Wpisy oznaczone tagiem "kuchnia koreańska" (4)  

dobrepapu
 
Składniki
200 g wołowiny na 1l wody
olej
suszone glony miyok
5 ząbków czosnku
sos sojowy

Przygotowanie
Podgrzać odrobinę oleju w garnku z grubym dnem. Usmażyć pokrojoną w kostkę wołowinę. W międzyczasie moczyć suszone pokruszone na drobne kawałki glony (miyok) we wrzątku. Jak wołowina lekko się podsmaży, wycisnąć wodę z glonów i je dodać. Smażyć 3 minuty, a następnie zalać wrzątkiem. Dodać pokrojony w plastry czosnek i sos sojowy do smaku. Gotować na
małym ogniu, aż wołowina odpowiednio zmięknie. Zupa wyjątkowo smaczna z makaronem lub ryżem.
 

dobrepapu
 
Składniki
ok. 200 g ryżu na 1 arkusz glonów
olej sezamowy
sól
nori (glon do maków)
ok. 150 g wybranych dodatków:
żółta rzepa, marchew (lekko podsmażona), szpinak (sparzony), koreański kabaczek marynowany, omlet, ogórek, paluszek krabowy, koreańskie mięso z puszki (może być także szynka)

Przygotowanie
Ugotować ryż (taki jak do sushi) przyprawić niewielką ilością oleju sezamowego i soli. Ostudzić. Nałożyć cienką warstwę na połowie nori. Ułożyć składniki pocięte w długie cienkie plastry wedle
upodobania. Zawinąć wszystko w glon dokładnie ugniatając. Kroić zamoczonym w zimnej wodzie ostrym nożem w 1 - 2 cm plastry. (Można jeść z sosem sojowym, wasabi i imbirem jak japońskie maki, ale Koreańczycy jedzą same).
 

dobrepapu
 
Składniki
4 główki kapusty pekińskiej
200 g soli na 1l wody – roztwór do kapusty
2 sztuki kalarepy
8 ząbków czosnku
kawałek imbiru wielkości połowy pudełka od zapałek
200 g suszonego chilli
50-70 ml sosu rybnego

Przygotowanie
Kapustę pekińską pokroić na ćwiartki. Moczyć w roztworze soli przez 8 godzin. Następnie bardzo dokładnie opłukać i odłożyć kilka liści (będą potrzebne do przykrycia kim chi). Pokroić kalarepy na długie, cienkie paski. Rozgnieść ząbki czosnku i imbir. Dodać suszone chilli i sos rybny. Dokładnie wmieszać czosnek, imbir, chilli, sos rybny i kalarepę. Natrzeć każdy z liści kapusty pekińskiej. Zawinąć natarte ćwiartki kapusty i ułożyć w naczyniu do kiszenia ogórków. Przykryć kamieniem i zakryć, następnie umieścić w chłodnym pomieszczeniu. Im chłodniej tym dłużej kim chi się kisi. Po 2-3 tygodniach jest najsmaczniejsze.
 

wampirzyca
 
Trochę to potrwało nim okazało się że mam czas by przepisać ten koreański przepis ;)

A więc, potrzeba:
- cykorie - 2 lub więcej
- szalotki 2
- serek brie
- pomarańcze 3
- śmietanę
- tymianek
- masło lub oliwa z oliwek
- czosnek
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- orzechy włoskie

Przygotowanie:
Cykorie opłukać, przekroić na pół, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i położyć cykorie. Zrumienić po obu stronach. Na patelni zrumienić drobno pokrojoną szalotkę, przekroić dwie pomarańcze na pół i wycisnąć z nich sok, dodać do szalotki, doprawić tymiankiem.Zalać sosem cykorie i zestawić z ognia.

Serek brie pokroić w plastry obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu - 160 stopni.

Sos do sera i cykorii :
Pokroić szalotkę i czosnek w plasterki. Zrumienić. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Zalać 350 ml śmietany, doprawić. Dobrze rozmieszać, posiekać czosnek i dodać do sosu; obrać pomarańczę i pokroić wzdłuż segmentów - dodać do sosu. Gotować chwilkę na małym ogniu.
 

 

Kategorie blogów