Wpisy oznaczone tagiem "jeżyny" (13)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lovebelieveinspire
 
Udało nam się trafić w pogodę i odpoczynek się udał. Tu jedna z naszych fajnych chwil nad jeziorkiem :)

W tle widzicie zalesioną wysepkę, tam ze wszystkich stron rosły jeżyny :) Jak widzicie na ostatniej fotce, nie wróciliśmy z pustymi rękoma :)

Były pyszne, jak za dawnych dziecięcych lat gdy się na wsi zbierało jeżyny... Pięknych wspomnień czar...

A po powrocie z plażowania grilowany łosoś z warzywami. Mniam!
  • awatar st.anger: Super. trzeba się słońca nałapać na zapas;)
  • awatar KimiB: ślicznie Tobie w tych okularach
  • awatar Ch!c G!rl: @KimiB: dziękuje :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

orzechamysz.tfm
 
Niestety nie opisałam kilku przygód eventowych, za co bardzo przepraszam, ale nie miałam zbytnio czasu wchodzić na tfm (no i chęci, skoro wiedziałam że każda trwa tylko tydzień).

W tym tygodniu zawitał nowy event, co w nim nowego?
2016-02-29 16 43 20.png

Nasze zadanie jest najprostsze (biorąc pod uwagę poprzednie eventy) - ustawiamy naszą myszkę w dowolnym miejscu, po chwili wszystkie myszy zostają unieruchomione, natomiast uruchomiona zostaje maszyna losująca... Nasza myszka spada, los decyduje gdzie wpadniemy i co dostaniemy. Ważne jednak jest by się ruszyć zanim zostaniemy unieruchomieni.
2016-02-29 16 54 51.png

2016-02-29 16 55 14.png

2016-02-29 16 55 31.png

Mamy dwie "waluty": jeżyny i złote maliny. Z reguły łatwiej jest trafić na jeżyny. Poza owocami (które możemy zdobyć nawet 2 lub 3 w jednym evencie) standardowo trafiają się losowo inne przedmioty do ekwipunku, oraz dwa serki. Za zebranie 20 jeżyn dostajemy truskawkę, można ją również dostać losowo przy zebraniu złotej maliny.

Nowym przedmiotem jest żabka, czyli zwierzątko, po użyciu biegające za nami przez kilka map:
2016-02-29 17 48 24.png

*Tytuły*
Froggy - zbierz 10 jeżyn
Sardine - zbierz 35 złotych malin

*Odznaki*
Zbierz 25 złotych malin.
2016-02-29 17 53 19.png

*Kulki do szamana*
Zbierz 30 jeżyn.
2016-02-29 17 52 05.png
 

emusia2000
 
Martynkaaa *.*: Ostatnio przeglądałam gazetę mojej mamy:
gazeta1.jpg

Nic nie rozumiem z tego co tam jest napisane
gazeta2.jpg

Przecież ostatnio były wieści że Ney teraz niedawno zerwał z Bruną.
...
Może dowiem się jak przeczytam książkę
(przód)
kziążka 1.jpg

(tył)
książka2.jpg

Osoba z tego bloga : http://neymarowy_blog.pinger.pl/
Zadała mi parę pytań odnośnie tej książki.
Odpowiedzi:
-kupiłam ją za 34,90zł
-kupiłam ją w galerii zabrzańskiej
-moim zdaniem opłaca się kupić
-a czy jest dużo informacji o Neymarze...
nie przeczytałam jeszcze całości xd ale jak sortowałam kartki i czytałam małe fragmenty to myślę że najważniejsze chwile z jego życia są tu opisane i jest dość dużo wiadomości :)
*****************************************************************
Myślę że w tym wpisie to tyle :)
+2 małe bonusiki
1.Takie mniam jeżynki które ostatnio jadłam ^^
mniam.jpg

2. I moja rysunkowa porażka: miało być takie coś
beznazwy.png

A wyszło takie coś:
kjh.jpg

Masakra -.-
Hah...Dobra do next wpisu kochani ;***
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Wiem, że to nie sezon na zbieranie jeżyn, ale dziś właśnie przefiltrowałam i rozlałam do butelek moją nalewkę jeżynową. Ma ciemny, prawie czarny kolor i jest przepyszna w smaku. Powinna jeszcze dojrzewać z kilka miesięcy, zatem zakorkowane butelki schowałam do mojej nalewkowej skrytki.

