Wpisy oznaczone tagiem "krem czekoladowy" (6)  

xsysia25
 
Tort upiekłam dla mojej Mamy na urodziny :)
Biszkopty przełożyłam kremem czekoladowym z plasterkami brzoskwiń. I wkońcu mam dobry przepis na biszkopt, który mogę polecić :)



Składniki na biszkopt :

-6 jajek
-3/4 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki kakao
-1 szklanka cukru
-2 łyżki wody


Dekoracja tortu:

-brzoskwinie
-kiwi
-2x bita śmietana
-czekolada starta na tarce



Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier. Cały czas miksując dodajemy żółtka. W misce łączymy mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao. Dodajemy do masy i mieszamy drewnianą łyżką, wlewamy wodę , mieszamy delikatnie do połączenia składników. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia , wlać masę i piec w nagrzanym piekarniku w  180stC przez 30 minut.
Gotowy biszkopt ostudzić i przeciąć na dwa blaty. Przełożyć kremem czekoladowym( ja użyłam Gellwe) i plastrami brzoskwini.
Bitą śmietanę ubić. Następnie obłożyć nią tort. Górę udekorować plastrami kiwi i brzoskwini, środek potrzepać startą czekoladą.



SAM_1929.JPG


SAM_1917.JPG


SAM_1918.JPG


SAM_1920.JPG


SAM_1922.JPG


SAM_1928.JPG


SAM_1927.JPG


SAM_1933.JPG
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

juliapaulette
 
Dzień dobry :)
Ależ się dzisiaj napiekłam. Strasznie kiepsko spałam, razem z kotem obudziliśmy się w jednym momencie, a zegar wskazywał po 3. Wytrzymałam w łóżku prawie do 4-tej i poszłam piec. A piec miałam i nadal mam co, bo we wtorek zaczynamy wymianę z Niemcami- tym razem ta część w Polsce. Już się nie mogę doczekać :) Upiekłam oczywiście ciasteczka owsiane, batoniki owsiane, ten krem oraz jutro jeszcze granola i pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i truskawkami :) Przepisy oczywiście znajdziecie albo tu, albo na autorskim blogu.
Co do tego kremu- mi i mamie smakuje. Tata jeszcze nie próbował. Specyficzny, ale pyszny. I można się nim na pewno objadać z mniejszymi wyrzutami niż świńską, ocukrzoną nutellą.
blog 294.jpg

*Składniki na 1 słoik:*
-250 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
-3 łyżki oleju/oliwy
-3 kopiaste łyżeczki kakao (u mnie 4)
-2 łyżki cukru pudru (u mnie 1 łyżka brązowego muscovado i na oko syropu z agawy)
-szczypta cynamonu
-woda (w sumie wyszło jakieś pół malutkiej filiżanki)
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, a rano gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu. Jeżeli macie tą z puszki, to po prostu odsączyć, przepłukać. Miksujemy. Następnie dodałam olej, a później ciut wody, bo mikser jakby stanął w miejscu. Dodajemy kakao i substancję słodzącą i ewentualnie tyle wody żeby konsystencja była gładka i podobna do normalnej nutelli. Jednak taka aksamitna, to ona nie będzie.
Widziałam też analogiczny przepis, ale z soczewicy. Warto próbować i mieć w domu zdrową słodycz do wyjadania ze słoika, czy na kanapce, a może na omlecie? :) *Przepis pochodzi z: dzismamochotena.blox.pl*
Smacznego :)
blog 309.jpg
 

pysiaczkowo
 
ale ze mnie gapa..
9.00Śniadanko I: kawusia
12.00Śniadanie II: omlecik z 2jaj ze szczypiorkiem i plasterkiem żółtego sera
16.00Obiadek: pieczone udko z kurczaka z sosikiem czosnkowym
19:00Kolacja:szynka ze 100g, słodki krem dukana i trochę migdałów

troszkę tego dużo było ale to jak sobie pomyśle o tym kremie Dukanowskim to mi ślinka leci.. (a taki prosty w przygotowaniu)najważniejsze, że wsio było czysto białkowe:)bez tłuszczu i bez cukru..
 

 

Kategorie blogów