Wpisy oznaczone tagiem "kapusta" (54)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

naswoim
 
Zagubiona mama: Wstałyśmy dzis o 9:30 . Ja wstawiłam rosołek i się zaczyna gotowac ,sprzątnełam korytarz. Zaraz zabieram się za środek mieszkania :) Lenka maluje ozdoby świąteczne :P Dziś jadłam pierwszy raz owsiankę na mleku kokosowym, pycha! Mleko sama robilam :) :D
Bałaganu nam się zrobiło bo ostatnio mamy inne ,ważniejsze rzeczy do robienia :P
Dziś musze jeszcze poszatkować kapuste dla mamy , zrobić pączusie serowe i może jak starczy sił smalec ze śliwką z jadlonomi
 

naswoim
 
Zagubiona mama: Siedzę z laptopem w kuchni.

Wstaliśmy o 8:20 , łoo matulu aż tak późno ? Lenka spała prawie 12 godzin ( brakło jej 20 minut ;) ) Ja się mimo to nie wyspałam. Chyba pogoda nie działa korzystnie. U nas zimno i deszczowo i bardzo nie przyjemnie.

Gotuję rosół. Kapustka młoda, pierwszy raz robione przeze mnie wyszła pyszna! Makaron już ugotowany, czekamy teraz na rosół, ale to jeszcze kilka godzinek :) Mała śpi teraz , już od godziny :D Też bym się chętnie położyła, ale nie ma jak.

Musze wrzucić też przepis na pizzę , która wyszła mi genialnie  i  na pewno nie raz ją jeszcze powtórzę.

Zaraz wszamam Dessella -deser mleczny , orzechowy. Pierwszy raz widziałam w Biedrze ,więc spróbuję co to za cudo.


Miłej niedzieli Wam życzę :)
  • awatar neellka: przepis na pizzę poproszę koniecznie :) miłego dnia :*
Pokaż wszystkie (1) ›
 

tasteofjoy
 
...to tylko pyszne śniadania z twarogiem i szczypiorkiem...

DSC_3877.JPG

Ostatnio miałam okazję wypróbować prawdziwy wiejski ser. Smakuje zupełnie inaczej niż ten kupowany w sklepie. Jest bardzo tłusty, ale całkiem dobry, choć moim kubkom smakowym początkowo było ciężko się przestawić. Z mleka prosto od krowy zrezygnowałam. :P

DSC_3882.JPG

Wiosną i latem na moim stole najczęściej gości młoda kapusta. Głównie jako dodatek do ziemniaków. Uwielbiam kapustę z marchewką i koperkiem, zaprawianą śmietaną, a także duszoną z pomidorami.

DSC_3884.JPG

*Jakie są Wasze ulubione wiosenno-letnie potrawy, przystawki?* :)
Pokaż wszystkie (16) ›
 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/(…)na_szczescie_i_zdrowie_na_ten_no…
Na szczęście i zdrowie
na ten Nowy Rok
aby się Wam rodziła
kapusta i groch
ziemniaki jak pniaki
bób jak chodaki
a proso, abyście
nie chodzili boso.
 

tasteofjoy
 
Młoda kapusta teraz ma swój czas, więc żal z tego nie skorzystać. Miłą odmianą od smażonej kapusty z pomidorami jest ta zapiekanka.

kapusta.jpg

*SKŁADNIKI*

- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1/2 kg pomidorów
- 4 jajka
- 200g śmietany
- sól, pieprz
- 50g masła (plus odrobina do wysmarowania formy)

kapusta2.jpg

*PRZYGOTOWANIE*

- Kapustę kroimy na ćwiartki, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku. Po ostygnięciu szatkujemy.

- Pomidory myjemy. Połowę kroimy w kostkę, resztę w plasterki.

- Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do kapusty.

- Jajka łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do miski z kapustą i cebulą. Dokładnie mieszamy.

- Połowę kapusty przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na warstwę kapusty wykładamy pomidory pokrojone w kostkę. Odrobinę solimy i pieprzymy. Wykładamy resztę kapusty, a na wierzchu układamy plasterki pomidorów. Oprószamy solą i pieprzem. Polewamy roztopionym masłem.

