Wpisy oznaczone tagiem "makaron" (227)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Zwykle krakowskie restauracje oferują degustacje raz na określony czas. Obowiązują zapisy, trzeba zapłacić za bilet, zarezerwować miejsca. W Podgórskim Salonie Degustacyjnym jest inaczej.

19692446_1329425667104745_1841659808_n.jpg

Tam zestawy degustacyjne są stałą pozycją w menu, którą możemy zamówić w każdej chwili. To innowacyjne rozwiązanie, z którym nigdy wcześniej się nie spotkałam i które zapewnia restauracji spore obłożenie.

Moja wyprawa do Podgórskiego Salonu Degustacyjnego miała związek z All In Card. Wygrałam u nich voucher na 20 zł do PSD. Dzięki niemu za kolację zapłaciliśmy jedyne trzydzieści- kilka złotych.
Lokal zrobił na mnie dobre wrażenie. W miarę dobra obsługa (która zapomniała o mojej zniżce i musiałam się o nią upomnieć). Elegancki wystrój, którego mocnym akcentem są zdjęcia starego Podgórza. Bardzo dobrze, że sposób, w jaki urządzona jest restauracja współgra z nazwą. Podobały mi się również lampy- duże żarówki nad stolikami. Ponadto pizze oferowane przez PSD nazwane są od miejsc/ rzeczy charakterystycznych dla Podgórza. Świetny pomysł!

19621565_1329425617104750_1859477909_n.jpg

Zamówiliśmy pizzę Magistrat, która pomimo wyszukanej nazwy smakowała dość zwyczajnie, co jednak nie oznacza, że źle. Do tego zapiekany makaron Tagiatelle Al Tartufo z kurczakiem, borowikami, truflami, mozzarellą i sosem śmietanowym.
Pierwszy raz zdarzyło mi się nie dojeść dania. Nie, dlatego, że było za duże. Ani nawet nie, dlatego, że było nie dobre. Było pyszne, a wyraziste smaki grzybów, sera, kurczaka i makaronu pięknie się ze sobą mieszały. Jednakże po połowie porcji smakowało mi coraz mniej i czułam tylko glutowaty smak grzybów, które podchodziły mi z powrotem do gardła. Nie chciałam psuć sobie dobrego pierwszego wrażenia, jakie zrobiła potrawa i zjadłam jedynie ¾.
Do picia przydała się orzeźwiająca lemoniada.

19578110_1329425580438087_755691225_n.jpg

Podsumowując, zdecydowanie polecam Podgórski Salon Degustacyjny na wieczór z przyjaciółmi, podczas którego sprawdzicie ich menu degustacyjne.
Ogólna ocena 7/10
FB: www.facebook.com/PodgorskiSalonDegustacyjny/
www.facebook.com/AllInCardpl/
Web: www.salondegustacyjny.pl
 

keylaa858
 
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

karinawozniak
 
www.przepisy.pl/(…)grzybobranie…
Skoro nastała jesień, nastał też czas na jesienne przepisy, a z tym kojarzą mi się ... grzyby.
Pomysł na szybki obiad w ten jesienny czas :)
 

pozytywnykoktajl
 
Witajcie! Dzisiaj chciałam się podzielić z wami moim odkryciem: makaronem penne z biedronki. Zapewne dla wielu z was nie będzie to jakakolwiek nowość, ale muszę przyznać, że kiedyś jadałam bardzo mało makaronów- szczególnie pełnoziarnistych. Zwykle były to te najpopularniejsze, żółciutkie makarony do spaghetti, rosołu, sosów. Dopiero kiedy przeszłam na dietę odkryłam ich potencjał.
Makarony cenie za to, że można je przygotowywać na "słono" i na "słodko", dlatego zawsze w mojej szafce znajdzie się jakaś paczka.
Co do penne, nie ma on jakiegoś specjalnego smaku, ale po ugotowaniu nie klei się i ma dość mało kalorii (dla porównania inny pełnoziarnisty może mieć nawet 350 kcal na 100 gram).
20160824_143531.jpg

20160824_143523.jpg

Pierwszy raz przyrządzałam go z typowym sosem spaghetti w wersji fit (świeże pomidory, kurczaczek, warzywa, wszystko na oleju kokosowym), a dzisiaj postanowiłam zrobić go z sosem malinowym (maliny + mleczko kokosowe). Wyszło naprawdę pycha, słodko-kwaśne połączenie idealne na taki gorący dzień jak dziś. Aż przypomniało mi się dzieciństwo jak mama robiła makaron z owocami.
20160824_141854.jpg
  • awatar st.anger: Wygląda bosko.
  • awatar RainbowxD: Mmm, taki makaron z malinami musi być czymś przepysznym :D.
  • awatar antisocial queen: maliny i kokos to moje dwie olbrzymie miłości, więc chętnie bym coś takiego zjadła :3
Pokaż wszystkie (4) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lorelei23
 
Kate25 :): Te trzy książeczki z przepisami udało mi się wygrzebać z koszy z książkami w Carrefourze, każda po 2 zł(!):)

Zdjęcie-0001_e1.jpg


Zdjęcie-0001_e2.jpg


Zdjęcie-0001_e3.jpg
Pokaż wszystkie (2) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

funkytown
 
Poczuj włoskie słońce już dziś
www.funkytown.pl/(…)poczuj-wloskie-slonce-juz-dzis…
Włochy kojarzą się nam z pysznym jedzeniem, świeżością oraz gorącym słońcem. A gdyby tak poczuć ten klimat bez konieczności wyjazdu za granicę? Oto kilka prostych trików, dzięki którym będzie to możliwe w naszym własnym domu czy ogrodzie.
malma_penne_z_anchois_danie_skladniki.jpg
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)obiad-w-10-mi…

65 g razowego makaronu orkiszowego
150 g cukinii
1 średni pomidor
1/2 małej cebuli
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka zielonych oliwek
80 g chudego twarogu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pestek z dyni
kilka listków świeżej bazylii
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania makaronu
opcjonalnie - 1 łyżeczka bazyliowego pesto





Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

W międzyczasie siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją na mocno rozgrzaną patelnię co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się już lekko "przypalać" dodajemy na patelnię również pokrojoną w przepołowione, cienkie plasterki cukinię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Pod sam koniec na dosłownie minutę dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory oraz przepołowione oliwki, warzywa doprawiamy bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Gdy makaron będzie już gotowy odcedzamy go dokładnie i pozostawiamy w garnku w którym się gotował, dodajemy do niego również zawartość patelni - tak najłatwiej będzie nam wymieszać składniki (w tym momencie możemy również opcjonalnie dodać łyżeczkę bazyliowego pesto).

Całość przekładamy do głębokiego talerza i na wierzch nakładamy twaróg wymieszany z odrobiną jogurtu, czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Danie wykańczamy łyżką podprażonych pestek dyni i listkami świeżej bazylii.
370kcal 30g białka
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojwszechswiat
 
Papic:):

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Można go kupić w każdej budce z azjatyckim jedzeniem. No ale po co, skoro równie dobrze można samemu przygotować go w domu. Ja zwykle robię od razu w ilościach hurtowych, bo jak się ma w domu 3 facetów, a każdy z nich z wilczym apetytem, to w zasadzie wszystko przygotowuje się w ilościach hurtowych.
Tak czy siak jest to nasz pomysł na obiad. Tanio, szybko i smacznie.


SKŁADNIKI:
(wszystkie składniki w ilościach na oko, wcale nie trzeba się tu trzymać jakiś ustalonych proporcji)

* ok. 350 - 400 g azjatyckiego makaronu jajecznego (Mie- Nudeln)
* 2 - 3 cebule
* kilka marchewek
* 1 - 2 spore garście świeżych kiełków fasolki mung ewentualnie sojowych
(jeśli nie macie dostępu do takich kiełków można w zamian dać z 2 garście poszatkowanej białej kapusty - też będzie dobrze smakować
* ok. 400 g piersi drobiowych
* ok. 80 - 100 ml sosu sojowego
* olej do smażenia
P1200198-tile.jpg

Mięso pokroić na małe kawałeczki, cebulę w piórka. Marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo pokroić w cienkie słupki.
W woku albo w dużym garnku, albo w głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić na to mięso i chwilę podsmażyć. Dorzucić do tego cebulę, wlać odrobinę sosu sojowego i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie dodać marchewkę i kiełki, znowu wlać nieco sosu sojowego i zwnou nieco podsmażyć. Wszystko co jakiś czas podlewać sosem sojowym i mieszać by nam się nie przypaliło.

W międzyczasie ugotować makaron. Gdy będzie gotowy, odcedzić go, dobrze wymieszać z resztą i ewentualnie jeszcze całość odrobinę przesmażyć.
P1200206.JPG
  • awatar Louve: fajowe danie, sprobuje kiedys zrobic;-]
  • awatar Crazy Girl: Będę musiała wypróbować, bo mój Małżonek lubi kuchnię azjatycką :) Tylko chyba z jakimś zwykłym makaronem, bo nie wiem, czy ten gdzieś znajdę.
  • awatar Bafka: @Crazy Girl: Wez wiec zwykly, tylko nie za gruby. I na pewno tez bedzie dobre.
Pokaż wszystkie (5) ›
 

gdzietuwyjsckrakow
 

$_2.JPG

(zdjęcie z Internetu)
Wiele osób polecało mi tą restauracje i w końcu wybrałam się tam parę razy. Pierwsza wizyta okazała się zdecydowanie najlepsza.
Po pierwsze ze względu na jedzenie. Zamówiłam makaron z mięsem z kaczki, który był przepyszny.

IMG_20140501_204654.jpg

Godna polecenia jest również pizza. Ta w mniejszym rozmiarze nadaje się dla jednej osoby. Niestety domowe rurki makaronowe nadziewane serem mnie rozczarowały zarówno nieapetycznym wyglądem jak
i kiepskim smakiem.
Jeśli chodzi o wystrój mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony zdjęcia Wenecji, co jest utrzymane w klimacie nazwy oraz menu i stanowi duży plus.

CAM00879.jpg

Z drugiej natomiast lodówka na środku sali jak
w Kebabie i trochę odstający stylowo kandelabr czy też żyrandol lub dekoracja... Właściwie nie wiem, co to powiesili pod sufitem i dobrze byłoby to zdjąć.

CAM00881.jpg

Lokal jest dość mały, ale ma miłą obsługę i wprost urzekające menu, w którym oprócz wyszukanych dań można znaleźć takie mądrości życiowe.

CAM00260.jpg

Niestety jak przystało ma restauracje z małymi
i ciekawymi daniami jest drogo.
Podsumowując Mamma Mia jest dobre na małą kolacje na przykład z przyjaciółką. Nie jest zbyt romantyczne, ale na randkę też może się sprawdzić. Omijajcie to miejsce, gdy chcecie się najeść nie wydając fortuny.
Ogólna ocena 6/10.

CAM00878.jpg


CAM00880.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

banzajpl
 
Makaron stał się jedną z najbardziej popularnych potraw świata. Używamy go w domu do zup i innych dań. W restauracjach spora część posiłków opiera się o makaron, ale mało kto ma okazje...
www.banzaj.pl/Reczne-tworzenie-makaronu-kulinarn…
 

 

Kategorie blogów