Wpisy oznaczone tagiem "kasza" (28)  

joopie
 
joopie: Hej :)

Zapraszam Was na moją stronę na FB - ODCHUDZANIE TO PRZYGODA

www.facebook.com/odchudzanietoprzygoda/

Walczę z dużą otyłością
START: 137.5KG
OBECNIE: 130.5 KG

NA stronie dużo zdrowych przepisów i motywacji :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

naswoim
 
Zagubiona mama: Dziś pierwszy raz robiłam sobie hennę na brwiach. Sama. no kurcze wyszło mi :D I w ogóle jakoś brwi sobie inaczej? wyregulowałam i sa takie fajne .
robiłam gofry. Miałam przesadzać kwiaty , bo bylismy dziś w koncu po ziemię i doniczkę ,ale już czasu i sił mi brakło, także ogrodnictwo przełożone na jutro. Zrobiłam tez pyszny obiadek . Duszone mięso, warzywa duszone i kasza. No i jeszcze zupa ogórkowa. zostalo mnóstwo na jutro, więc jutro laba od gotowania ,ale chyba zrobię fit ciacho czekoladowe? :D
  • awatar Małgoo: Cieszę się, ze henna wyszła :)))
  • awatar Szataniolek: Najlepsza sytuacja, jak obiad zostaje na drugi dzień :D
  • awatar Wiedźma1: No to szacun :) Ja, jakbym zrobiła sobie sama hennę to byłaby to katastrofa :P
Pokaż wszystkie (3) ›
 

caligo
 
  • awatar Persephone: Nauczylam sie lubic. Jako dziecko tylko jeczmienna i kasza manna.
  • awatar fabularium: @Persephone: :-) Pamiętam, że zawsze lubiłam gryczaną, tę prażoną. Koniecznie z sosem grzybowym. Po latach dopiero dorwałam wersję nieprażoną, która nie jest już tak charakterna jak moja ulubienica.
  • awatar Persephone: @fabularium: Ja jako dziecko gryczanej nie lubilam, przez goryczke i charakterystyczny posmak wlasnie.
Pokaż wszystkie (10) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

gotujzmalinka
 
Chwila wytchnienia w pracy wiec przepis na obiecaną sałatkę.

Nazwa sałatki powstała od tak w momencie. Sama zastanawiałam się czemu wyborna ale wystarczy spojrzeć jakie składniki tu wchodzą i myślę że właśnie dlatego.
Dość tu rozczulania się nad nazwami i do dzieła.

Co nam potrzebne do wykonania wybornej :

3 woreczki kaszy kus-kus

4 niewielkie ogórki kiszone

2 duże pomidory najlepiej malinowe

1 mały słoik pieczarek marynowanych

1 średnia czerwona świeża papryka

3/4 puszki kukurydzy

1 duża cebula

50 dag kiełbasek frankfurterek lub kornetek

2 łyżki oleju

Kaszę ugotować z niewielką ilością soli. Pomidory, paprykę, pieczarki i ogórko pokroić w niewielką ale i nie za drobną kostkę. Frankfurterki lub kornetki pokroić sredniej grubości plasterki i z cebulą pokrojoną w kostkę delikatnie podsmażyć. Kukurydzę odcedzić i przelać gorącą wodą. Podsmażoną cebulkę z kiełbaskami odcedzić od tłuszczu lub na chwilę wyłożyć na ręcznik papierowy żeby nie było to zbyt tłuste do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ja dodaję do tego 2 łyżeczki oleju z pestek winogron zeby nie było to zbyt suche. Natomiast moja znajoma dodaje 1,5 łyżeczki zwykłego oleju słonecznikowego i też jest bardzo smaczne. Żadnego majonezu, żadnej śmietany żeby nie obciążać sałatki. Odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Przed samym podaniem doprawić solą, pieprzem ziołowym i ewentualnie odrobiną tymianku.

Życzę smacznego :)
 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 

DSC_3201.JPG

*ZESTAW*

*1) Kasza pęczak* (kaszę ugotować w osolonej wodzie).

*2) Filet rybny z warzywami* (rybę oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie podsmażyć na oliwie; po kilku minutach dodać pokrojoną w cienkie paski czerwoną paprykę i por pokrojony w kostkę; smażyć na małym ogniu; pod koniec doprawić ponownie solą, pieprzem, czerwoną papryką i suszoną zieloną pietruszką.

Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

superstyler
 
Pory i skład naszych posiłków często determinowane są przez nasz plan dnia, a konkretnie przez pracę. Często nie mając czasu na przygotowanie posiłku w domu porywamy obiadek od pana kanapki, zamawiamy pizzę albo pędzimy do pobliskiego chińczyka. Też tak macie? Zdecydowanie nie sprzyja to jednak zdrowej diecie. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowywanie sobie lunchy z kaszy jaglanej. W tym wpisie pokażę Wam wytrawne przepisy na kaszę jaglaną, a w kolejnym będzie bardziej deserowo...

www.superstyler.pl/(…)kasza-jaglana-przepis-na-lunc…
Unknown.jpeg
 

tasteofjoy
 
Obiad z resztek. :D

Z wczorajszego obiadu został mi woreczek kaszy gryczanej. Wyrzucić szkoda, a takiej z dnia poprzedniego nie lubię. Nic prostszego, jak tylko zamienić ją w pyszne i chrupiące placki.
Oczywiście możecie zrobić je także ze świeżo ugotowanej kaszy.


DSC_2434.JPG

*SKŁADNIKI (na ok. 10 placków)*

- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 średni ziemniak starty na drobnych oczkach
- 1 duże jajko (2 małe)
- 1-2 łyżki mąki
- kawałek pora pokrojonego w półplasterki (ok. 6cm)
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie lepiąca masa. W razie konieczności można dodać jajko lub trochę śmietany.

Placki smażymy z obu stron na małym ogniu, aż się zrumienią.

DSC_2437.JPG

Podajemy ciepłe ze śmietaną.

DSC_2438.JPG

Smacznego!
  • awatar EMsee: Brzmi i wygląda ciekawie...nigdy nie jadłam :p
  • awatar ewcia1001: ciekawe
  • awatar skomplikowana89: kurczę, a ja dzisiaj wyrzuciłam pół woreczka kaszy, bo nie wiedziałam co z nim zrobić :( a byłby akurat na spróbowanie...
Pokaż wszystkie (14) ›
 

sweaters
 
Od dziś ćwiczę i jem mało, zdrowo do 800 kcal. Bo kurdę, wali mi się wszystko i musze żreć. A za parę dni jadę do babci, tam taki fajny chłopak też będzie... mhm. Trzeba wyglądać ładniej do września.

#kasza manna (300)
#3 kromki zwykłego+masło (250)
# pomidor
#
#

ćwiczenia
# godzina biegu (500)zaliczone
# 20 minut trampolina (90)
# 30 minut rolki (200)
# godz skakanka (500) zaliczone
# 100 brzuszków (50)zaliczone
# 100 przysiadów (50)zaliczone

*Nie głodzę się. Jem. Ćwiczę, dużo ćwiczeń.* A u babci to nie wiem, postaram się ćwiczyć chociaż
przysiady i brzuszki w pokoju. Np, z rana będę robić koło 300 brzuszków i do tego jakieś inne. Pewnie nie obejdzie się bez słodyczy, ale będę starała się je omijać! Bo ostatnio wszystko mi się psuje. Nie zakładam z góry jaką wagę chce mieć pod koniec sierpnia, ważne żeby była chociaż 60-62. *UDA MI SIĘ, KURDE, CIĄGLE ZAWALAĆ NIE CHCĘ!* przez to wszystko waże znów 68. Kurwa tam. :C wy możecie, a ja nie? ♥ // właśnie skończyłam brzuszki i przysiady, leje się ze mnie, ale jest dobrze! teraz bieg i skakanka, dwie godziny, cos czuje że będzie ciężko. a po południu 20 minut trampoliny i rolki wieczorem. Na rolki będę musiała się ogarnąć, bo ludzie patrzą a ja taka czerwona, nie lubie. Aaa, uwielbiam ten stan kiedy się leje ze mnie! może wybiorę się na jakies rowerki, jutro z kimś? bo taka 3 godzinna jazda by mi się przydała. a lody jeść, czy nie jeść? będę wliczać do bilansu jak coś. nie mogę podżerać, muszę uważać! dam radę , chyba .... . jasne , że dam rade. przyłożę się i to ostro. niewiele mi czasu zostało! *JULKA DASZ RADE*! Lece zaliczyć bieganko, skakankę, żeby do południa ogarnąć większość ćwiczeń. aaaa, jestem mega zmotywowana <3

w.jpg
  • awatar viduité: Jasne, że dasz radę. Nie ma innej opcji :* Tylko trzymaj się tego. 800kcal + ćwiczenia. Będzie dobrze
  • awatar shazzam: tyle cwiczen! tez bym tak chciala....
  • awatar perfect sein: dasz rade, wierze w ciebie. Jesteś silna! trzymam kciuki :*
Pokaż wszystkie (5) ›
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kolorowazelka
 
Oj znudził mi się już makaron i zupki chińskie. A że w gotowaniu nie jestem najlepsza szukam zawsze najprostszych rozwiązań. I tak napiszę co sobie wymyśliłam, bo mi smakuje i podobno to nawet zdrowe. Może ktoś podpatrzy :)
Potrzeba:
kasza gryczana
cebula
pomidor
kapusta pekińska
kukurydza konserwowa
jogurt naturalny
przyprawy (u mnie pieprz, papryka ostra i słodka, sól, zioła prowansalskie)
Dodam, że proporcje są całkowicie dowolne. Kto co lubi :)
Na jedną porcję wystarczy pół saszetki kaszy, którą gotujemy. Na patelni smażymy cebulkę, do której potem dodajemy ugotowaną kaszę.
Sałatka: kroimy jednego pomidora, trzy liście kapusty pekińskiej i mieszamy z trzema łyżkami kukurydzy. Na koniec dodajemy trzy łyżeczki jogurtu i przyprawy.
Teraz wystarczy wszystko ładnie położyć na talerzu i zabrać się za jedzenie.
To by było na tyle.
Smacznego :D
kucharz.jpg
 

moyeuauchocolat
 
Typowa jesienna zupa - tradycyjna, rozgrzewająca, o smaku kojarzącym się z dzieciństwem. Z tym, że w dzieciństwie mamy i babcie zwkle serwowały nam krupnik gotowany na mięsie (do dziś pamiętam dreszcz obrzydzenia, kiedy znajdowałam, pływające w jakiejkolwiek zupie, farfocle szpiku), ewentualnie na sztucznej kostce z glutaminianem sodu. A tymczasem, ani jedno, ani drugie nie jest potrzebne, aby odtworzyć *tamten* smak.

Potrzebujemy natomiast sporego garnka (mój jest emaliowany, z wierzchu czerwony, z czarną pokrywką - idealny z punktu widzenia 5 Przemian. Garnki metalowe nie są już tak dobre, bo pozwalają energii z potrawy się rozpraszać). Stawiamy garnek na ogniu (bardziej energetyczne są potrawy, gotowane na prawdziwym ogniu, czyli na gazie, ale w moim akademiku, z oczywistych względów, gazu nie ma) i wrzucamy do niego, co następuje:

*wrzątek, tymianek, liść laurowy, majeranek, lubczyk, łyżkę-dwie poppingu z amarantusa.
img_2862_2.jpg

amarantus.pl/product_info.php…

Popping możemy pominąć, ale ja lubię go dodawać do zup (gdzie jest niewyczuwalny w smaku, a udziela zupie swoich zdrowotnych właściwości) i do innych potraw, o których w swoim czasie

* pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę podsmażoną na łyżce-dwóch dobrej oliwy z oliwek, jarzynkę (jarzynka NIE oznacza vegety! poszukajcie w zdrowej żywności przypraw do zup bez chemii)

*kilka łyżek kaszy jęczmiennej (dobry jest też krupnik z kaszą jaglaną, ale tę dodajemy punkt wcześniej), pokrojonego pora, korzeń selera, czosnek (ja ząbki kroję tylko na pół, i tak się wygotują), ostrą paprykę (zapomniałam kupić świeżą, dałam taką w płatkach), imbir, pieprz, bazylię, ziele angielskie. Ja dodałam jeszcze przyprawę włoską, którą uwielbiam i sypię niemal do wszystkiego.
wloskaworf.jpg

visana.pl/index.php…

*sos sojowy albo dobrą, morską sól

*posiekany ogórek kiszony (też niekoniecznie, ale akurat leżał w lodówce, taki samotny) i dolną część pęczka pietruszki. Te takie, wiecie, łodyżki.

Wszystko to gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Przed podaniem każdą porcję posypujemy natką.


Zdjęcia jutro, dziś już tylko chillout przy herbatce* (świeży imbir, eko suszone owoce, melisa, cytryna).


*Podobnie, jak parabelka (buendia3.pinger.pl/), nie znoszę niepotrzebnych zdrobnień - ale herbata to herbata, a herbatki, to wszelkie napary, niezawierające Camellia sinensis.
  • awatar Strzyg: [trolol mode: on] Farfocle szpiku dobre som :P Ale poważnie, wymiot u mnie zawsze powodowały tylko glutowate chrząstki. A co to jest ten popping? Bo przeczytałam opis, ale nadal nie rozumiem.
  • awatar Wróżka gotuje: To jest taki popcorn z nasion amarantusa, ma bardzo fajny, lekko orzechowy smak.
  • awatar parabelka: spokojnie jarzynkę można olać, wiesz? Można zrobić po prostu bulion z warzyw i olać nawet zdrowo-żywnościowe jarzynki, albo (polecam na wyjazdach, a akademik też dobre miejsce) suszona włoszczyzna. :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

przepisownia
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

przebudzmysie
 
Jakie korzyści daje nam spożywanie kasz?


Kasze mają właściwości odżywcze i lecznicze.

Składniki takie jak cynk, selen i siarka, zawarte w kaszach sa ważne dla naszej skóry.

Kasze poleca się osobom cierpiącym na zaparcie. Kasze są wskazane dla nadcisnieniowców


www.mojadrogadozdrowia.com/kasza.html
  • awatar ANINA: Dobre info . Lubię i często kasze gotuję .
Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 

DSCF1694.JPG


*SKŁADNIKI*
- ser pleśniowy camembert lub brie
- puszka pomidorów
- torebka kaszy gryczanej
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- jogurt naturalny

*PRZYGOTOWANIE*

DSCF1698.JPG

Gotujemy sobie kaszę gryczaną, a w międzyczasie na patelnię wrzucamy pomidory, doprawiamy i czekamy aż się rozpaćkają. ;)
DSCF1701.JPG


DSCF1703.JPG

Ser pleśniowy kroimy w cienkie paseczki.
DSCF1707.JPG

Pod koniec dorzucamy do pomidorów, mieszamy aż się rozpuści. Dorzucamy kaszę gryczaną. Na koniec można dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
DSCF1708.JPG

Kiedy wszystko będzie przypominać jednolitą maziaję, przekładamy na głęboki talerz i konsumujemy. :)
DSCF1710.JPG


Przepis pochodzi od *fashionisnotaluxury*
fashionisnotaluxury.pinger.pl
 

morenna
 
morenna:



Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Krzem wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi ok. 5-20 mg, to niewiele, a i tak większość osób ma niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi właśnie w niewłaściwej, zbyt “bogatej”, wysokobiałkowej diecie, składającej się z mięsa i jego przetworów, gdzie krzemu prawie nie ma, podobnie jak w rybach, drobiu, serach.
Tymczasem krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana jest więc tanim, naturalnym, smacznym źródłem krzemu, ale też zawiera dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera witaminę E, – jeśli będzie dostatecznie często gościć na naszym stole, może być dość dobrym źródłem również i tej witaminy. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula, jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jako pierwsza z kasz.. Możemy więc przyrządzać z niej potrawy dla całej rodziny!
  • awatar nowa<3: super blog<3 zapraszam do mnie+komentarze mile widziane+jeśli ci się spodoba dodaj do znajomych a nawet obserwowanych.będzie rewanżyk
  • awatar jutrogrzeczna: Świetny wpis <3 Wbijaj !
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów