Wpisy oznaczone tagiem "lekcja pieczenia" (1)  

malgorzata.g1
 
DSC_0182.jpg
*Foccacia* to łatwe w przygotowaniu włoskie pieczywo. Najlepiej smakuje z pomidorami, serem i dobrą oliwą. Moim zdaniem to ciekawa propozycja na pyszną kolację. Przygotowanie zajmuje około 50 minut. Przepis to porcja dla dwóch osób.
✓ 250 g mąki pszennej
✓ 150 ml ciepłej wody
✓ 10 g drożdży
✓ 1/2 łyżeczki soli
✓ czarne oliwki bez pestek
✓ suszone oregano, bazylia, rozmaryn
DSC_0214.jpg

1. Drożdże mieszamy z 50ml ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn wlewamy do reszty mąki. Dodajemy sól, zioła, pozostałą część wody i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto 10 minut. Przekładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i rękami formujemy prostokątny lub owalny placek. Rozkładamy go na papierze do pieczenia posmarowanym niewielką ilością oliwy. Czarne oliwki kroimy w plasterki i układamy na cieście.
3. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Wierzch ciasta smarujemy oliwą i pieczemy około 15 minut. Smacznego ♨
DSC_0189.jpg
 

 

Kategorie blogów