Wpisy oznaczone tagiem "konserwanty" (9)  

eeriedream
 
PicMonkey Collage2.jpg



Kobieta naturalnie piękna

To kobieta nowoczesna, podkreślająca swą urodę w sposób delikatny, niezauważalny. Ale i taka, która dba o to by kosmetyki pielęgnowały jej ciało, przynosiły ulgę i ukojenie,a nie podrażniały.


IMG_20151121_120148.jpg


Czym tak naprawdę są konserwanty?

Czy to tylko substancje zapewniające czystość kosmetyków na wiele miesięcy?

Biorąc pod uwagę fakt, że mają działanie bakterio- i grzybobójcze i można je spotkać w niewielkiej ilości, są jednak niepożądanym, unikanym przez nas składnikiem kosmetyków.
Coraz częściej zwracamy na to uwagę, świadomie wybierając kosmetyki.

Najczęściej stosowanymi konserwantami są min.:
-imidazzolidynyl
-hydantonina DMDM,
które możemy spotkać w preparatach do skóry, ciała i włosów.
Nie bez powodu wymieniłam te związki. Najczęściej są główną przyczyną uczuleń, astmy, bólów w klatce piersiowej, zawrotów głowy czy nawet depresji (!)

Prawda, że odstrasza ?

Warto zwrócić również uwagę na fakt , że formaldehyd, używany jako konserwant i środek dezynfekcyjny, który jest powszechnie stosowany w szamponach, lakierach i utwardzaczach do paznokci często bywa maskowany (!), jako że jest on częścią składową innych znacznie większych objętościowo składników.
Niestety to tylko kropla w morzu, wśród kosmetyków, których używamy na co dzień.

Najczęściej nie zdajemy sobie sprawy, że skóra- nasz największy organ jest czymś więcej niż tylko osłoną tego, co jest wewnątrz. Skóra "zasysa" związki chemiczne, jakie na nią nakładamy i w zależności od tego jakie związki są korzystnymi dla nas składnikami a jakie wręcz przeciwnie, tak nasza skóra się nam odwdzięcza. Pamiętajmy, że szczególnie niebezpieczny jest efekt kumulatywny, który ujawnia się dopiero po latach, wówczas te proste codzienne nawyki mogą przekształcić się w zabójczy styl życia, przyśpieszający często różne choroby.
 



(korzystałam z : "Chemia nowoczesnych kosmetyków" Alicja Marzec)
 

aloesforever
 
Czy ktoś Wam już to kiedyś mówił aby sprawdzać etykiety? W artykule z Newsweek z listopada 2010 znajduje informacje

„Polak razem z chlebem, wędlinami i nabiałem zjada w ciągu roku dwa kilogramy środków chemicznych, czyli trzy pudełka proszków do prania.”

W dostępnych danych epidemiologiczno - sanitarnych dowiadujemy sie, iż w ciągu roku spożywamy średnio ok 2 kg różnorodnych dodatków ukrytych w żywności. Zdaniem dietetyków naszą czujność powinny najbardziej wzbudzić produkty o długim okresie ważności. Wydaje się nam, że dodatki dopuszczone przez normy Unii Europejskiej są dla naszego organizmu nieszkodliwe jednak powinniśmy zachować wobec nich ostrożność. Zbyt duża ilość tych substancji może mieć dla naszego organizmu złe skutki.

Warto wiec wiedzieć, które z nich mogą nam szkodzić:

E110 (żołcień pomarańczowy) znajduje się w marmoladzie, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek – może wywołać różne reakcje alergiczne;

E124 (czerwień koszenilowa) dodawana do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych – szkodzi osobom uczulonym na aspirynie;

E133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych – powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego;

E154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi i niektórych konserw wędzonych rybnych – jeżeli spożywamy te produkty zbyt często i w zbyt dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;

E102 (tartrazyna) syntetyczny żółty barwnik z grupy azowej. Może wywołać alergię. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylosalicylowy) i astmatycy. Działania uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze i zaburzenia w widzeniu. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy;

E180 (litolrubina) syntetyczny czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożywania skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

Konserwanty – powinniśmy zwrócić większa uwagę na:

E210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, w margarynie, piwie – u niektórych osób podrażnia on śluzówkę żołądka i jelit i wywołuje swędzącą wysypkę;

E249 (azotyn potasu) i E250 (azotyn potasu) używany do peklowania mięs – mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin;

E220 – E228 (siarczany) są w konserwach, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych – u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy;

E214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego) syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzeosowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatkach i innych wyrobach owocowo – warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. W testach przeprowadzonych na zwierzętach odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

E250 (azotyn sodu) syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy,. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia. Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas podgrzewania peklowanych przetworów mięsnych – w temperaturze powyżej 150 stopni C – wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka, w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoamny. Odradza się częste spożywanie.