- Zapiekamy ok. 30minut w temperaturze 175 stopni.


kapusta3.jpg

*Potrawa będzie bardziej aromatyczna, jeśli warstwy pomidorów oprószymy ziołami: bazylią, oregano lub cząbrem.*

kapusta4.jpg

*Warto dodać do potrawy przeciśnięty przez praskę czosnek.*

kapusta5.jpg


*mytasteofjoy.blogspot.com/(…)zapiekanka-z-kapusty.h…*

*Smacznego!* :)
  • awatar Oui Mais... Non: wyglada apetycznie :)
  • awatar dorka22: kurde, super to wyglada, musze zrobić, dzięki za przepis:-)
  • awatar mamaSowa: och! nie mogę tu do Ciebie na wieczór zaglądać, ponieważ zawsze masz coś smacznego a mi tylko ślinka cieknie :P koniecznie muszę tego przepisu spróbować ;)
Pokaż wszystkie (10) ›
 

sevensperfection
 
Sevens perfection:

Bilans:
11:00  -  owsianka [3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka kaszy manny, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka gorzkiego kakao nisko tłuszczowego, cynamon]
14:00  -  duże jabłko
14:30  -  lód w wafelku (110 kcal|)
15:00  -  5 łyżek białego gotowanego ryżu z sosem niezagęszczonym, 1 udko z kurczaka duszone bez skóry, 1/4 gotowanej kapusty
18:00  -  pomidor, kawałek ogórka, 2 plastry polędwicy sopockiej, 1 łyżka oliwy z oliwek
+ kawa bez dodatków 2x, zielona herbata 4x, owocowa herbata 1x

Waga spadła 1,5 kg od ostatniego ważenia. Teraz jest 61,5 kg. Cudnie! :D
Chciałam dziś iść na rower, ale wiatr mnie zniechęcił - żałosne... wiem.


Popadam w apatię...
  • awatar Skinny18: ej no co to za wymówki. Jedyne wolne dni od pracy gdzie możesz porobić sobie coś innego a tobie się nie chce, ale i tak gratuluje spadku wagi mówiłam że będzie mniej :)
  • awatar perfect vacuum: piekny bilans :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

velkiki
 
BILANS:
6.30 - bułka żytnia + jogurt truskawkowy + herbata + cytryna
11.00 - bułka żytnia + ogórek + serek śmietankowy
14.00 - jogurt pitny z błonnikiem
16.00 -  kurczak po indonezyjsku z Frosty (groszek,marchew, por, kapusta, kiełki fasoli mung, cebula, pędy bambusa, ryż, pierś z kurczaka, przyprawy, wiórki kokosowe) + kawa
17.00 - 18.00 - basen
19.00 - jogurt activia + kromka chleba orkisz + pomarańcz

wiem, że godziny posiłków są złe. powinnam jeść co 3-4 godziny, ale byłam dzisiaj pierwszy dzień w pracy, to jest praca w biurze i nie mogę na przykład gdy jest godzina posiłku wyciągnąć sobie banana gdy kogoś obsługuje. ale przynajmniej jem zdrowo ;D
 

velkiki
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Sałatki czy surówki wszelkiego rodzaju goszczą na naszym stole dość często. Ta jest jedną z tych, które robi się szybko i zawsze smakują. A co dla mnie ważniejsze, smakuje ona również moich chłopakom. Serdecznie wam polecam.


SKŁADNIKI:

* 1 kapusta pekińska
* 2 - 3 marchewki
* 1 mała cebula
* kilka korniszonych ogórków
* garść rodzynek
* garść orzechów włoskich
* 1 torebka przyprawy do sałatek typu knorr
* sól, pieprz
* 1 łyżka majonezu
salatka z  kapusty pekinskiej.JPG

Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do dużej miski. Wsypać przyprawę do sałatek, popieprzyć, posolić i wszystko wymieszać.
Orzechy i rodzynki wsypać do jakieś mniejszej miseczki i zalać ciepłą wodą. Odstawić na jakieś 7 - 10 minut. Potem odcedzić dobrze na sitku i dorzucić do sałatki.
Na koniec wmieszać do sałatki majonez, ewentualnie jeszcze posolić i popieprzyć.
Gotowe.
P1130837.JPG
  • awatar Rashid: Najlepsza surówka na świecie! Ja daję jeszcze kukurydzę :)
  • awatar Nortus & Potworna spółka: dawno pekinu nie kupowałem. muszę wrócić do niej, a Twój przepis zapowiada się pysznie.
  • awatar suszi13: Również uwielbiam, tylko dodaję więcej warzyw :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Ma tak zajefajny kolor, że kiedy pierwszy raz ją zobaczyłam na tej stronie: www.firstbreeze.com/(…)lilalaunesuppe-rotkohl-creme… wiedziałam, że muszę taką zupę zrobić i ja. Okazało się, iż jest ona bardzo prosta do przygotowania, tania jeśli chodzi o składniki i smaczna.
Nawet moje dzieci, które za czerwoną kapustą nie przepadają, tę zupę zjadły bez marudzenia i jeszcze upomniały się o dokładkę.
Tak czy siak już sam kolorek zachęca do tego byścia ją wypróbowali. Ja ze swej strony gorąco wam tę fioletową zupkę polecam.


