Wpisy oznaczone tagiem "kwestiamsmaku.pl" (2)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 2 kawałki polędwiczki z dorsza lub filety

Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta skórki

- garść kurek
- posiekana natka pietruszki

- risotto dyniowe

Wykonanie:

Dorsza rozmrozić jeśli był mrożony, dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty.
Odłożyć na ok. pół godziny.
Przygotować risotto dyniowe.
Kurki szybko umyć, osuszyć.
Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła, włożyć dorsza, smażyć przez 2 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę, dodać kurki i smażyć przez ok. 1 i 1/2 minuty, w międzyczasie zamieszać kurki. Pod koniec doprawić je solą i pieprzem.
Rybę położyć na risotto dyniowym i obłożyć kurkami.
Polać pozostałym sosem z patelni wymieszanym z łyżką natki pietruszki.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na w porcje.

Składniki :

- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- kilka różyczki brokuła
- 1/2 małego jabłka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- kilka listków Bazyli
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
- musztarda miodowa
- miód

Wykonanie :

Koper włoski opłukać,  cieniutko posiekać, włożyć do salaterki.
Oprószyć solą oraz pieprzem i wymieszać.
Brokuły posiekać na drobno
Ugotować je na parze przez około 2 minuty.
Dodać do miski z kapustą i wymieszać.
Dodać poszatkowane jabłko,  poszatkowamy szczypiorek, posiekane orzechy i porwaną Bazylia.
Wszystko skropić 2 łyżkami soku z cytryny, dodać 1 łyżkę oliwy, łyżeczkę musztary miodowej oraz łyżeczkę miodu.
Dokładnie wymieszać.  


2016-05-05 23.32.23.png
 

 

Kategorie blogów