Wpisy oznaczone tagiem "kalafior" (34)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

avur
 
Przygotowanie: 40 min
Porcji: 5

Składniki:
1 kalafior
20 g mąki
1 jajko
1 cebula
150 g bułki tartej
1 1/2 kg ziemniaków
vegeta
sól i pieprz
olej do smażenia

Kalafior umyć,ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki obrać,umyć ,ugotować i odcedzić.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Kalafior podzielić na różyczki i rozdrobnić go widelcem. Dodać make,cebulę i jajko. Doprawić Vegetą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.  
Formować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Podawać z ziemniakami. Chyba ,że ktoś jak ja nie lubi ziemniaków to polecam sałatkę lub warzywa :D

Smacznego !
klopsy z kalafiora i kaszy images.jpg
 

mj21
 
Składniki:


- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki Garam Masali
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (utartych w moździerzu),
- 1 chili
- 1 kalafior
- 6 ziemniaków
- 1 pęczek kolendry

Przygotowanie:
W garnku podsmaż na średnim ogniu posiekaną cebulę wraz z czosnkiem na oleju rzepakowym. Dodaj przyprawy, posiekane chili i podsmażaj przez kolejną minutę. Dodaj obrane i pokrojone w 2 cm kostkę ziemniaki. Dodaj 4 szklanki wody i gotuj całość przez 10 minut. Następnie dodaj pokrojonego na małego różyczki kalafiora, wlej 1 szklankę wody i duś całość przez kolejne 5-10 minut. Dopraw całość solą do smaku. Gulasz powinien być gęsty. Na koniec posyp kolendrą.
 

mj21
 
Składniki:


- 1 kalafior
- 1/4 szklanki tahiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- skórka otarta z jednej cytryny
- dobry, ekologiczny bulion
- garść prażonych orzechów do podania, ja użyłam pinioli ale mogą być też pestki dyni lub słonecznika
- oliwa


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą, posypać solą i wsunąć do piekarnika na 30 minut. Powinny być ciemne ale nie spalone.
Kiedy kalafiory będą gotowy podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół.
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać kumin i przez moment podsmażyć, następnie dodać kalafiora i dokładnie wymieszać. Wlać gorący bulion, powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory.
Gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut, kalafior powinien być bardzo miękki ale nie rozpadający się. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem, jeśli jest za gęsta, dodać jeszcze trochę bulionu. Wlać tahinę, dodać skórkę i sok z cytryny oraz dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać bardzo gorące, skropione dobrą oliwą z prażonymi orzechami.
 

mj21
 
Składniki na curry:


- jeden kalafior, podzielony na różyczki
- jeden ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczka asofoteitydy, można zastąpić ząbkiem czosnku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 liście kafiru, można zastąpić odrobiną soku z cytryny
- 1 1/2 - 2 szklanki wody
- olej
- sól

Składniki na ryż:

- 2 szklanki ryżu
- 4 1/3 szklanki wody
- laska cynamonu
- łyżeczka kurkumy
- łyżka dobrego oleju
- sól

Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę i zeszklić. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty.
Następnie dodać kalafiora i ziemniaka, wszystko delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać i wlać wodę oraz pomidory. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut albo do miękkości warzyw, powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
W międzyczasie przygotować ryż. W niedużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać pozostałe składniki i gotować aż do miękkości ryżu.
Gotowe curry spróbować, dosolić do smaku i ewentualnie dodać kilka kropel soku z cytryny. Podawać bardzo gorące, z cynamonowym ryżem.
 

mj21
 
Składniki:


- 1 kalafior
- 1 słodka cebula
- 1 ziemniak
- 1 1/2 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- na czubku noża kardamon i cynamon
- sól
- olej do smażenia, ja użyłam oleju z pestek winogron
- do podania: wędzona papryka, dobry olej, świeża kolendra


Przygotowanie:
Cebulę pokroić w pióra, ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać cebulę oraz ziemniaki. Chwilę podsmażyć, następnie dodać wszystkie przyprawy i podsmażać na małym ogniu przez 4-6 minut.
W międzyczasie kalafiora podzielić na bardzo małe różyczki. Dodać do warzyw, wymieszać i zalać wszystko bulionem. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub do czasu aż kalafior będzie miękki.
Ugotowane warzywa zmiksować na gładki krem, doprawić solą i rozlać do misek. Podawać skropione olejem, posypane wędzoną papryką i świeżą kolendrą.
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fitspiracja
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fitspiracja
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

naswoim
 
Zagubiona mama: W środę 15 stycznie Lenka dostała pierwszy raz posiłek. Marchewkę. Tak jak już pisałam nie zbyt jest smakowało, krzywiła się ,a nawet ją otrzepało. Zjadła 2 łyżeczki. W czwartek było już lepiej -zjadła 3 łyżeczki :) Dziś dostała kalafiora. Niestety nie smakował jej. Zjadła może 1 łyżeczkę . Teraz mam do Was pytanie, czy te 'posiłki' mają być zamiast butli ? Wątpię ,żeby Lence wystarczyły 3 łyżeczki warzywka. Lekarz kazał dawać zamiast jednej butli ,ale czy aby na pewno już teraz? Czy dopiero jak zacznie więcej zjadać?
Lenka jada o 15 i 18. Jedzonko jej dawałam o 17 , tak przed tym mlekiem o 18 ,ale nie wiem czy dobrze robiłam.
Jutro dam o 15 i ewentualnie mleko , bo tak chyba będzie lepiej. Pomoże ktoś?
  • awatar Marihøne: Mój już od dwóch miesięcy je "obiadki" i zawsze popija cycem bo się nie najada. Docelowo faktycznie ma to zastąpić porcję mleka ale po kilku pierwszych próbach nie ma co oczekiwać, że się naje. Lekarz chyba też to miał na myśli. A obiadek daję tak ok. 13, dobija cyckiem i po kolejnej drzemce je trochę musu owocowego tak koło 17-18.
  • awatar Charl.otte: na początku najlepiej dawać do południa bo wtedy można zaobserwować czy jakieś uczulenie jest albo czy brzuszek nie boli. :)
  • awatar Charl.otte: mój je obiadki i popija soczkiem albo mlekiem, albo wodą
Pokaż wszystkie (6) ›
 

tasteofjoy
 
Ostatnio moje uwielbienie do pizzy i pochłaniania jej w ilościach hurtowych, zamieniło się w manię kremowych zup. Ile rodzajów już wypróbowałam trudno mi zliczyć, dlatego powoli dzielę się z Wami wszystkimi przepisami. Są one proste, więc każdy kuchenny laik sobie poradzi, nie wspominając o mających awersję do gotowania.  

DSC_0985.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 2 średnie cebule
- kawałek pora (5 cm)
- listek laurowy
- 1, 25 litra wody
- łyżka masła
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- ok. 3 łyżki śmietany 18%

*DODATKI*

- groszek ptysiowy
- świeży tymianek

*PRZYGOTOWANIE*

Kalafior dzielimy na różyczki, marchewkę obieramy. Kalafior, marchew w całości, por i listek laurowy wkładamy do garnka. Zalewamy około 1,25l wody. Gotujemy.

W tym czasie siekamy cebulę i szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy go gotującej się zupy. Gotujemy pod przykryciem, do czasu aż kalafior będzie miękki (ok. 40 minut).

Wyjmujemy z garnka marchew, por i listek laurowy. Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką oraz śmietaną.

Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.

DSC_0984.JPG

Kalafior w łapy i do boju!

:D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

tasteofjoy
 
Proste i pyszne. Z surowego kalafiora, dlatego robi się je migiem. Uwielbiam je! :)

DSC_0815.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)*

- pół średniego kalafiora
- 1 duża cebula (2 małe)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- pół pęczka koperku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

DSC_0824.JPG

Kalafior myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Koperek siekamy. Jajka rozkłócamy.

Kalafior, cebulę, jajka, koperek, mąkę i przyprawy dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy cienkie placki.

DSC_0827.JPG

Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z sosem czosnkowym lub same.

DSC_0832.JPG

Smacznego!
  • awatar Po Drugiej Stronie Lustra.....: Wyglądają zachęcająco, na pewno wypróbuję! :)
  • awatar ewcia1001: a własnie sie zastanawiałam co zrobic z kalafiora bo zalegA mi w lodówce :)
  • awatar black5775: fajnie wyglądają i ciekawe czy zamiast kalafiora może być brokuł bo akurat brokuła mam w lodówce :P
Pokaż wszystkie (18) ›
 

packa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

dika94
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Kalafior nieodłącznie kojarzył mi się z bułką tartą. Jednak połączenie z czosnkiem może śmiało z nią konkurować.

DSC_0601.JPG

*SKŁADNIKI*

- kalafior
- pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- majonez
- śmietana
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

Kalafior gotujemy do miękkości i drobno kroimy lub dzielimy na bardzo małe różyczki. Dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez ze śmietaną (1:1), tak by składniki ładnie się połączyły. Solimy i pieprzymy do smaku.

DSC_0598.JPG

Może nie wygląda zbyt apetycznie. Jedna wielka ciaparaja, ale bardzo smaczna. Fanom kalafiorowych smaków polecam!

:)
  • awatar Love Of My Life: Uwielbiam! :)
  • awatar Camillle.: Nie słyszałam o takiej sałatce, ale dzięki tobie ją wypróbuje;* :) mniam
  • awatar BeTT: Moja mama robi taka salatke, ale z surowego kalafiora. Trzeba go dobrze umyc i zetrzec na tartce na malych oczkach. Do tego starta marchewke, sol pieprz, majonez i jest mmmmniam;D
Pokaż wszystkie (16) ›
 

velkiki
 
Forever And A Day: ...
- płatki, mleko 0.5%, zielona herbata
- chałka, jogurt activia, zielona herbata
- banan, kawa
- makaron pełnoziarnisty, warzywa na patelnie (marchewka,groszek, kukurydza, kalafior)
-

Ćwiczenia:
- 30 day squat challenge dzień 2
 

smakoszka
 
W domu u mojej mamy kalafior zawsze był podawany tak jak w wielu polskich domach, z podsmażoną bułką tartą. Lubie kalafior i to pod każdą postacią. Ale ta bułka tarta to już niekoniecznie mi zawsze pasuje. Zatem u mnie serwuję kalafior najczęściej bez bułki, a za to podsmażony na patelni z ostrymi przyprawami.
Pomysł na tak przyrządzonego kalafiora znalazłam tu: smakoterapia.blogspot.de/(…)aromatyczny-kalafior-z-…

SKŁADNIKI:

* 1 kalafior
* 1 - 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka curry (uzywam najczesciej curry Shawal Karlhttp://smakoszka.pinger.pl/m/13493006/curry-shawal-karl-644)
* 1 czubata łyżeczka garam masala (smakoszka.pinger.pl/m/2809071/garam-masala-200) ewentualnie zmielonych ziaren kolendy
* sól
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
* szczypta (lub więcej) chilli
* klarowne masło (ghee lub Butterschmalz) lub olej do smażenia
kalafior z patelni.JPG

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystko leciutko (przez pół minutki) podsmażyć cay czas mieszając. Dorzucić kalafior i smażyć całość przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i na koniec posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendy.
P1120341.JPG
  • awatar Haniya: ja lubie prosto z wody, bez zadnego smazenia, bułek itp, ale wypróbuję przy okazji
  • awatar Mirko: mmmm... brzmi i wygląda smakowicie. wypróbuję na pewno! :)
  • awatar Małgoo: mniam! uwielbiam kalafior z patelni!
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Pierwszy raz jadłam tą sałatkę na jakieś imprezie u koleżanki. Tak mi zasmakowała, że od tego czasu co jakiś czas robię ją i w naszym domu.
Sałatka jest zdrowa i przynajmniej według mnie przepyszna. Ale ja lubię czosnek, hehehe.
Sałatka smakuje równie dobrze bez jajek, więc jeśli ktoś za nimi nie przepada, może je spokojnie pominąć.


SKŁADNIKI:

* 1 mały kalafior
* 3 pomidory
* 2 ugotowane na twardo jajka
* cukier, sól, pieprz

na sos:
* 2 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu
* 1 - 2 łyżki soku z cytryny
* 2 ząbki czasnku
* 2 łyżki świeżych lub 2 łyżeczki suszonych ziół (koperek, szczypiorek)
salatka z kalafiora, pomidorow i jajek.JPG

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić, go do wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wody i gotować około 4 minuty. Chodzi o to, żeby kalafior tylko nieco zmiękł, ale nadal pozostawał chrupiący. Można też ugotować go na parze. Kalafior odcedzić i ostudzić, wrzucić do miski. Jajka i pomidory pokroić w grubą kostkę. Dorzucić do kalafiora. Wszystko posolić, popieprzyć dobrze wymieszać.

Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane świeże lub suszone zioła.  
Do sałatki wlać sos i wymieszać.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
P1120240.JPG
  • awatar ...Ewelina.: apetycznie wygląda :)
  • awatar Crazy Girl: Pycha!
  • awatar ewelina2311: Uwielbiam ją, w wakacje jadłam nie mal codziennie, teraz trochę mi zbrzydła ;p
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakolyki
 
*PRZYGOTOWANIE*

Do garnka wkładamy mięso z kurczaka (niewykorzystaną część, która zostaje po odcięciu piersi, udek i skrzydełek). Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy godzinę na małym ogniu (ma bulgotać :) ).
W czasie, gdy wywar nam bulgocze kroimy drobno cebulę.
Kroimy drobno czosnek.
Kroimy w plastry pieczarki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
Coś mnie tknęło i podlałam podsmażone składniki wywarem z garnka (nie trzeba tak robić, ale można).
W garnku gotujemy kilka minut składniki.
W tym czasie obieramy 2 marchewki i kroimy w plastry.
Dodajemy marchewki do garnka z wywarem.
Składniki w garnku się gotują, a my zabieramy się za kalafior. Odkrajamy zielone listki, dzielimy kalafior na różyczki i myjemy je dokładnie.
Dorzucamy kalafior do garnka. Gotujemy.
Wyjmujemy mięso z garnka.
Wyjmujemy z zupy kilka różyczek.
Miksujemy zupę blenderem (albo nie miksujemy, zależy czy lubimy kremy).
Do zmiksowanej zupy wsypujemy po łyżeczce: imbiru, curry, gałki muszkatołowej. Pieprzymy i solimy do smaku.
Jeżeli lubicie zabielone zupy, możecie odlać łychę zupy z garnka, wlać ją do miseczki. Do tej samej miseczki dodałam ok 150 ml śmietanki 30%. Wszystko wymieszałam i wlałam do garnka z zupą.
Do miseczek wkładamy odłożone różyczki.
I zalewamy je zupą.

DSCF2958.JPG


Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/m/13161516/zupa-kalafiorowa
 

smakolyki
 
*PRZYGOTOWANIE*
Gotujemy kalafiora w wodzie przez 10 minut. Pilnujemy, żeby się nie rozgotował (sprawdzamy widelcem, czy kalafior jest miękki).
Na patelnię wrzucamy 2 łyżki masła.
Bierzemy do ręki bułkę tartą.
Posypujemy 3 łyżkami bułki tartej i mieszamy.
Na patelnię dokładamy kalafiorowe różyczki.
Posypujemy solą.
Podsmażamy przez 5 minut, powoli mieszając.
Nakładamy na talerze i jemy, bo pyszne :)

DSCF3009.JPG

Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/(…)kalafior-w-bulce-tartej-czyl…
 

 

Kategorie blogów