Wpisy oznaczone tagiem "mięsne" (379)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5-6 porcji

Składniki :

- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa*
- 2,5 litra rosołu lub bulionu**
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki - w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
- 1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
- gałązka szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


*  mielona łopatka cielęca, ale może być filet z indyka
** np. domowy rosół ugotowany na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** czerwona, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego

Wykonanie :

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki.
Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion.
Zagotować.
Dodać suchą kaszę lub komosę.
Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Podawać gorącą.
Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.



2016-05-08 22.30.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- kawałeczek ostrej papryczki
- 300 g mielonej piersi indyka
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 500 ml gorącego bulionu
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (lub białej lub mieszanej)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3/4 szklanki passaty (przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
- świeża kolendra lub natka (2 łyżki)
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

W średnim garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć rozdrobnioną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę (warzywa można drobno posiekać nożem lub rozmiksować w melakserze lub rozdrabniaczu).
Podsmażone warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso i obsmażyć je dokładnie ze wszystkich stron.
Dodać przyprawy oraz kaszę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać gorący bulion i zagotować.
Dodać fasolkę z puszki z całą zalewą oraz odcedzoną i przepłukaną kukurydzę. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i szczyptą soli.
Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości kaszy.
Na koniec sprawdzić doprawienie i dodać łyżkę posiekanej kolendry lub natki, wymieszać.
Posypać serem i podawać z kleksem śmietany, pokrojonym awokado i resztą kolendry lub natki.


chili_con_carne_indyk_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

-  4 naleśniki

FARSZ

-1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 250 g cukinii
- 150 g bakłażana (opcjonalnie)
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki sosu sojowego

SOS
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałeczek papryczki chili
- 400 ml puszka pomidorów
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz

- ok. 120 g tartego sera
- świeża kolendra lub bazylia

Wykonanie :

Przygotować NALEŚNIKI   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27162970 (można też użyć tortilli).

Farsz:
Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Mięso oprószyć mąką kukurydzianą.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.

Sos pomidorowy:
W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera.
Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera.
Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.



2016-05-07 22.01.20.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5 sztuk.

Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka
- 400 g cukinii (1 sztuka)
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka garam masali (jeśli mamy)

Wykonanie:

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pesteczek i drobno posiekać.
Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki.
Polać oliwą i wymieszać.
Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty.
Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem.


Propozycja podania
Tzatziki / jogurt grecki




szaszlyki_kurczak_warzywa_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub 4 łyżki białego wina
- 4 łyżki masła
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 120 g makaronu
- pół pęczka bazylii
- opcjonalnie: pół łyżeczki nasion kopru włoskiego i tarty parmezan

Wykonanie:

Filet kurczaka położyć na desce i naciąć w najgrubszej części w 2 miejscach tworząc "palce" (widać to na zdjęciu przy tym przepisie).
Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
Nastawić do ugotowania makaron, czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
Rozgrzać patelnię z łyżeczką oliwy, położyć filet z kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut aż będzie ładnie zrumieniony, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Pod koniec skropić filet sokiem z cytryny lub winem i odparować.
Przewrócić na drugą stronę, włożyć na patelnię łyżeczkę masła, dodać czosnek i podsmażać ok. 1-2 minuty aż się zrumieni.
Dodać też nasiona kopru włoskiego jeśli ich używamy.
Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz 2 łyżki masła i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie jeszcze raz przewrócić mięso.
Dodać bazylię, resztę masła i wymieszać.
Odstawić z ognia, zrobić miejsce na brzegu patelni i włożyć makaron.
Można posypać tartym parmezanem, udekorować świeżą bazylią.






kurczak_z_makaronem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 1 mały ziemniak
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
- 1 mała cebula
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- mąka, oliwa
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
- kilka liści bazylii
- po ok. 75 g makaronu na porcję
- świeżo starty parmezan lub grana padano
- sól, pieprz, cukier
- mąka do obtoczenia

* Można użyć tylko jednego rodzaju mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego / wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć mięsa z indyka.

Wykonanie :

Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki.
Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki.
Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę.
Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.
Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką.
Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron.
W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików.
W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni.
Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty.
Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem.



2016-05-07 20.43.55.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 300 g filetu z kurczaka lub indyka
- 5 czerwonych papryk
- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g cukinii (1 mała)
- 1/2 puszki pomidorów
- 8 łyżek tartego sera do zapiekania (np. mozzarelli, provolone)
- oliwa
- sól i pieprz
- po 1 łyżeczce kurkumy, oregano i kminu rzymskiego,
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki

Wykonanie:

Mięso rozbić na cieńsze filety, następnie pokroić w kosteczkę i zamarynować: doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oliwy , odłożyć.
Papryki przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne.
Połówki papryk wrzucić na wrzątek i blanszować przez ok. 3 minuty.
Dwie połówki papryki pokroić w kosteczkę, resztę ułożyć w naczyniu do zapiekania i posolić od środka.
W oddzielnym garnku zagotować 3/4 szklanki wody, wrzucić kaszę jaglaną, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek oraz pokrojoną paprykę i chwilę podsmażyć.
Zwiększyć ogień, dodać mięso i szybko obsmażyć z każdej strony.
Dodać startą na tarce nieobraną cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać posiekane pomidory z puszki, doprawić wszystko solą i pieprzem i zagotować. Dodać kaszę jaglaną, wymieszać i gotować przez 2 minuty.
Powstałym farszem wypełnić połówki papryk.
Piec przez 25 minut w 180 stopniach C.
Następnie posypać tartym serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

papryki_zapiekane_kasza_jaglana_kurczak_cukinia_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje, po 458 kcal

Składniki:

- 140 g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Jeden pojedynczy filet pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem i kurczakiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać przecier lub posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.

Rada:
Jeśli nie użyjemy dodatku mięsa uzyskamy danie wegetariańskie.

Zdjęcie nie zawiera kurczaka.


penne_arrabiata_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje ( 4szt )

Skladniki :

- 280 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 / 3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki starego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 / 4 młodej kapusty ( lub 1 / 4 główki kapusty pekińskiej )

Do podania : ostre papryczki chilli, szczypiorek, ostry sos chilli ( sriracha ) lub sos słodko kwaśny

Wykonanie :

Mięso mielone włożyć do miski, dodać ryż, cebulę ( startą na tarce ) oraz rozgnieciony lub mocno starty czosnek, starty Imbir ( bez włókien ), sos sojowy , olej sezamowy.
Doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę.
Uformować 4 kulki o średnicy około 5 cm.
Kapustę cienko poszatkować, ułożyć na dnie naczynia lub koszyczka do gotowania na parze, doprawić ją solą i pieprzem.
Na Kapustę położyć kulki mięsne.
Zagotować wodę, postawić naczynie z mięsem na parze I przykryć.
Gotować przez 15 min na nieco wiekszym ogniu.
Po ugotowaniu posypać szczypiorkiem.
Wierzch pulpecików udekorować posiekaną papryczką chilli oraz ostrym sosem.
Danie można dodatkowo skropić sosem sojowym i olejem sezamowym.




2016-05-05 23.16.17.png
 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Polędwica wieprzowa żadko gości na naszym stole, głównie z powodu swojej ceny. Dlatego kiedy już raz na ruski rok ją kupię, próbuję przygotować ją zawsze jakoś specjalnie.
I chociaż moi chłopcy nie bardzo byli zachwyceni smakiem jałowca, który przebijał się w potrawie, to jednak mięsko podane właśnie z tym winnym jabłkowym sosem wszystkim nam bardzo smakowało.


SKŁADNIKI:

* 1 polędwica wieprzowa (ok. 700 g)
* 1 łyżeczka owoców jałowca
* niecałe pół łyżeczki zielonego pieprzu
* sól
* 1 - 2 łyżki masła
* 500 ml soku jabłkowego
* 125 ml bulionu (może być z kostki)
* 1 liść laurowy
* 1 łyżka musztardy
* 50 - 100 ml śmietany
* 1 torebka dowolnego jasnego sosu lub  2 - 3  łyżeczki mąki do zagęszczenia
filet.JPG

Jałowiec wraz z zielonym pieprzem utuc nieco w moździerzu lub zmielić grubo w jakimś młynku. (Kto nie posiada młynka ani moździerza sprawdzona metoda to woreczek + młotek).

Nagrzać piekarnik do 18ß°C.
Mięso oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, dobrze posolić oraz posypać utłuczonym jałowcem z zielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim poldwicę ze wszystkich stron (przez ok. 2 - 3 minutki, nie dłużej). Mięso przełożyć do formy żaroodpornej, przykryć od góry folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jakieś 20 - 25 minut.
Po tym czasie mięso wyciągnąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową (by nam nie wystygło) i odstawić.

Przygotować sos.
Sok z pieczenia (zlany z formy żaroodpornej) zagotować wraz z sokiem jabłkowym, bulionem i liściem laurowym. Dodać śmietanę, musztardę i ponownie zagotowując, zagęścić sos mąką lub sosem z torebki. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.  

Mięso wyciagnąć z folii aluminiowej, rozkroić, podawać z sosem i czym tam jeszcze lubicie.
P1120659.JPG
  • awatar nana30: pierwszy raz spotykam się z nazwą "filet wieprzowy", dopiero na zdjęciu zobaczyłam, że chodzi o polędwicę wieprzową :) a wygląda smakowicie
  • awatar NIKA31: mniam :)
  • awatar Bafka: @nana30: No, moze to jest poledwica wieprzowa. Ja mam czasem problemy z polskimi nazwami. Ale tym bardziej dzieki. Zaraz to poprawie.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów