Wpisy oznaczone tagiem "makarony" (24)  

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
500 g mielonego mięsa*
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duża cebula
- 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1/4 szklanki mleka
- 700 ml przecieru pomidorowego
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mozzarelli
- sól, pieprz

Wykonanie :

Nadzienie:
Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa.
Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie.
Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości).
Wymieszać mięso z dodatkami, dodając stopniowo mleko.

Sos pomidorowy:
Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru.
Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego.
Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu.
Polać sosem i posypać tartą mozzarellą.
Przykryć folią aluminioną (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.



2016-05-07 23.27.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
- 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 liści bazylii
- tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta

Wykonanie:

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut.
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki.
Pomidory włożyć do głębokiego talerza, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Wyjąć nasiona z komór i je wyrzucić.
Zachować sok, miąższ pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.
Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie.
Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę pomidorową i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i cukrem.
Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory razem z sokiem i razem zagotować.
Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość.
Dodać posiekaną bazylię oraz tarty ser, wymieszać i podawać.



b2.pinger.pl/(…)makaron_z_baklazanem_01.jpg…
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub 4 łyżki białego wina
- 4 łyżki masła
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 120 g makaronu
- pół pęczka bazylii
- opcjonalnie: pół łyżeczki nasion kopru włoskiego i tarty parmezan

Wykonanie:

Filet kurczaka położyć na desce i naciąć w najgrubszej części w 2 miejscach tworząc "palce" (widać to na zdjęciu przy tym przepisie).
Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
Nastawić do ugotowania makaron, czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
Rozgrzać patelnię z łyżeczką oliwy, położyć filet z kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut aż będzie ładnie zrumieniony, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Pod koniec skropić filet sokiem z cytryny lub winem i odparować.
Przewrócić na drugą stronę, włożyć na patelnię łyżeczkę masła, dodać czosnek i podsmażać ok. 1-2 minuty aż się zrumieni.
Dodać też nasiona kopru włoskiego jeśli ich używamy.
Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz 2 łyżki masła i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie jeszcze raz przewrócić mięso.
Dodać bazylię, resztę masła i wymieszać.
Odstawić z ognia, zrobić miejsce na brzegu patelni i włożyć makaron.
Można posypać tartym parmezanem, udekorować świeżą bazylią.






kurczak_z_makaronem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 1 mały ziemniak
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
- 1 mała cebula
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- mąka, oliwa
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
- kilka liści bazylii
- po ok. 75 g makaronu na porcję
- świeżo starty parmezan lub grana padano
- sól, pieprz, cukier
- mąka do obtoczenia

* Można użyć tylko jednego rodzaju mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego / wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć mięsa z indyka.

Wykonanie :

Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki.
Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki.
Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę.
Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.
Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką.
Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron.
W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików.
W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni.
Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty.
Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem.



2016-05-07 20.43.55.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 10 - 12 krewetek
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki białego wina
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 2 łyżki masła
- 200 g pomidorków koktajlowych

Wykonanie :

Mrożone krewetki rozmrozić (np. w zimnej wodzie), następnie obrać z pancerzy pozostawiając ogonki.
Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia).
Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
Na patelni podgrzać olej lub oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony.
Wlać wino a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidorki zmiękną
(niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki).
Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

Rada:
Zamiast natki pietruszki można użyć porwanej bazylii
(dodajemy ją już na sam koniec gotowania potrawy).



2016-05-07 20.23.11.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje, po 458 kcal

Składniki:

- 140 g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Jeden pojedynczy filet pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem i kurczakiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać przecier lub posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.

Rada:
Jeśli nie użyjemy dodatku mięsa uzyskamy danie wegetariańskie.

Zdjęcie nie zawiera kurczaka.


penne_arrabiata_01.jpg
 

gdzietuwyjsckrakow
 

CAM00973.jpg

Dziś po raz pierwszy i coś czuje, że nie ostatni wybrałam się do Soprano. Zachęciło mnie głownie stolikami w oknie, które niestety były zajęte, ale okazało się, że w restauracji jest piękna antresola, na której usiedliśmy, a ponadto lokal jest duży, więc nie ma obawy
o miejsce.

CAM00970.jpg

Ogólnie rzecz biorąc wnętrze jest piękne, klimatyczne, eleganckie, urządzone ze smakiem. Jest mnóstwo ciekawych rozwiązań jak sufit
w paski, a przy tym nie przytłacza ilością detali. Perfekcja!
Menu dorównuje wystrojowi. Znajdziemy dużo ciekawych, nieszablonowych propozycji, zwłaszcza, jeśli chodzi o pizzę. Ja jednak postawiłam dziś na klasyczną Cztery Sery i się nie zawiodłam. Pyszna i niedroga, bo tylko 20 zł za pizzę dla jednej osoby, którą można najeść się do syta.

CAM00972.jpg

Na koniec to, co w Soprano najlepsze, czyli obsługa. Kelner był niesamowity. Miły, uczynny, uśmiechnięty, pomocny, nie nagabywał nas zbyt często. Rzadko zdarza się, że najbardziej podoba mi się w restauracji obsługa. Soprano pod tym względem powala konkurencje. Inne lokale powinny się od nich uczyć.
Podsumowując: Zawsze, dla każdego i na każdą okazje polecam Soprano.
Ogólna ocena 10/10.

CAM00969.jpg


CAM00971.jpg
Pokaż wszystkie (1) ›
 

gdzietuwyjsckrakow
 

CAM00922.jpg

Ostatnio jakoś rzadko zapuszczam się w rejony ulicy Krupniczej, dlatego gdy już się wybrałam
i zobaczyłam nową restauracje Pan i Pani Smith poszłam tam na popołudniową kawę jeszcze tego samego dnia.

CAM00921.jpg

Zdecydowanie najbardziej podoba mi się wygląd lokalu. Ładne kolory, spójna kompozycja, ciekawe akcenty w postaci naklejek ze zwierzętami na ścianach i meblach. Ogólnie przyjemnie siedzi
w tym wnętrzu. To, co mnie urzekło to oczywiście stolik w oknie.

CAM00920.jpg

Niestety o wszystkich innych aspektach, na które zwracam uwagę już nie mogę tylu dobrych słów powiedzieć. Kelnerka raczej przeciętna, ani dobra ani zła, stanowczo za krótki czas otwarcia restauracji (zamykają już o 20:00!). A firmowa kawa mrożona, którą zamówiłam raczej mnie nie porwała i nie powinni określać jej mianem specjalności zakładu.

CAM00923.jpg

Musze wybrać się tam jeszcze kiedyś i spróbować ich dań, może wypadną lepiej.
Podsumowując, jeśli już zaglądniecie
z przyjaciółmi albo z druga połówką to tego naprawdę bardzo przyjemnego miejsca to nie zamawiajcie kawy Pan i Pani Smith. Herbata będzie lepszym wyborem. I koniecznie weźcie pod uwagę, że szybko zamykają, więc z kolacji tam raczej nici.
Ogólna ocena 6/10 właściwie wszystkie punkty przyznane za wystrój.

CAM00917.jpg


CAM00919.jpg
  • awatar Monochromatyczne pasje: Wystrój lokalu jest naprawdę interesujący. Ma w sobie nutkę vintage.. Ale niestety, jeżeli kawa nie powala, to restauracji wygląd nie uratuje. Naprawdę intrygująca recenzja. Coś mi się wydaję, że będę na tym blogu często bywać :).
  • awatar Ruda Grażka: @Monochromatyczne pasje: Miło mi, że Ci się podoba. Zapraszam :)
  • awatar Tomek Tomek: Byłem czynne do 22-giej. Te zwierzęta to nie naklejki, a malunki. Kawa jak dla mnie dobra (może się już poprawiła). Poledwica super. Kelnerak jakas ospała.
Pokaż wszystkie (4) ›
 

gdzietuwyjsckrakow
 

images.jpg

(zdjęcie z Internetu)
Przyszedł taki dzień, aby napisać o moim ulubionym miejscu, w którym jadam zdecydowanie najchętniej. Jest to Warsztat, a właściwie dwie restauracje
o tej samej nazwie, ale na dwóch różnych ulicach na Kazimierzu. Na szczęście w obu jedzenie jest równie wyśmienite. Do tej pory nigdzie, ale to naprawdę nigdzie w Krakowie nie znalazłam takiego połączenia: przepyszne potrawy, ogromne porcje
i elegancki lokal. Właściwie wszystko, co tam zamawiałam było idealne. Najlepsze, jakie w życiu jadłam sałatki.

IMG_20150127_114753.jpg

Najbardziej sycące naleśniki.

CAM00456.jpg

Największe porcje makaronów.

CAM00029.jpg

Zdecydowanie najlepsza pizza w mieście, ale polecam jedną na osobę.


IMG_20150127_114817.jpg


IMG_20150127_114842.jpg

A na deser o ile ktoś jeszcze zmieści banan.

CAM00455.jpg

Wszystko wygląda pięknie i jest ładnie podane. Do tego nienaganny wystrój. Inspirowany starociami (lokal na Bożego Ciała)

IMG_20150127_114650.jpg

lub instrumentami (na Izaaka).

IMG_20150127_181434.jpg

Obsługa czasem dość opieszała, ale przy tylu plusach przymykam na to oko jakoś. Warsztatowe ceny należą raczej do przedziału tych wyższych, lecz biorąc pod uwagę wielkość porcji są uzasadnione.
Podsumowując, zdecydowanie polecam Warsztat wszystkim i na każdą okazje. Jest idealny!
Ogólne ocena: 10/10.
Warsztat ulica Bożego Ciała

IMG_20150127_114722.jpg


IMG_20150127_181741.jpg

Warsztat ulica Izaaka.

IMG_20150127_181213.jpg


IMG_20150127_181246.jpg
 

banzajpl
 
Makaron stał się jedną z najbardziej popularnych potraw świata. Używamy go w domu do zup i innych dań. W restauracjach spora część posiłków opiera się o makaron, ale mało kto ma okazje...
www.banzaj.pl/Reczne-tworzenie-makaronu-kulinarn…
 

mojegotowanie
 
Przepis jest banalnie prosty, a jaki pysznie kremowy....

Składniki:

Makaron razowy
2 cukinie
bazylia suszona i kilka listków świeżej
śmietanka 30%
15dag polędwicy wędzonej
duża cebula
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku
odrobina parmezanu


DSC01531.JPG

Cebulę podsmażamy na szklisto na oliwie z oliwek, dodajemy szynkę i podsmażamy dodajemy cukinię pokrojoną w ćwiartki plasterków,
dusimy aż stanie się szklista,pod koniec duszenia dodajemy bazylię i czosnek pokrojony w plasterki, zalewamy śmietanką i chwilę dusimy.
Podajemy z makaronem al'dente i startym parmezanem.
 

mojegotowanie
 

Odrobina wędzonego boczku dodaje daniu pysznego aromatu i smaku, i sprawia, że nie musimy używać już ani odrobiny tłuszczu.


Składniki:

Makaron rurki lub farfalle, 15 dag wędzonego boczku, puszka groszku, ½ kg pieczarek, natka pietruszki, ser do starcia, liść laurowy,cebula, majeranek,ziele angielskie 3-4, bazylia, oregano, sól, pieprz.


Na patelni bez tłuszczu podsmażam na wolnym ogniu pokrojony w kostkę boczek, kiedy tłuszcz już się wytopi z boczku dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i duszę razem pod przykryciem aż cebula będzie prawie szklista. Dodaję pieczarki i na razie nie dodaję przypraw, sól zaszkodziłaby pieczarkom, więc dodam ją później. Jak pieczarki już się podduszą mniej więcej do połowy gotowości dodaję sól i przyprawy oprócz natki. Można dolać wody, by się nie przypalało. Kiedy pieczarki są już gotowe dodajemy groszek i podsmażamy chwilę. Gotowe mieszamy z połową natki.
Na makaron(al’dente) sypię startego sera a na to nakładam pieczarki, gotowe!
DSC01461.JPG
 

mojegotowanie
 
Makaron pełnoziarnisty sprawia, że danie jest syte, a duża ilość warzyw, że jest dietetycznie i zdrowo.


DSC01453.JPG




Składniki:
Marchewka, korzeń pietruszki, cukinia, papryka, dwa pomidory, pół pora, świeża bazylia, tymianek, papryka słodka w proszku, bazylia suszona, 2 owoce jałowca, sól, oliwa z oliwek, czosnek.



Dużą cebulę podduszam na odrobinie oliwy z oliwek, aż stanie się szklista. Następnie dodaję marchew w paseczki, pietruszkę w paseczki, por w plasterkach, paprykę w kostkę, cukinię obraną i pokrojoną w kostkę, pomidory(obrane ze skórki w kostkę). Przyprawiam do smaku bazylią, tymiankiem, słodką papryką, dwoma kulkami jałowca i solą oraz dwoma- trzema ząbkami czosnku, świeżą bazylią. Duszę, aż warzywa będą al. Dente.
Podaję z makaronem al. Dente.

Bon apetit!
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

itnew
 
Gorąca pizza, najlepsze promocje. Jeśli zamówisz jedną pizzę -małą, średnią, dużą lub Max- to otrzymasz ...
kopalniaokazji.pl/story.php…
telepizza.JPG
 

itnew
 
Kupon ważny jest przez okres od 11.10.2011 do 11.01.2012r. Oferta obejmuje groupon o wartości 150 zł do wydania na dowolne pizze, makarony i kompozycję sałat.
kopalniaokazji.pl/story.php…
jedzenie.jpg
 

kciuk-pl
 
Naucz się a zamawianie spaghetti w restauracji nie będzie już dla Ciebie problemem.

Link: www.kciuk.pl/Rodzaje-makaronow-a46265
 

ise-chan
 
Kilka figurek już pokazałam, gdy jeszcze nie były pomalowane. Dziś możecie zobaczyć, jak wyglądają gotowe prace. W tym szkatułka i baletnica. Dama miała być z parasolką, ale łamała się ona tak często, że po prostu zrezygnowałam z tej części.
Wkrótce też zacznę się bawić z decoupage. Mam już książkę, materiały i pomysł ;)
  • awatar gość: Boskie! Baletnica w szególnosci:) masz talent
  • awatar avrilkaskate: ale świetne :) kot najbardziej mi się podoba :) zapraszam do siebie
  • awatar facecjonistka: Bajeczne! :D
Pokaż wszystkie (3) ›
 

ise-chan
 
nie zrobiłam tego krokodylka. Nauczyłam się tego wzoru już w szkole na technice. Dziś zrobiłam z niego zawieszkę. Niestety wciąż nie potrafię dobrze sfotografować koralików. Za to niedługo zamieszczę schemat wykonania krokodylka.
Skończyłam także dawno obiecany koleżance rowerek.
Jak zwykle czekam na opinie :)
  • awatar bez umiaru. -.o: twórcze. :)
  • awatar gość: Nudzi Ci się, siostra :P A ze mną się spotkać to nie ma kiedy...
Pokaż wszystkie (2) ›
 

ise-chan
 
Tym razem zaczęłam też bawić się koralikami. Zdjęcia są takie sobie. I jeśli chodzi o misie miałam problem z uszami, ale mam nadzieję, że później pójdzie mi lepiej. Postanowiłam też przedstawić szkatułkę już ozdobioną, ale jeszcze przed pomalowaniem jej złotą farbą. Załączyłam także zdjęcie kolejnej zakładki.
  • awatar bez umiaru. -.o: ta zakładka do książki jest genialna i przecudna. *__*
  • awatar facecjonistka: Świetne! :D
  • awatar Mr. Sneijder: Plis skomentuj moj blog CZLOWIEKA IDEALNEGO.Musze poznac wasze opinie o nim. Dzieki i pzdr.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

ise-chan
 
Tym razem postanowiłam pokazać, jak wyglądają prace "w trakcie". Zostałam przez moją Siostrę zatrudniona i do początku sierpnia muszę wykonać 2 poduszki i kilkadziesiąt figurek z makaronu. Na szczęście przy poduszkach pomoże mi Mama.
Jak widać na zdjęciu, brakuje jeszcze kilku kolorów przy owieczce. Druga poduszka ma ten sam wzór. Natomiast żyrafę i lwa robiłam po raz pierwszy i mam pewne wątpliwości, czy dobrze dobrałam wielkości makaronów, ponieważ w książce wygląda to nieco inaczej... Ale może to właśnie kwestia zdjęcia i złotej farby, ponieważ ja swoich jeszcze nie pomalowałam. Z kolei szkatułka musi być jeszcze ozdobiona.
Czekam na sugestie i opinie ;)
 

ise-chan
 
A jednak... Ise znalazła jeszcze jeden powód do korzystania z pingera. Prezentacja kilku jej prac. TADAM!
róża poduszka.jpg

Zamość.jpg

z makaronu.jpg

i na koniec:
zakladka.jpg
  • awatar Santoori: Taką zakładkę warto mieć w swojej książce :)
  • awatar Russella: podusia świetna :)
  • awatar kermowka: ja bym poprosiła zakładkę taką zzzzzz kotkiem, albo z Wandą!
Pokaż wszystkie (4) ›
 

dobrepapu
 
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki

   * 25 dkg makaronu
   * 25 dkg szpinaku
   * 1 cebula
   * 2 łyżki masła
   * ? szklanki jogurtu
   * 10 dkg twarogu
   * 1 łyżeczka soku z cytryny
   * sól, pieprz


Etapy przygotowania

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać umyty, osuszony i posiekany szpinak, smażyć mieszając 3 minuty, dodać jogurt, ser, sok cytrynowy i przyprawy, wymieszać. Na patelnie wyłożyć ugotowany makaron, podgrzewać mieszając aż będzie gorący, podawać.
  • awatar malutkaosóbka: ładnie wygląda, a że lubię i makaron i szpinak pewnie wypróbuję ten przepis, zastanawia mnie tylko czy szpinak mrożony będzie tak samo dobry, bo świeżego to jeszcze nie mam na ogródku - a spróbuję i zobaczę co z tego wyjdzie :)
  • awatar karioka2: dzisiaj wypróbuje :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów