Wpisy oznaczone tagiem "konfitura" (12)  

keylaa858
 
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)domowa-konfit…

Średnia zawartość w 100 g produktu (im więcej wody odparujemy, tym będzie wyższa, ja policzyłam około 200 ml strat)


4-5 dużych cytryn z cienką skórką (ok 650g)
1 duża limonka
600 ml wody
500 g cukru trzcinowego
100 g miodu
2 laski cynamonu + 2 łyżeczki cynamonu





Cytryny wkładamy do miski lub dużego garnka i sparzamy wrzątkiem, następnie za pomocą szczoteczki każdą dokładnie szorujemy.
Wylewamy wodę, nalewamy nowej, zimnej i odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie tego czasu po raz kolejny zmieniamy wodę i gotujemy cytryny około 30 minut,
po czym wylewamy wodę, znów wlewamy świeżej i przez kolejną dobę moczymy.

Następnie w sporym garnku gotujemy wodę, dodajemy cukier oraz miód i co jakiś czas mieszając
gotujemy na średnim ogniu kilka minut krojąc w międzyczasie cytryny i limonkę w kostkę.
Pokrojone owoce wraz z miąższem (oczyszczonym z pestek) wrzucamy do gotującej się wody wraz
z cynamonem i gotujemy na małym ogniu aż konfitura zacznie gęstnieć a skórki zrobią się szkliste i wyraźnie miękkie.

Gotowy wyrób przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilak godzin.
Konfitura na początku jest dość rzadka, ale potem gęstnieje choć nie uzyskuje konsystencji np dżemu.
 

miellonka
 
*Cześć!*
Rada dla głodnych- nie czytajcie dalej mojego wpisu bez jedzenia :P
*Przepis na pancakes'y*
pizap.com14402586836951.jpg

*Składniki:*
- 250g mąki
-250g maślanki
-50g cukru pudru
-2 jaja
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-50g roztopionego masła
Dodatkowo potrzebujemy owoce (wedle uznania) oraz dżem, nutellę bądź konfiturę lub tak jak ja- syrop klonowy. :)
pizap.com14402632591951.jpg

*Przygotowanie*
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, dodajemy jajka, masło oraz maślankę i mieszamy wszystko mikserem. Nakładamy małe porcje na nieprzywierającą i wcześniej nagrzaną patelnię, a następnie smażymy 1-2min z każdej strony- tutaj radzę na oko, lepiej sprawdzać częściej niż przypalić. Na koniec- w moim przypadku- kroimy banana i polewamy syropem klonowym. :)
pizap.com14402613836871.jpg

Jak Wam się podoba taki prosty pomysł na posiłek? :)
Pozdrawiam,
I.
  • awatar RainbowxD: Mniam, pyszności! Niby przed chwilą jadłam kolację, ale i tak zrobiłam się głodna :D. Świetne przepisy :).
  • awatar Catkin ☆: grrrr wszyscy teraz dodają takie smakowite przepisy a ja nie mogę, bo gluten :( Ale chłopakowi zrobię :)
  • awatar a.gusienka.aa.93: Ale to wygląda smakowicie :)
Pokaż wszystkie (16) ›
 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/(…)byl_sobie_paczek_i_okraglutki_by…
Był sobie pączek i okrąglutki
był jak miesiączek.
Miał małą dziurkę a w środku
miejsce na konfiturkę.
Wszyscy go lubią i starsi i dzieci
na jego widok aż ślinka leci.
A przede wszystkim pączki są warte
co wie na pewno Tłusty Czwartek.
byl_sobie_paczek_i_okraglutki_byl_2014-02-26_21-36-59.jpg
 

tasteofjoy
 
*Konfitura z dyni*

Konfitura z dyni nie jest czymś, czym mogłabym się zajadać bez opamiętania. Zdecydowanie wolę krem z dyni na ostro. Ale z 1,5kg kawałka wyszło symboliczne 3 słoiczki.

DSC_1143.JPG

*Jak przygotować konfiturę z dyni?*

Bardzo prosto. Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, a następnie kroimy w małą kostkę (ok. 3 x 3 cm). Wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody (tak by nic się nie przypaliło) i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Gdy dynia zacznie się rozpadać dodajemy cukier według uznania (na 1,5 kg dyni dałam ponad 1,5 szklanki cukru) oraz miąższ z 1 pomarańczy i sok z 1 mandarynki i 1 cytryny oraz pół laski wanilii. Wysmażamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

(Składniki: dynia,cukier,woda,wanilia,pomarańcza,mandarynka,cytryna.)

*Zupa krem z konfitury dyniowej*

Z 1 słoiczka konfitury postanowiłam przygotować krem na słodko.

Konfitura jest gęsta i bardzo słodka, więc należy dodać sporo wody i wszystko razem zblendować (w razie potrzeby stopniowo dolewając więcej wody). Wszystko podgrzewamy. Następnie dodajemy trochę kwaśnej śmietany (1-2 łyżki) by zneutralizować słodycz. Doprawiamy cynamonem. Podajemy z plasterkami jabłka i posiekaną gorzką czekoladą.

DSC_1135.JPG

Smacznego!

:)
  • awatar Giciaxd: Mniam brzmi pysznie i wygląda tez znakomicie :) ! Smacznego ;d
  • awatar Dalia89: jak zwykle same pyszności kusicielko ! :)
  • awatar ASIMObeauty: zawsze mi ślinka cieknie na te Twoje pyszności :P
Pokaż wszystkie (7) ›
 

tasteofjoy
 
Do głowy by mi nie przyszło, że może być aż tak smaczna. Aronię kojarzę głównie na surowo i z sokami. Nie są to jednak skojarzenia zbyt pozytywne. Ta konfitura jest przepyszna! A ciasto niebo w gębie...ale o tym innym razem.

DSC_0600.JPG

*SKŁADNIKI*

- 2 kg dojrzałej aronii
- 1 kg jabłek
- 1kg cukru
- 1,25 l wody

*PRZYGOTOWANIE*

Z cukru i wody gotujemy syrop, wrzucamy aronię i gotujemy na dużym ogniu przez godzinę. Dodajemy obrane jabłka. W osobnym garnku gotujemy obierki z jabłek i gniazda nasienne z dodatkiem 0,5 litra wody. Rozgotowane skórki przecedzamy przez sito i dolewamy do aronii (jest to naturalna pektyna). Całość smażymy na małym ogniu aż zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

*Uwagi*

Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiczki, ale konfiturę mocno wysmażyłam, tak by nadawała się do ciastek, czy drożdżowych bułeczek.

Do domowych przetworów świetnie sprawdzają się słoiczki po dżemach z Lidla. Mam zachomikowany spory zapas. Jako ozdobę użyłam zwykłe papierowe serwetki i 'sznurek/wstążkę' dodawaną jako ozdoba do kwiatów. Zawsze przed wyrzuceniem bukietu zabieram wszystkie ozdoby i pakuję do jednej reklamówki. Kto by pomyślał, że przydadzą się do konfitury.

:)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

baby-i-babeczki
 
Babeczki z białą czekoladą, z nadzieniem z kremu czekoladowego(na górze) i konfiturą z wiśni (na dole), pokryte kremem maślanym i dekoracjami z masy cukrowej
2012-10-12 17.04.08.jpg
 

baby-i-babeczki
 
Dzisiaj prezentuję moje pożegnalne babeczki z nadzieniem z konfitury jagodowej i czekoladowe z malinami. Dekoracja z dwukolorowego kremu maślanego i ozdób z masy cukrowej.

2012-09-27 13.35.26.jpg


2012-09-27 15.38.16.jpg


2012-09-27 16.25.25.jpg


2012-09-27 15.38.11.jpg
 

baby-i-babeczki
 
Babeczki z konfiturą wiśniową i z gruszkami w polewie z lukru królewskiego z ozdobami z masy cukrowej.


2012-10-04 17.46.32.jpg


2012-10-04 17.46.09.jpg
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- starta skórka z cytryny
- pół szklanki mleka
- pół margaryny
- drożdże

FARSZ
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- sól, cukier, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ok. 40 dkg pieczarek
- ząbek czosnku
- masło do smażenia
- ok. 2 łyżki mąki pszennej

*PRZYGOTOWANIE*
Kapustę ugotować do miękkości z zielem ang. i liściem laurowym, pieczarki z cebulką i czosnkiem podsmażyć na maśle, dodać około 2 łyżek mąki pszennej, wszystko dodać do kapusty i wymieszać, doprawić solą, odrobiną cukru i pieprzu.
następnie ciasto drożdżowe rozwałkować, nałożyć farsz, zwinąć w roladę, pokroić w krążki, wyłożyć na blaszkę i piec do zrumienienia.

Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
DSC00144.JPG


Z KONFITURĄ RÓŻANĄ
DSC00146.JPG

sposób wykonania jak wyżej :)
tylko zamiast farszu dajemy marmoladę lub konfiturę :)

Przepis pochodzi od *ANIA G.*
anioleczek83.pinger.pl/
 

inessu
 
Robienie muffinek wciąga..
wiem co mówię..
mogłabym je robić codziennie, nawet po kilka razy dziennie..
zawsze inaczej, mieszając i zamieniając dodatki..

muffiny zawsze wychodzą..
i zawsze smakują -choć za każdym razem inaczej..
i nie zabierają dużo czasu...

Przepis podstawowy znam już na pamięć.. ewentualnie koryguję w nim proporcje..
Każdorazowo dobieram tylko dodatki...

Tym razem..

MUFFiNY KAKAOWE z KONFiTURĄ i CZEKOLADĄ
-----------------------------------------

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 0,5 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka kakao
- 0,5 pół proszku do pieczenia

dodatki:
- konfitura (tutaj o smaku owoców leśnych)
- czekolada (tutaj gotowa polewa o smaku czekolady mlecznej)
- prażone wiórki do posypania

!! JEDNA MOJA MAŁA UWAGA:

Blaszkę z ciastem wkładam do piekarnika na ok.30 minut. Jednak gdzieś tak w połowie pieczenia wyjmuję ją na moment i kładę na wierzch każdej muffinki solidną porcję konfitury, a następnie wkładam blaszkę ponownie do piekarnika..
Konfitura po chwili opada "do wewnątrz" muffinki..

Piszę to, ponieważ przedtem (tj. z samego rana) zrobiłam muffinki według kolejności jaka była podana w większości przepisów na muffinki z konfiturą (tzn. nałożyłam najpierw trochę ciasta, potem konfiturę i znowu ciasto).
Tak zrobiłam rano i cała konfitura znalazła się pod babeczką w papierowej papilotce..
Znajomi, których akurat gościliśmy nie narzekali, mężowi też bardzo smakowało, ale podejrzewam, że po prostu postanowili zachować się hmm dyplomatycznie (?) po prostu... ;) hehehe :)
(chociaż jadąc do domu chętnie wzięli muffinki na drogę, więc chyba nie były aż tak złe..)

(przy okazji pozdrawiam Angie i Maćka ;),gdyby przypadkiem kiedyś tutaj trafili... ;))

Ta partia (zdj.), pieczona do popołudniowej kawy, została więc poprawiona i uważam, że dopiero teraz wyszło tak jak powinno..


muffiny kakaowe z.JPG
  • awatar skyelephant: mm głodna się zrobiłam :D
  • awatar TuPtuś ♥: mmm.:D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów