Wpisy oznaczone tagiem "kwas chlorogenowy" (1)  

healsklep
 
Zielona kawa-co to takiego?

To ziarna kawy nie poddane procesowi palenia, inaczej mówiąc obróbka ziaren zakończona została przed procesem palenia.
Kawa ta jest produktem w pełni naturalnym, znanym od dawien dawna.

kawa-mielona-zielona-brazylia-santos-.jpg


Jej kolor można określić jako zielony, (różnego nasycenia w zależności od rodzaju), zielono-szary, zielono-żółty.
Pomimo iż kawa ta nie jest poddawana paleniu, poziom kofeiny w naparze jest porównywalny do poziomu kofeiny kaw czarnych.

W smaku jest łagodna, przyjemna, lekko cierpka, znacznie pozbawiona goryczy, z nutą kwasowości. Można ją smakowo porównać do zielonej herbaty bądź Yerba matte oraz „trawiastego” naparu. Część ludzi uważa, że smak jest nie najlepszy ale przecież wiele substancji "zdrowotnych" spożywamy nie dla smaku a dla pożądanych efektów.  
Aromat zielonej kawy jest przyjemny, ciepły, mniej intensywny niż w przypadku palonej kawy.

Łyk informacji:
Ziarna kawy zielonej zawierają:
0,3 – 2,3% kofeiny związanej z kwasem chlorogenowym,do 15% tłuszczu, 13% białek, 8% cukrów, 7% soli mineralnych: przede wszystkim magnezu i potasu, trygoneline, kwasy organiczne, pektyne, witamine, PP oraz 11% wody.
Kawa palona zawiera znacznie mniej lotnych substancji aromatycznych, tłuszczu i białek.*
(* Kobukowski J.: Rozprawy i monografie 17. Wpływ spożycia używek na wartość odżywczą białka, wykorzystanie energii oraz biodostępności składnikowa mineralnych. Art., Olsztyn 1999r.)


Dobroczynne działanie zielonej kawy:

Zastanawiasz się  dlaczego tak wielu ludzi zachwyca się zielonymi ziarnami kawy?

Otóż zawiera ona bardzo duże ilości  kwasu chlorogenowego (ACG), który jest silnym oraz naturalnym antyoksydantem, polifenolem i kwasem organicznym za razem.
To właśnie ACG w połączeniu z kofeiną (która znajduje się również w zielonej kawie) sprawia, że organizm przyswaja znacznie mniejsze ilość glukozy z pokarmu niż zwykle a ponadto glukoza ta nie jest odkładana w postaci tłuszczu.  

Co za tym idzie?
Gdy pijemy zieloną kawę, nasz organizm nie odkłada nadmiaru glukozy w postaci tłuszczu. Wówczas przy niskim poziomie glukozy korzysta on z zapasów „starego” tłuszczu, a my pozbywamy się zbędnych kilogramów.
W naparze z mielonej kawy znajdziemy również kwas kawowy, który jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem) spowalniającym procesy starzenia się komórek, usuwającym nadmiar wolnych rodników z organizmu, chroniącym przed postępem „chorób cywilizacyjnych”.
Dodatkowo organizm oczyszczony z toksyn szybciej i efektywniej spala nadmiar tkanki tłuszczowej, pracuje „na wyższych obrotach”, szybciej metabolizuje.


Oto właściwości jakie niesie za sobą zielona kawa:
*pobudza procesy trawienne
*przyspiesza metabolizm
*wspomaga odchudzanie
*reguluje poziom cukru we krwi
*zmniejsza poziom „złego” cholesterolu
*oczyszcza organizm z toksyn
*działa żółciopędnie
*pobudza, dodaje witalności
*poprawia samopoczucie
*usprawnia pamięć i koncentrację
*wspomaga walkę z cellulitem
*spowalnia procesy starzenia się
*zmniejsza ryzyko rozwoju komórek rakowych
*chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn  
*działa: p/wirusowo, p/grzybiczo, p/bakteryjnie


Parzenie i picie zielonej kawy:
Ziarna zielonej kawy są twarde i sprężyste, dlatego nie poleca jej się mielić w młynkach elektrycznych, Blenderach itp.

Najłatwiej kupić już zmieloną kawę (mieloną przez profesjonalne maszyny) lub jeśli ktoś woli całe ziarna.

W przypadku zielonej kawy poleca się:
*rozbić/rozgnieść ziarna w moździerzu
*podsuszyć ziarna na suchej patelni na najmniejszym ogniu przez 5 min. Po czym odczekać do ich ostygnięcia, owinąć je w czystą ściereczkę a następnie roztrzaskać tłuczkiem.
*Pozostawić całe ziarna

Przygotowaną, wcześniej zmieloną, bądź ziarnista kawę należy zalać gorącą wodą (ale nie wrzątkiem, najlepiej aby miała ona ok. 85-90 stopni), przykryć podstawkiem i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy.

Ponieważ napar  w smaku jest dość słaby i dla niektórych nieokreślony, można go dosłodzić cukrem (może to być cukier zwykły, brązowy lub Ksylitol), miodem, syropem z agawy, dodać mleka, doprawić cynamonem bądź kardamonem.

Istnieją też specjalne ekstrakty z zielonej kawy. Są one świetną alternatywą dla tych, którzy nie mają czasu bądź ochoty na parzenie ziaren.
zielona-kawa HEAL-1000mg-90-kaps.jpg


Przeciwwskazania:
Zielonej kawy nie powinny pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci do lat 16, osoby z wysokim nadciśnieniem oraz chorobami serca.



Kosmetyczne zastosowanie kawy zielonej*

Zielone ziarna kawy wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd. Można je wykorzystać do stosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego. Wypróbuj kilka naszych kosmetycznych przepisów i bądź piękna :)

1. Naturalny peeling kawowo-bananowo-śmietanowy
Działanie: jedwabiście gładka, wspaniale odżywiona, pobudzona i nawilżona skóra na całym ciele.  
Przygotowanie-w miseczce należy wymieszać:
-3 łyżki kawy zielonej zmielonej lub rozdrobnionej
-pół banana (rozgnieść widelcem)
-pełną łyżkę śmietany lub jogurtu
Następnie na zwilżone ciało (najlepiej podczas kąpieli) nanieść mieszankę i okrężnymi ruchami wmasowywać ją w skórę do momentu usunięcia zrogowaciałej warstwy naskórka. Kolejno spłukać preparat i osuszyć ciało.  


2.Naturalna maseczka drożdżowo-kawowo-owsiana
Działanie: praca gruczołów łojowych znormalizowana, stany zapalne zostają wyciszone lub zniwelowane, cera jest odżywiona, napięta, promienista, wolna od zanieczyszczeń, zaskórników i wyprysków.
Przygotowanie-w miseczce należy połączyć:
- 50g (pół kostki)drożdży spożywczych
-1łyżke kawy zielonej zmielonej lub rozdrobnionej
-1łyżke płatków owsianych (wcześniej namoczonych woda)
Mieszankę nakładamy na umytą (i najlepiej po peelingu-wówczas składniki aktywne wnikną w głębsze warstwy naskórka), osuszoną twarz na ok. 15-20minut. Po tym czasie należy zmyć maseczkę, nałożyć krem nawilżający i.. cieszyć się wspaniałą cerą.

3. Naturalny bodywrapping cynamonowo-kawowy
Działanie: skóra jest wygładzona, nawilżona, odżywiona, napięta, jędrna, bardziej ukrwiona. Transepidermala utrata wody przez skórę (TEWL) został zmniejszona, efekt pomarańczowej skórki (cellulit) ulega redukcji.
Przygotowanie-w miseczce należy połączyć:
-1 łyżkę oliwy z oliwek lub olejku arganowego
-2 łyżki kawy zielonej zmielonej lub rozdrobnionej
-łyżeczkę cynamonu
Mieszankę nakładamy na umytą (i najlepiej po peelingu i ciepłej ale nie gorącej kąpieli), osuszoną skórę ud i pośladków wykonując okrężne ruchy masujące, tym samym uważając na okolice intymne. Następnie owijamy ciało folią spożywczą i przykrywamy się kocem lub kładziemy w stosunkowo ciepłym miejscu np. niedaleko grzejnika. Po ok. 20-25 minutach ściągamy folię i ścieramy kosmetyczną mieszankę. Na sam koniec w ciało wmasowujemy balsam lub masło do ciała.


4. Kąpiel w ziarnach kawy (lub jej naparze)
Działanie: skóra oczyszczona, odżywiona, napięta, znacznie lepiej ukrwiona. Stany zapalne oraz trądzikowe na skórze są załagodzone.
Ziarna:
Łyżkę zielonej kawy wrzucić do gorącej wody w wannie. Następnie poczekać aż temperatura tej wody obniży się i będzie możliwa w niej kąpiel.
Napar:
Łyżkę ziaren (lub ich zmielonej formy) wsypać do szklanki a następnie zalać gorąca (ale nie wrzącą wodą) i parzyć ok. 10 minut pod przykryciem. Napar wlać do wanny z wodą przygotowywaną do kąpieli.
Po kąpieli z ziarnami lub wywarze wmasować w osuszoną skórę balsam lub olejek.


5. Płukanka do gardła i jamy ustnej z szałwią**
Działanie: infekcje gardła zniwelowane, dziąsła wzmocnione, afty oraz pleśniawki złagodzone, świeży oddech.
-0,5 szklanka naparu z szałwii lekarskiej lub wg zaleceń producenta (informacje na ulotce)
-1 szklanka naparu z zielonej kawy
Napar z szałwii oraz zielonej kawy zmieszać w jednym naczyniu, odczekać aż  ich temperatura spadnie do „ciepłej”, następnie płukać gardło i jamę ustną 3 razu dziennie. Mieszanki nie połykać!


*Odradza się stosowanie powyższych naturalnych „kosmetyków” na bazie kawy, jeśli występuje uczulenie na którykolwiek ze składników.

** Napar z liścia szałwii powoduje zmniejszenie laktacji i może doprowadzić do całkowitego zaniku pokarmu.  


Gdzie kupić prawdziwą zieloną kawę?

Kup najwyższej jakości zieloną kawę Brazylia Santos lub Robusta w sklepie Heal.

Nasze kawy są wolne od GMO! Nie zawierają sztucznych barwników, polepszaczy i innych dodatków.
Zajrzyj i przekonaj się sam :

zdrowazywnosc.org/29-zielone

---Kupując zieloną kawę u nas możesz być pewien, że dołożyliśmy wszelkich starań aby spełnić Twoje oczekiwania.---
HEAL.
  • awatar gość: Trzeba ją systematycznie pić a w smaku nawet ujdzie chociaż wolę zieloną kawę.
  • awatar HEAL: @gość: Dokładnie, ważna jest systematyczność. Jak już wcześniej napisaliśmy- jeśli ktoś nie lubi smaku zielonej kawy, wówczas może sięgnąć po ekstrakty w tabletkach:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów