Wpisy oznaczone tagiem "krakersy" (7)  

nietereska
 
Skwarki zawierają znaczne ilości pełnowartościowego tłuszczu (28 g na 100 g skwarek) oraz białka zwierzęcego (56-70 g). Przedstawiam fantastyczny przepis ze skwarkami w roli głównej.

Zapraszam do lektury:
pl.blastingnews.com/(…)fantastyczny-sposob-na-wykor…
_MG_3508_.JPG
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kajszandoo
 
kajszandoo: Moje ciało:- Dawaj czekolady, tej która leży na blacie w kuchni
Mój umysł: - Spierdalaj!
Moje ciało: - To chociaż krakersika ! (sama robiłam)
Mój umysł: - Ok.

Zjadłam krakersiki i czekoladę :D Uwielbiam się :D
Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 
Na każdej imprezie miło jest wrzucić coś na ząb i fajnie gdy nie są to tylko chipsy i paluszki...

*Krakersy z żółtym serem*

*Wersja nr 1* - ser żółty tarkujemy na dużych oczkach, mieszamy z odrobiną majonezu (tak by się zlepił),doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą, choć ser sam w sobie jest już słony). Na wierzchu układamy dowolne dodatki. Ja użyłam paprykę czerwoną, ogórek konserwowy/kiszony oraz szynkę dojrzewającą (Kumpiak).

*Wersja nr 2* - Krakersy smarujemy powidłami i posypujemy startym żółtym serem.

krakersy2.jpg

*Koreczki* - to chyba jedna z najłatwiejszych i najpopularniejszych przystawek.

Mówiąc krótko - kroimy co mamy i nabijamy na wykałaczkę. Można wykorzystać : połówki pomidorków koktajlowych, żółty ser pokrojony w kostkę, ser feta pokrojony w kostkę, papryka,ogórek kiszony/konserwowy, orzech włoski, można wykorzystać też oliwki zielone/czarne,pieczarki, kurczaka lub inne mięso. W wersji owocowej równie smaczne.

koreczki.jpg

*Faszerowane jajka*

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka. Żółtka ucieramy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podzieliłam pastę na dwie części (jedną pozostawiłam bez zmian, a do drugiej dosypałam trochę  słodkiej papryki w proszku, przez co pasta uzyskała inny kolor i smak...możecie też dodać np. kurkumę,curry itp.).
Wierzch jaj dekorujemy warzywami (najlepiej z zalewy octowej,by dodać trochę kwaskowości mdłym jajkom).

jajka.jpg

*Kulki serowe*

20g białego sera i 20g sera feta mieszamy ze sobą na gładką masę (ja przeciskam ser przez praskę do ziemniaków, jeśli komuś nie przeszkadzają grudki może wymieszać sery widelcem). Dodajemy łyżkę śmietany, pieprz i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w przyprawach np. czerwonej papryce, curry, posiekanych orzechach włoskich, koperku, czy ziołach.

kulki.jpg
Pokaż wszystkie (5) ›
 

jedzpopolsku
 
Na bazie poprzedniego przepisu- rafaello - powstała krówka. Trochę zmodyfikowana , ale bez kokosów, które nie wszyscy lubią.


3 paczki słonych krakersów np. z biedronki (1,85 zł/szt)
3 szklanki mleka 1,5 zł
4żółtka 2zł
3 czubate łyżki mąki pszennej 0,30 zł
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,60 zł
1 cukier waniliowy 0,50 zł
1 szklanka cukru 1,20 zł
1 puszka masy kajmakowej bakalland np. orzech z biedronki 4,49 zł
pół paczki wafelków śmietankowych tasso z biedr. 2,49 za op.
250 g masła lub margaryny (ja użyłam masła roślinnego z biedronki 3,25zł-500g)

olejek zapachowy do kremu jeśli ktoś lubi, ja dodałam pomarańczowy

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.
Pozostałe 2 szklanki mleka razem z pozostałym cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając mikserem. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy podrzany kajmak, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie pokruszone wafelki.Prawda jest taka , że wierzch miałam posypać krokantem orzechowym , ale wypadło mi to z głowy :D Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest pyszne, słone krakersy super kontrastują ze słodyczą kremu.Smacznego.
 

jedzpopolsku
 
3 paczki słonych krakersów np. z biedronki (1,85 zł/szt)
3 szklanki mleka 1,5 zł
4żółtka 2zł
3 czubate łyżki mąki pszennej 0,30 zł
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,60 zł
1 cukier waniliowy 0,50 zł
1 szklanka cukru 1,20 zł
1 paczka wiórków kokosowych (200 g)  2,99 zł
50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach+ kilka kostek deserowej - ok 2 zł
250 g masła lub margaryny (ja użyłam masła roślinnego z biedronki 3,25zł-500g)



Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.
Pozostałe 2 szklanki mleka razem z pozostałym cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając mikserem. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy połowę wiórków kokosowych.
Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę.  Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest pyszne, słone krakersy super kontrastują ze słodyczą kremu.Smacznego.
 

 

Kategorie blogów