Wpisy oznaczone tagiem "ksylitol" (7)  

mj21
 
Składniki:


- 3 jajka,
- 3 dojrzałe banany,
- łyżeczka sody,
- 8 łyżek mąki kukurydzianej,
- łyżka ksylitolu,
- szczypta cynamonu,
- olej kokosowy do smażenia.

Przygotowanie:

Jajka ubić i dodać banany. Zblendować. Dodać resztę składników i ponownie zblendować. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, najlepiej takiej do naleśników na odrobinie tłuszczu kokosowego.
 

mj21
 
Składniki:


- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 dojrzałe banany
-3 garści świeżych borówek lub 2 garści rodzynek
- 1 jajko
- po 1 łyżeczce proszku, sody oczyszczonej i cynamonu
- 2 łyżki ksylitolu i około 50-60 mln syropu klonowego lub daktylowego
- 3 łyżki kakao
- około 100ml mleka (ja dałam roślinne)
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- garstka orzechów, np. nerkowca.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W tym czasie wszystkie składniki wrzucić do miski i bardzo dokładnie wymieszać mikserem lub blenderem. Niewielką formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez około 55 min.
 

malgorzata.g1
 
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. Ksylitol jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier!
1.jpg

Wielu dentystów zaleca korzystania z gumy do żucia słodzonych ksylitolem ... nie bez powodu.Jest tak, ponieważ liczne badania wskazują, że ksylitol wykazuje silne właściwości zdrowotne dla jamy ustnej i pomoc w zapobieganiu próchnicy zębów. Ksylitol ma także inne korzyści stomatologiczne. Zwiększa produkcję śliny. Ślina zawiera wapń i fosforany, które odżywiają i pomagają w remineralizacji zębów. Zmniejsza kwasowość śliny, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębów.

Ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego względu jest polecany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę, lecz także dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – "wypłukuje" z organizmu sole mineralne, w tym wapń.

Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie - hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Z tego względu ksylitol jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, gdyż ten tylko "dokarmia" bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

2.jpg


Ksylitol z wyglądu przypomina zwykły cukier. Jeśli chodzi o smak to jest on bardzo słodziutki ale jak wspomniałam wyżej, ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Ten zdrowy odpowiednik cukru można używać do słodzenia napoi, do pieczenia ciast, do mrożonek, do deserów. Początkowo należy go używać w małych ilościach bo może potkać nas przykra niespodzianka w postaci biegunki. Podobno ksylitol zmniejsza łaknienie na słodycze.

*Dostępność* www.cosdlazdrowia.pl/(…)produkt-87…  -->www.vivio.pl/
*Cena* 14,90 zł za 500g

*Polecam serdecznie*
Pokaż wszystkie (31) ›
 

kimib
 
Quinoa, czyli komosa ryżowa, uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu. Nazywana przez cywilizację Inków „matką zbóż”, dodawała sił starożytnym wojownikom. Wbrew swojemu przydomkowi komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami.

Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.
Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu.

Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E.
Opłukaną komosę umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, aż quinoa wchłonie całą wodę. Ziarenka powinny stać się lekko przezroczyste, z wyraźnie widocznymi białymi, spiralnymi „ogonkami” (te „ogonki” to kiełki).

**********************
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy.  W jego  cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i  12-sto węglowych takich  jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier! Ksylitol może zastąpić cukier do  przyrządzania  różnych produktów kulinarnych. Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku.  Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez  ascetycznego  odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi  zaletami dostarcza on organizmowi o 40%  mniej kalorii niż cukier, a  jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją,  która wygląda  i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji  słodzących takich jak sorbitol,  fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5  zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn  zasadowy w organizmie, a nie  kwasowy jak cukier.

1658zn.jpg
  • awatar sylkat: super:)) zapraszam do siebie:)
  • awatar foxylady: Akurat dzisiaj się zastanawiałam nad kupnem komosy :)
  • awatar Keyla20: Super! u Ciebie same nowości jak dla mnie ;)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów