Wpisy oznaczone tagiem "koperek" (6)  

tasteofjoy
 
Mogłabym rzec, że dopiero co wyłowiona, a już trafiła na ruszt...Po drodze musiała przejść przez ceremoniał patroszenia. Sąsiad, z zamiłowania rybak, gest ma, zawsze podrzuci jakąś rybę, to i wybrzydzać nie wypada. Jakoś przebrnęłam przez mordęgę z łuskami, a następnie bebechami...Próbowałam polewania octem, skrobania tarką do warzyw, ba! nawet maszynką jednorazówką goliłam dziada...skończyło się na tradycyjnym małym nożyku, który okazał się niezastąpiony, a drobne łuski ogoliłam na gładko. :D Wypatroszona rybka, to już poezja.


DSC_4129.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 świeża patroszona ryba ( u mnie sandacz)
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

*Dodatki*

- sos śmietanowy (śmietana, majonez, sól, pieprz)
- pieczone ziemniaki

DSC_4131.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie oprószamy ją z każdej strony solą i pieprzem.

Większość koperku siekamy i mieszamy z masłem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Wnętrze ryby wypełniamy koperkowym masłem. Na wierzchu układamy plastry cytryny i resztę świeżego koperku.

Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy (razem z ziemniakami) ok. 40-50minut w 180 stopniach.

DSC_4132.JPG


DSC_4134.JPG

Podajemy z ziemniakami i sosem.

DSC_4138.JPG

Smacznego! :)
  • awatar Humraa: ojo :D nie lubie ryb z oczami :o
  • awatar frezja008: Pycha, uwielbiam ryby :)
  • awatar Taste of Joy: @Humraa: wydłubanie oczu było ponad moje siły :o :o :o
Pokaż wszystkie (16) ›
 

gotujzmalinka
 
Teraz dość ciekawe połączenie z plackiem ziemniaczanym.

Coś co mnie bardzo zainspirowało to łosoś i koperek hehe.
Nie lubię i nieznoszę wręcz koperku ale tutaj naprawde pasował.

Potrzebne składniki to:

50 dag łososia sałatkowego ale i tak musimy go posiekać bardzo drobno

Sok z połowy limonki

łyżka koperku bardzo drobno posiekanego

najważniejsze 12% śmietana

Sól i pieprz ziołowy

Komplikacji tutaj nie mamy. Mieszamy łososia z połową porcji koperku i sokiem z limonki zostawiamy na ok godzine w lodówce żeby się to fajnie przegryzło. Potem dodajemy sól i pieprz do smaku. Nakładamy na placek ziemniaczany przekładamy drugim plackiem i na wierzchu polewamy delikatnie tylko do smaku wymieszaną śmietanę z koperkiem. Smak jest naprawdę dość ciekawy i bardzo to polubiłam. Niestety zdjęcia nie mam zapomniałam jakoś.


Kolejny przepis to prosta sprawa. Robimy wszystko jak na tradycyjne placki ziemniaczane.Jedyne co zmieniamy ulepszamy to drobno posiekana świeża bazylia, jeśli znajdziecie suszone drobno krojone pomidory między przyprawami to świetnie bo to kolejny składnik nadający wspaniały smak naszym plackom. Do takich placków fajnie komponuje się kefirek do popicia lekko przyprawiony słodką papryką, solą i szczyptą pieprzu cayenne.

Smacznego ;)
 

plejadakosmetykow
 

Już *Czwartek* :o - czas ostatnio biegnie do przodu jak szalony!

*też macie takie wrażenie...?*

Ale najważniejsze że dobra pogoda nas nie odpuszcza i możemy się cieszyć niezwykłym jesiennym słońcem!

*mam tak słonecznie w domu, że serce rośnie!!* :)
IMG_5321.JPG


Poza tym, natura oszalała:

*na ogrodzie wyrósł nam świeżuteńki i pachnący koperek!* :p

      oj, trzeba będzie go odpowiednio wykorzystać :)

IMG_5281.JPG


*Koperek* jest dobry na wszystko :) poza tym, ze jest mega zdrowy i pomaga nam z wieloma problemami np. na lepsze trawienie czy w leczeniu chorób układu moczowego itp., ale kobitki to równie dobry sposób na ból głowy i bóle menstruacyjne (łyżka świeżego lub mrożonego koperku zalana wrzątkiem, taką mieszankę pijemy aż lekko przestygnie!) pomoże w wielu przypadkach!

Nie wiem, czy ktoś z was próbował też *maseczki z koperkiem?* :) w sam raz na taką jesienną aurę, jaka jest za oknem... gdzie często mamy do czynienia z wiatrem i ostrym powietrzem :)

Składniki:

*koperek drobno posiekany* ok.2 duże łyżki stołowe
*miód* 1 łyżeczka
*mleko* dosłownie odrobina

Buźka będzie wyglądała na bardziej odżywioną, rozświetloną i wypoczętą! Ja skoro mam już ten koperek - na pewno sobie dziś wieczorem zafunduję taką maseczkę :p

IMG_5277.JPG


Oczywiście - najbardziej znanym nam walorem koperku - jest jego
        *świetny i świeży smak* :)

Tylko pamiętać należy, żeby tego smaku jak i wartości odżywczych nie zniszczyć! Koperek traci wszystko - jeśli "przegotujemy" koperek, najlepiej dodawać go pod koniec gotowania :D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

pastelowa.szafa
 
Przepis na sos idealny na letnie grille czy ogniska pasujacy niemal do każdej potrawy ;). Więcej na:pastelowa-szafa.blogspot.com/(…)sos-czosnkowy-mmm-d…
zapraszam !;)
DSC00534.JPG
 

zlotaaga
 
Witajcie!!! :)

Po długiej nieobecności wracam z nowym sprawdzonym pomysłem… ;)

Dzisiaj mam propozycję na obiadek … na prawdę polecam :)
Sosik myśliwski z mięskiem do tego ryż wg własnej receptury oraz pomidorki (w roli surówki ;) ). Troszkę czasochłonny ale przepyszny … mniam ;) Dzisiaj zrobiłam ten obiadek i mówiąc nie skromnie wszystkim smakował … jedli, aż im się uszy trzęsły :D

A oto przepis…

Do sosu potrzebujemy kawałek jakiegoś mięska (ja użyłam kawałek szynki). Kroimy je w kostkę i obtaczamy w mące – tak, żeby każdy kawałek był pokryty mąką (dzięki temu sos będzie gęściejszy). Smażymy mięso na oleju. Dodajemy troszkę wegety lub soli i odrobinę przyprawy myśliwskiej do sosów.
Na drugiej patelni podsmażamy na oleju jedną dużą cebulę posiekaną w pół talarki i 3 średnie marchewki pokrojone w paski. Cebulę posypujemy szczyptą soli. Smażymy do momentu aż cebula będzie podrumieniona, a marchewka trochę zmięknie.
W garnku wstawiamy wodę (w zależności na jaką ilość osób robimy obiad, ja robię jak dla wojska => 10 osób) ok.1,5-2l. Do wody wrzucamy 2xliść laurowy kilka zieli angielskich i wegetę do smaku (pamiętajmy że mięso, cebulę też troszkę solimy więc trzeba uważać żeby nie przesolić). Wszystko razem gotujemy.
Gdy cebulka z marchewką już się dobrze podsmaży, wrzucamy ją do garnka z gotującym się bulionem. Następnie wrzucamy podsmażone mięso i razem gotujemy ok. 30min, aby wszystkie składniki się dogotowały, a mięso „rozpływało w ustach”. W międzyczasie musimy od czasu do czasu zamieszać aby nic się nie przypaliło i nie przywarło do spodu garnka.
W zimnej wodzie rozrabiamy sos myśliwski (ja użyłam Winiary, a sos rozrobiłam w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu, aby nie wyszedł za rzadki). Oczywiście nie musowo go dodawać ale ja dodaje w celu wzmocnienia smaku. Wlewamy do garnka, razem gotujemy i całość od czasu do czasu mieszamy.
Po upływie 10min prawie gotowy sos doprawiamy do smaku, dodajemy troszkę przyprawy „Małgośka” ,  troszkę przyprawy myśliwskiej do sosów i odrobinę suszonych zmielonych borowików.
Całość gotujemy jeszcze 10min.

Moja propozycja podania obiadu…  ;)

Sos możemy podać z ryżem doprawionym wg mojej receptury (Do garnka wlewamy wodę dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, osalamy wegetą, dodajemy przyprawę curry i kurkumę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy ryż (na 3szkl. wody wsypujemy 1 szkl. ryżu)i gotujemy do miękkości, czyli ok.15-20min. Ryż jest gotowy gdy jest miękki, a cała woda została wchłonięta.)

Jako surówkę możemy podać pomidory ze szczypiorkiem i koperkiem :d

Całość obiadu przedstawia zdjęcie poniżej…

Smacznego!!! :D

Zdjęcie0548.jpg
 

pycha
 
Skladniki:
*troche wieprzowiny, lub wolowiny pokrojonej w nieduze kostki
*odrobina kielbaski pokrojonej w kostke
*nieduza cebula pokrojona w kosteczke
*lyzka masla
*2 srednie marchewki-obrane, pokrojone w slupki lub starkowane
*3-4 ziemniaki pokrojone w kostke
*peczek swiezego koperku(posiekac drobno razem z lodyzkami)
*smietana lub jogurt do zabielenia
*pieprz
*sol
*listek laurowy
* pieprz w ziarenkach
*vegeta do smaku
*mozna tez dodac
kostke rosolowa
*oczywiscie woda
Przygotowanie:
W sporym garnku podsmazamy cebule na masle, nastepnie dodajemy mieso i kielbaske. Kiedy miesko sie przesmazy, zalewamy woda(w zaleznosci od wielkosci garnka). Wrzucamy listek, pieprz, kostke rosolowa .Kiedy woda zacznie wrzec dodajemy ziemniaki i marchewke.
 

 

Kategorie blogów