Wpisy oznaczone tagiem "marchewka" (79)  

pompolina
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
_masquerade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

avur
 
Składniki:
Na paluchy ( opcjonalnie):
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka ziaren maku
sól morska

na krem:
500 g marchewek
250 ml wody
1/2 kostki bulionowej
250 ml mleczka kokosowego
sól

Ciasto francuskie pokrój w paski i posyp ziarnami oraz solą . Delikatnie zwiń je w rulon , przyklejając ziarna do ciasta. Paski skręć i ułóż na blasze . Zapiekaj przez 10 min w temperaturze 210 stopni.
Marchewki pokrój i włóż do garnka z  wodą i 1/2 kostki bulionowej , mleczkiem kokosowym i solą. Zagotuj , duś przez 15 min i zmiksuj.

Smacznego :d
__b_zupakrem.JPG
 

alsikowa1
 
Als$:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

alsikowa1
 
Als$:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

banzajpl
 
Chyba każdy pamięta, jak Królik Bugs zatrzymywał strzały swoich oponentów w kreskówkach. Wsadzenie marchewki w lufę strzelby było dla każdego dziecka naturalną formą samoobrony. Przecież...
www.banzaj.pl/Czy-marchew-w-lufie-zablokuje-strz…
 

mietka123
 
Pokażę wam jeszcze moje roślinki, warzywka,owocki z mojego ogródka warzywnego, swoją drogą lubię ten ogródek zostawiam tam małe ziarenka a później wyrasta z nich coś smacznego:) mniam:P www.facebook.com/pages/Mi%C4%99tka/821484484567183 Wbijajcie na mojego Fb zapraszam serdecznie:)
105_0858.JPG


105_0859.JPG


105_0860.JPG


105_0861.JPG


105_0862.JPG


105_0871.JPG
  • awatar Mrs Dangerous: Same pyszności widać że ładnie Ci wyrosły. :)
  • awatar xthy: świetne te pysznosci ;)
  • awatar Catkin ☆: Zawsze chciałam mieć taki ogródek, ale mam miejsce na niego tylko w nienasłonecznionym miejscu :(
Pokaż wszystkie (8) ›
 

misseagle
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Ciasto marchewkowe do niedawna było dla mnie zagadką. Zastanawiałam się jak może smakować taki twór i powiem Wam, że jest smaczne. Jakoś szczególnie nie czuć marchewki, dominują korzenne smaki.

*SKŁADNIKI*

*CIASTO*

*Suche*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki imbiru

*Mokre*
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka

*Pozostałe*
- 2,5 szklanki startej marchewki
- 1 starta gruszka
- garść rodzynek

*PRZYGOTOWANIE*

W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre, a następnie łączymy je razem i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.

*Uwagi*

Piekłam ciasto na dużej, prostokątnej blaszce dlatego wyszło niskie. Można też upiec je w keksówce.

DSC_2599.JPG

Dodatkowo polecam zrobić *krem kokosowy.*

*Składniki na krem*

- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
- 1,5 szklanki mleka
- pół kostki masła
- ok. 100g wiórek kokosowych

*Przygotowanie*

Z budyniu w proszku i mleka gotujemy gęsty budyń. Jeśli nie jest słodzony, to dodajemy ok. 2-3 łyżki cukru. Budyń studzimy.

Masło ucieramy na puch, miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na końcu wiórki kokosowe.
  • awatar stylowa92: Wygląda smakowicie :)
  • awatar Cookies: spadłaś mi jak z nieba bo właśnie miałam pytać u siebie o jakiś dobry przepis :D
  • awatar choccolate: zapisuję :D lubię Twoje przepisy
Pokaż wszystkie (11) ›
 

czytaczka
 
Przepis pochodzi z kartki z kalendarza Pani domu, dokładnie z tej kartki (która już dużo od czerwca przeżyła, jak widać ;) ).
P9130008.JPG


Przepis odrobinę zmodyfikowałam (nie miałam składników w domu).

Marynata na 2kg pierś z indyka (w nawiasie co zrobiłam z moimi 0,5kg plastrami).
5 posiekanych ząbków czosnku (brak w kuchni, nie dałam) + łyżeczka kulek kolendry (powinny być utłuczone, u mnie częściowo) + 2 listki laurowe (dałam) + łyżeczka pieprzu (dałam szczyptę) + 4 gałązki tymianku (dałam łyżeczkę suszonego) + 2 łyżki octu balsamicznego (dałam) + łyżeczka soli (u mnie szczypta)+ 3 łyżki oleju (dałam łyżkę)

P7027603 (Kopiowanie).JPG


Mięso (indyka - w przepisie stało, żeby pierś byla w kawałku, u mnie są sznycle) nacieramy marynatą i odstawiamy (na 2h).
P7027606 (Kopiowanie).JPG


Wkładamy mięso w naczyniu żaroodornym na 15 minut, 200 stopni do piekarnika. Po tym czasie dolewamy pół szklanki białego wina i w temp. 180 stopni pieczemy 1,5h - to dotyczy wielkiego kawałka piersi z indyka

w przypadku moich plastrów  10 minut w 200 stopniach, podlałam wodą (wina nie miałam) i trzymałam 20 minut w 180 stopniach. Jeżeli trzymałabym dłużej w piekarniku wyjęłabym suche mięso, a nie o to mi chodziło.

P7027609 (Kopiowanie).JPG


Na patelnię, na łyżkę oleju, wrzucamy plastry marchwi (dałam 3 marchewki). Smażymy 5 minut, mieszać trzeba niestety. Pod koniec powinno się wlewać sos z mięsa (było mało, mięso się robiło, nie chciałam kombinować, więc dolałam na patelnię do marchewki 2 łyżki octu balsamicznego i posypałam pieprzem).
P7027613 (Kopiowanie).JPG

W przepisie jeszcze radzili zagęścić marchewkę mąką z małą ilością wody - ja z tego zrezygnowałam.


P7027618 (Kopiowanie).JPG


P7027617 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Marchewka w sosie balsamicznym - NIEBO w gębie. Indyk taki sobie, bo suchawy jednak. Muszę kupić rękawy do pieczenia i zacząć robić mięso w rękawach. Albo sposobem "na soczyste mięso" opisanym tutaj: czytaczka.pinger.pl/m/22611172.
  • awatar Pani Kosmetyczna: Ja czesto robie miesko w rekawach :) ale czesciej kurcaczka niz indyka :) przepis super na pewno skorzystam!
  • awatar b_gallerani: też wyprobuje kiedyś ;) ale niedługo pewnie te twoje knedliki pójdą na warsztat :)
  • awatar PseudoSubiektywna: Ja wszystko wrzucam do rękawa :) szybko, zawsze soczyste, jedynie np. kurczak nie ma chrupiącej skórki ale co mi tam, za to mięciutki i pyszny :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

tasteofjoy
 
*Kto powiedział, że jak pierogi to tylko ruskie? Można je nadziewać praktycznie wszystkim.*

Dziś mam dla Was prosty przepis na pierogi z farszem marchewkowym. Mają słodkawy posmak, a w połączeniu ze sporą ilością pieprzu tworzą pyszny obiad.

Farsz smakowo przypomina ten z ryby po grecku, więc jeśli lubicie to danie, to pierogi też przypadną Wam do gustu.

DSC_4345.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk)*

*Ciasto*

- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli

*Farsz*

- 300g marchewki
- 2 duże cebule
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
- masło klarowane / oliwa do smażenia

*Dodatki*

- 1 łyżka masła
- kilka gałązek świeżego tymianku

DSC_4348.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Marchewki obieramy i gotujemy na półmiękko, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Dusimy aż marchewka zmięknie (ale uważamy żeby nie zrobiła się ciapa). Doprawiamy do smaku.

Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy po łyżeczce farszu i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Polewamy roztopionym masłem z dodatkiem ziół (chwilę razem podgrzewamy, żeby masło nabrało aromatu).

DSC_4349.JPG


DSC_4350.JPG


DSC_4358.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Cookies: Jadłam podobnie wyglądające tyle, że z dynią :D Muszę te marchewkowe wypróbować! :)
  • awatar Coldi: O kurczę, brzmi ciekawie :)
  • awatar Myszkaa ♥: mega :)
Pokaż wszystkie (16) ›
 

poisonprincess
 
Genialne ciasto :3 połączenie marchewki z ananasem jest zaskakujące, a krem z serka śniadaniowego jest dowodem na to, że wszystko ma różnorakie zastosowanie (:

Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z serka philadelphia:

300 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.

________________
Przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika.
Do masy można użyć serka mascarpone, wtedy pomijamy masło

Smacznego! (:

IMG10570.jpg


IMG10571.jpg
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

literally
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

literally
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

naswoim
 
Zagubiona mama: Jeszcze pytanko do mam 'parujących' Ile czasu parujecie marchewkę w parowarze dla swoich pociech? Ja dzisiaj parowałam 1,5 godziny i nadal nie byłam zadowolona z miękkości. Jak to jest u Was? A może ona ma być twarda?
  • awatar Małgoo: 30 minut?
  • awatar D3stiny: 25 min i blenduję
  • awatar Zagubiona mama: @D3stiny: @Małgoo: Kurczę i jest mięciutka czy jednak twardawa? Bo ja już zgłupiałam
Pokaż wszystkie (4) ›
 

naswoim
 
Zagubiona mama: W środę 15 stycznie Lenka dostała pierwszy raz posiłek. Marchewkę. Tak jak już pisałam nie zbyt jest smakowało, krzywiła się ,a nawet ją otrzepało. Zjadła 2 łyżeczki. W czwartek było już lepiej -zjadła 3 łyżeczki :) Dziś dostała kalafiora. Niestety nie smakował jej. Zjadła może 1 łyżeczkę . Teraz mam do Was pytanie, czy te 'posiłki' mają być zamiast butli ? Wątpię ,żeby Lence wystarczyły 3 łyżeczki warzywka. Lekarz kazał dawać zamiast jednej butli ,ale czy aby na pewno już teraz? Czy dopiero jak zacznie więcej zjadać?
Lenka jada o 15 i 18. Jedzonko jej dawałam o 17 , tak przed tym mlekiem o 18 ,ale nie wiem czy dobrze robiłam.
Jutro dam o 15 i ewentualnie mleko , bo tak chyba będzie lepiej. Pomoże ktoś?
  • awatar Marihøne: Mój już od dwóch miesięcy je "obiadki" i zawsze popija cycem bo się nie najada. Docelowo faktycznie ma to zastąpić porcję mleka ale po kilku pierwszych próbach nie ma co oczekiwać, że się naje. Lekarz chyba też to miał na myśli. A obiadek daję tak ok. 13, dobija cyckiem i po kolejnej drzemce je trochę musu owocowego tak koło 17-18.
  • awatar Charl.otte: na początku najlepiej dawać do południa bo wtedy można zaobserwować czy jakieś uczulenie jest albo czy brzuszek nie boli. :)
  • awatar Charl.otte: mój je obiadki i popija soczkiem albo mlekiem, albo wodą
Pokaż wszystkie (6) ›
 

pracuje.nad.soba
 
Wstawiam przepis na zupę marchewkową:
600g marchewki
300 g ziemniaków
50g cebuli
łyżeczka oleju
kostka rosołowa
1/2 jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, natka piertuszki
przygotowanie:
kostkę rosołową rozpuszczacie  1-1,5l wody (polecam 1,5) marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki gotować aż zmiękną dodać zeszkloną na oleju cebulkę doprawić, zblendować i posypać pietruszką.
  • awatar Eidoriana: @sʞʎ's ʇɥǝ lıɯıʇ ❤: nie zależy mi na mniejszej liczbie kcal ;)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

velkiki
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Forever And A Day:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów