Wpisy oznaczone tagiem "kolacja" (532)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Data 19 listopada to dla mnie wyjątkowy dzień. Wtedy razem z moim Lubym obchodzimy rocznicę naszego związku. Wiąże się z tym pewna tradycja,  a właściwie Tradycyja.

23782217_1450995344947776_1089562500_n.jpg

Co roku od 6 lat chodzimy do restauracji Tradycyja, aby uczcić naszą rocznice. Wybraliśmy ten lokal nieprzypadkowo. Jest niezwykle elegancki i doskonale nadaje się na wielkie okazje. Wystrój nawiązuje do śródziemnomorskich klimatów: obrusy w kratę, kolumny, aniołki namalowane na ścianach.
Jest również kilka nieoczekiwanych akcentów jak na przykład pikowany szezlong.

23772090_1450995518281092_42111481_n.jpg


23758427_1450995384947772_527975497_n.jpg

Obsługa reprezentuje bardzo wysoki poziom dopasowany to stylu restauracji. Jednakże w tym roku kelnerka wydała mi się zbyt nachalna.

23846136_1450995508281093_1178318495_n.jpg

Najlepsze w Tradycyji jest jedzenie. Znajdziemy tam niezwykłe i wysublimowane połączenia smakowe. W tym roku postawiłam na makaron  linguine z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, rozpływającym się w ustach serem oraz sosem winno-maślanym. Wino chardonnay idealnie dopełniło potrawę sprawiając, że rocznicowa kolacja smakowała wyśmienicie.

23805548_1450995374947773_451738902_n.jpg

Ceny w restauracji są mega wysokie, ale to wyjątkowa okazja, która warta jest kolacji dla dwóch osób za 114 zł.
Tradycyja nie jest jedyną tradycją tego dnia. Po kolacji chodzimy też na deser do Wedla. W tym roku zjadłam ekstremalnie słodką i pyszną bezę.

23782185_1450995364947774_1135744801_n.jpg

Podsumowując spędziliśmy w Tradycyji już 6 rocznic i mam nadzieję, że jeszcze wiele razy odwiedzimy ten lokal. Polecam go na eleganckie, romantyczne randki.

Ogólna ocena 9/10.
Adres: Kraków Rynek Główny.

23845102_1450995534947757_1347356713_n.jpg
  • awatar st.anger: Zycze, by każda rocznica była słodka i pikantna
Pokaż wszystkie (1) ›
 

gdzietuwyjsckrakow
 
Gdy tylko usłyszałam o inicjatywie Restaurant Week chciałam wziąć udział w tym wykradzeniu. Podczas tego niezwykłego tygodnia możemy zjeść trzydaniowy posiłek w jednej z wybranych restauracji za jedyne 49 zł.

22854854_1427190143994963_1572752272_n.jpg

W tym roku postanowiłam sprezentować na Dzień Chłopaka mojemu Lubemu elegancką kolacje w ramach Restauant Week.
Wybrałam restauracje Impresja w Holiday Inn Kraków City Center. Szukałam czegoś wykwintnego, co byłoby odpowiednie na odświętną okazję. Impresja nie tylko sprawdziła sie perfekcyjnie, ale przerosła moje oczekiwania.

Wystrój elegancki, nieco zachowawczy, ale to hotelowa restauracja, więc ciężko tu oczekiwać jakiegoś szaleństwa, gdyż wszystko musi pasować do ogólnej konwencji. Bardzo podobały mi się klimatyczne, czarno- białe zdjęcia starego Krakowa, które pasują do lokalizacji.

22834625_1427190123994965_141946502_n.jpg

Wszystkie dania były prawdziwa poezją. Przystawka, czyli krem z pieczonego batata i dyni, smakował wyśmienicie i był niezwykle delikatny.

22782127_1427190113994966_1800823345_n.jpg

Drugie danie królowało w tym spektaklu smaków. Tortellini faszerowane szałwią, bobem i ricottą, podawane na quinoa z karmelizowaną marchewką i cukinią było jedna z najlepszych rzeczy, jakie
w życiu jadłam. Przyrządzone było perfekcyjnie.