Przepis sobie zapisuję, bo przyda mi się na pewno w przyszłym roku.

Ilość składników jest tak troche na oko, ponieważ tak naprawdę wszystko zależy jakiej wielkości macie słoje i jak słodkie będą wasze jeżyny. Moje tegoroczne, zebrane w któryś słoneczny dzień, były tak słodziutkie, że na 4 kg jeżyn zużyłam może z pół kilograma cukru.
Tak czy siak, naleweczka wyszła pyszna i jak bóg da to i w przyszłym roku zapasy zrobię.


SKŁADNIKI (na nastawienie 2 dużych słojów)

* ok. 3 - 4 kg jeżyn,
* 600 - 900 g cukru,
* 4 łyżki miodu,
* 1 l spirytusu,
* 1 l wódki
* 4 goździki
nalewka jeżynowa.JPG

Przebrane owoce zasypać w słojach cukrem. Tzn. warstwa (niecała szklanka) owoców, warstwa (3 łyżki) cukru. I tak na przemian. Słoje odstawić w słoneczne miejsce na jeden dzień, aż owoce puszczą dużo soku, a cukier się znacznie rozpuści.

Następnie do każdego słoja dodać 2 łyżki miodu, 2 gożdziki i wlać pół litra spirytusu oraz pół litra wódki.
Słoje zamknąć i odstawić na około 2 - 3 miesiące w ciemne miejsce. Od czasu do czasu możemy nimi lekko wstrząsnąć, tak by cukier się całkowicie rozpuścił.

Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować, najlepiej najpierw przez gęste sito, a potem jeszcze z dwa razy przez papierowe filtry do kawy czy herbaty.

Rozlana do butelek nalewka powinna jeszcze postać w ciemnym miejscu z kilka miesięcy. Im jest starsza, tym lepsza.
P1170661.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

desdemon
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

maciejkowacesarzowa
 
Moje prywatne pojemniki kuchenne. Część zrobiłam już dawno temu, ale we wrześniu dokupiłam kolejne słoiczki i kupiłam półeczkę.
pojemniki z jeżynami całość.jpg
  • awatar BlackCelebration: Świetnie t wygląda. Ja teraz też planuję zrobić porządek w przyprawach bo w szufladzie bałagan mi się zrobił. Chętnie bym umieściła na takiej półeczce, ale nie mam w kuchni ani kawałka wolnej ściany na to :( Ale szukam takiej półki dla mamy, gdzie coś takiego znalazłaś?
  • awatar ArtUnique: Cudowne! <3
  • awatar Ptasiowe twory: @BlackCelebration: tę kupiłam na Winobraniu, we wrześniu, bodajże za 25zł. Były też w ciemniejszym drewnie. Takich półeczek warto szukać po targach, bazarkach z używanymi meblami, często widuję podobne :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

kubalaxd
 
Chcesz nadać zwykłemu Niedzielnemu obiadowi innego smaku.? Chcesz aby miał powiew świeżości i sprawiał, że na twarzach twoich dzieci pojawia się uśmiech.? Podczas duszenia pieczeni czy karkówki lub jakiegokolwiek innego mięsa dorzuć podczas duszenia trochę jeżyn.! A aby smak był bardziej wyrazisty dolej trochę wina.! Na koniec zmiksuj wszystko blenderem lub przetrzyj przez sito i masz pyszny Niedzielny obiad.:)
 

kubalaxd
 
Uwielbiam kuchnię francuską, więc nie mogło by tu tego zapewne zacnego akcentu zabraknąć.:) Mini tarta - tartaletka. Smak iście fantastic.!

Ciasto:
- 120 gram masła
- 4 łyżki cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 szt jajka,
- 1,5 szklanki mąki,
Krem:
- 150 g serka mascarpone,
- 1/2 szklanki śmietanki 22% lub więcej,
- 1/3 szklanki płynnego miodu,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 40 dag jeżyn,  

Ucieramy masło z cukrem i solą. Dodajemy jajka, następnie mieszając stopniowo wsypujemy mąkę. Na blacie oprószonym mąką krótko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dzielimy ciasto na 16 kulek, każdą spłaszczamy i wkładamy do foremki na tartaletki dociskając ciasto do spodu i brzegów. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, następnie przyciskamy ciasto widelcem i pieczemy 10-15 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Robimy nadzienie. Miksujemy mascarpone, śmietanę, miód i gałkę. Schładzamy w lodówce. Tartaletki napełniamy kremem. Na wierzchu układamy jeżyny. Do dekoracji polewamy na wierzchu roztopioną białą czekoladą.
 

kubalaxd
 
Upalny sierpień.? Haha.! Jeszcze się wstrzymajmy z tym powiedzeniem na jakiś czas. A gdy już gorące słońce was spiecze to mam coś dla ochłody. Mianowicie Jeżynowy Mrożony Jogurt. Robiłem go w zeszłym tyg. z mrożonych - po prostu Crème de la crème.!

- 3 szklanki jogurtu greckiego, lub innego bardzo gęstego
- 3/4 szklanki cukru, ja dałem całą
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklanki jeżyn + dodatkowe do dekoracji

Ucieramy jogurt, 3/4 szklanki cukru i cukier wanilinowy do momentu aż cukier się rozpuści i wkładamy do lodówki. Miksujemy jeżyny i przecieramy przez sito. Łączymy jogurt z purèe jeżynowym, wlewamy do pucharków lub kokilek i dekorujemy jeżyną na wierzchu. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
  • awatar Lady M..: brzmi pysznie i wygląda pysznie <3 cudowny deser mam nadzieję , że się niedługo wybiorę do sklepu to uzupełnię zapasy a przy okazji kupię kilka dodatkowych produktów do tego deseru ^^
Pokaż wszystkie (1) ›
 

kubalaxd
 
Kto z nas ich nie uwielbia.? Puszyste, słodkie i takie aromatyczne.! :) Już mi ślinka pociekła. Sezon na jeżyny praktycznie już za chwilę, więc nie przegapmy tego momentu o wraz z rodziną wybierzmy się do lasu na grzyby i jeżyny.! Postanowiłem wstawić przepis na Muffinki z Jeżynami, ponieważ robiąc je w zeszłym roku utkwiły mi dokładnie w pamięci: smak, kolor i zapach. :D

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru, lub ew. cała
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 laska wanilii (ziarenka), lub ok. 1 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g miękkiego masła
- 250 g serka ricotta, lub zwykłego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka jeżyn
Polewa:
- 170 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki jeżyn przeciśniętych przez sito
- 2 szklanki cukru pudru (może być więcej)
- 250 g kremowego serka
- 2 łyżki soku z cytryny
- jeżyny do dekoracji (12 sztuk)
 + 12 foremek papierowych do muffinek lub babeczek

Mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól, odstawiamy. Rozcieramy cukier ze skórką cytrynową i wanilią lub cukrem wanilinowym, aby uwolniły się aromaty. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Wrzucamy ricottę, następnie jajka i sok z cytryny, miksujemy. Na końcu wsypujemy suche składniki i mikserem ucieramy, do momentu, aż składniki będą tworzyć jednolitą, gładką masę. Nakładamy część ciasta do przygotowanych foremek, tak by wypełniło je do połowy. W każdą babeczkę wciskamy po 3 jeżyny i przykrywamy pozostałym ciastem.
Pieczemy 30 min w temp 180ºC, po wyjęciu z piekarnika studzimy muffinki.

Robimy polewę. Jeżyny przeciskamy przez sito. Miksujemy masło z przesianym cukrem pudrem, dodajemy serek i jeszcze raz mieszamy, łączymy z sokiem jeżynowym. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodki lukier, to można dodać więcej cukru pudru, masa będzie twardsza, ja nie lubię przesładzać, dlatego nie dodaję więcej cukru. Smarujemy muffinki polewą i dekorujemy jeżynami. (by polewa była twardsza można włożyć do lodówki)
Smacznego.!
 

mimbabimba
 
Dobrze jest czasem móc wrócić do zaczarowanego świata, gdzie z okna pokoju nie widać sąsiedniego bloku ale rozłożyste, pełne owoców jabłonie. Gdzie na każdym kroku spotyka się zaprzyjaźnione zwierzęta, a na wyciągnięcie ręki są pyszne owoce. Ja mam taki swój zaczarowany ogród, o który pieczołowicie dba najlepszy ogrodnik na świecie - moja Mama. I tak w oderwaniu od zahukanego miasta udałam się na jeżynobranie. Bilans: godzina stania z koszyczkiem przy krzaczkach, podrapane ręce i nogi, niesamowite wrażenia smakowe i szczęśliwy żołądek. Czy było warto oceńcie sami :)
ri.pinger.pl/(…)je%C5%BCynka6.jpg…
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

dzastalandia1989
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów