Wpisy oznaczone tagiem "mąka kokosowa" (2)  

malgorzata.g1
 
olejowy raj.jpg
Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii zdrowe słodycze. Jestem łasuchem i uwielbiam wszystko co słodkie. Wielokrotnie wspominałam, że czytając książkę czy przeglądając gazetę lubię sobie coś podjadać. Czasem są to orzechy a czasem słodycze. Staram się, żeby to były zdrowe słodycze. Najlepiej takie, które sama przygotuję, bo wtedy w 100% jestem pewna ich składu. Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na małe co nieco. Ciasteczka są pyszne i syte. Świetnie współgrają z herbatą.
olejowy raj 1.jpg

*Do ich wykonania potrzebujemy* :
-szklankę płatków owsianych
-3 jajka
-2 łyżki miodu
-40 g cukru brązowego lub kokosowego
-1 łyżeczkę proszku do pieczenia
-150g miękkiego masła
-garść suszonej żurawiny (najlepiej bez cukru), garść słonecznika, rodzynek (możemy też dodać kokos lub nasiona, które lubimy typu len,sezam)
-0,5 szklanki mąki kokosowej dostępnej np. olejowyraj.pl/shop/

*Mąka kokosowa* to świetny zamiennik dla mąk pszennych, orkiszowych czy też owsianych. Ma liczne właściwości prozdrowotne. Jest bogata w białko i błonnik, ma niską zawartość tłuszczu,nie zawiera cholesterolu i glutenu.  Ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi oraz wyrzutów insuliny. Badania pokazują, że spożywanie produktów (również wysokoskrobiowych) z dodatkiem mąki kokosowej obniża indeks glikemiczny posiłku i pomaga utrzymywać glukozę we krwi na dobrym i stałym poziomie u diabetyków i osób zdrowych. Regularne spożywanie mąki kokosowej zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zawału serca, a także wspiera działanie układu odpornościowego. Opakowanie takiej mąki kosztuje 12,30 zł olejowyraj.pl/(…)77-maka-kokosowa-5903240972197.htm…
olejowy raj 3.jpg
*Sposób przygotowania ciasteczek*
1. W miseczce należy wymieszać suche składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, żurawinę, nasiona, rodzynki.
2. W drugiej miseczce ucieramy masło z jajkami i cukrem. Potem dodajemy suche składniki i całość mieszamy.
3. Otrzymaną masę formujemy w dwa rulony i wsadzamy na około 3 godziny do lodówki.
4. Po wskazanym czasie, rulony tniemy nożem na  plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.
  • awatar Bourjois: Trzeba by spróbować, tylko muszę zainwestować w mąkę kokosową :)
  • awatar Najlepsze z YouTube: aż mnie kusi, żeby upiec takie ciacha :)
  • awatar KALIPSO: oj chyba zrobię tak apetycznie wyglądają pozdrawiam:)
Pokaż wszystkie (32) ›
 

ladygreen
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Lady Green:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów