Wpisy oznaczone tagiem "krem z dyni" (8)  

kicker30
 
neverevergiveup: Pożywny krem z dyni:-)
IMG_20141003_123036.jpg

Dzisiaj na obiad zaserwuję sobie krem z dyni, co prawda mrożonej, ale smakuje wybornie z mlekiem kokosowym i chili....
 

szpilkagotuje
 
składniki:
* 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
* ząbek czosnku
* 1 średniej wielkości cebula
* 3 ziemniaki średniej wielkości
* 700g surowej dyni
* łyżeczka curry
* sól
* pieprz
* papryka ostra
* oliwa

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać a następnie należy zeszklić je na oliwie. W międzyczasie trzeba pokroić w kostkę dynię oraz ziemniaki, po czym dodać je do cebuli i czosnku na patelnię ;) Dodajcie ok. łyżeczki curry i smażcie całość przez ok. 7minut. Po tym czasie wrzućcie zawartość patelni do garnka z ciepłym bulionem i gotujcie wszystko do miękkości. Następnie całość zmiksujcie, przyprawcie i zjedzcie :)


DSC07915.JPG


DSC07921.JPG


DSC07923.JPG


DSC07925.JPG


DSC07926.JPG


DSC07930.JPG



DSC07937.JPG


DSC07946.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
*Konfitura z dyni*

Konfitura z dyni nie jest czymś, czym mogłabym się zajadać bez opamiętania. Zdecydowanie wolę krem z dyni na ostro. Ale z 1,5kg kawałka wyszło symboliczne 3 słoiczki.

DSC_1143.JPG

*Jak przygotować konfiturę z dyni?*

Bardzo prosto. Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, a następnie kroimy w małą kostkę (ok. 3 x 3 cm). Wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody (tak by nic się nie przypaliło) i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Gdy dynia zacznie się rozpadać dodajemy cukier według uznania (na 1,5 kg dyni dałam ponad 1,5 szklanki cukru) oraz miąższ z 1 pomarańczy i sok z 1 mandarynki i 1 cytryny oraz pół laski wanilii. Wysmażamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

(Składniki: dynia,cukier,woda,wanilia,pomarańcza,mandarynka,cytryna.)

*Zupa krem z konfitury dyniowej*

Z 1 słoiczka konfitury postanowiłam przygotować krem na słodko.

Konfitura jest gęsta i bardzo słodka, więc należy dodać sporo wody i wszystko razem zblendować (w razie potrzeby stopniowo dolewając więcej wody). Wszystko podgrzewamy. Następnie dodajemy trochę kwaśnej śmietany (1-2 łyżki) by zneutralizować słodycz. Doprawiamy cynamonem. Podajemy z plasterkami jabłka i posiekaną gorzką czekoladą.

DSC_1135.JPG

Smacznego!

:)
  • awatar Giciaxd: Mniam brzmi pysznie i wygląda tez znakomicie :) ! Smacznego ;d
  • awatar Dalia89: jak zwykle same pyszności kusicielko ! :)
  • awatar ASIMObeauty: zawsze mi ślinka cieknie na te Twoje pyszności :P
Pokaż wszystkie (7) ›
 

tasteofjoy
 
Ostatnio (jak pewnie pamiętacie) robiłam zupę z dyni. Został mi kawałek miąższu i szkoda było wyrzucać, więc przygotowałam na próbę krem na słodko. Wyszedł taki dobry, że kolejnym razem robię wersję pełnowymiarową!

DSC_0780.JPG

Wstępnie podam Wam co użyłam, wyszła niestety tylko 1 miseczka. :(

*Składniki*

- ok. 200g dyni pokrojonej w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę

Włożyłam do małego rondelka i zalałam wodą tak by przykryć składniki. Gotowałam do miękkości ok. 15 -20 minut. Po czym składniki zblendowałam. Musiałam dodać trochę wody, bo było zbyt gęste.

*Przyprawy*

Krem doprawiłam cukrem i cynamonem (i nie żałowałam sobie). Do dekoracji użyłam świeże jabłko.

DSC_0783.JPG

*Zastanawiam się nad zrobieniem takich kremów do słoików, zamrożeniu ich lub zamrożeniu tylko miąższu dyni. Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?*

Zupki z dyni są tak pyszne, że chciałabym mieć zapas.

:D
  • awatar Alice in Wonderland 007: omomomom :P bym wszamała taki talerz :)
  • awatar Taste of Joy: @KASIULKA W SIECI: też się zastanawiam :P nie wiem czy już gotowy krem czy świeżą :/ zmiksowana mniej miejsca zajmuje ale jak w smaku po odmrożeniu nie mam pojęcia :(
  • awatar Tusiaczkowy Robak: :P
Pokaż wszystkie (14) ›
 

tasteofjoy
 
Dałabym sobie rękę uciąć, że...dawno, dawno temu robiłam krem z dyni i była to najohydniejsza zupa jaką jadłam (poza moją niejadalną zupą cytrynową, której zakosztowałam 1 łyżkę i cały gar wylądował tam, gdzie nawet król piechotą chodzi). Od tamtego czasu na dynie nawet nie spoglądałam.

Minęło kilka lat, zachowawczo zakupiłam 1kg dyni i co? I szok. Jakie to pyszne! Teraz zachodzę w głowę, jak to możliwe...

DSC_0737.JPG

*SKŁADNIKI*

- 500g surowej dyni (kostka)
- 3 małe ziemniaki (kostka)
- 1 duża cebula (kostka)
- 1 średnia marchewka (plasterki)
- 1 łyżka masła
- trochę oliwy

Wszystko wkładamy do garnka i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie zalewamy wodą (3szklanki - tj. ok. 0,75 litra ). Gotujemy do miękkości ok. 30 minut.

DSC_0740.JPG

Gdy dynia zmięknie wszystko razem blendujemy na gładki krem. Na końcu doprawiamy do smaku.

*Przyprawy*

- sól
- pieprz czarny
-  imbir (ok. pół łyżeczki)
- odrobina pieprzu cayenne (dosłownie na czubeczku łyżeczki, bo wypali mordeczki :[)

DSC_0743.JPG

Podajemy z groszkiem ptysiowym.

DSC_0748.JPG

Z przepisu wyjdzie ok. 6 małych kokilek kremu.

DSC_0753.JPG

Nie wiem jak to się stało, ale ta zupa była PRZEpyszna!!!!

:)
  • awatar Sepression: Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam dyni :P
  • awatar MrsEagle: @Sepression: ja też nie :D hehe
  • awatar Yayko: @MrsEagle: @Sepression: me neither.
Pokaż wszystkie (23) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

nikamo
 
Nikamo85: Nadchodzące Halloween oraz biały krajobraz za oknami, powoduje że może warto wczuć się w ten okres poprzez dyniowe metamorfozy...

W związku z tym, tematem przewodnim jest DYNIA, a konkretnie krem z dyni. Poniżej mój sposób na pyszny kremik:
- wycinamy z dyni denko i czyścimy środek, po czym wykrajamy miąższ ze środka (ciężko idzie ale warto:)
- ok. 500 g dyni,
- 3 ziemniaczki,
- 1 spora cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek
- 1 l. bulionu,
- pieprz cayenne,
- pieprz i sól,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- cukier

Rozgrzewamy na patelni (bądź od razy w garnku) oliwę (sporo), wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - należy zeszklić. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową. Zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaczki zmiękną. Miksujemy blenderem aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem w zależności od pożądanego stopnia ostrości, trochę cukru. Krem gotowy...

Opcjonalnie możemy dodać: grzanki, natkę, starty ser np. parmezan...
  • awatar black_meggy: musi byc pyszna! zapraszam na mojego bloga, nowa notka z DIY!:) napisz co sądzisz o tym, co mi wyszło:)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów