Wpisy oznaczone tagiem "mandarynki" (23)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

monsterka321
 
Cześć Orzechowicze!
Mam zaległości w dodawaniu fotokalendarza, ale mam pewne problemy ze zgrywaniem zdjęć i zrobię to jutro bądź za kilka dni, czas pokaże.
A póki co mam dla was porcję pięknych obrazków które wprowadzają w świąteczny klimat.
Miłego oglądania!
W tym czasie można posłuchać czegoś innego:



boze_narodzenie__swieta_1920x1080_064.jpg


christmas.jpg


hith-father-christmas-lights-iStock_000029514386Large.jpg


more-christmas-animal-pictures-3-2-1-4-5-7-8-0-4-3-2-1.png


nastrojowo-swiatecznie-nie-tylko-w-.jpg


pol_pl_Kompozycja-swiateczna-naturalna-13742_1.jpg


stylowi_pl_fotografia_40028167.jpg


stylowi_pl_fotografia_moonchild-_47946982.jpg


stylowi_pl_Swieta-i-uroczystosci_48162326.jpg


swiateczne_ciasteczka_maslane.jpg


swiateczne-pierniczki-ozdobione-kolorowym-lukrem-392725-article.jpg


swiateczny-wystroj-wnetrz.png


wigilijne-potrawy-20948145.jpg
 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

monsterka321
 
Hej hej!
Przechodzę porcją zdjęć do mojego fotokalendarza adwentowego.
Nie wiesz o co chodzi? Oto link -> monsterka321.pinger.pl/m/27637715

Najpierw małe przypomnienie tematów:
DSCN9186.JPG

No to lecimy:

2. Kawa
2.JPG

3. Na stole
Tego dnia na obiad były nuggetsy mojej roboty <3
PS. kuchnia przeżyła!
3.JPG

4. Coś czerwonego
4.JPG

5. Biały
Jak do tej pory moje ulubione zdjęcie.
5.JPG

6. Deszcz
Tego dnia nie padało, więc musiałam sobie jakoś radzić. Dobrze, że książki są zawsze pomocne! (zdaję sobie sprawę z jakości, ale było już dość ciemno a ja nie mam szałowego aparatu)
6.JPG

7. Mikołaj
Oto co dostałam na mikołajki - portfel i kocie języczki ;) Na zdjęciu powinno być jeszcze Raffaello, ale dostałam je dopiero po zrobieniu zdjęcia, więc już za późno.
7.JPG

Puki co to na tyle. Czekajcie na kolejne zdjęcia!
 

smakoszka
 
Miałam w domu akurat twaróg w wiaderku, który z Polski przysłała mi Mama. Pomyślałam, że przecież trzeba z niego coś dobrego wyczarować. Przejrzałam co mam jeszcze w domu i tak oto wczoraj upiekłam ten placek.

Przyznam się, iż sama byłam efektem końcowym zaskoczona. Bo ciasto wyszło bardzo dobre w smaku. Mięciutkie, wrecz rozpływajace się w ustach i takie, że każdy się kusił na dokładkę.


SKŁADNIKI:
(na blaszkę o wymiarach 40 x 30 cm lub jak u mnie na okrągłą blaszkę o średnicy na cały piekarnik):

na ciasto:
* 180 g miękkiego masła lub margaryny
* 150 g cukru
* 3 jajka
* 4 łyżki mleka
* 1 budyń waniliowy
* 250 g mąki
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:
* 130 g miękkiego masła lub margaryny
* 100 g cukru
* 4 łyżki cukru waniliowego
* 3 jajka
* 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
* 150 naturalnego jogurtu
* 1 budyń waniliowy

ponadto:
* 2 puszki mandarynek
* nieco pistacji lub innych orzechów (niekoniecznie)
* 1 torebka przezroczystego Tortenguss (nie wiem czy to jest w Polsce i jak się po polsku nazywa) ale niekoniecznie, bo ciasto smakuje i bez Tortengussa
P1200351-tile.jpg

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Blaszkę nasmarować lekko masłem  i wyłożyć (bez żadnego docinania, bo nie potrzeba) arkuszem papieru do pieczenia lub nasmarować lekko masłem i wysypać bułką tartą.

Mandarynki odcedzić na jakimś sitku z zalewy. Zalewę zachować.

Przygotwać najpierw ciasto.
Do dużej miski wrzucić masło, cukier, jajka i utrzeć mikserem. Następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Wszystko dobrze zmiksować.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki. Wyrównać powierzchnię. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jakieś 10 - 12 minut.

W tym czasie przygotować masę serową.
W dużej misce utrzeć  masło i jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wmiksować stopniowo twaróg, jogurt, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
Masę tę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód. Na tym rozłożyć mandarynki. Można też posypać nieco orzechami . Ja dodałam nieco pistacji.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150°C. Wstawić ciasto i piec jeszcze jakieś 40 - 45 minut.

Po upiczeniu przygotować według przepisu na opakowaniu Tortenguss (jeśli mamy), zastępując jednak wodę zachowaną wcześniej zalewą z mandarynek. Posmarować nim ciasto i poczekać aż nieco wystygnie.
Smacznego.
P1200358.JPG

P1200360.JPG
  • awatar Holly Golightly.: Tortengussa w Polsce nie ma, niestety, ale jak mi sie moje zapasy skonczyly, a do sklepu mi sie nie chcialo (mieszkam przy samej granicy, wiec zakupy w Niemcowni to nie problem), kombinowalam z polaczeniem kisilu i galaretki ;)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

blogittness
 
Ja już po treningu :D Nie mam pojęcia czemu ostatnie dwa dni są dla mnie tak trudne, że aż chce mi się ryczeć przy ćwiczeniach... Ale dałam radę <3
Lubicie koktajle? Jak tak to taka moja mała propozycja:
mango, banan, gruszka, jabłko, mandarynki i jogurt naturalny typu greckiego <3
Smacznego!! :D
koktajle.jpg


koktajle4.jpg
  • awatar blogittness: @agelu: Dla mnie wszystkie koktajle są mniam :D
Pokaż wszystkie (1) ›
 

aga16233
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ewaa1988
 
Przepyszna sałatka z mandarynkami :) Zrobiłam gigantyczną miskę, a i tak zniknęła w mig...
 

xsysia25
 
Ostatnio zobaczyłam gdzieś to w internecie i postanowiłam wypróbować :) Polecam wszystkim bo były pyszne i proste do wykonania ;)
Myślę jeszcze zrobić kiwi w czekoladzie.


Składniki:

-mandarynki
-czekolada

Wykonanie:

Mandarynki obrać i porozdzielać na kawałki , czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do zastygnięcia.
  • awatar KlaudiaSt: mniam:) strasznie pomysłowo :0 uwielbiam mandarynki a w połączeniu z czekoladą musi być mega pyszne
  • awatar Alice in Wonderland 007: na to bym nie wpadła super i te gwiazki :P
Pokaż wszystkie (2) ›
 

modeliniakivioli
 
Dość dziwne kolczyki, jestem tego świadoma.
Ale takie miały być ;) Zrobione na zamówienie klientki mandarynki z napisem białym drukowanym KAMILA.


www.facebook.com/(…)178481428874592… mój facebook
100_0475.JPG



100_0472.JPG
  • awatar imperfection.: Wygląda jak.. odbyt.
  • awatar DalekaRealiom: @imperfection.: Masz odbyt w kształcie mandarynki? Nooo elegancko. Podobają mi się ;)
  • awatar lootus: hahah niezły pomysł xD
Pokaż wszystkie (9) ›
 

zozol
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
DSCF7728.JPG

w siatce, w drodze do domu oznacza, ze za 4 tygodnie będą ...
Pokaż wszystkie (7) ›
 

czytaczka
 
Przepis  ze 197 strony książki "Dieta płaskiego brzucha".
Potrzeba:
- 1/2 szklanki mandarynek z puszki odsączonych z syropu
- 200 g upieczonych filetów z kurczaka (ja smażyłam)
- 2 łyżki marmolady pomarańczowej (dałam brzoskwiniową)
- 1 łyżka sosu winegret (robiłam stąd: gotowanie.onet.pl/(…)jak-zrobic-sos-winegret,ksiazk…)
- szczypta mielonego ziela angielskiego (dałam 3 ziarenka)
- 1/4 szklanki migdałów pokrojonych w słupki (zmiażdżyłam migdały w blenderze)
- 1 łyżka cebuli

S7000104-1.JPG

w miseczce mieszamy: mandarynki
S7000105-1.JPG

marmoladę (dżem), ziele angielskie
S7000107-1.JPG

sos winegret i migdały
S7000110-1.JPG

kurczaka podsmażyłam
S7000109-1.JPG

zalewamy kurczaka mandarynkowym sosem + dorzucamy cebulkę
S7000111-1.JPG


na talerze! podajemy z ryżem brązowym (czy jakimkolwiek)
S7000122-1.JPG

S7000123-1.JPG


i jak?
Jestem zachwycona! Uwielbiam mandarynki. Z kurczakiem ich jeszcze nie próbowałam - a szkoda, bo dużo straciłam. Dobrze, że kupiłam tę książkę o diecie płaskiego brzucha. Idę przeglądać przepisy, może znajdę coś równie pysznego :)
Mniam!
  • awatar cookie®: nie jadłam nigdy kurczaka tak na słodko... O.o ale musi być pycha ;)
  • awatar Olaaa95: mięso - blee.
  • awatar Małgoo: @Olaaa95: mięso - pyyyyyyyyyyycha!
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakoszka
 
Czasem na przygotowanie wyszukanego ciasta nie ma po prostu czasu. Wtedy piekę babkę. A żeby babka nie była zbyt sucha, zbyt nudna, to zawsze można ją czymś wzbogacić.
Tym razem do ciasta powędrowały mandarynki i to całkiem spora ich ilość. W efekcie wyczarowałam smakowitą, pachnacą pomarańczą babkę.


SKŁADNIKI

* 250 g margaryny
* 200 g cukru
* 5 jajek
* 500 g mąki
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 250 g naturalnego jogurtu
* 2 puszki mandarynek
* 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
* kilka kropel aromatu pomarańczowego

ponadto:
* 200 g cukru pudru
* 2 - 3 łyżki soku cytrynowego

Mandarynki odcedzić na jakimś sitku z zalewy.
Margarynę utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Następnie dodać jogurt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmiksować stopniowo do masy. Na samym końcu wmiksować proszek galaretkowy i aromat pomarańczowy.

Formę z kominkiem lub długą keksówkę (24 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Przełożyć kilka łyżek ciasta. Poukładać część mandarynek. Potem rozłożyć znowu nieco ciasta i znowu nałożyć część mandarynek. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.

Piec w temp. 180°C około 50 - 60 minut (sprawdzać patyczkiem).

Gdy babka przestygnie, zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny i posmarować nim ciasto.
7 - babka mandarynkowa.jpg
Pokaż wszystkie (5) ›
 

smakoszka
 
Smakowita dawka witamin na dobry początek dnia. Mimo, że za oknem szaro i ponuro, to nieco słońca w szklance zawsze poprawić może humor i naładować nas pozytywną energią.
Zdjęcie nie jest najlepsze, bo robione przy marnym świetle porannej godziny (wstałam dziś przed 7-mą). Wszystkim życzę miłego dnia.


SKŁADNIKI (na 2 szklanki):

* 1 puszka mandarynek
* 2 banany

Mandarynki wraz z zalewą i banany zmiksować w blenderze. Od razu podawać. Pychota!
4 - sloneczne smoothie.jpg
  • awatar kahna: Czegoś takiego właśnie mi potrzeba :D
  • awatar gość: niesamowity smak :D wielka bomba witaminowa :D juz dzis kupilam 10 puszek mandarynek :d hehe
  • awatar Michasia21: mmm pysznie wygląda :p
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Przepis mam z niemieckiej "Tiny°.
Mmmmmm, pyszne ciato na niedzielę. Mięciutkie i dzięki mandarynkom i cytrynie wręcz orzeźwiające w smaku. Wszyscy byliśmy nim zachwyceni. Robiłam je dziś pierwszy raz, ale już teraz wiem, iż będę go robić częściej. Tym bardziej, iż ciasto jest właściwie bardzo proste w wykonaniu.
Składniki podaję na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm. W mniejszych blaszkach nie opłaca się robić, gdyż ciasto jest dość niskie. Chcąc zrobić w dużej blaszce, takiej na cały piekarnik, myślę że powinniście zwiększyć ilość składników o połowę.


SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 200 g masła lub margaryny
* 100 g cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* starta skórka z połowy cytryny
* kilka kropel aromatu cytrynowego
* 3 jajka
* dodatkowo 1 żółtko
* 250 g mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:
* 3 jajka
* dodatkowo 1 żółtko
* 100 g cukru
* starta skórka z połowy cytryny
* 700 g półtłustego twarogu (może być śmietankowy)
* pół paczki kisielu cytrynowego

dodatkowo:
* 3 puszki mandarynek
* 2 białka
* sok z połowy cytryny
* 70 - 80 g cukru

Najpierw robimy ciasto:
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką z połowy cytryny i aromatem. Kolejno wbijać jajka plus dodatkowo jedno żółtko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym. Przełożyć na nią ciasto i dobrze rozsmarować na całą powierzchnię.

Mandarynki odcedzić na sitku z zalewy i poukładać dość gęsto na cieście.

Teraz czas by zrobić masę serową:
Jajka rozbić i rozdzielić białka od żółtek. Powinnismy mieć teraz jednak białka w dwu miseczkach: w jednej 3 białka, a w drugiej 2.
Tę miseczkę z dwoma białkami odłożyć na razie do lodówki. Pozostałe białka (te gdzie bylo 3) ubić na sztywną pianę.
W innej, większej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać twaróg, skórkę cytrynową i kisiel. Na koniec delikatnie wmiksować jeszcze ubitą pianę z białek.
Masę serową delikatnie rozłożyć na mandarynkach.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec jakieś 30 minut.
W tym czasie do pozostałych 2 białek dodać sok z połówki cytryny i ubić pianę stopniowo wmiksowując w nią cukier. Piana powinna być sztywna.

Wyciągnąć ciasto z piekarnika (po ok. 30 minutach pieczenia), nałożyć na nie kleksy z piany i włożyć do piekarnika jeszcze na jakieś 12 - 15 minut.

Po upieczeniu przestudzić. Przed podaniem można posypać je nieco cukrem pudrem.
16 . mandarynkowa pychotka.jpg
  • awatar moonlight221: Wygląda pysznie :)
  • awatar Michasia21: mmmm pyszności :p :d
  • awatar Po prostu żyć.. :*: niestety tylko tosty :D ymm.. smakowicie wygląda ;)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Wreszcie doczekałam się odwiedzin mojego Brata i Mamy. Zwłaszcza za Marcinem stęskniłam się już porządnie, bowiem ostatni raz widzieliśmy się dobre 2 lata temu. Oczywiście przywieźli mi wiele wspaniałych rarytasów, których tu nigdzie bym nie kupiła, a które już mi się od dawna marzyły i śniły po nocych. Pomyślałam sobie, że w ramach małej wdzięczności i jako na przywitanie upiekę jakieś naprawdę dobre ciacho. Takie, żeby było i z owocami i z kremem i czekoladą... Takie, jakie Marcin lubi najbardziej.
No i właśnie Lambada wydała mi się do tego najodpowiedniejsza. Przepis mam z jakieś niemieckiej kolorowej gazety, ale dość go zmodyfikowałam, więc od oryginału mój mocno już odbiega. Przede wszystkim zamiast zwykłego biszkoptu robię tutaj ciasto z fantą. Nie jest takie suche jak lubią być czasami biszkopty i ogólnie fanta powoduje, iż ciasto lepiej mi się komponuje z resztą.

Ciasto jest przepyszne, jednak chyba dość drogie (wymaga wielu składników) i trochę czasochłonne. Jednak samo wykonanie jest dziecinnie proste.
Ja z reguły robię duża blaszkę, bowiem w moim domu zawsze pojawiają się jacyś niezapowiedziani goście. A poza tym tak dobre ciacho bardzo szybko znika, więc zdecydowanie lepiej jest robić go od razu w większej ilości.
Zatem w podanym przeze mnie przepisie ilość składników jest na dużą blachę (taką na cały piekarnik). Gdy więc chcecie piec to ciasto w mniejszych blaszkach, to powinniście zmniejszyć odpowiednio ilości składników. Myślę, że na blaszkę okragłą o średnicy 26 cm zużywacie wtedy tylko połowę składników, a na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm tak około 2/3.


SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 5 jajek
* 200 g cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* 350 g mąki
* 2 łyżki proszku do pieczenia
* pół szklanki oleju
* 200 ml fanty (lub innego gazowanego napoju pomarańczowego lub cytrynowego)

na masę:
* 5 - 6 puszek mandarynek
* 3 budynie waniliowe  
* 800 g śmietanky kremowki 30%
* 4 opakowania śmietan-fixu*
* 4 łyżki cukru pudru

ponadto:
* herbatniki (ja potrzebowałam ich ponad 40 ciasteczek)
* polewa czekoladowa

Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo wmiksować do masy jajecznej na przemian z olejem i fantą. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
Dużą blaszkę, taką na cały piekarnik wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto wyłożyć na blaszkę.
Piec w temp. 175°C ok 20 - 25 min.
Po upieczeniu przestudzić.

Na biszkopcie ułożyć ciasno jedne przy drugich odsączone mandarynki.
Do soku od mandarynek dolać tyle wody, byśmy mieli w sumie ok. 1,3 l plynu i ugotować na tym budyń.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Całość ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na gorze ułożyć jedne przy drugich herbatniki. Na sam koniec polać ciasto roztopioną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.**
18 - lambada.jpg

*) Nie jestem pewna jaki jest śmietan-fix w Polsce. Niemieckie są takie, że 1 opakowanie dodaje się do 200 - 250 g śmietany. Jeśli te polskie mają inaczej, musicie ilość opakowań odpowiednio dopasować do ilości waszej śmietany.

**) Zamiast gotowej sklepowej polewy, można ją przyrządzić samemu. Jak to zrobić możecie zobaczyć np tu: smakoszka.pinger.pl/(…)czekoladowy-sernik-amarettin…
  • awatar Michasia21: wypróbowałam wczoraj Twój przepis na zapiekankę ziemniaczano-buraczkową dzięki za inspiracje :*
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów