Wpisy oznaczone tagiem "kulinarne" (32)  

blairbee
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
BlairBee:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

blairbee
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
BlairBee:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

blairbee
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
BlairBee:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

blairbee
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
BlairBee:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ebook-poradniki
 
Kulinarne podróże po Chorwacji to bogate w różnorodne smaki zaproszenie do przepięknej Chorwacji. Znajdziesz tu autorskie przepisy doświadczonych szefów kuchni Podravka, inspirowane tradycyjną kuchnią w klimacie śródziemnomorskim oraz odrobiną fantazji. Przepisom towarzyszą wyjątkowe fotografie potraw wykonane przez Kingę Paruzel – finalistkę pierwszej polskiej edycji programu Master Chef.

Wyśmienite zupy, lekkie sałatki, owoce morza, pyszne makarony, grillowane i pieczone mięsa to tylko część inspirujących propozycji kulinarnych, które odnajdziesz w książce. Odkryj smaki kuchni śródziemnomorskiej! Poczuj autentyczny smak Chorwacji!

Zapraszamy też do odwiedzin w tym niezwykłym kraju. W Chorwacji czekają wspaniali ludzie, bajkowe plaże, turkusowe morze i szmaragdowe wodospady. Ponad tysiąc wysp oferuje bogactwo krajobrazów i romantyczne zachody słońca. W miastach o rodowodzie greckim i rzymskim czeka doskonałe jedzenie i cenione przez koneserów wina, likiery i rakije. Wyrusz na szlaki pachnące lawendą (to stąd pochodzi najszlachetniejsza z odmian: Lavendula croatia, a Hvar zwany bywa lawendową królową) i skosztuj kulinarnej perły: trufli, które na Istrii mają swe święto „Dni Trufli”. Warto pamiętać, że aż trzynaście tradycji (najwięcej w całej Europie) jest wpisanych na prestiżową Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO, w tym sztuka wyrobu pierników i dieta śródziemnomorska. Chorwacja znana jako mały kraj na wielkie wakacje to idealny cel wypoczynku, podróży po przygodę i kulinarnych odkryć. „Nie ma wakacji bez Chorwacji!” - twierdzą ci, którzy raz tu trafili. Dołącz do nich i odkryj skarby tego niezwykłego kraju!


Szczegóły publikacji:
www.nexto.pl/(…)kulinarne_podroze_po_chorwacji_p933…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "poradniki", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-poradniki.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

tomojemiejsce
 
Niedzielne ciastko (bez pieczenia) :)

P7200014.JPG


Składniki (duża blacha):

   Herbatniki maślane – 2 opak po 350g
   Batony Lion XL – 5 szt
   Mascarpone – 2 szt po 250ml
   Kajmak w puszce – 1 szt
   Śmietana kremówka – 500 ml
   Śmietan-fix – 3 opakowania
   Cukier puder – 3 łyżki
   Mleczna czekolada – 1 szt
   Gorzka czekolada – 1 szt

Wykonanie:

   Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 łyżki kajmaku pozostawić do środkowej masy). Kajmak przykryć drugą warstwą herbatników.
3 batoniki Lion posiekać na kawałki.
   Mikserem wymieszać ze sobą dokładnie: serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku, posiekane batoniki i czekoladę mleczną startą na tarce (grube oczka). Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
   Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować. Przełożyć śmietanę na herbatniki, wyrównać. Posypać wierzch startą gorzką czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki - u mnie na całą noc.

  2 batoniki pokroić i ozdobić wierzch ciasta.

P7200016.JPG



Przepis pochodzi z kulinarneprzeboje.pl/2015/04/04/ciasto-lion/

Zoom :p
P7200018.JPG


Smaczne! :) :p
  • awatar Miły gość: Pycha : )
  • awatar Miły gość: Smakowicie wygląd
  • awatar viqen: często u mnie gości :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (5) ›
 

coldi
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

bafika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

drugsx
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

alexis1989
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

bafika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

dlasmaku
 

0011.jpg


“ - Posłuchaj, coś ci przeczytam: "(...) amerykańskie towarzystwa lekarskie donoszą o pozytywnym wpływie jedzenia pieczarek w profilaktyce raka piersi i prostaty, najgroźniejszych zabójców naszych czasów. ”


- Nie wierzę. Naprawdę?
- Ja też nie mogłam uwierzyć. Taka mała pieczarka może mieć tak ogromny wpływ na nasze zdrowie!
- Zmotywowałaś mnie. Lecę coś upichcić z naszym małym pogromcą raka. "

No i upichciałam. Nie byle co, bo pyszne kotleciki! Świetnie smakują, a jeszcze pozytywnie wpływają na nasz organizm: są lekkie, dietetyczne i delikatne dla naszego żołądka. A jeszcze takie szybkie i małopracochłonne! Czyż nie warto zrobić ich na obiad? :)

Składniki na 8 sztuk:

- 600 g piersi z kurczaka, zmielonej
- 2 średnie [200 g] cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki [16 g] bułki tartej (ja używam pełnoziarnistej, domowej)
- ok. 5 sztuk [100 g] pieczarek
- 300 - 400 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:

1. Cebule umyć, obrać i drobno posiekać. Podzielić na dwie częśći (jedna do mięsa, a druga do farszu).
2. Pierś z kurczaka przełożyć do miski, dodać jajko, jedną porcję cebuli i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dobrze wyrobić.
3. Pieczarki drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową wraz z pozostałą cebulą. Posolić do smaku. Dusić przez około 5 - 7 minut na małym ogniu, często mieszając.
4. Mięso podzielić na 8 równych placków. Na środek każdego ułożyć farsz . Następnie zawijać tak, żeby nie było widać pieczarek.
5. Kotleciki układać na patelni z wrzącym bulionem (bulionu powinno być tyle, aby sięgał do nie mniej niż 1/2 i nie więcej niż 3/4 wysokości kotletów). Przyprószyć słodką papryką. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie kotlety przewrócić na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut.

Wariacje podawania:

- z pokrojoną czerwoną papryką, tak jak u mnie,
- z ugotowaną fasolką szparagową i puree ziemniaczanym,
- z kaszą gryczaną i duszonymi pieczarkami
lub z czymkolwiek innym co akurat przyjdzie nam do głowy :).

Smacznego. ♥

Kotlety z mielonej piersi kurczaka nadziewane pieczarkami.png

*Porcja = 1 kotlecik

Źródło przepisu: przepis autorski.

Adres do przepisu na blogu: dlasmaku.com/(…)obiady-do-30-minut…

Pozdrawiam i życzę udanego dnia. ♥
Natalia.
 

dlasmaku
 

002.jpg


" - Jak myślisz, gruszki będą dobrze smakowały z kardamonem?
 - A czemu nie? Wydaje mi się, że powinny. Spróbuj, to się dowiesz.
- Aha... no to idę spróbować. :)"

Połączenie gruszek z kardamonem było bardzo, bardzo dobrym pomysłem. Te dwa smaku jakby nawzajem się uzupełniają: słodycz grszki i nuta przyjemnej goryczki kardamonu. I jescze ten delikatny serek waniliowy z orzechami laskowymi... mhm, pycha! Na samą myś zrobiłam się głodna.


Składniki na jedną porcję:

- 3 łyżki [30 g] płatków owsianych
- 1 średniej wielkości [150 g] gruszka
- ok. 150 g serka homogenizowanego waniliowego (np. małe 'danio')
- 3 łyżki [30 ml] mleka
- szczypta kardamonu
- łyżeczka [5 g] orzechów laskowych
- 50 ml wrzącej wody

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane zalać 50 ml wrzącej wody i odstawić do napęcznienia.
2. Gruszkę umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Na małej patelnii teflonowej rogrzać mleko, dodać gruszkę i całość oprószyć kardamonem. Dusić, często mieszając, przez około 3 - 5 minut.
3. Do miseczki przełożyć serek waniliowy, na niego płatki owsiane, następnie na środku ukłożyć gruszki i ozdobić orzechami laskowymi.
Podawać od razu.

Smacznego. ♥

Screenshot_1.png


*Adres do przepisu na blogu* dlasmaku.com/(…)62-gruszkowa-owsianka-z-kardamonem…

Ściskam bardzo mocno ♥
Natalia
 

dlasmaku
 

002.jpg


" - Ale dzisiaj gorąco, prawda?
 - Nie tyle co gorąco, ale bardzo duszno jest dzisiaj.
 - To fakt, napiłabym się czegoś chłodnego.
 - Może kompotu z gruszek? "

Ten 'kompot z gruszek' to naprawdę pyszny kompot. :) Słodycz gruszek jest doskonale podkreślona przez dodatek goździków, a świeża mięta ogrodowa sprawia, że całość nabiera orzeźwiającego charakteru. Idealny na upały! Zwłaszcza takie, jak dzisiaj.



Składniki na około 2 - 2,5 litry kompotu (9 porcji):

- 7 średniej wielkości [1 kg] gruszek
- 2 - 3 [20 - 30 g] łyżki cukru (zależne od stopnia dojrzałości naszych owoców, im bardziej dojrzałe tym mniej cukru będzie potrzebne)
- 3 goździki
- 8 szklanek [2 litry] wody
- szczypta [1 - 2 g] kwasku cytrynowego
- gałązka świeżej mięty
- kilka plasterków [40 g] cytryny

Przygotowanie:

1. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki.
2. W garnku zagotować wodę, do wrzącej dodać owoce, kwasek i goździki. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 - 3 minuty (zależne od miękkości naszych owoców).
3. Odstawić na około 15 minut.
4. Do jeszcze ciepłego kompotu dodać gałązkę świeżej mięty i kilka plasterków cytryny.
5. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
6. Podawać z kostkami lodu.

Smacznego. ♥

Orzeźwiający kompot z gruszek.png

*Porcja = 1 szklanka [250 ml]

Źródło przepisu: zeszyt babci.
Adres do przepisu na blogu: dlasmaku.com/(…)57-kompot-z-gruszek…

Ściskam ♥
Natalia.
 

asiagotuje
 
Asia Gotuje!:
asia2.jpg


Jak sie pewnie domyślasz na imię mam Asia i nieśmiało stawiam pierwsze kroki w kuchni, eksperymentując, wynajdując coraz to nowsze i urozmaicone przepisy, nie zapominając też o tych wszystkich starych i sprawdzonych recepturach naszych mam i babć na udane wypieki czy smakowite obiadki :)

Jestem nowicjuszem, ale nie brakuje mi chęci i zapału do pracy przy tworzeniu małych, kulinarnych dzieł sztuki, zaskakujących swoim smakiem i będących źródłem przyjemności dla moich bliskich.

Często szukając pomysłu na upichcenie czegoś "na ząb" siadam przed laptopem i szukam, szukam, szukam stron z przepisami na dania proste bądź też te nieco bardziej ambitniejsze. Wiem, jaką wygodą jest znaleźć ciekawy blog, wypełniony masą receptur, które zaraz pragnę wcielić w życie.

I ja chcę podzielić sie z Tobą moimi kulinarnymi zapiskami, stąd tez pomysł na tą stronę. Mam nadzieję, że znajdziesz tu, drogi czytelniku przepisy inspirujące, szybkie i proste.

I tak na koniec dziękuję Ci Kićku... za wszystko =*

Jeżeli szukasz więcej ciekawych przepisów, to zapraszam na moją stronę:

www.asiagotuje.cba.pl

:)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

pakamera
 
Electrolux wypuscil na rynek kolekcje odkurzaczy z recyklingowanego plastiku. Firma pochodzaca ze.... Czytaj dalej : www.example.pl/vacs-from-the-sea-7047.htm
 

 

Kategorie blogów