Wpisy oznaczone tagiem "kuchniawłoska" (4)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
500 g mielonego mięsa*
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duża cebula
- 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1/4 szklanki mleka
- 700 ml przecieru pomidorowego
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mozzarelli
- sól, pieprz

Wykonanie :

Nadzienie:
Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa.
Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie.
Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości).
Wymieszać mięso z dodatkami, dodając stopniowo mleko.

Sos pomidorowy:
Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru.
Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego.
Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu.
Polać sosem i posypać tartą mozzarellą.
Przykryć folią aluminioną (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.



2016-05-07 23.27.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
- 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 liści bazylii
- tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta

Wykonanie:

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut.
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki.
Pomidory włożyć do głębokiego talerza, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Wyjąć nasiona z komór i je wyrzucić.
Zachować sok, miąższ pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.
Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie.
Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę pomidorową i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i cukrem.
Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory razem z sokiem i razem zagotować.
Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość.
Dodać posiekaną bazylię oraz tarty ser, wymieszać i podawać.



b2.pinger.pl/(…)makaron_z_baklazanem_01.jpg…
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 1 mały ziemniak
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
- 1 mała cebula
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- mąka, oliwa
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
- kilka liści bazylii
- po ok. 75 g makaronu na porcję
- świeżo starty parmezan lub grana padano
- sól, pieprz, cukier
- mąka do obtoczenia

* Można użyć tylko jednego rodzaju mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego / wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć mięsa z indyka.

Wykonanie :

Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki.
Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki.
Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę.
Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.
Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką.
Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron.
W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików.
W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni.
Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty.
Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem.



2016-05-07 20.43.55.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje, po 458 kcal

Składniki:

- 140 g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Jeden pojedynczy filet pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem i kurczakiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać przecier lub posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.

Rada:
Jeśli nie użyjemy dodatku mięsa uzyskamy danie wegetariańskie.

Zdjęcie nie zawiera kurczaka.


penne_arrabiata_01.jpg
 

 

Kategorie blogów