Wpisy oznaczone tagiem "leczo" (28)  

nolciak
 
  • awatar Arli23: Pysznie wygląda :)
  • awatar Nolciak: @Arli23: a dziękuje, zapraszam, mogę poczęstować :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

chelsjesss
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ewabedziatoryofus
 
Cześć!
Dziś zaległy post z mojej strony!
Prosty i smaczny przepis na leczo z cukinii!
Serdecznie polecam :*
storyofus.pl/leczozcukinii/
 

slimexistence
 
Bilans z dziś
- sałatka z brokuła, jajka, pomidora, fety z dodatkiem prażonego słonecznika i żurawiny
- 5 pierogów z kapustą i grzybami
- ciasto czekoladowe :(
- znów ta sama sałatka + kanapka z pastellą
- pół kaki, pomarańcza

Dzisiaj pomyślałam, że podzielę się z wami rożnymi fajnymi przepisami, które gdzieś tam robiłam ale ich nie wstawiałam. Jeśli powtarzałyby się to wybaczcie, ale cóż... nie zaszkodzi sobie przypomnieć ;)

Indyjskie leczo <ja to tak nazwałam xd >

- pół dyni
- pół cukinii
- czerwona papryka
- pół czerwonej cebuli
- puszka pomidorów <ja dodałam dwa zwykłe, świeże>
- 1/2 puszki mleka kokosowego <ja zrobiłam swoje prowizoryczne z zalanych wrzątkiem wiórków kokosowych>
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- kurkuma, curry, chili, oliwa, sól
- ryż

Obieramy i kroimy dynię, cukinię, paprykę, cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy dynie i pomidory <można trochę podlać wodą jeśli nie są z puszki>. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem aż dynia zmięknie. Dorzucamy cukinię, następnie mleko kokosowe i sok z połówki cytryny. Po 3-5 minutach obficie przyprawiamy <oczywiście uwaga na chili>. Podajemy z ryżem lub ciecierzycą. ;)

leczo 073.jpg


Ciasto szpinakowe
- 1 szkl mąki pełnoziarnistej
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru trzcinowego, może być też waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szkl oleju
- 1 i pół łyżeczki octu balsamicznego
- szpinak mrożony, rozdrobniony - 1 szkl
- pół szkl mleka

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z niego wodę. W misce mieszamy razem mąkę, cukier, sodę i wiórki. Dodajmey szpinak mleko, ocet, olej i dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto przelewamy do 18-20 cm tortownicy używając papieru do pieczenia. Pieczemy 40 min w temp. 180. Po wystudzeniu można udekorować polewą z kakao, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

ciasto-ze-szpinakiem.jpg


Pasta jabłkowa na kanapki lub do naleśników
- 4 czubate łyżki chudego twarogu
- mleko 1/2 szkl
- 200 g jabłka
- siemię lniane
- miód, cukier, ksylitol
- cynamon

Jabłka ścieramy na tarce, a ser rozgniatamy widelcem. Łączymy razem z mlekiem, siemieniem, cynamonem i dosładzamy czym chcemy według uznania.

pasta_jablkowa.bmp


Smoothie z dyni
- pasta z dyni 1/2 szkl
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy i kroimy w kawałki,a następnie płuczemy. Zalewamy w garnku niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż zacznie się rozpadać.

- banan
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pokruszony lód

Wszystko blendujemy ;D

3.jpg


Najpyszniejsza na świecie owsianka
- 3 yzki płatków owsianych
- pół szkl mleka
- pół mango
- pół banana
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- pół łyzeczki cyanmonu

Płatki ugotować z cynamonem jak na zwykłą owsiankę. Dodać pokrojone owoce i posypać orzechami <3

images.jpg


I jeszcze jedno. Polecajcie mi blogi na pingerze ... tylko takie serio fajne ;P
  • awatar Delightful: Indyjskie leczo muszę koniecznie zrobić, aż mi ślinka cieknie :)
  • awatar Lovely Mess: Indyjskie leczo znałam pod nazwą curry i przyrządzałam nie raz. jest bardzo smaczne :)
  • awatar Sad girls smoke a lot: o mniam, kusisz
Pokaż wszystkie (5) ›
 

dariajot
 
Dobry Wieczór Państwu,
najwyższy czas ujawnić prawdę, co takiego dzisiaj miałam w ustach.
Po pierwsze - śniadanie na bogato, czyli:
czerwone truskawki
żółty banan
zielone kiwi
maczane w dipie z jogurtu, jednej moreli i łyżeczki masła orzechowego

20150707_062644.jpg

w końcu trzeba było się posilić przed crossusiem :P

Po drugie - potreningowy redukcyjny deserek

Po trzecie - kostki schabu, cebula, pół papryki, pół cukinii i 2 pomidory - ale apetycznie toto wyglądało ;)

20150707_141021.jpg


No i po czwarte, ostatnie - twarożek z masłem orzechowym + pół papryki

20150707_184035.jpg


No i to by było na tyle z mojej strony ;) Papatki i ściski :)
 

mouseonacid
 
Kanapka z masłem orzechowym i konfitura... Moja odwieczna nemesis. 217 kcal... Masakra. Ale na obiad na szczęście leczo :) ile leczo moze mieć kalorii?
  • awatar TO FAT!: Wszystko zalezy od porcji ;) lepiej zjesc taka kanapke rano niz wieczorem :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

czytaczka
 
To co tu czytaczka.pinger.pl/m/22302138, tylko zmieniłam kilka rzeczy
- dałam zamiast pomidorów sok z Vega Tymbarka (dostępny w Biedrze), bo mi zalegał
- zamiast boczku i kiełbasy wrzuciłam laskę treściwej kiełbasy gospodarza (czy jakoś tak, bardzo mi smakuje, jest ostra i pasowała)
- pod koniec dorzuciłam upieczoną wczoraj dynię

I wyszło tak:

P9125470.JPG


pieczona dynia <3 - taki niech będzie mój komentarz do powyższego dania
Leczo z cukinią Cytat z http://czytaczka.pinger.pl

Ciąg dalszy historii pt. "kupiła cukinię, bo było tanio" u mnie w kuchni. Przepis znalazłam tutaj: http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/leczo Rzadko się zdarza,

P8052529 (Kopiowanie).JPG
  • awatar Jot.: oo, z ta dynią to fajny pomysł! pysznie wygląda.
  • awatar Małgoo: @Jot.: moja mama i tak mnie przebija ze swoim leczo z ananasem - to był smak!
  • awatar Tak to ja a co?: Pyszne+zapraszam do siebie :)
Pokaż wszystkie (11) ›
 

tasteofjoy
 
Sezon na cukinię trwa, jednak u mnie cukinię można znaleźć w lodówce prawie zawsze. Za to sezonową potrawą jest u mnie leczo. Nie korzystam z żadnego przepisu jako podpórki, tylko bazuję na własnych kulinarnych wizjach. Nie jest to nic odkrywczego, myślę że każdy byłby w stanie zrobić leczo z głowy. Moim głównym założeniem jest konsystencja zupy. Leczo na gęsto to nie moja bajka.

Kto śledzi mojego instagrama ten wie, że zajadam się nim od kilku dni...i wiecie co? Jeszcze jutro, a może nawet pojutrze będę mieć leczo na obiad. I nie, nie obrzydnie mi po prawie tygodniu codziennego jedzenia ( co w przypadku innych zup jest nie do pomyślenia; dwa dni max., a na trzeci już na tą samą zupę patrzeć nie mogę). No cóż każdemu zdarza się ugotować czegoś za dużo. U mnie to premedytacja.

Ale zastrzegam, że jak ktoś nie gotuje dla wojska i nie jest fanatykiem tygodniowych spotkań z leczo, niech zmniejszy proporcje o połowę.


To mnie poniosło z tym wstępem...

:D

DSC_4595.JPG

*SKŁADNKI (ok. 15 porcji)*

- 3 średnie cukinie
- 5 średnich pomidorów
- 3 średnie marchewki
- 5 średnich cebul
- 2 duże czerwone papryki
- 5 białych papryk
- 3 małe ząbki czosnku
- laska kiełbasy
- ok. 5 łyżek oleju do smażenia
- 1,5 litra wody

*Przyprawy*

- sól
- pieprz
- słodka papryka ( 2 łyżeczki)
- szczypta chili
- cukier (1-2 łyżeczki)

DSC_4597.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kawałki około 3cm. Cebulę kroimy w kostkę. Paprykę razem z cebulą dusimy w garnku na oleju ok. 10-15 minut.

2) Na małej patelni podsmażamy na odrobinie oleju kiełbasę obraną i pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

3) Cukinię  kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i tarkujemy na grubych oczkach. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.

4) Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy wszystkie pozostałe składniki (marchew, cukinię, pomidory, kiełbasę) i zalewamy wodą tak by nakryć składniki.

5) Dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny na średnim ogniu. W połowie gotowania dodajemy cukier, resztę czosnku przeciśniętego przez praskę, słodką paprykę, chili i pieprz. Na końcu solimy do smaku. Gdyby leczo było za kwaśne można dodać więcej cukru.

DSC_4602.JPG

*Uwagi*

Opcjonalnie można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.

DSC_4621.JPG


DSC_4629.JPG

*Smacznego!* :)

-------------------------------------------------

*A Wy lubicie leczo? Jecie w formie zupy, czy na gęsto?* :)
  • awatar Agatsi: uwielbiam leczo :)
  • awatar konserwaatystka: Na gesto a w okresie wakacyjnym to bardzo czesto robie lezce ktore uwielbiam !!
  • awatar ssylwucha: najlepsza potrawa pod słońcem. :) ale ja jednak wolę na gęsto. :P i też zawsze jak je robię to ilość jak dla wojska. :D
Pokaż wszystkie (27) ›
 

czytaczka
 
Ciąg dalszy historii pt. "kupiła cukinię, bo było tanio" u mnie w kuchni.

Przepis znalazłam tutaj:
www.zajadam.pl/dobre-przepisy/leczo
Rzadko się zdarza, żeby opis był tak przejrzysty, a krok po kroku trafiało do mnie tak bardzo. Pan Tomek ze swoim www.zajadam.pl wędruje do mojej zakładki kulinarnej. Konkret facet!


Wracamy do przepisu.

W garnku  na oleju podsmażamy cebulę.
P8052529 (Kopiowanie).JPG


Dorzucamy mięso - boczek i kiełbasa, ilości dowolne, ja lubię, gdy mięsa jest dużo (jeszcze dokroiłam do tego, co widać). Podsmażamy mięso.
P8052530 (Kopiowanie).JPG

Dorzucamy dwie pokrojone papryki. Smażymy.
P8052531 (Kopiowanie).JPG


Dorzucamy dwie puszki pomidorów (lub kilka pomidorów pokrojonych, bez skórki - sparzcie i zdejmijcie skórkę wcześniej).
P8052532 (Kopiowanie).JPG

Przyprawy - papryka + zioła prowansalskie, nie soliłam (bo boczek wędzony), nie pieprzyłam, dorzuciłam za to dużo greckich przypraw, bo lubię
P8052533 (Kopiowanie).JPG

I tyle. Teraz cukinia - dałam dwie (muszę wykorzystać wszystkie). Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20-30 minut.
P8052534 (Kopiowanie).JPG

Po tym czasie zawartość garnka wygląda tak. Autor wyjaśniał, że lubi jeść leczo, w którym widać składniki, a nie jedną wielką mieszaninę. Potwierdzam, czuć podczas jedzenia poszczególne składowe.
P8052544 (Kopiowanie).JPG


I jemy.
P8052540 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Dobre leczo.
  • awatar el stacha: Robie bardzo podobnie.
  • awatar Humraa: Ja jeszcze marchewke i papryczke chilli dodaje do leczo - polecam:-D
  • awatar Haniya: Ja lubie leczo wege, ale tak ogolnie to nie lubie leczo:) Moj tata mnie tym karmil ciagle w kazde lato jak mala bylam i mi sie totalnie przejadlo, jedlismy z ryzem
Pokaż wszystkie (20) ›
 

zakochana25042000
 
A teraz coś dla prawdziwych smakoszy ;) Od razu sory że na zdjęciu przepis ale nie chciało mi się drugi raz  przepisywać  bo już ten przepis pisałam dzisiaj do szkoły ;) leniuszek ze mnie ale myśle że przepis jest widoczny <33
IMG_20140602_155043.jpg

Mniej więcej tak powinno to danie wyglądać w efekcje końcowym
images-3.jpeg
 

motywacjachwiejaca
 
motywacjachwiehaca: PRZEPIS NA DIETETYCZNE LECZO ;)
1220 g cukini
160 g cebuli -jedna sztuka
400 g papryki
284 g pomidora jesli chcecie uzyskac slodsza wersje mozna doddac mniej
Jesli ktos lubi sol i, pieprz, 2 zabki czosnku do smaki

Z takiej ilosxi wychodza 3 sycace duze porcje lub 4 mniejsze
Calosc ma 325 kcal

KROK PO KROKU
1.umyc i obrac cukinie .pokroic w kostke okolo 1 cm
2.umyc i pokroić papryke w duza kostke
3.obrac i drobno pokroic cebule oraz jeśli dodajemy zabki czosnku
4.do garnka nalac lyzeczke oliwy rozgrzac ja lekko i wrzucic cebule.
5.kiedy cebula sie zeszkli dodac papryke
6.po okolo 7 minutach papryka zmiekknie dodac wtedy okolo3 /4 cukini
7.gotowac okolo 15 minut na średnim ogniu lub dluzej do uzyskania cukini al dente
8.pokroic w tym czasie w wieksze czastki pomidora
9.dodac pomidora i reszte cukinie do garnka gotowac do miekkosci.
Gotowe
Cukinie dodajemyndwa razy zeby niektóre kawalki były wyczuwalne:)

Dodajemy czosnek w trakcie dodawania cukini oraz przyprawy jesli chcemy.

Smacznego :)
20140405_141546.jpg
  • awatar motywujeszskarbie: Od dziecka nienawidze cukini , nie wiem czemu . Moja mamaa czasami wycina kółka i smaży z bułką tartą na patelni albo zupa z cukini . Ja się nie umiem przekonać do cukini nie wiem czemu,.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

tica22
 
tica: *Cześć*

Cytując Timona z trzeciej części Króla Lwa bodajże , zadam pytanie - "Co dziś na obiad, kurka mam nadzieję, że nie my Pumba" :D

Ja się robię nudna z tymi wpisami o obiadkach dla samca, ale co biedny poradzi, musi znosić, to że chcę się rozwijać kulinarnie, a wy musicie znosić moje pisanie o tym.

Ale do rzeczy i w skrócie.

*Leczo*

leczo 1.JPG


Najzwyklejsze pod słońcem leczo, ale jakie pyszne. Użyłam tylko kiełbasy, cebuli, papryki czerwonej, pomidorów z puszki i przypraw - sól, pieprz, papryka mielona ostra i majeranek.

leczo.JPG


Na prawdę polecam szybki i prosty obiad, a jaki dobry :)

*Kurczak z brązowym ryżem*

ryż z kurczakiem 1.JPG


Również szybkie i proste danie. Brązowy ryż gotuje się dłużej, ale my taki lubimy bardziej. Do ryżu dorzuciłam podsmażonego kurczaka z fixem do potraw chińskich i gotowe.

ryż z kurczakiem.JPG


--------------------------------------------------

A dziś to już przeszłam samą siebie i zrobiłam ciasto ze śliwkami, kokosanki, mini tarty z jabłkami i tortille. Przy tortilli padł mi aparat więc w najbliższym czasie wam jej nie pokaże, ale za to zasypię was przepisami na ciasta, ciasteczka itd. :D

Dobrej nocy :)
  • awatar zatopionawmarzeniach: Wszędzie widzę leczo z kiełbasą, a u mnie w domu robi się z parówką i moim zdaniem jest o niebo lepsze :)
  • awatar tica: @zatopionawmarzeniach: Nie wiem jaka jest prawidłowa wersja, ale z parówką też robiłam i też jest dobre. Moim zdaniem ani kiełbasa ani parówki zdrowe nie są, więc najlepiej by było jeść leczo wegetariańskie, ale wiadomo samce muszą mieć mięcho :D
  • awatar Rene^^: Tak nie moznaa! Ja sie buntuje! Ksiaze jest rozpieszczany a ja gloduje!
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (6) ›
 

sevensperfection
 
Sevens perfection:

Bilans:
8:00  -  kaszka [3 łyżki kaszy manny, 1,25 szklanki mleka 2%, cynamon] (270 kcal)
10:30  -  2 kromki chleba pszennego, liść sałaty lodowej, plaster mielonki, 3 plasterki pomidora (175 kcal)
14:30  -  leczo, 1 kiełbasa parówkowa, troszkę mięsa z kurczaka, 1 kromka chleba pszennego z masłem, 1 ciastko (600 kcal)
+ zielona i czarna herbata, woda
razem ----> 1045 kcal

OMFG ! ! !
Dziś koniecznie muszę poćwiczyć. Nic już nie zjem...
Ten obiad jadłam u babci, a babci się nie odmawia, a wręcz zachwala - mmm jakie dobre...

O 11:00 pojechałam z dziadkiem do miasta pozałatwiać różne sprawy i spotkać się z moim przyszłym szefem. Myślałam, że to zajmie dosłownie chwilkę, podpisze coś tam i już mnie nie ma. A on, że z godzinkę tak mniej więcej nam zajmie rozmowa. To siadam i słucham jego nawijki. Po mniej więcej 45 minutach telefon od dziadka - gdzie jesteś? Ja, że na spotkaniu jeszcze, etc. Siedziałam tam dokładnie dwie godziny, i był to raczej tylko jego monolog, a nie konwersacja... (że mu się chciało). Ale mniejsza o to. Po powrocie musiałam wejść do dziadków na obiad, sami zapraszali. Byłam strasznie głodna i nie miałam odwagi odmówić. Jestem przyzwyczajona jeść posiłki co 2-3 godziny, nie więcej. Już na tym spotkaniu czułam ssanie w żołądku. No i się nawpieprzałam. Bla bla bla... blehh!


edit
ćwiczenia: 250 pajacyków, 250 różnych brzuszków, 50 pompek damskich, rozciąganie
  • awatar Skinny18: nie było tragicznie a jak dojdą ćwiczenia to będzie nawet bardzo dobrze :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 

DSC03425.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg


*SKŁADNIKI*
1 duża cukinia
3 papryki różnego koloru
1 dużą cebulę
2 świeże pomidory
pomidory z puszki 1x
ulubiona kiełbasa ilość wedle uznania
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól i pieprz, papryka słodka i ostra
DSC03417.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg


DSC03418.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg


*PRZYGOTOWANIE*
Cebulę podsmażamy na maśle
DSC03419.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy kiełbasę. Podsmażamy.
DSC03420.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Dodajemy paprykę, dusimy.
DSC03421.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Kiedy papryka zacznie puszczać soki dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę i pomidory z puszki. Dusimy ok 10 min w miedzy czasie mieszając.
DSC03422.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Na koniec dodajemy cukinię, przyprawiamy i dusimy aż do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat.
DSC03423.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Leczo gotowe do podania :)
DSC03424.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Przepis pochodzi od *AinoBook*
ainobook.pinger.pl
  • awatar Ignoraantka: Genialny pomysł, że też na to nie wpadłam... Tylko zrobię bez kiełbaski ;)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

polandja
 
polandja: Wczoraj byłam u mojej holenderskiej przyjaciółki Kasi na babskiej sobocie, nie widziałyśmy się już kilka dni, a poza tym ciągle odwlekałyśmy wspólna jazdę na rolkach od dobrych 2 miesięcy
Słońce  grzało na potęgę, wiec program zawierał
-opalanie,
-jazda na rolkach
i inne atrakcje dostępne w Holandii:P
ri.pinger.pl/(…)opalanie.jpg…

-oraz bombe warzywną Leczo

Tak mi posmakowała, że jak zwykle niedziele wybrałam się do sklepów po warzywka iii
taram taram
ri.pinger.pl/(…)leczo+1.jpg…
Składniki

   po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
   ok 7 pomidorów
   2 cebule (lub 3 mniejsze, mogą być dymki)
   100 g boczku wędzonego
   1 łyżeczka papryki w proszku
   400 ml bulionu warzywnego*
   300 g kiełbasy
   sól i pieprz

*można pominąć szczególnie jeśli pomidory są soczyste
wszystko pokroić, usmażyć cebulkę oraz kiełbasę, dodać resztę składników, gotować na małym ogniu :)

ri.pinger.pl/(…)leczo+2.jpg…

ri.pinger.pl/(…)leczo+3.jpg…
tak wygląda w tym momencie.
ri.pinger.pl/(…)leczo+4.jpg…
a jak będzie wyglądał na talerzu to dowiem się jutro. Bo obiad w założeniu miał być na dwa dni ale już  E. zapowiedział, ze taki garnek to max na jeden raz na dwie osoby :) Zapominam że to moje schatje jada jak smok :p
Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
-kilka kawałków kiełbasy (najlepiej śląska) ja nie miałam śląskiej miałam tylko jakąś podsuszaną lecz była nawet smaczna
-papryke
-2 pomidorki
-puszka fasoli czerwonej
-puszka kukurydzy
-ryż
- leczo z pieczarkami ( z lidla, tanie a jakie dobre ! )

P1010326.JPG


*PRZYGOTOWANIE*

kiełbaskę kroimy w niezbyt cienkie plastry :

P1010327.JPG

wrzucamy do garnka i podpiekamy do momentu wytopienia się tłuszczu z odrobiną masła ;)

w tym czasie kroimy cebule ;p
u mnie spowodowało to oczywiście potok łez ;))
P1010330.JPG

cebulke dodajemy do kiełbasy i razem przesmażamy ;p

następnie kroimy wg uznania pomidory i paprykę ;)
P1010331.JPG

dodajemy do garnka razem z kukurydzą i fasolą wszystko mieszamy dodająć trochę świeżo zmielonego pieprzu ;)

P1010332.JPG

gdy warzywa trochę zmiękną..i tu podkreślam troche..bo gdy będą za miekkie nie będą smaczne (przynajmniej wg mnie ) ;p
dodajemy sos ze słoika i doprowadzamy do zagotowania ;)
P1010333.JPG

ugotowany ryż układamy na talerzu i zalewamy sosem..ja dodatkowo udekorowałam koperkiem ;))
I tyle SMACZNEGO ;)

P1010334.JPG

Przepis pochodzi od *challenge ;)*
dika94.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
-1/2kg pomidorów
-1/2kg cukinii
-1/4kg bakłażana
-1/2kg papryki (najlepiej kolorowe)
-1/4kg cebulki
-3ząbki czosnku
-2podwójne piersi z kurczaka
-2łyżki koncentrartu pomidorowego
-sól, pieprz
-suszony tymianek,bazylia,liść laurowy
-olej

*PRZYGOTOWANIE*
1.Pierś z kurczaka przekroić na pół, posypać solą i pieprzem - wstawić do lodówki na 30minut

2.Warzywa umyć. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki (ze skórką) a pomidory i paprykę w dużą kostkę. Posiekać cebulkę i czosnek

3.Kurczaka zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180stopni na jakieś 35minut

4.W czasie kiedy kułciak wygrzewa się w piekarniku zeszklić na oleju cebulką i czosnek. Dodać paprykę i pomidory. Smażyć około 5minut po czym dodać cukinię i bakłażana. Smażyć kolejne 5minut.

Obraz 085.jpg


Obraz 083.jpg

Warzywa doprawić solą,pieprzem, suszonymi ziołami, liściem laurowym - przykryć i dusić koło 40minut od czasu do czasu mieszając aż do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Ratatouille podawać z kurczakiem :)
Obraz 091.jpg


Przepis pochodzi od *glamour23*
glamour23.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
* 4 średnie cukinie
* 1 papryka czerwona
* szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej)
* 3 duże cebule
* ćwierć kostki margaryny
* kilka marchewek
* kilka średnich pomidorów (ja użyłam przecieru, ponieważ już pomidorów nie miałam, a przecier był dopiero co zrobiony)
*przyprawy: pieprz, sól, bazylia

*PRZYGOTOWANIE*
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na margarynie, następnie dolałam bulionu i wrzuciłam marchewkę( marchewka poszła jako pierwsze, ponieważ jest twarda). Następnie dodałam cukinię i paprykę. Wszystko razem dusiłam dopóki marchewka nie była miękka. Na koniec dolałam świeżego przecieru i przyprawiłam wszystko.
Gotowe :P
DSC_0413.JPG


DSC_0415.JPG


DSC_0416 (2).JPG


DSC_0417.JPG


DSC_0419 (2).JPG


DSC_0420 (2).JPG

Przepis pochodzi od *Gotowanie, smażenie i pieczenie*
kuchennadama.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- cukinia [--> nie cierpię, więc pomijam]
- pomidory --> 6-7sztuk
- papryka
- 30 dag wędliny
- cebula
- sól, pieprz, bazylia, papryka w proszku
- tłuszcz

*PRZYGOTOWANIE*
Cebulę posiekać i zeszklić, następnie oddać pokrojoną w kostkę paprykę [i cukinię]. Po chwili wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i wędlinę. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 min. Gotowe, szybkie i zdrowe ;)

brak zdjęcia (prosimy o uzupełnienie ;) )

Przepis pochodzi od *Rzo*
justynat87.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 20 dag kiełbasy bądź piersi z kurczaka4. na koniec podsmażyć delikatnie pieczarki dołożyć do reszty składników
- 2 papryki czerwone,1 zieloną i 1 żółtą
- 3 średnie cebule
- 1 mała cukinia
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- majeranek
- sól, pieprz
SAM_1051.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
1. Rozgrzać patelnie. Kiełbasę pokroić w niedużą kostkę.obsmażyć na rumiano bez tłuszczu. Przełożyć do garnka.
SAM_1056.JPG

2. Na tę samą patelnię wlać nieco wody, włożyć pokrojoną w talarki cebulę i zeszklić przełożyć do garnka.
SAM_1057.JPG

3. Paprykę pokroić w paski, cukinię w kostkę i wszystko włożyć do garnka.
SAM_1059.JPG

4. na koniec podsmażyć delikatnie pieczarki dołożyć do reszty składników
SAM_1058.JPG

5. wszystko zalać wodą do 3/4 garnka i dodać wszystkie przyprawy.
SAM_1063.JPG

6. dodać koncentrat i gotować na wolnym ogniu ok 40minut.
SAM_1065.JPG

7. na koniec zagęścić mąką i pogotować z 3 minutki :)
SAM_1070.JPG

podawać można z ryżem :)smacznego :)
SAM_1073.JPG

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
  • awatar Ruda MaRuda: świetny pomysł na bloga ale już żałuję, że dodałam do obserwowanych, bo już od samego rana takie pyszności :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- cukinia
- papryka czerwona
- cebula
- kiełbasa
- passata pomidorowa
- sól, pieprz, papryka ostra

a.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
Cukinie, paprykę kroimy zalewamy lekko wodą i duśimy pod przykryciem.
Kiełbaskę z cebulką podsmażamy na patelni i dodajemy do duszących się warzyw.

b.JPG


Całośc zalewamy passatą pomidorową. I gotujemy od czasu do czasu mieszając.

c.JPG


Przyprawiamy do smaku i gotowe!
*Idealne na obiad lub kolecję*
Podajemy z pieczywem, lub ryżem.

Przepis pochodzi od *Ewelina..*
ewelajna.pinger.pl/
 

 

Kategorie blogów