Wpisy oznaczone tagiem "mak" (156)  

pakamera.pl
 
PODUSZKA DEKORACYJNA    MATERIAL: bezowy sztruks, filc.    WYMIARY: 35/50 cm    WYPELNIENIE: anty.... Wiecej zdjec tutaj www.pakamera.pl/dodatki-poduszki-poszewki-maki-z…
 

pakamera.pl
 
Ceramiczna patera  wykonana z jasnej  gliny i pokryta  blyszczacym  efektownym szkliwem.  srednic.... Wiecej zdjec tutaj www.pakamera.pl/dodatki-kuchnia-misy-patery-i-ta…
 

nietereska
 
Przepyszne makowce zajadamy przez cały rok, jednak w święta Bożego Narodzenia charakteryzują się one wyjątkowo bogatym smakiem i aromatem. Ciekawym urozmaiceniem polskiej tradycji może być makowiec japoński.

Przepis znajdziecie w artykule, zapraszam do lektury:
pl.blastingnews.com/(…)makowce-makowki-i-kluski-z-m…
makowiec.jpg
 

happiness123
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

wendywho
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

wendywho
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

gablotka-szkolna
 
Zapraszamy do udziału w konkursie malarskim, którego tematem jest zilustrowanie maku - symbolu Bitwy o Monte Cassino. Celem konkursu jest upamiętnienie 70. rocznicy Bitwy o Monte Cassino, promowanie świata wartości, który oparty jest na uczciwości, odwadze, braterstwie, pobudzenie wrażliwości i aktywności twórczej oraz promowanie talentów. www.szkola.firmowa.eu/news.php?readmore=5196
 

kasiekpe
 
Dzisiaj w ramach sylwestrowej rozrywki przejrzałam moje książki kucharskie. W ręce wpadła książeczka, którą dostałam od mojej kochanej rodzinki ze Szkocji, Rachel Allen - "Cake".
Przewracając kilka pierwszych stron natknęłam się na przepis babki cytrynowo - makowej. No i od pomysłu do wykonania niewielka droga :) Jeśli jesteście fanami cytrynowego, orzeźwiającego smaku oraz ziarenek maku to ciasto zdecydowanie wpadnie w Wasze gusta ;)

Przepis na foremkę do babki o pojemności 2,5 litra lub na 25 cm tortownicę.

DSCF4772.JPG


Składniki (lekko zmodyfikowałam ilość niektórych):
* 352 g przesianej mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka soli
* 250 g cukru
* 25 g suchego maku + około 2 łyżeczki do dekoracji
* 200 ml oleju
* 4 jajka
* nasionka z jednej laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
* 325 ml mleka
* skórka otarta z jednej cytryny

Lukier:
* 100 g cukru pudru - przesianego
* 1,5 łyżki soku z cytryny

Nagrzać piekarnik do 180* C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować olejem i posypać mąką).
Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier i mak.
Do drugiego naczynia wlać olej, mleko, jajka, ziarenka wanilii - wymieszać i powoli dosypywać suche składniki. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut w tortownicy (lub 50-60 minut w formie do baby). Po upieczeniu ciasto powinno być sprężyste a patyczek suchy.

DSCF4777.JPG


Wyciągnąć ciasto z piekarnika i odstawić na 2 minuty, następnie ostrym nożykiem poluzować brzegi ciasta od formy. Delikatnie wyciągnąć ciasto na talerz. Zostawić do wystygnięcia.
W między czasie zrobić lukier: cukier puder połączyć z sokiem z cytryny, tworząc lekko gęstą masę. Lukrem polać przestudzone ciasto, posypać odrobiną maku.

Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne, pachnące cytryną a do tego ziarenka maku, które nadają mu ciekawej konsystencji i smaku. A do tego jest dziecinnie proste w przygotowaniu :)

DSCF4779.JPG


Smacznego :)
 

tasteofjoy
 
Dzisiaj mam dla Was gotowca, ale tak mi posmakował, że postanowiłam podzielić się z Wami wiadomością o jego istnieniu, bo zapewne część nawet nie ma pojęcia że taki produkt istnieje.

Otóż obiekt rozkoszy dla podniebienia znajduje się w Lidlu, a dokładniej w zamrażarce. :D

Są to ciastka/bułeczki z kruszonką ukrytą w środku, a na wierzchu posypane dużą ilością maku.

DSC_1393.JPG

W jednym opakowaniu znajdziemy 4 ciastka.

DSC_1396.JPG

Wystarczy 20 minut w piekarniku i gotowe.

DSC_1399.JPG

Pyszne, słodkie, chrupiące. Idealne do kawy, kakao, herbaty. Dla umilenia podwieczorku lub poczęstunku niespodziewanych gości.

Są dość słodkie, więc 2 sztuki na głowę to według mnie max. I najlepsze - cena.
Opakowanie kosztuje 2 zł. :]

DSC_1401.JPG

Na drugi dzień również smakują dobrze.

DSC_1403.JPG

*Kto jadł? Kto jadł?*

:D
  • awatar marty_na: ja nie jadłam, ale ochoty to mi narobiłaś kosmicznej! :D
  • awatar daccota: o kurczę! muszę je mieć :D
  • awatar NancyAnn: Ja bym zjadła! :D
Pokaż wszystkie (21) ›
 

larris
 
Pokaż wszystkie (3) ›
 

velkiki
 
7.15 - musli + kawa
11.30 - bułka z makiem + polędwica z indyka + woda
15.30 - rosół + kawa
 

tasteofjoy
 

Tuż przed snem serwuję Wam dawkę pyszności w postaci *francuskiego makowca.*
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie i masa makowa.

makowiec.jpg

*Masa makowa*

- 400 g suchego maku.
- Garść żurawiny.
- Garść rodzynek.
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
- 1- 2 łyżki miodu.
- 2 łyżki dżemu morelowego.
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
- Aromat migdałowy według uznania.

*Przygotowanie masy makowej*

Mak gotujemy ok. 30 minut lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy minimum na 3 godziny. Następnie mielimy go 2 razy (można kupić gotowy mak mielony).
Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy.

*Opcjonalnie można dodać 2 ubite białka, by mak nie był zbyt zbity.*

*Wykonanie*

Płat ciasta francuskiego nacinamy po bokach na 1-2 cm ukośne paski, pozostawiając na środku pasek (ok. 1/3 całości ciasta).

Na środku kładziemy masę makową.

Zaginamy wszystkie nacięcia do środka, tworząc jodełkę.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200*C  piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni.

makowiec2.jpg

W zależności jaki efekt chcecie uzyskać, ciasto składamy luźno ( lewa połówka) lub bardziej ściśle (prawa połówka).

makowiec3.jpg

*Lukier*

Ciasto można przyozdobić lukrem. Zrobiłam go z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny. Wszystko trzeba wymieszać na gładką masę i polać ciasto. Proporcji nie podaję, gdyż robię go zawsze na oko, tak by nie był ani wodnisty ani zbyt gęsty.

makowiec5.jpg


makowiec4.jpg


*Było ciasto...nie ma ciasta...zostało w całości pochłonięte...*

:D
  • awatar Stokrotka1990: robiłam w podobny sposób calzone ale makowca jeszcze nie :D trzeba spróbowac ;)
  • awatar Taste of Joy: @KASIULKA W SIECI: dokładnie,zwykłe ciasto to uchowa się u mnie 2-3 dni... ale plus że łatwo i szybko robi się potrawy z wykorzystaniem ciasta francuskiego :)
  • awatar Taste of Joy: @Stokrotka1990: ooo a ja nigdy nie robiłam calzone z ciasta francuskiego :D ale dobrze, że przypomniałaś,bo dawno nie jadłam, zamiast pizzy jutro zrobię calzone :D
Pokaż wszystkie (12) ›
 

blogomaniaczka123
 
Przepraszam że tak dawno nie pisałam ale nie miałam czasu lub mi się nie chciało! XD Dzisiaj dzień był do dupy, a więc po co mam wam go opisywać, ale wczoraj było zajebiście, byłam w szkole BLA, BLA, BLA........ Po szkole umówiłam się z Aśką, Zosią i Aliną do maka (nie wiem jak się pisze poprawnie :D ) w maku była straszna zwała, ciągle się śmiałyśmy ale w sumie później zrobiło się gorzej bo zaczęłyśmy gadać o Norku (mój chłopak), oczywiście wredna żmija Alina zaczęła mówić że tam on się mnie wstydzi i wg. ale na szczęście mam dobre przyjaciółki które mnie od razu pocieszyły (Asia, Zosia). Po maku przestałam myśleć o Norku i poszłam do Aliny, u niej było ok, choć nadal byłam na nią trochę zła! Potem wróciłam do domu i oglądałam "Władcę Pierścienia". A tak 23-24 poszłam spać.
Pokaż wszystkie (4) ›
 

baby-i-babeczki
 
Po dłuższej przerwie czas na kolejne wypieki. Mieliśmy niedawno okazję do świętowania Dnia Niepodległości. W Poznaniu w dniu Św. Marcina (czyli właśnie 11 Listopada) ustawiają się kolejki po najsłodsze rogale świata, czyli rogale marcińskie. W tym roku nie mogłam zakupić sobie oryginalnych, więc postanowiłam upiec podobne. Jedno co mi nie wyszło, to zakup białego maku. Zaklinam się, że w przyszłym roku zamówię go sobie dużo wcześniej przez Internet.

Rogale wyszły wyśmienite. Słodkie, ale nie tak, żeby miało człowieka zemdlić, ale tak, że miał ochotę na kolejny kęs.

IMG_20121107_204427.jpg
 

przepisownia
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

xxxxxxz
 
aNaAs: *Biszkoptowa babka piegowata* (256 kcal/100g - 8 porcji po 142 kcal)

4 jajka
1/2 szkanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki otrębów pszennych
3 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ulubionego aromatu do ciasta

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ubijamy dalej.
Dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie. Na koniec wsypujemy zmieszaną mąkę z otrębami, makiem i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.

P060812_12.04_[01].jpg


P060812_11.59_[01].jpg


Smacznego!
 

fabryka-slodkosci
 
Ale dużo dziabania z tym makiem było! :P
Inspirowane kolczykami anibyleco. :)
Mam nadzieję, że się podobają. :D

DSCN35102.jpg
  • awatar Słodkie Błyskotki: Bardzo ładne wyszły naprawdę :)
  • awatar Fabryka Słodkości: @Słodkie Błyskotki: dziękuję. ^^ bardzo zależy mi na twojej opinii. :)
  • awatar gość: powiedziałabym, że raczej z siemieniem lnianym albo kminkiem;) co nie zmienia fakty, że wyglądają jak prawdziwe :D super gratuluję bardzo udanego wykonania!!!
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
Ciasto [spód]:
--> 1i1/2 szklanki mąki
--> 1 żółtko
--> 1/2 kostki margaryny
--> 1/2 szklanki cukru pudru

Masa serowa:
--> 1 kg mielonego białego sera [ja użyłam z President z wiadra ;)]
--> 5 jajek
--> 1/2 kostki masła
--> szklanka cukru pudru
--> budyń waniliowy/śmietankowy
--> Sernix

Masa makowa:
--> gotowa [u mnie Bakalland]
--> 2 jajka

Dekoracja:
--> lukier [cukier puder + cytryna lub gotowy]
--> kandyzowane owoce: papaja i ananas

*PRZYGOTOWANIE*
1.Składniki na ciasto połączyć, zagnieść, włożyć w folii do lodówki [zamrażarki]. Rozwałkować i piec w formie wyłożonej papierem 15-20 min w temperaturze 200 stopni.

2.Gotową masę makową ubić z żółtkami. Następnie połączyć z ubitymi na pianę białkami. Wyłożyć na podpieczony spód.

3.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po łyżce ser. Wsypać budyń i Sernix. Białka ubić na pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na masę makową.  

4.Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

5.Po wystudzeniu polać lukrem udekorować kandyzowanymi owocami.

brak zdjęcia (prosimy o uzupełnienie ;) )

Przepis pochodzi od *Rzo*
justynat87.pinger.pl
 

 

Kategorie blogów