Wpisy oznaczone tagiem "jarmuż" (36)  

annwantstodance
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

malgorzata.g1
 
Witajcie! Nowy tydzień warto zacząć z pozytywną energią. Nic tak nie poprawia humoru jak zdrowe śniadanie! Ważną zasadą zbilansowanej diety jest regularność jadania posiłków. Rozpoczynanie dnia z pustym żołądkiem zmniejsza siły obronne organizmu i, jak pokazują badania naukowe, sprzyja powstawaniu nadwagi. Praca lub nauka z pustym żołądkiem są zdecydowanie mniej efektywne, niż po zjedzeniu posiłku. Chciałam Wam pokazać mój sposób na trochę inne śniadanie. Śniadanie sycące i pełne witamin. To koktajl, który daje prawdziwego kopa.
look food.jpg

Do przygotowania napoju potrzebne są:
-szklanka chudego mleka
-łyżeczka naturalnego miodu
-owoce: banan i kiwi
-łyżeczka sproszkowanych owoców acai
-łyżeczka sproszkowanego jarmużu
*Acai i Jarmuż* to produkty www.look-food.pl/ ,które można kupić praktycznie wszędzie. Znajdziecie je w Auchanie, Stokrotce, Tesco, Netto, Społem, Carrefour, Polo Markecie i w wielu innych sklepach.
acai.jpg

*Jagody Acai* rosnące w brazylijskiej dżungli owoce zasługują na miano prawdziwego skarbca cennych składników. Zawierają *przeciwutleniacze* nawet *30 razy* silniejsze od antyoksydantów zawartych w ciemnych winogronach. Ponadto zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole, błonnik, witaminy B1, B2 i B3 oraz C i E. Dzięki procesowi liofilizacji *sproszkowane jagody acai LOOK FOOD* zachowują wartościowe właściwości świeżych owoców.
look food jarmuż.jpg

*Jarmuż* jest warzywem o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, przewyższającym większość tych, które często goszczą w naszej kuchni, pod względem wartości odżywczych. Zawiera witaminę C,K,A, kwas foliowy, chlorofil, wapń, żelazo, magnez i fosfor, przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole), sulforafan (związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe).Ekologiczny jarmuż w proszku można wykorzystać np. do przygotowywania koktajli owocowo-warzywnych lub zup.
look food koktajl.jpg

Jak więc widzicie,ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Wszystko wystarczy zblendować i przelać do ulubionej szklanki lub kubeczka. Jeśli chodzi o smak, to napój jest pyszny. Smak jarmużu jest w nim niewyczuwalny. Jeśli szukacie fajnych pomysłów/ przepisów na ciekawe koktajle lub zdrowe dania, to polecam Wam zajrzeć tutaj pl-pl.facebook.com/LookFoodSpzoo/
  • awatar Nemdatine: Chętnie bym spróbowała takiego koktajlu :) Muszę rozejrzeć się w auchanie za jarmużem w proszku :)
  • awatar M*A*R*C*e*p*a*n*ek: Uwielbiam takie koktajle :) Zaciekawiły mnie te jagody acai :)
  • awatar Diamentowy Świat Ewki: ooo trzeba się zaopatrzyć w te specyfiki :)
Pokaż wszystkie (38) ›
 

greyswan
 
GreySwan: czy to już po sezonie na jarmuż - czy mnie coś ominęło?? Dopiero jak przyjdą pierwsze przymrozki nie?
 

mj21
 
Z programu "Wiem co jem na diecie":

- 4 plastry pokrojonego ananasa,
- kiwi,
- 2 garści szpinaku,
- gruszka ze skórką,
- 2 garści jarmużu,
- pęczek pietruszki,
- czubata łyżka otrębów owsianych,
- czubata łyżka niezmielonego siemienia lnianego.

Wszystko oprócz otrębów i siemienia zmielić w blenderze, potem wrzucić brakujące składniki i delikatnie i krótko zmielić, żeby nie zmielić siemienia.
 

ptaszasz
 
"Nazywają cię szczęściarzem,
Bo nie wiedzą ile cię to kosztowało"

Kolejny niesamowicie męczący dzień za mną :D. Miałam dziś mnóstwo pracy, jednak na szczęście zdążyłam ze wszystkim. Niestety, odbiło się to trochę na moim treningu, którego nie było dziś za wiele;
*5km rannego biegania
*stretching- rozciąganie
*wf...a co, też się liczy :p
*10 minute high intensity abs
*i 2 rozpoczęte treningi, próbowałam czegoś nowego, ale niestety w obu tych zestawach potrzebna była masa sprzętu, którego ja nie mam. Jednak okazywało się to dopiero po jakimś czasie, więc przynajmniej jakaś część zrobiona ;)

Piłaś kiedyś koktajl bananowo-jarmużowy? Jeśli nie to spróbuj koniecznie! Jestem w nim totalnie zakochana. Wystarczą 2 garści jarmużu, dość duży banan, trochę miodu i wody mineralnej, zmiksować i gotowe! Dla niewtajemniczonych; te niepozorne warzywko dostarczy nam masę witamin A, C i K oraz tyle wapnia, ile mleko. Same plusy ^^

Screenshot_2016-03-30-23-23-13-1.png
  • awatar a small fucker: chyba sobie kupie i zrobie:) nie martw sie, dobrze ze wogole pocwiczylas:)
  • awatar happy bae: ja jutro idę pierwszy raz biegać, na pewno nie uda mi się tak ładnie jak tobie :)
  • awatar Ptaszasz: @happy bae: Na pewno uda ci się jeszcze ładniej! :D Trzymam za Ciebue kciuki, koniecznie jutro napisz jak Ci poszło :3
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

schudnac30
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki :

- bulion warzywny - 4 szklanki,
- puszka pomidorów (bez kwasku cytrynowego),
- 300 g jarmużu,
- 230 g ciecierzycy,
- 1 duża cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli morskiej,
- świeżo mielony pieprz czarny;

Przygotowanie:

Bulion zagotować, dodać pokrojone w kostkę marchew, cebulę, czosnek i ugotowaną ciecierzycę, dodać pomidory z puszki i oddzielony od łodyżek jarmuż. Gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą al dente. Doprawić.
 

mj21
 
Składniki:


- 200 g jarmużu (1 pęczek / 1 opakowanie)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki chili

Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na małe części, usuwając grube łodygi (można także kupić już umyty jarmuż – pakowany próżniowo). Do oliwy dodajemy przyprawy. Mieszamy i polewamy jarmuż. Dokładnie mieszamy rękoma, aby każdy listek był w oliwie. Rozkładamy płasko na największej blasze od piekarnika (ja piekłam w dwóch turach). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 4-8 minut. Jarmuż powinien zacząć się brązowić i być chrupiący – najlepiej spróbować. Chipsy zachowują swoje chrupkie właściwości nawet na drugi dzień.
 

dariajot
 
Cześć Wszystkim :D

Po zdanym wczorajszym egzaminie pozwoliłam sobie na oryginalne potrawy :)
Jeszcze 3 egzaminy mnie czekają także nie obijam się ale też nie siedzę cały czas nad materiałami, spoko luzik :D

Śniadanie, jak zwykle, miałam słodkie. Tak słodkie jak Dyzio, jeden z kotków które mieszkają w moim domku (a mamy ich 5 :P)


20150619_052818.jpg

Ten gęsty krem to nic innego jak serek wiejski, banan i łyżeczka masła orzechowego zmiksowane w rozdrabniaczu. Nie ma tutaj mojego ulubionego kakao, tylko szczypta cynamonu.
Ostatnio sobie kupiłam masło orzechowe Sante 90%, bo miałam akurat na nie ochotę. Staram się jeść max 20g tego masła dziennie, bo tyle waży łyżeczka.

Zeserwowałam sobie również koci obiadek - omleta - sami zobaczcie :D


20150619_153728.jpg


Wieczorem - czipsy z jarmużu wg przepisu mojej koleżanki (pozdrawiam Cię, Pati :D)

20150619_201519.jpg

Wzięłam całą 200g paczkę jarmużu z Biedronki, polałam łyżką oleju, posoliłam nieco i popieprzyłam - i w miarę jak piszę bloga, to się pieką (kilka minut - max 10 minut) w 160stC, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. I sobie będę wcinać przy wieczornej nauce do kolejnego egzaminu. To zdrowa alternatywa dla niezdrowych chrupków i ciastków :D

A jutro:
- ugotuję coś z kaszą bulgur
- zrobię gazpacho, ale po "dariowemu"

Ciao <3
 

mj21
 
Składniki:


- sezonowa zielenina, np. garść bazylii, rukoli, roszponki, kilka liści jarmużu
- 2 garści pestek dyni lub migdałów
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku

Przygotowanie:
Zmiksuj składniki na gładką masę. Dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku. Podawaj jako dip, pastę do kanapek lub – tak, jak u nas – sos do makaronu z żółtej marchwi.
 

mj21
 
Składniki:


- 2 pory, tylko biała część
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka białej fasoli konserwowej
- 250 g jarmużu
- 500 g ziemniaków
- 2 – 2 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki maku
- spora szczypta tymianku
- mała szczypta oregano
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta gałki
- 3 łyżki delikatnego oleju
- sól i pieprz
- do posypania dodatkowo świeże listki tymianku i łyżka maku


Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, pory pokroić w talarki i dodać je na rozgrzany tłuszcz. Podsmażać na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż się zeszklą.
W międzyczasie jarmuż pokroić w paski, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę a fasolę odcedzić i dokładnie opłukać, jeśli używamy tej z puszki.
Do podduszonych porów dodać jarmuż i całość dokładnie wymieszać, następnie dodać ziemniaki i delikatnie wmieszać je w resztę składników. Od razu podlać warzywa dwoma szklankami wody, dodać sporą szczyptę soli, mak, tymianek, oregano, skórkę i gałkę, pozwolić dusić się na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodać biała fasolę, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 8-10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby w międzyczasie można dodać jeszcze trochę wody.
Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeść posypane świeżymi liśćmi tymianku i odrobiną maku.
 

mj21
 
Składniki:


- 2 szklanki suchej czarnej soczewicy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- 2 laski selera
- 1 czerwona cebula
- pęczek jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 2 liście laurowe
- 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3/4 łyżeczka chili
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Namoczoną przez noc soczewicę odcedzić, w garnku zagotować wodę i dodać ziarna soczewicy. Gotować przez około 30 - 45 minut do czasu, aż będzie miękkie.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, seler posiekać w cienkie plasterki, z jarmużu wyciąć twarde łodygi i pokroić na mniejsze kawałki na jeden kęs.
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa wraz z liśćmi laurowymi i dusić przez 10 - 15 minut. Następnie dodać pokrojony czosnek, smażyć minutę i wlać pomidory z puszki. Wsypać wędzoną paprykę, chili, szczyptę soli, wymieszać i dusić kolejne 10 minut.
Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do warzyw w pomidorach. Dokładnie wymieszać i gotować razem przez 5 minut, na koniec doprawić do smaku solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Jeść z kaszą, ryżem lub ulubionym pieczywem. Najlepiej smakuje następnego dnia.
 

mj21
 
Składniki na 2 porcje:
150 g ulubionego makaronu, użyłam orkiszowego

- 2 szklanki pociętego jarmużu
- 5 plasterków papryczki chili
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżeczki kaparów
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- olej lub oliwa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki ajwaru
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
- sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Jarmuż położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Na dnie rondelka rozgrzać olej, dodać chili, czosnek oraz kapary i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wędzoną paprykę, dokładnie zamieszać i wsypać jarmuż. Smażyć wszystko przez 3 - 5 minut do czasu, aż jarmuż zmięknie.
W międzyczasie zagotować osoloną wodę na makaron i gotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Do podsmażonego jarmużu dodać pomidory oraz pozostałe składniki. Dusić wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut.
Ugotowany makaron odcedzić i dodać do zredukowanego sosu. Delikatnie wmieszać kluski w sos, pozwolić się gotować przez kolejne 2 - 3 minuty, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać.
 

mj21
 
Składniki :

2 liście jarmużu
1 jabłko
1 banan
1/2 mango
1 szklanka wody

Wszystko prócz banana wrzucić do sokowirówki, potem sok z wodą połączyć w blenderze z bananem.
 

mj21
 
Składniki: (na 4-6 porcji)


- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- mała kalarepka
- 3 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów
- 1 litr wody (lub więcej jeśli będzie potrzeba)
-  150-200 g makaronu pełnoziarnistego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka zarodków pszennych (opcjonalnie)
- 3 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie)
- kilka listków jarmużu (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- świeży koperek
- przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz czarny, papryka słodka, szczypta kurkumy, oregano


Przygotowanie:

    Marchew, seler i kalarepkę umyć, obrać i pokroić. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki kilkucentymetrowej długości. Tak przygotowane warzywa gotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Można dorzucić kostkę bulionową warzywną domowej roboty.
   W międzyczasie ugotować makaron w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać odrobinę oliwy by się nie sklejał
   Podczas gotowania warzyw i makaronu pokroić pomidory w grubą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki i zrumienić na oliwie.
   Do gotujących się warzyw dodać czosnek z oliwą i pomidory oraz opcjonalnie listki jarmużu (bez twardych łodyg). Gotować jeszcze przez 10 minut.
   W miseczce wymieszać koncentrat z mlekiem roślinnym (jeśli chcemy zabielić zupę) i zarodkami pszennymi (gdy chcemy ją dodatkowo zagęścić). Dodajemy mieszankę do zupy.
   Mieszamy, doprawiamy do smaku, podajemy ze świeżym koperkiem.
 

mj21
 
Składniki:
(na 3-4 szklaneczki)

- 1 i 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 3 liście jarmużu - bez twardej części,
- garść szpinaku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- sok z 1/3 cytryny,
- sok z 1/2 limonki
- nasiona chia

Zblendować.
  • awatar izkku: już jutro będzie można spróbować :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

mj21
 
Składniki:


- 1/2 garść szpinaku
- 1/2 garść jarmużu
- 1 sztuka jabłka twarde, winne, najlepiej zielone
- 1/3 sztuka cytryny
- 1 sztuka selera naciowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka otręby gryczane
- 1 plaster ananas
- 3/4 szklanka woda mineralna

Zblendować.
 

mj21
 
Składniki:

- jarmuż
- szpinak
- jabłko
- cytryna

Zblendować.
 

mj21
 
Składniki:

- jarmuż
- pietruszka
- sok z cytryny
- banan

Zblendować.
 

mj21
 
Składniki na 1 dużą porcję:

- 3 garści świeżych liści jarmużu
- 5 plastrów ananasa
- pół cytryny
- pół banana
- woda mineralna do rozrzedzenia

ew. zmielone ziarna dyni, słonecznika lub siemienia

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
 

mj21
 
Składniki (na 2 porcje po ok. 300-330 ml):


- 100 g liści jarmużu
- 100 g selera naciowego (ok. 4,5 łodygi)
- 300-350 ml soku pomarańczowego
- 3 plasterki imbiru
- garść natki pietruszki
- opcjonalnie: syrop klonowy, syrop z agawy - do dosłodzenia


Imbir, jarmuż, natkę i seler dokładnie myjemy. Z jarmużu wycinamy twarde części liści. 300 ml soku, liście jarmużu, pokrojone w mniejsze kawałki łodygi selera, natkę i posiekany imbir wrzucamy do blendera i miksujemy 2-3 minuty. W zależności od soku (świeżo wyciskany czy z kartonu) może zajść konieczność dosłodzenia koktajlu za pomocą syropu klonowego lub syropu z agawy.
 

 

Kategorie blogów