SKŁADNIKI:

* ok. 1 kg czerwonej kapusty
* 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju
* 2 cebule
* 2 - 3 ząbki czosnku
* 2 - 3 ziemniaki
* 2 kostki rosołowe
* 1 liść laurowy
* 1 łyżeczka ziela angielskiego
* 1 łyżeczka jałowca
* pół łyżeczki goździków
* 1 - 2 łyżeczki miodu
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* 2 łyżki kwaśnej śmietany

ponadto:
* śmietana
* posiekana natka pietruszki
* garść prażonych dowolnych orzechów (u mnie włoskie i piniowe)
lilowa zupa z czerwonej kapusty.JPG

Czerwoną kapustę dość drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki.  

Przyprawy (liść laurowy, goździki, ziele angielkie i jałowiec) włożyć do specjalnego sitka na herbatę lub - jeśli takowego nie mamy - zawiaząć nitką w kawałku gazy. Chodzi o to, byśmy mogli potem wszystkie te przyprawy przed miksowaniem zupy bez problemu wyciągnąć z garnka.

W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Wrzucić cebulę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć przez 2 minutki. Następnie dorzucić poszatkowaną czerowną kapustę i znowu smażyć przez 2 - 3 minutki. Potem umieścić w garnku sitko z przyprawami, wlać ok. 1,5 litra wody, dorzuć kostki rosołowe i ziemniaki. Całość gotować około 20 - 30 minut.

Po tym czasie wyciągnąć z garnka sitko z przyprawami, a zupę zmiksować dodając do niej 1 lub 2 łyżeczki miodu oraz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kleksem śmietany, posiekaną natką pietruszki i podprażonymi orzechami.
P1120397.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

jedzpopolsku
 
PRZEPIS z serii " POLUBMY PODROBY " :D



1kg serc indyczych - 6,99

ziemniaki 0,60 dag - 0,30

kapusta pekińska 1,30

marchewka 0,30

koperek 1,00



Dodatkowo: sól, pieprz , olej, oliwa i przyprawy do surówki, łyżka mąki, natka, kostka mięsna winiary, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 3 grzybki suszone.



Serca myjemy i oprawiamy , tzn: odcinamy żyłki jeśli są (zwykle nie ma , bo serca indycze są w ubojni drobiu oczyszczane ;), i kroimy - ja na 4 plasterki pokroiłam. Podsmażamy delikatnie na 2 łyżkach oleju i zalewamy wodą , aby pokryć mięso. Wrzucamy grzybki, ziele i liść- dusimy do miękkości. Dodajemy kostkę mięsną, po rozpuszczeniu zagęszczamy mąką.



Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, posypujemy koperkiem. Kapustę drobno kroimy i wcieramy marchew, doprawiamy i polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy.



SMACZNEGO =)
  • awatar Siódme niebo: W sumie wygląda smacznie, ale w życiu nie zjem wątroby, serc czy płuc w "oryginale". ;D
  • awatar Różne Żarcie: @MiaSperanza: Płuc też bym nie zjadła... Serca indycze mają 19,8 g białka na 100 g, prawie tyle co pierś z kurczaka. Wątroba wieprzowa 22,9 g czyli więcej niż cycek , poza tym podroby mają mega dużo witamin z grupy b i pp oraz e,a,d. Jak się umiejętnie ugotuje "odpady" to nawet nie widać co to jest :D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

jedzpopolsku
 
Ryba - mintaj, morszczuk, panga - 1 kg 12 zł

ziemniaki 60 dag 0,50 zł

koperek 1,20 zł

kapusta pekińska 2,19zł

marchewka 0,30 zł


dodatkowo 2 jaja, bułka tarta, 3 łyżki mąki, troszkę mleka, sól, pieprz , 2 łyżki oliwy , olej do smażenia.



Rybkę kroimy na kawałki , myjemy, osuszamy i opruszamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę drobno kroimy i wcieramy do niej marchew, doprawiamy do smaku i dolewany 2 łyżki oliwy. Rybę panierujmemy mąka-jajo-bułka i smażymy na małym ogniu z 2 stron. Ziemniaki odcedzamy , ale nie odparowujemy, dolewamy troszkę mleka i mikserem lub blenderem ubijamy purre. SMACZNEGO.
 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
aNaAs:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Taka sałatkę wymodziłam nam na obiad. Jest naprawdę prosta do przygotowania, bez jakiś wymyślatych składników. I może żadna to poezja smaku, ale całkiem przyjemne małe co nieco.


SKŁADNIKI:

* 1 duża kapusta pekińska
* ok. 400 g małych pomidorków
* nieco oliwy (ok. 60 - 80 ml)
* sok z połówki cytryny
* 1 torebka przyprawy do sałatek typu knorr
* 1 - 2 łyżeczki dowolnych ziół (dałam mieszankę tzn. pół łyżeczki suszonego tymianku i po pół łyżeczki koperku oraz ziół prowansalskich z zamrażarki)
* sól, pieprz, miód lub cukier
* 1 łyżka majonezu (niekoniecznie)
ri.pinger.pl/(…)salatka+z+kapusty+pekinskiej+i+pomi…
Kapustę pekińską poszatkować i wrzucić do dużej miski. Nieco ją posolić i popieprzyć.
Przygotować sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny, ziołami, przyprawą knorr i odrobiną cukru lub miodu. Sos wlać do poszatkowanej kapusty, dobrze wszystko przemieszać i odstawić na jakieś pół godziny. Jeśli chcecie możecie dodać również nieco majonezu (smakuje wtedy nawet lepiej).
Gdy kapusta się już nieco przegryzie, wmieszać do niej pokrojone na połówki małe pomidoraki. Gotowe.
ri.pinger.pl/(…)P1110158.JPG…
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakoszka
 
Chciałam wam zaproponować coś ciekawego na obiad. Przepis powstał pewnego dnia, kiedy naszła mnie niesamowita wena kulinarna. Ostatecznie okazał się być smakowitym sukcesem. Moi faceci byli zachwyceni, mimo że najpierw widząc jakie składniki sobie naszykowałam, z powątpiewaniem kręcili nosami. Jednak ja wiedziałam, że z takimi dodatkami jak żurawina, kapusta, jabłka i orzechy nerkowce musi powstać coś pysznego.


SKŁADNIKI (na 4 - 5  porcji):

* 300 - 350 g dowolnego grubszego makaronu (rurki, spiralki, muszle, kokardki itp)
* 350 g dowolnego mięsa (ja miałam karkówkę)
* 300 - 350 g świeżej białej kapusty
* 1 duża cebula (na zdjęciu poniżej jej nie widać, bo zapomniałam ją do zdjęcia dołożyć, ale cebula musi być)
* 100 - 120 g chudego boczku lub szynki
* 1 jabłko
* garść orzechow nerkowców lub słupków migdałowych
* garść suszonej żurawiny
* 1 - 2 łyżki sosu sojowego
* 1 czubata łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków (smakoszka.pinger.pl/(…)przyprawa-chinska-funf-gewur…)
* sól, pieprz
* kilka łyżek oleju do smażenia

na marynatę do mięsa:
* 2 łyżki oliwy lub oleju
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1 czubata łyżka dżemu morelowego, brzoskwiniowego lub ananasowego
* 1 - 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków
* szczypta chili
Unbenanntddddd.jpg

Mięso oczyścić (jeśli jest poprzerastane to powycinać tłuste czy łykowate części) i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do jakieś miseczki, dodać wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć przynajmniej na 2 godziny do lodówki. (Można też przygotować mięso dzień prędzej i włożyć do lodówki na całą noc.)

W dużym garnku postawić osoloną wodę na makaron.
Makaron ugotować al dente, odcedzić na dużym sitku czy tam durszlaku i przepłukać wodą. Odstawić na sicie, by odkapał nam z namiaru wody.  

Przygotować sobie pozostałe składniki.
Kapustę z grubsza poszatkować. Cebulę i boczek (lub szynkę) pokroić w drobną kostkę.

Teraz najlepiej przygotować sobie dwie duże patelnie lub 1 patelnię i duży garnek, w którym potem wymieszamy wszystkie składniki.

W głębokiej patelni (lub w dużym garnku) rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić boczek oraz cebulę i leciutko je podsmażyć. Następnie dodać kapustę, łyżkię czy dwie sosu sojowego oraz łyżeczkę chińskiej przyprawy pięciu smaków. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć, aż kapusta będzie miękka. Co jakiś czas należy wszystko mieszać, by nam się nie przypalało. Wreszcie dorzuć ugotowany wcześniej makaron i smażyć całość kolejne kilka minut.

Rozgrzać odrobinę oleju na mniejszej patelni i podsmażyć na tym zamarynowane mięso. Gdy mięso będzie już dość wysmażone dorzucić pokrojone w plasterki jabłko, orzechy i żurawinę. Podsmażyć jeszcze kilka minut, mieszając by się nie przypalało.

Teraz wrzucić zawartość mniejszej patelni do podsmażonego z kapustą makaronu. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i solą i podawać.
Smacznego.
P1100688.JPG
  • awatar GuyMontag: Wygląda pysznie. Dziękuję za przepis.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 

SAM_1292.JPG


1. Szatkujemy kapuste

SAM_1300.JPG

2. Kroimy ananasa na cząstki i wrzucamy do kapusty
SAM_1307.JPG

3. przygotowujemy sos

SAM_1308.JPG

4. wlewamy do surówki i mieszamy
SAM_1309.JPG

5. Dodałam jeszcze świeżej pietruszki i na koniec orzechy
SAM_1310.JPG

6. I gotowe :)
SAM_1311.JPG

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
 

smakolyki
 
*z kapustą i grzybami*

-40 dkg kapusty kiszonej
-40 dkg pieczarek
-sól
-pieprz
-1 cebulka
-liść laurowy
-ziele angielskie

Kapustę dość drobno poszatkować
i ugotować z zielem i liściem.
Pieczarki z cebulką podsmażyć.
Doprawić do smaku.

*farsz na ruskie*

- 0,5 kg ziemniaków
- pół kostki białego sera
- 1 cebula
- sól
- pieprz

ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać ser i podsmażoną cebulkę.
Dobrze wymieszać i doprawić.
(co ważne farsz powinien być trochę słonszy i z większą ilością pieprzu, inaczej smak zginie nam po ugotowaniu)

*Ciasto:*

- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki wrzącej wody,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiać z solą do miski.
Wlać wrzątek, szybko zamieszać widelcem
(będą grudki), przykryć ściereczką,
odstawić na 5 minut.
Wlać zimną wodę, zamieszać widelcem
(będą grudki), przykryć, odstawić na 15 minut. Zagnieść ciasto, wygniatać około 5 minut.
Powinno być ono elastyczne i jednolite.
Rozwałkować, wyciąć kółka. Nadziać farszem.
Dobrze skleić brzegi.

FARSZ Z KAPUSTĄ

bfd37d7b0025d9be4ceb6e0b.jpg


FARSZ NA RUSKIE

f8291fe30007c1b54ceb6e0d.jpg


PRZED GOTOWANIEM

38f57dd80025a81e4ceb6e0e.jpg


Przepis pochodzi od *ANIA G.*
anioleczek83.pinger.pl/
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
  3 KG BIAŁEJ KAPUSTY
  4 MARCHEWKI
  1 DUŻA CEBULA
  1/3 SZKL. CUKRU
  NATKA PIETRUSZKI

  ZALEWA:

  1,5 SZKL. OLEJU
  1/2 SZKL. CUKRU
  1 SZKL. OCTU
  2 ŁYŻKI SOLI
  ZIELE ANGIELSKIE
  LIŚĆ LAUROWY

*PRZYGOTOWANIE*
Kapustę i marchewkę ścieramy, tniemy jak komu wygodniej
Dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
Robimy zalewę. Czekamy aż ostygnie, wlewamy i dobrze mieszamy z kapustą. Wkładamy do lodówki, surówka najlepsza jest na drugi dzień.
Polecam do klusek śląskich lub frytek.


DSC00078.JPG

Przepis pochodzi od *ANIA G.*
anioleczek83.pinger.pl/
  • awatar gość: wygląda ładnie, ale ja nie lubię majonezu.Majonez ma dla mnie mdły smak i zapach.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów