali (jeśli mamy)

Wykonanie:

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pesteczek i drobno posiekać.
Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki.
Polać oliwą i wymieszać.
Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty.
Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem.


Propozycja podania
Tzatziki / jogurt grecki




szaszlyki_kurczak_warzywa_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub 4 łyżki białego wina
- 4 łyżki masła
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 120 g makaronu
- pół pęczka bazylii
- opcjonalnie: pół łyżeczki nasion kopru włoskiego i tarty parmezan

Wykonanie:

Filet kurczaka położyć na desce i naciąć w najgrubszej części w 2 miejscach tworząc "palce" (widać to na zdjęciu przy tym przepisie).
Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
Nastawić do ugotowania makaron, czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
Rozgrzać patelnię z łyżeczką oliwy, położyć filet z kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut aż będzie ładnie zrumieniony, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Pod koniec skropić filet sokiem z cytryny lub winem i odparować.
Przewrócić na drugą stronę, włożyć na patelnię łyżeczkę masła, dodać czosnek i podsmażać ok. 1-2 minuty aż się zrumieni.
Dodać też nasiona kopru włoskiego jeśli ich używamy.
Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz 2 łyżki masła i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie jeszcze raz przewrócić mięso.
Dodać bazylię, resztę masła i wymieszać.
Odstawić z ognia, zrobić miejsce na brzegu patelni i włożyć makaron.
Można posypać tartym parmezanem, udekorować świeżą bazylią.






kurczak_z_makaronem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 1 mały ziemniak
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
- 1 mała cebula
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- mąka, oliwa
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
- kilka liści bazylii
- po ok. 75 g makaronu na porcję
- świeżo starty parmezan lub grana padano
- sól, pieprz, cukier
- mąka do obtoczenia

* Można użyć tylko jednego rodzaju mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego / wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć mięsa z indyka.

Wykonanie :

Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki.
Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki.
Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę.
Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.
Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką.
Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron.
W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików.
W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni.
Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty.
Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem.



2016-05-07 20.43.55.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 10 - 12 krewetek
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki białego wina
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 2 łyżki masła
- 200 g pomidorków koktajlowych

Wykonanie :

Mrożone krewetki rozmrozić (np. w zimnej wodzie), następnie obrać z pancerzy pozostawiając ogonki.
Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia).
Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
Na patelni podgrzać olej lub oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony.
Wlać wino a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidorki zmiękną
(niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki).
Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

Rada:
Zamiast natki pietruszki można użyć porwanej bazylii
(dodajemy ją już na sam koniec gotowania potrawy).



2016-05-07 20.23.11.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 3 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 g piersi indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 60 ml białego wina
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie :

Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć.
Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
W międzyczasie dodać suszone oregano.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć zmielone mięso (lub rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane na desce).
Polać sosem sojowym i obsmażać przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie składniki z boku patelni 1 - 2 razy przemieszać.
Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 - 3 minuty aż odparuje.
Następnie wlać gorący bulion, doprawić świe3żo zmielonym pieprzem i zagotować.
Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki.
Cukinię pokroić w kosteczkę.
Fasolkę i cukinię dodać na patelnię, wymieszać i przykryć.
Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie 1 raz składniki przemieszać.
Otworzyć, wymieszać, posypać szczypiorkiem.



2016-05-07 20.06.54.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki mleka

Do podania:

- brązowy cukier do posypane
- świeży sok z pomarańczy (2 łyżki na porcje)
- mango pokrojone w kostkę (1/4 owocu na porcje)
- marakuja (1/2 owocu na porcje )

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać wodą i ustawić na średnim ogniu.
Doprowadzić do wrzenia (bez mieszania).
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Płatki zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać.
Tak przygotowaną owsiankę nalać do talerzy, każdą porcję posypać brązowym cukrem i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Na wierzch ułożyć kawałki mango i pół wydrążonego owoca marakui.



2016-05-07 19.58.53.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju kokosowego*
- 1/2 kalafiora
- 1 duża marchewka
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i mielonego kminu rzymskiego oraz szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 duże liście jarmużu
- opcjonalnie: 1/3 papryczki chili

Wykonanie:

W rozdrabniaczu drobno posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na rozgrzaną dużą patelnię (najlepiej z grubym dnem) z 2 łyżkami oliwy i podsmażyć co chwilę mieszając.
W rozdrabniaczu drobno posiekać pokrojonego na kawałki kalafiora, dodać na patelnię z cebulą.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć na patelnię.
Warzywa smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie doprawić je kurkumą, kminem rzymskim i gałką muszkatołową.
Dodać suchą kaszę z woreczka, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Wlać wino i zagotować.
Dodać gorącą wodę z sosem sojowym, doprawić danie solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i zagotować.
Gotować przez ok. 7 minut, w międzyczasie raz zamieszać.
Zdjąć pokrywę, dodać posiekane liście jarmużu (twardą część liścia odłożyć), i mieszając podgrzewać jeszcze przez minutę.

Rada:
Do rozdrobnienia warzyw najlepiej użyć melaksera (rozdrabniacza), to znacznie przyspieszy i ułatwi przygotowanie dania.

Ciekawostka:
* olej kokosowy wzbogaca smak dania, ale jeśli go nie mamy, można użyć tylko oliwy.






stir-fry-kasza-gryczana-kalafior-marchewka-jarmuz-01_0.jpg
 

 

Kategorie blogów