Wpisy oznaczone tagiem "makowiec" (12)  

springhaze1
 
Witajcie kochani :) Jak tam po Świętach ? Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku :) Ja spędziłam Wigilię wraz z siostrą i bratem u mamy ( w jej nowym domu ) . To był cudowny czas. Mama mieszka teraz w domku z dala od zgiełku miasta , bardzo blisko lasu . Cisza, spokój , a wokół  sama natura :D . Było oczywiście 12 potraw m.in ryba po grecku, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami , zupa grzybowa, karp, paszteciki , kompot z suszu i oczywiście przepyszne ciasta . W tym roku nie udało mi się zrobić własnego makowca więc zamówiłam go w Baristacji. Był przepyszny . Wszyscy domownicy bardzo go zachwalali. Większość ciast kupiłam w Cukierni Sowa.

DSC08418.JPG

Zamówiłam m.in sernik domowy, sernik tradycyjny , placek czekoladowy czy dakłas. Wszystkie były naprawdę cudowne :) . Po Wieczerzy Wigilijnej oczywiście było wspólne śpiewanie kolęd . Natomiast następnego dnia wybraliśmy się do Katedry na Mszę. Szopka w tym roku była przepiękna :

DSC08439.JPG

Całe Boże Narodzenie spędziłyśmy u Babci. Czas upłynął nam niezwykle szybko.
Oczywiście był też czas na prezenty . Te dostałyśmy od Babci :


DSC08434.JPG

Kolejne od cioci :

DSC08436.JPG


DSC08438.JPG

Następne prezenty od mamy :

DSC08455.JPG

Te trzy cudowne paletki do oczu dostałam od siostry :

DSC08446.JPG


DSC08447.JPG

Natomiast w Święto Świętej Rodziny pojechałyśmy do parafii Św. Kazimierza Królewicza. Ta szopka również nas zachwyciła :

DSC08443.JPG

A oto dwie stylizacje , które założyłam :
na Wigilię ( obydwie sukienki kupiłam w Monacco )


DSC08453.JPG

tę natomiast założyłam na Boże Narodzenie

DSC08452.JPG

To już wszystko na dzisiaj. Święta upłynęły mi niezwykle szybko. W Białymstoku dzisiaj piękna , słoneczna pogoda. Ja wybieram się niedługo do kina ,a Wy jakie macie plany ?
  • awatar FRUSTRACJA: Piękna ta w kolorze khaki xd
  • awatar little_my: Fajne święta takie rodzinne :) śliczne sukienki
  • awatar Kashmirkaa: Zazdroszczę Twojej Mamie :) Super prezenty ;)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

nietereska
 
Przepyszne makowce zajadamy przez cały rok, jednak w święta Bożego Narodzenia charakteryzują się one wyjątkowo bogatym smakiem i aromatem. Ciekawym urozmaiceniem polskiej tradycji może być makowiec japoński.

Przepis znajdziecie w artykule, zapraszam do lektury:
pl.blastingnews.com/(…)makowce-makowki-i-kluski-z-m…
makowiec.jpg
 

jaramsierapem
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 

Tuż przed snem serwuję Wam dawkę pyszności w postaci *francuskiego makowca.*
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie i masa makowa.

makowiec.jpg

*Masa makowa*

- 400 g suchego maku.
- Garść żurawiny.
- Garść rodzynek.
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
- 1- 2 łyżki miodu.
- 2 łyżki dżemu morelowego.
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
- Aromat migdałowy według uznania.

*Przygotowanie masy makowej*

Mak gotujemy ok. 30 minut lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy minimum na 3 godziny. Następnie mielimy go 2 razy (można kupić gotowy mak mielony).
Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy.

*Opcjonalnie można dodać 2 ubite białka, by mak nie był zbyt zbity.*

*Wykonanie*

Płat ciasta francuskiego nacinamy po bokach na 1-2 cm ukośne paski, pozostawiając na środku pasek (ok. 1/3 całości ciasta).

Na środku kładziemy masę makową.

Zaginamy wszystkie nacięcia do środka, tworząc jodełkę.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200*C  piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni.

makowiec2.jpg

W zależności jaki efekt chcecie uzyskać, ciasto składamy luźno ( lewa połówka) lub bardziej ściśle (prawa połówka).

makowiec3.jpg

*Lukier*

Ciasto można przyozdobić lukrem. Zrobiłam go z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny. Wszystko trzeba wymieszać na gładką masę i polać ciasto. Proporcji nie podaję, gdyż robię go zawsze na oko, tak by nie był ani wodnisty ani zbyt gęsty.

makowiec5.jpg


makowiec4.jpg


*Było ciasto...nie ma ciasta...zostało w całości pochłonięte...*

:D
  • awatar Stokrotka1990: robiłam w podobny sposób calzone ale makowca jeszcze nie :D trzeba spróbowac ;)
  • awatar Taste of Joy: @KASIULKA W SIECI: dokładnie,zwykłe ciasto to uchowa się u mnie 2-3 dni... ale plus że łatwo i szybko robi się potrawy z wykorzystaniem ciasta francuskiego :)
  • awatar Taste of Joy: @Stokrotka1990: ooo a ja nigdy nie robiłam calzone z ciasta francuskiego :D ale dobrze, że przypomniałaś,bo dawno nie jadłam, zamiast pizzy jutro zrobię calzone :D
Pokaż wszystkie (12) ›
 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kciuk-pl
 
Miałeś białe święta? W moczu są opiaty – krzywi się dyżurna Maria. Czysty mocz to podstawa terapii odwykowej. – Pewnie z makowca – wyjaśniam. – Takie ciasto. Poppy cake. W Polsce pieczemy je na Boże Narodzenie. Nie brzmię przekonująco.

Link: www.kciuk.pl/Feralny-makowiec-czyli-opiaty-w-moc…
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
kostka margaryny roztopionej
5 dkg drożdży
4 żółtka
1 szklanka mleka

*PRZYGOTOWANIE*
Drożdże rozdrabniamy i wkładamy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru i ciepłego mleka czekamy aż wyrosną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać drożdże, mleko i mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz.
Należy pamiętać aby składniki były ciepłe, ale nie gorące, inaczej zaparzymy ciasto.
Gotowe przykrywamy ściereczką, czekamy aż podwoi objętość.
Wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt.
Na ciasto wykładamy umieszaną gotową masę makową.
zwijamy w roladę.
Pieczemy aż się zarumieni.

DSC456787.jpg


Przepis pochodzi od *ANIA G.*
anioleczek83.pinger.pl/
 

aneta03
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów