Wpisy oznaczone tagiem "lęgi" (6)  

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)orly-przednie-rozpoczely-tokow… - Występujące w polskich Karpatach orły przednie zaczynają tokować i odwiedzać miejsca gniazdowe. W tej części naszego kraju żyje ok. 30 par tych ptaków; ich polska populacja liczy tylko 35 par. „W tym roku loty godowe wśród orłów przednich obserwujemy dopiero od kilku dni”– powiedział PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów. Dodał, że po
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/15096/czynna-ochrona-puchacza/ - 9 października 2015 r. zamontowano sztuczną platformę gniazdową dla puchacza. Z inicjatywą wystąpiła Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim, która zrealizowała działanie dzięki współpracy z leśnikami z Nadleśn
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)orliki-krzykliwe-z-karpat-w-dr… - Żyjące w polskich Karpatach orliki krzykliwe rozpoczęły odloty do Afryki. "W tym roku gniazda opuściło o połowę mniej piskląt tych ptaków niż w 2014 roku" – powiedział PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.

W polskiej częś
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)pomoz-kraskom-wykarmic-pisklet… - W czasie niesprzyjającej pogody: niskiej temperatury i opadów, kraska ma trudności ze znalezieniem wystraczającej ilości pokarmu, a jego niedobory prowadzą do strat nawet całych lęgów i wysokiej śmiertelności młodych. Ułatwienie dorosły
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)orly-przednie-przygotowuja-sie… - Orły przednie, żyjące w polskich Karpatach, trochę wcześniej niż zazwyczaj, zaczynają tokować i odwiedzać swe gniazda - poinformował w czwartek PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów. Dodał, że "podobnie zachowują się też m.in.
 

zwierzenta150
 
wszystko o zwierzętach: W trakcie zalotów samiec popisuje się zarówno w locie, jak i na ziemi. W trakcie lotu tokowego samiec szybuje ze skrzydłami ułożonymi na kształt litery V, gruchając duu-ru-duu. Na ziemi prezentuje samicy nadmuchane gardło gruchając reggeduguj[22]. W sprzyjających warunkach może wyprowadzić 4-5 lęgów w ciągu roku[19].

Gniazdo stanowi niestaranna platforma z gałązek i trawy[20].

Białe jaja są składane w liczbie 2[19]. Ich wymiary wynoszą około 39x29 mm, masa 17,8 g, z czego 6% stanowi skorupka[23]. Temperatura zewnętrznej części jaja zmierzona w trakcie inkubacji wynosiła 37,5oC. Badane jaja miały masę 16,99-19,99 g. Badania te, opublikowane w 1979 roku, wykazały również, że zapotrzebowanie na tlen zarodka gołębia skalnego wynosi w dziesiątym dniu inkubacji około 1,8 cm3, zaś w 16 około 10 cm3[24].

Okres inkubacji wynosi 17 dni. Wysiadują oba ptaki z pary. Młode karmione są pokarmem zwracanym z wola (charakterystyczny dla gołębi pokarm zwany "ptasim mleczkiem"). Stają się zdolne do lotu po 5 tygodniach od wyklucia. W wieku około pół roku są już zdolne do rozrodu, ale czynią to dopiero w następnym sezonie lęgowym[19].

Najstarszy, zaobrączkowany na Szetlandach gołąb skalny przeżył co najmniej 7 lat, 8 miesięcy i 25 dni; w momencie odczytywania obrączki był żywy[25].
 

 

Kategorie blogów