Przeciwutleniacze – podobnie jak i inne konserwanty, chronią produkt przed zepsuciem. Naturalnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w produktach żywnościowych są witaminy C i E, jednakże podczas obróbki termicznej ich zawartość zmniejsza się i trzeba te straty wyrównać. Większość przeciwutleniaczy dodawanych do żywności to substancje naturalne, bezpieczne dla zdrowia. Rzadziej stosuje się związki syntetyczne (np. do koncentratów zup, frytek mrożonych, mas z orzeszków ziemnych, gumy do żucia). Wśród nich należy zwrócić uwagę na:

E310 (galusan propylu), E512 (dichlorek cyny), E330 (kwas cytrynowy) – mogą podrażniać żołądek;
więcej o zdrowiu poczyatsz na www.kostkimarmurowe.jupe24.pl/
 

kciuk-pl
 
Mało dobrego mięsa, wymiona, łój, ścięgna i inne odpady poubojowe. A wszystko to okraszone konserwantami, środkami grzybobójczymi i zapakowane w metalową puszkę. Uwaga na konserwy mięsne!

Link: www.kciuk.pl/Racza-nas-miesem-z-konserwantami-do…
 

kciuk-pl
 
Rzeźba została zrobiona z hamburgerów, frytek i innych rzeczy serwowanych w McDonaldzie. Ma na celu uświadomienie ludziom,że w tej żywności znajdują się ogromne ilości konserwantów i chemii ,dzięki którym ta rzeźba pozostanie w jednym kawałku przez bardzo długi okres czasu.

Link: www.kciuk.pl/Mumia-z-McDonalda-a91239
 

kobietamag.pl
 
kobietamag.pl/?p=51963
Czy toksyny stosowane w produkcji żywności, jej konserwacji, w opakowaniach, kosmetykach, lekach i wszelkich chemikaliach, których używamy na co dzień, szkodzą człowiekowi? Na ten temat toczą spór naukowcy całego świata. O wpływ nierozpoznanych trucizn na rozwój psychiczny pytamy Sławomira Wolniaka, lekarza psychiatrę, ordynatora Kliniki Wolmed w Dubiu k. Bełchatowa.
 

ligaswiata
 
Fragment z nasze płyty... ( ligaswiata.pinger.pl/(…)plyta-ligii-swiata-wszystko… polecamy wszystko w jednym miejscu...artykuły, książki, akta, tabele...)

LISTA SZKODLIWYCH DODATKÓW DO ARTYKUŁÓW
SPOŻYWCZYCH

E 102 – niebezpieczny
E 103 – zabroniony
E 104 – podejrzany
E 106 – zabroniony
E 110 – niebezpieczny
E 111 – zabroniony
E 120 – niebezpieczny
E 121 – zabroniony
E 122 – podejrzany
E 123 – b. niebezpieczny
E 124 – niebezpieczny
E 125 – zabroniony
E 126 – zabroniony
E 127 – niebezpieczny
E 130 – zabroniony
E 131 – rakotwórczy
E 141 – podejrzany
E 142 – rakotwórczy
E 150 – podejrzany
E 151 – podejrzany
E 152 – zabroniony
E 171 – podejrzany

E 173 – podejrzany
E 180 – podejrzany
E 181 – zabroniony E 210 – rakotwórczy
E 211 – rakotwórczy
E 212 – rakotwórczy
E 213 – rakotwórczy
E 214 – rakotwórczy
E 215 – rakotwórczy
E 217– rakotwórczy
E 220 – niszczy witaminę B12
E 221 – zakłóca czynności jelit
E 222 – zakłóca czynności jelit
E 223 – zakłóca czynności jelit
E 224 – zakłóca czynności jelit
E 226 – zakłóca czynności jelit
E 230 – zakłóca czynności skóry
E 231 – zakłóca czynności skóry
E 232 – zakłóca czynności skóry
E 233 – zakłóca czynności skóry
E 239 – rakotwórczy
E 240 – podejrzany

E 241 – podejrzany
E 250 – szkodzi przy ciśnieniu
E 251 – szkodzi przy ciśnieniu
E 252 – szkodzi przy ciśnieniu
E 310 – bóle żołądka
E 311 – powoduje wysypkę
E 312 – powoduje wysypkę
E 320 – dużo cholesterolu
E 321 – dużo cholesterolu E 330 – rakotwórczy
E 338 – zakłóca trawienie
E 339 – zakłóca trawienie
E 340 – zakłóca trawienie
E 341 – zakłóca trawienie
E 407 – zakłóca trawienie
E 450 – zakłóca trawienie
E 461 – zakłóca trawienie
E 462 – zakłóca trawienie
E 463 – zakłóca trawienie
E 465 – zakłóca trawienie
E 468 – zakłóca trawienie
E 477 – zakłóca trawienie



E 101 – E 199 –barwniki, np. E 102 - Tartrazyna, E122 -
Azorubina, E 132 ~ Indygotyna. Dodawane są by
zwiększyć atrakcyjność produktu

E 200 - E 252 – substancje konserwujące, np. E 202 -
Sorbinian potasu, E 226 - Siarczyn wapnia, E 235 -
Natamycyna... E210 - Najbardziej popularny jest kwas
benzoesowy stosowany głownie do zupek w proszku

E 306 – E 321 – przeciwutleniacze, np. E 307 - Alfatokoferol, E 311 - Galusan ortylu, E 316 - Izoaskorbinian
sodu... Zapewniają dłuższą świeżość tłuszczu.

E 335 – E 341 – regulatory kwasowości, substancje spulchniające, np. E 337 - Winian sodowo-potasowy,
E338 - Kwas Fosforowy, E 341 - Fosforany wapnia...
Regulatory, np. witamina C, służą do poprawy smaku.
Spulchniacze dodawane są, p. do pieczywa, aby
zachować jego świeżość, wśród nich popularny fosforan
sodu - E 339

E 400 – E 415 _ zagestniki, substancje żelujące, np. E
406 - Agar, E 413 - Tragakanta, E 415 - Guma
ksantanowa. dodawane do jogurtów, galaretek, soków,
dżemów.

E 620 – E 635 — wzmacniają smak i zapach, np. E 623 -
Diglutaminian wapnia, E 628 - Guanylan dipotasowy,
E633 -lozynian wapnia. Stosowane do zupek w proszku,
konserw, wędlin typu salami, E 621 - Glutaminian sodu
jest „oskarżany" o wywoływanie migreny


Uwagi : Często w telewizji reklamowane są tabletki na
regulowanie trawienia usuwanie bólu, które często
występują po zjedzeniu konserwantów. To nie są
lekarstwa, ale dalsza chemia, która nie leczy pacjenta,
ale go dobija, przyczyna jest w konserwowanej (zatrutej)
żywności dzięki której mogły powstać super markety, w
których żywność leży na półkach kilka miesięcy. Np.
majonez ma ważność trzy miesiące nie musi leżeć w
lodówce i nie psuje się! Tańsze jest przechowywanie.
(laboratoria pracują pełną parą nad konserwowaniem żywności. Na tym tracimy my wszyscy, jako klienci
chorując na raka i choroby układu pokarmowego.
Następne pokolenia będą słabsze nie mając sił
witalnych jakie są w zdrowej żywności. Wszystko to
zorganizowane jest przez ponad narodowe koncerny
posiadające wielkie sklepy na całym świecie, aby
opanować rynki wszystkich krajów świata. To są
elementy globalizmu świata. Wg. Planów masonerii
światowej Polska ma być krajem 15 milionowym
opartym na turystyce. Jest to coraz bardziej widoczne
po posunięciach Unii Europejskiej względem Polski
gdzie przemysł ciężki jest likwidowany, (przykład stoczni
polskich) zakładane są tylko montownie podzespołów
firm zachodnich.
 

kobietamag.pl
 
Produkty spożywcze o długiej zdatności do użycia aż 65% Polaków wiąże z zastosowaniem konserwantów. Trudno się temu dziwić, ponieważ większość producentów dodaje do wyrobów substancje chemiczne, co ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

kobietamag.pl/?p=39505
 

kciuk-pl
 
Wydawałoby się, że w żywności skłaniamy się ku temu, co zdrowe, świeże, tradycyjne, bez polepszaczy, konserwantów i pestycydów. Tymczasem właśnie teraz naukowcy odkryli składnik, dzięki któremu słowo "nieświeże" przejdzie do lamusa.

Link: www.kciuk.pl/Dodatek-ktory-zupelnie-zapobiegnie-…
 

 

Kategorie blogów