22811311_1427190117328299_175862319_n.jpg

Ukoronowaniem kolacji był deser: mus z limonki serwowany z limonkowym mascarpone w wiórkach kokosowych i kawiorem z marakui. Smakował po prostu orgazmicznie i został podany na zimnym kamieniu, co dodawało mu atrakcyjności.

22834326_1427190150661629_47407007_n.jpg

Zdziwiło mnie, że ja i mój chłopak dostaliśmy taki sam deser, a w mim menu przewidziany był inny. Nie narzekałam, ponieważ był pyszny. Po chwili kelnerka podeszła i poinformowała, że zaszła pomyłka. Zapytała czy podać mi właściwy deser. Podziękowałam i powiedziałam, że z przyjemnością zjem ten. Gdy skończyłam kelnerka i tak przyniósł mi deser z mojego menu, czyli mus z pieczonego jabłka i rabarbaru gotowanego w brandy, serwowany z żelem malinowym. Smakował równie wyśmienicie.

22782036_1427190120661632_1106355888_n.jpg

Jak widać obsługa Impresji jest na najwyższym poziomie. Kelnerzy z tej restauracji zdeklasowali cały personel, z jakim do tej pory miałam do czynienia. Byli najlepsi!
Jakby tych wszystkich wspaniałości było mało to oferta Restaurant Week obejmowała jeszcze darmowy koktajl z Martini i tonikiem. Od Impresji dostaliśmy również starter w postaci pieczywa
i masła, nalewkę po posiłku na dobre trawienie
i całe mnóstwo zniżek na ich ofertę.

23718396_1449117941802183_1359461541_n.jpg

Podsumowując jestem zachwycona i całkowicie zakochana w restauracji Impresja. Dzięki Restaurant Week miałam okazje przeżyć niesamowitą kulinarną przygodę. Gdyby nie ta inicjatywa zapewnie nie byłoby mnie stać na kolacje w tym miejscu.
Ogólna ocena 10/10.
  • awatar st.anger: Smaczne jedzenie i obsługa z klasa-ideał.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

mj21
 
Składniki

- 4 piersi z kurczaka,

- główka sałaty,

- 4 pomidory,

- 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych,

- 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 - 1,5 g/100g,

- przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka.





Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, usmażyć beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodać mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw.

Sałata: opłukać liście w zimnej wodzie, następnie porwać je na drobne fragmenty i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić na małe cząstki i dodać do sałaty. Do warzyw dodać jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Wymieszać. Na przygotowanych talerzach rozłożyć większą ilość sałatki. Na sałatę kłaść usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.
 

tomaszm21
 
Autor: Rachel Bailey  

Znana piosenkarka jazzowa April Fairchild straciła pamięć. Dowiaduje się, że w wypadku, w którym brała udział, zginął mężczyzna – Jesse. April nie wie, kim był Jesse i dlaczego podarował jej pięciogwiazdkowy hotel. Poznaje brata zmarłego Jesse’a, przystojnego biznesmena Setha Kentrella, który za wszelką cenę chce odzyskać hotel…


Szczegóły publikacji:
www.nexto.pl/(…)kolacja_na_jachcie_p129029.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "romans", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-romans.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

amandaa7
 
Zaczęło się załatwianie przedślubnych spraw.
Datę już ustaliliśmy, sale zamówiliśmy, teraz zostało jeszcze wybrać kapelę, fotografa i iść zamówić mszę.

Sama nie wierzę, że to wszystko dzieje się tak szybko.
Niby to wszystko jest tak odległe, a już trzeba załatwiać większość formalności.
Z drugiej jednak strony boję się, że ten czas minie tak szybko, że nawet nie zdążę się zorientować. Mam pełno obaw, chciałabym aby w tym dniu wszystko zagrało idealnie, a boję się, że wyjdzie jak zwykle.

Mimo wszystko na razie staram skupić się na bieżących kwestiach.
Jednak brak pracy nie poprawia samopoczucia. Obecna umowa kończy mi się za tydzień i już wiem, że nie dostanę przedłużenia. Brakuje miejsca dla obecnych pracowników, a co dopiero dla nowych.
To jeszcze bardziej dobija.

Na razie skupię się jednak na mojej kolacji zaręczynowej, może to pozwoli trochę odciągnąć myśli od aktualnych zmartwień.

Całuję :*

/Amanda :*
 

chloephoebs
 
Moi drodzy,

Założyłam coś większego niż pinger. Pomimo tego, że jestem w trakcie egzaminów, w wolnych chwilach pracowałam nad swoją stroną wix. Zapraszam Was już teraz na chloephoebs.wixsite.com/chloephoebs, gdzie będę pisała to co do tej pory. Nie odchodzę od pingera, bo jesteście super :) Będę tu informowała o nowych wpisach, od czasu do czasu napiszę co u mnie i oczywiście będę Was odwiedzać :) Założyłam stronę, bo pinger wydaje mi się "za ciasnym" miejscem dla tego, co chcę pisać i tyle.

Buziaki i do następnego, xx
chloephoebs.wixsite.com/chloephoebs
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

zdrowieiszczescie
 
PUREE Z BROKUŁA

Statystycznie najczęściej Polacy do obiadu jedzą ziemniaki. Spór o ziemniaka w świecie zdrowego odżywiania trwa w najlepsze.
Czy można jeść w trakcie  diety ?   Czy w  ogóle warto jeść ziemniaki ?

Prawda jest taka, że we wszystkim trzeba zachować zdrowy umiar i rozsądek.  

Dzisiaj mam dla Was alternatywę dla ziemniaka  - smaczne,  zdrowe , kolorowe !

PUREE Z BROKUŁA
IMG_20170420_115237_001.jpg



- Brokuł gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Nie musi być super miękki ale też nie powinien być surowy.
- Ugotowany brokuł blendujemy z dodatkiem  :

Moja wersja :
- Oleju (lniany, kokosowy , oliwa z oliwek lub rzepakowy )
- Pieprz, zioła do smaku , czosnek.

Dodatki zależą od tego z czym podaję i dla kogo.

W wersji internetowej puree można blendować z dodatkiem sera, jogurtu, śmietany.

Zblendowany brokuł z jogurtem , czosnkiem i koperkiem świetnie sprawdza się jako deep do grilowanego kurczaka.

IMG_20170420_115432_958.jpg
Pokaż wszystkie (5) ›
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)pieczone-warzywa-z-sosem-sa…

SKŁADNIKI

4 PORCJE
2 marchewki
2 pietruszki
1 korzeń selera
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego
przyprawy: sól i pieprz, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kuminu, kurkumy, słodkiej papryki + 1/2 ostrej papryki
SOS ORZECHOWY SATAY
250 ml mleka kokosowego
5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chili

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Warzywa obrać i pokroić w słupki, włożyć do dużej miski. Dodać starty czosnek, imbir, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy oraz oliwę. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i rozłożyć po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
W międzyczasie przygotować sos orzechowy satay: do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier i przyprawy, doprawić przyprawami.
Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Gdyby za bardzo się podgrzał i rozwarstwił, można go schłodzić, wówczas powinien znów stać się bardziej jednolity. Przelać do miseczek i podawać z warzywami.
PROPOZYCJA PODANIA

Do posypania po warzywach: pokrojona papryczka chili, zrumieniony sezam, świeża kolendra.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli i łyżka posiekanych świeżych ziół lub natki pietruszki
SOS POMIDOROWY:
1 łyżka oliwy
1 mała cabulka
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki listków bazylii (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami.
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Podawać z sosem pomidorowym lub TZATZIKI. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
SOS POMIDOROWY:
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać pomidory z puszki i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie). Można też dodać papryczkę chili.
WSKAZÓWKI

W sezonie letnim można zrobić SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW.
 

przepisyedyty
 
Przepis z dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)pieczony-bata…

1 średniej wielkości batat (250g)
1 łyżeczka oregano, odrobina ostrej papryki
100g chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
garść szczypiorku
2 suszone pomidory z oliwy, osuszone
świeżo zmielony pieprz
sól do smaku
garść roszponki

Słodkiego ziemniaka dobrze myjemy, obcinamy końcówki.
Przygotowujmy kawałek folii aluminiowej oraz nagrzewamy piekarnik (180'C).

Jeszcze mokrego batata kładziemy na folii, posypujemy go oregano, ostrą papryką i szczyptą soli, zawijamy szczelnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut.

W międzyczasie przygotowujemy twarożek - łączymy twaróg, szczypiorek, posiekane suszone pomidory, jogurt oraz sól i pierz.

Po upieczeniu batata nacinamy go wzdłuż i przekładamy do głębokiego talerza, do którego wcześniej wkładamy garść roszponki lub rukoli. Rozkrojonego ziemniaka lekko rozchylamy i faszerujemy twarożkiem, opcjonalnie posypujemy świeżymi ziołami, jako dodatek idealnie spiszą się pomidorki koktajlowe.
 

przepisyedyty
 
Przepis z:dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)saatka-z-jajk…

jajko
1/3 dojrzałego awokado
60 g zielonej soczewicy
1/3 czerwonej papryki
10g prażonych pestek dyni
łyżeczka utartego, świeżego imbiru
garść świeżej bazylii
5 cm kawałek zielonego ogórka
łyżka posiekanej czerwonej cebuli
kilka kropel oliwy
kilka kropel octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz

Soczewicę opłukujemy dwukrotnie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).

W międzyczasie w drobną kostkę kroimy paprykę, ogórka zielonego i czerwoną cebulę.
Siekamy również bazylię i na suchej patelni podprażamy pestki dyni.

Świeży imbir ucieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z odrobiną oliwy i octu balsamicznego.

Ugotowaną soczewicę odcedzamy, mieszamy z warzywami, bazylią, pestkami dyni, świeżo zmielonym pieprzem i "sosem" imbirowym, przekładamy do talerza/miseczki.

Na wierzchu układamy plasterki awokado oraz jajko na twardo lub w koszulce.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)wytrawne-plac…

100 g batatów
1 jajko
2 białka jaja
25 g razowej mąki żytniej (typ 1850) - dla wersji BG użyj gryczanej
15 g oliwek
25 g sera feta
szczypta soli
odrobina pieprzu
kilka kropel oleju rzepakowego
garść rukoli
garść pomidorków koktajlowych

Obrane słodkie ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i czekamy aż będą letnie.

Przestudzone ziemniaki wkładamy do kielicha blendera lub kubka, dodajemy jajko, białka, mąkę i przyprawy, całość blendujemy na gładką masę.

Patelnię dobrze rozgrzewamy skrapiamy odrobiną oleju.

Do przygotowanej masy dodajemy połowę fety i połówki oliwek, mieszamy raz jeszcze łyżką i nakładamy porcje na przygotowaną patelnię, placki smażymy z obu stron.

Gotowe placuszki posypujemy rukolą, resztą fety i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

stylowki24
 
Nie masz pomysłu na zdrową i niskokaloryczną kolację? Skorzystaj z naszych przepisów!

www.stylowkidlanastolatek.pl/4-pomysly-na-fit-ko…

kolacja-FIT.jpg
 

wermadej
 
food-652448__180.jpg

Umieram powoli z głodu, polecicie coś na kolacje...bo nie chcę zwykłych kanapek, może tak jakąś sałatkę?:)
  • awatar a small fucker: salatki sa dobre na wszystko! ja zawsze wrzucam to co mam w lodowce :p
Pokaż wszystkie (1) ›
 

wermadej
 
pizza-1543198__180.jpg

Jestem jakoś głodna pomimo, że jadłam obiad. Może zamówię sobie pizze na kolację, tylko jaką...taką z podwójnym serem, szynką, rukolą i oliwkami ?:) Co wy na to? A wy jaką lubicie najbardziej?
 

 

Kategorie blogów