Wpisy oznaczone tagiem "kwestiasmaku.pl" (31)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 6 sztuk

Składniki :

- 400 g filetu indyka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Mięso indyka zmielić w maszynce/melakserze/rozdrabniaczu.
Dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, kmin rzymski, suszone oregano i smażyć przez minutę.
Wlać drugą łyżkę oliwy i dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach.
Smażyć przez ok. 2 - 3 minuty.
Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa, doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.
Wymieszać i uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.



2016-05-08 23.10.32.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 500 g dyni (surowej) lub purée dyniowego (np. z pieczonej dyni)
- 300 g grzybów świeżych lub mrożonych (użyłam borowików, mogą być kurki, podgrzybki, rydze)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 200 g surowego ryżu (np. długoziarnistego)
- 1 łyżka masła klarowanego lub 1,5 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- szczypta szafranu (nie musimy dodawać jeśli go nie lubimy)

Do podania :
tarty ser
listki tymianku lub natka pietruszki lub świeża kolendra

Wykonanie :

Surową dynię obkroić ze skóry, wyjąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Grzyby świeże oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki.
Grzyby mrożone rozmrozić na sitku, pokroić na kawałki, osuszyć.
Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem.
Wymieszać kurkumę z kolendrą, kminem i gałką muszkatołową i posypać tym kurczaka, wymieszać (część przypraw można dodać bezpośrednio do bulionu aby cała zapiekanka przeszła ich aromatem, wówczas kolor ryżu nie będzie idealnie biały).
Zagotować bulion, dodać szafran oraz część odłożonych przypraw jeśli ich używamy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Przygotować duży garnek żaroodporny lub naczynie do zapiekania o pojemności około 4 litrów.
Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją.
Przesunąć ją na bok patelni, w środek włożyć czosnek oraz kurczaka, obsmażać przez około 3 minuty na większym
ogniu.
Dodać grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć wszystko przez około 2 minuty na dużym ogniu.
Dodać dynię, znów doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty, dodać ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę.
Wlać 1 szklankę wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować.
Przełożyć do garnka lub naczynia, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć (przykrywką lub szczelnie folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut.
Posypać tartym serem, tymiankiem, natką lub kolendrą i podawać.




2016-05-08 23.03.41.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5-6 porcji

Składniki :

- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa*
- 2,5 litra rosołu lub bulionu**
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki - w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
- 1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
- gałązka szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


*  mielona łopatka cielęca, ale może być filet z indyka
** np. domowy rosół ugotowany na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** czerwona, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego

Wykonanie :

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki.
Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion.
Zagotować.
Dodać suchą kaszę lub komosę.
Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Podawać gorącą.
Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.



2016-05-08 22.30.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 1 porcje.

Składniki:

- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- garść (ok. 100 g) kurek
- 2 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- masło lub oliwa

Wykonanie:

Ugotować kaszę: wsypać do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut (czyli kaszę uprażyć), wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut lub do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Otworzyć garnek, wyłożyć kaszę na duży talerz i rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Kurki umyć pod bieżącą chłodną wodą, osuszyć.
Posiekać natkę, cebulę, zetrzeć czosnek.
Na patelni roztopić łyżkę masła lub oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać kurki i smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, następnie dodać kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać natkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Na oddzielnej małej patelni usmażyć na maśle lub oliwie jajko sadzone, doprawić solą, pieprzem, położyć na kaszy i podawać.





kasza_jaglana_z_kurkami_jajkiem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka startej surowej dyni
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa, chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- masło

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę, dodać tartą dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty, wlać wino i odparować.
Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15-17 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki.
Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta.
W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili.
Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty.
Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera.
Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.

Do podania:
4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz



zupa-krem-dyniowa-z-imbirem-i-pomarancza-01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- kawałeczek ostrej papryczki
- 300 g mielonej piersi indyka
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 500 ml gorącego bulionu
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (lub białej lub mieszanej)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3/4 szklanki passaty (przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
- świeża kolendra lub natka (2 łyżki)
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

W średnim garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć rozdrobnioną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę (warzywa można drobno posiekać nożem lub rozmiksować w melakserze lub rozdrabniaczu).
Podsmażone warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso i obsmażyć je dokładnie ze wszystkich stron.
Dodać przyprawy oraz kaszę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać gorący bulion i zagotować.
Dodać fasolkę z puszki z całą zalewą oraz odcedzoną i przepłukaną kukurydzę. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i szczyptą soli.
Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości kaszy.
Na koniec sprawdzić doprawienie i dodać łyżkę posiekanej kolendry lub natki, wymieszać.
Posypać serem i podawać z kleksem śmietany, pokrojonym awokado i resztą kolendry lub natki.


chili_con_carne_indyk_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 700 g passaty pomidorowej z butelki lub może być domowy przecier pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- kawałeczek ostrej chili bez pestek (tylko w wersji pikantnej ketchupu)
-  1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku

Wykonanie:

Do średniego garnka z grubym dnem wlać 1 łyżkę oliwy i zeszklić pokrojony na plasterki czosnek. Wlać passatę pomidorową, dodać pokrojoną na kawałki cebulę i zagotować.
W międzyczasie dodać cukier, ocet (i chili jeśli używamy) oraz wszystkie przyprawy.
Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut, od czasu do czasu zamieszać. Sprawdzić przy okazji czy ketchup nie przywiera do dna, dlatego ważne jest użycie dobrego garnka z grubym dnem. Na koniec zmiksować blenderem ręcznym.
Można zamknąć w wyparzonych, suchych słoikach (np. wyjętych ze zmywarki) i od razu zakręcić. Trzymać w lodówce lub po pasteryzacji w gorącej wodzie - w spiżarce.



domowy_ketchup_01_0.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Całe jajko (w skorupce) najpierw zanurzyć na 10 sekund we wrzątku, po wyjęciu utworzyć łyżką lekki wir w garnku i delikatnie wbić do niego jajko. Gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.



2016-05-08 10.29.39.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 1 pęczek szparagów
- garść jarmużu
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 jajka ugotowane w koszulkach
mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163212

Wykonanie :
Szparagi umyć.
Odłamać twarde końce.
Łodyżki obrać ale tylko do ok. 1/3 wysokości od najgrubszej części.
Odciąć główki szparagów i włożyć je do miski, łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc cienkie tagliatelle.
Dodać do miski z główkami, wszystko doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy i  wymieszać.
Odłożyć na 15 minut.
Dodać ugotowany na parze jarmuż (4-5 minut), świeżą bazylię, dodatkową łyżkę oliwy, tarty parmezan.
Wymieszać i wyłożyć do talerzy, na wierzchu położyć jajko gotowane w koszulce, doprawić solą i pieprzem, obsypać wiórkami parmezanu, skropić w razie potrzeby dodatkową oliwą.

Propozycja podania:
Bagietka lub ciabatta opieczone w tosterze.



2016-05-08 10.27.05.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
ok. 500 g filetów z dorsza, sandacza, soli lub halibuta
- 1 łyżeczka suszonego tymianku + opcjonalnie 1 łyżka świeżych listków
- oli
- 4 łyżki ajvaru (pasta z pieczonej papryki, gotowa lub własna z   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163057 + opcjonalnie szczypta chili
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- świeża bazylia lub oregano

Wykonanie :

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyciąć 4 większe kawałki z papieru do pieczenia.
Na jednej połowie każdego z arkuszy położyć ryż, na wierzchu ułożyć po kawałku ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą.
Wierzch posmarować ajvarem (opcjonalnie wymieszanym z chili).
Przykryć plasterkami cukinii i pomidora, doprawić warzywa solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą.
Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec przez 20 minut.


2016-05-07 23.48.45.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

Wykonanie :

Piekarnik nagrzać do 240 stopni C.
Paprykę pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka.
Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, 3 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
Wszystkie wymienione warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na wysoką półkę.
Pozostałą 1 cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.
Warzywa piec przez 20 minut.
Włożyć je do worka foliowego, dokładnie zamknąć.
Po około 30 minutach otworzyć woreczek, warzywa obrać.
Włożyć je do melaksera i rozdrobnić z dodatkiem drobno posiekanej surowej cebuli i roztartego ząbka czosnku (mają pozostać małe kawałeczki warzyw).
Dodać oliwę, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.



2016-05-07 23.37.26.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
500 g mielonego mięsa*
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duża cebula
- 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1/4 szklanki mleka
- 700 ml przecieru pomidorowego
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mozzarelli
- sól, pieprz

Wykonanie :

Nadzienie:
Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa.
Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie.
Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości).
Wymieszać mięso z dodatkami, dodając stopniowo mleko.

Sos pomidorowy:
Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru.
Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego.
Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu.
Polać sosem i posypać tartą mozzarellą.
Przykryć folią aluminioną (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.



2016-05-07 23.27.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis ja 4 porcje

Składniki :

- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cukinia (300 g)
- 500 g dyni
- 800 ml bulionu
- 250 ml mleka
- świeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazylii

Rada:
Zamiast grzanek można użyć ugotowanej cieciorki.

Wykonanie :

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne.
Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.
Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).



2016-05-07 23.18.25.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 10 sztuk po 108 kcal

Składniki :

- 1 szklanka mąki
-  2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Wykonanie :

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
Zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Rada :
Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.


2016-05-07 22.07.03.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

-  4 naleśniki

FARSZ

-1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 250 g cukinii
- 150 g bakłażana (opcjonalnie)
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki sosu sojowego

SOS
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałeczek papryczki chili
- 400 ml puszka pomidorów
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz

- ok. 120 g tartego sera
- świeża kolendra lub bazylia

Wykonanie :

Przygotować NALEŚNIKI   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27162970 (można też użyć tortilli).

Farsz:
Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Mięso oprószyć mąką kukurydzianą.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.

Sos pomidorowy:
W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera.
Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera.
Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.



2016-05-07 22.01.20.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 3 porcje.

Składniki:

- 3 średnie cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
-  po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 puszki pomidorów
- 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
- świeża kolendra lub bazylia lub szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii.
Nasiona wyrzucić, miąższ zachować.
Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek.
Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku.
Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe lub półplasterki pomidora, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu skropić oliwą extra vergine, posypać kolendrą.


cukinia_faszerowana_kasza_jaglana_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
- 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 liści bazylii
- tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta

Wykonanie:

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut.
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki.
Pomidory włożyć do głębokiego talerza, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Wyjąć nasiona z komór i je wyrzucić.
Zachować sok, miąższ pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.
Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie.
Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę pomidorową i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i cukrem.
Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory razem z sokiem i razem zagotować.
Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość.
Dodać posiekaną bazylię oraz tarty ser, wymieszać i podawać.



b2.pinger.pl/(…)makaron_z_baklazanem_01.jpg…
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- sól, pieprz
- 400 ml kefiru

Do podania, np: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki.
Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki.
Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Zagotować wodę lub wywar, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 - 7 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować przez około 3 minuty.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać.
Schłodzić.
Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.




chlodnik_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5 sztuk.

Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka
- 400 g cukinii (1 sztuka)
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka garam masali (jeśli mamy)

Wykonanie:

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pesteczek i drobno posiekać.
Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki.
Polać oliwą i wymieszać.
Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty.
Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem.


Propozycja podania
Tzatziki / jogurt grecki




szaszlyki_kurczak_warzywa_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub 4 łyżki białego wina
- 4 łyżki masła
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 120 g makaronu
- pół pęczka bazylii
- opcjonalnie: pół łyżeczki nasion kopru włoskiego i tarty parmezan

Wykonanie:

Filet kurczaka położyć na desce i naciąć w najgrubszej części w 2 miejscach tworząc "palce" (widać to na zdjęciu przy tym przepisie).
Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
Nastawić do ugotowania makaron, czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
Rozgrzać patelnię z łyżeczką oliwy, położyć filet z kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut aż będzie ładnie zrumieniony, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Pod koniec skropić filet sokiem z cytryny lub winem i odparować.
Przewrócić na drugą stronę, włożyć na patelnię łyżeczkę masła, dodać czosnek i podsmażać ok. 1-2 minuty aż się zrumieni.
Dodać też nasiona kopru włoskiego jeśli ich używamy.
Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz 2 łyżki masła i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie jeszcze raz przewrócić mięso.
Dodać bazylię, resztę masła i wymieszać.
Odstawić z ognia, zrobić miejsce na brzegu patelni i włożyć makaron.
Można posypać tartym parmezanem, udekorować świeżą bazylią.






kurczak_z_makaronem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 1 mały ziemniak
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
- 1 mała cebula
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- mąka, oliwa
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
- kilka liści bazylii
- po ok. 75 g makaronu na porcję
- świeżo starty parmezan lub grana padano
- sól, pieprz, cukier
- mąka do obtoczenia

* Można użyć tylko jednego rodzaju mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego / wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć mięsa z indyka.

Wykonanie :

Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki.
Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki.
Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę.
Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.
Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką.
Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron.
W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików.
W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni.
Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty.
Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem.



2016-05-07 20.43.55.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 10 - 12 krewetek
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki białego wina
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 2 łyżki masła
- 200 g pomidorków koktajlowych

Wykonanie :

Mrożone krewetki rozmrozić (np. w zimnej wodzie), następnie obrać z pancerzy pozostawiając ogonki.
Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia).
Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
Na patelni podgrzać olej lub oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony.
Wlać wino a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidorki zmiękną
(niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki).
Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

Rada:
Zamiast natki pietruszki można użyć porwanej bazylii
(dodajemy ją już na sam koniec gotowania potrawy).



2016-05-07 20.23.11.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 3 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 g piersi indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 60 ml białego wina
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie :

Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć.
Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
W międzyczasie dodać suszone oregano.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć zmielone mięso (lub rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane na desce).
Polać sosem sojowym i obsmażać przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie składniki z boku patelni 1 - 2 razy przemieszać.
Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 - 3 minuty aż odparuje.
Następnie wlać gorący bulion, doprawić świe3żo zmielonym pieprzem i zagotować.
Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki.
Cukinię pokroić w kosteczkę.
Fasolkę i cukinię dodać na patelnię, wymieszać i przykryć.
Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie 1 raz składniki przemieszać.
Otworzyć, wymieszać, posypać szczypiorkiem.



2016-05-07 20.06.54.png
 

 

Kategorie blogów