Wpisy oznaczone tagiem "mięso mielone" (28)  

xsysia25
 
Hej :) Dzisiaj propozycja na pyszny i szybki obiad , naleśniki faszerowane mięsem mielonym pychaa !


Składniki na naleśniki :

-150g. mąki
-120ml. wody
-250ml. mleka
-2 jajka
-szczypta soli


Wykonanie:

Do mąki dodać pozostałe składniki , zmiksować. Smażyć na patelni na małej ilości oliwy lub oleju z obu stron.


Składniki na farsz :

-mięso mielone
-papryka
-pieczarki
-sos meksykański
-pieprz , słodka papryka


Wykonanie :

Paprykę i pieczarki kroimy. Mięso smażymy na patelni i doprawiamy.Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki , smażymy. Dodajemy sos meksykański i wszystko mieszamy. Gotowy farsz nakładać do naleśników , górę posypać startym serem żółtym i zapiec w mikrofalówce.



20160804_120147.jpg


20160804_111244.jpg


20160804_112648.jpg


20160804_120144.jpg


20160804_120226.jpg
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

gotujzmalinka
 
Chyba większość lubi placki tortilli albo bułki pita.
Ja zakupiłam placki tortilli z myślą a zrobię tortillę z kurakiem i sosem czosnkowym. Ale oczywiście plan się zmienił i zrobiłam coś innego.

Mianowicie mięso mielone z nutą pomidorów. Podsmażyłam mięso na niewielkiej ilości oleju. Pokroiłam dwa duże pomidory malinowe w kostkę ale bez skórki. Wszystko razem dusiłam przez 10 minut dolewając literatkę wody. Wrzuciłam pół kostki warzywnej, sól i pieprz do smaku. A koniec dałam 2 łyżki bułki tartej. Zostawiłam do przestygnięcia.
Potem nasmarowałam troszkę tortillę moim sosem tzatziki rzuciłam porwany liść sałaty lodowej i na to mięsko. Zwinęłam to w jakby prostokąt chociaż można dołem podwinąć ciasto do środka i zawinąć trochę folią. Drugi sposób to maczanie kawałków placka w sosie.
Jeszcze nie próbowałam z pitą ale myślę że najlepiej się skomponuje z mięsem i sosem. Do pity włożyłabym dwa liście sałaty, 2-3 plasterki czerwonej cebulki i dać to mięsko a na górę starty ser żółty. Myślę że będzie bardzo bardzo dobre. Wypróbuję to napiszę co lepsze czy tortilla czy pita :)
 

majucha85
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

velkiki
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

monisia8585
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
mięso mielone (1 kg), papryka, 3 cebule, natka pietruszki, 3 jajka, cukinia, zioła prowansalskie, pieprz i sól, łyżka masła, bułka tarta

*PRZYGOTOWANIE*
*1. Mięso*

Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka.
Sypiemy 2 łyżki ziół prowansalskich.
Dodajemy kilka łyżek bułki tartej.
2 cebule kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła.
Przyrumienioną cebulę dodajemy do mięsa.
Solimy, pieprzymy. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok.

*2. Cukinia*

Cukinię myjemy i wydrążamy w środku.

*3. Farsz do cukinii*
2 papryki umyć i pokroić drobno. Wrzucamy na patelnię, na lekko rozgrzaną łyżkę oliwy.
1 cebulę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię.
Wyłączamy ogień.
Dodajemy na patelnię jajko i mieszamy energicznie.
Kroimy drobno natkę pietruszki i wrzucamy na patelnię.
Otrzymujemy farsz, którym nadziewamy wydrążone cukinie.
Z mielonego formułujemy spód rolady.
Następnie układamy na spodzie cukinię i otaczamy ją mielonym.
Pieczemy długo (u mnie w prodziżu 2 godziny, w normalnym piekarniku 80 minut).
Wychodzi tak:

DSCF6251.JPG

Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/(…)faszerowana-cukinia-w-miesie…
  • awatar https://fr-fr.facebo: Zooms, mouvements circulaires de caméra, et voix off du célèbre créateur de chaussures Christian Louboutin, tout est fait pour transporter le spectateur, qu'il soit à Marseille, Limoges ou Bordeaux, comme s'il se trouvait en direct du cabaret parisien.. chaussure louboutin https://fr-fr.facebook.com/louboutinhomme
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
2cb7a29f0000173d4f9ee976.jpg


3f7b84b9001d54fd4f9ee976.jpg



FARSZ:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- papryka
- czosnek
- cebula
- 15 dag pieczarek
- kostka rosołowa
- przyprawy (curry, ostra paryka, sól, pieprz)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego

SOS BESZAMELOWY:
- szklanka mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- wyciśniety sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz

- pomidory w puszcze
- starty ser

*PRZYGOTOWANIE*
FARSZ:
Mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki i paprykę i wszystko dusimy jakieś 15 minut. Następnie kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 szklacne gorącej wody i dodajemy na patelnię. Dorzucamy koncentrat, przyprawy i gotowy farsz odtawiamy do wystygnięcia.

*SOS*
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mleko, a gdy to się podgrzeje dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.


Gotowy sos wylewamy do naczynia żaroodpornego i odstawamy do wystygnięcia. Następnie surowe! rurki cannmelloni nadziewamy farszem i układamy w naczyniu. Polewamy pomidorami z puszki, poypujemy serem i zapiekamy ok 30-40 minut w piekarniku :)



813a5d290004495e4f9ee978.jpg


1fe2e4110023bb544f9ee979.jpg


b8b61da6000935bd4f9ee97b.jpg


Przepis pochodzi od *Black_Milk*
moni-siaa.pinger.pl
Wikistrony:
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
50dkg mięsa mielonego
kalafior - ilość w zależności od chęci
2 jajka
150ml śmietany 18%
5dkg sera żółtego
przyprawy
1.jpg


*PRZYGOTOWANIE*
*1.* W pierwszym kroku musimy podgotować kalafiora.
2.jpg

*2.* Następnie podsmażamy mięso mielone na patelni i doprawiamy. U mnie jak zwykle królują zioła prowansalskie i papryka ostra.
3.jpg

*3.* W międzyczasie ścieramy na grubych oczkach ser żółty.
4.jpg

*4.* I przygotowujemy sos serowy: ser mieszamy ze śmietaną, dodajemy 2 roztrzepane jajka i przyprawiamy solą, pieprzem.
6.jpg

*5.* W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy: mięso mielone i kalafior.
7.jpg

*6.* Całość zalewamy sosem serowym i posypujemy oregano.
8.jpg

*7.* Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temp. 200st.
9.jpg

 *i gotowe.* :)
10.jpg


11.jpg

Przepis pochodzi od *let me think.*
untrustworthy.pinger.pl
 

smakolyki
 

SAM_2024.JPG


*SKŁADNIKI*

- 1 cukinia
- 20 dag mięsa mielonego
- 1/2 papryki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 15 dag startego żółtego sera
- przyprawy: oregano,sól,pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

cukinie myjemy,przekrawamy na dwie połówki,wydrążamy
SAM_2015.JPG

do mięsa mielonego dodajemy jajko,bułkę tartą i wszystkie przyprawy
SAM_2013.JPG

na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę może być też czerwona ja miałam akurat żółtą :)
SAM_2014.JPG

mieszamy i napełniamy wydrążone cukinie
SAM_2019.JPG

do smaku położyłam plasterki pieczarek
SAM_2022.JPG

i na koniec żółty ser
SAM_2023.JPG

zapiekamy 20-25 minut podajemy z sałateczką :) i jeeemy!!! :)
SAM_2025.JPG

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
Wikistrony:
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
Makaron Penne(ja użyłam makaronu Lubella)
śmietanka 12%
ser żółty(według uznania)
mięso mielone(wieprzowe lub wołowe)
warzywa( jak kto lubi mogą być świeże lub mrożone, ja dziś wybrałam gotową, mrożoną mieszankę warzywną)
sos boloński( w słoiku lub własnej roboty, ten drugi zdecydowanie lepszy:))
sól
pieprz

*PRZYGOTOWANIE*
PB270272.JPG


Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Do odcedzonego gorącego makaronu wlałam mały kartonik śmietanki 12% i starłam sporą ilość żółtego sera, lekko podgrzałam by ser całkowicie się rozpuścił, dodałam czarny, zmielony pieprz, gotowy makaron wyłożyłam  do naczyń żaroodpornych. Na patelni podsmażyłam mięso mielone po czym dodałam warzywa a następnie sos boloński, dusiłam pod przykryciem ok 10 min. Następnie taką mieszankę wyłożyłam do naczyń na warstwę makaronu. Na wierzchu posypałam startym serem i włożyłam do piecyka na ok 20 min aż ser się całkowicie rozpuścił.I danie gotowe tak się prezentuje po wyjęciu z piecyka:)

PB270274.JPG



PB270276.JPG


Przepis pochodzi od *AinoBook*
ainobook.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
* mięso mielone
* 3 woreczki ryżu
* puszka pomidorów z puszki
* 3 dojrzałe pomidory
* mała czerwona papryka
* ser żółty bądź mozzarella ( co kto lubi)
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
* oliwa
DSC_0106.JPG


*PRZYGOTOWANIE*

Ugotować ryż i przestudzić. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, ziołami prowansalskimi i bazylią. Pomidory pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami (od dołu) :
- pokrojone w plastry pomidory
- 1,5 torebki ryżu
- mięso mielone
- reszta ryżu
- pomidory z puszki
- papryka
- ser

*Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30min.*
DSC_0107.JPG

*Podawać z ketchupem*
DSC_0110.JPG

Przepis pochodzi od *♥ANIA♥*
anjablog.pinger.pl
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
2 opakowania ciasta francuskiego
0,5kg mięsa mielonego
30dag pieczarek
pomidory z puszki (całe bądź krojone)
1 duża cebula
1 jajko
masło
3-4 plastry sera żółtego
DSC00171.JPG

i oczywiście moje osobiste przyprawy bez których w kuchni ani rusz:
DSC00173.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
z samego początku wszystkie składniki kroję. cebulę w kostkę, a pieczarki w pół-plasterki - takie smaży mi się najlepiej. :)

na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulkę i smażymy, a następnie dorzucamy mięso mielone. doprawiamy wyżej pokazanymi przyprawami. *co najważniejsze: nie żałujcie sobie soli i przypraw, bo gdy dacie za mało to ciasto francuskie zabierze cały smak potrawy.*
DSC00178.JPG

na osobnej patelce smażymy pieczarki, uprzednio doprawione solą i pieprzem. ja osobiście smażę na maśle, są po prostu lepsze niż na zwykłym oleju.
DSC00180.JPG
DSC00180.JPG

następnie łączymy mięso i pieczarki razem. i dusimy pod przykryciem około 5 minut. ja przed duszeniem dodałam jeszcze soli.
DSC00182.JPG

na końcu dodajemy pomidory w puszce i pozostawiamy jeszcze kilka minut na ogniu.
DSC00184.JPG

i na tym przygotowanie farszu skończone. uprzedzam jest po prostu zajebisty, już w trakcie smażenia zniknęła jego spora część. :D


zabieramy się za ciasto francuskie, które kroimy w ten sposób:
DSC00185.JPG


nakładamy farsz i zawijamy w takie paszteciki. dociskamy końcówki widelcem. smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.
DSC00187.JPG


i wrzucamy do piekarnika na 25-30 minut przy 180st.

około 5 minut przed końcem pieczenia nakładamy na paszteciki ser.
DSC00188.JPG

*i WŁALA!* po prostu niebo w gębie. :D
DSC00189.JPG

Przepis pochodzi od *make me smile.*
ziiielona.pinger.pl
  • awatar Samotniczka XXI wieku: ale świetne! muszę KONIECZNIE zrobić! niezwykle ciekawy blog zapraszam do mnie i liczę na komentarz a w przyszłości również się odwdzięcze ;)
  • awatar monia65: robiłam przepyszne i ładnie wygląda :):) najlepiej jak farsz jest dość gęsty
  • awatar Sylviusa: genialnie wyglada :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (35) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
makaron, mięso mielone, cebula, pomidory w puszce, puszka czerwonej fasoli, śmietana, żółty ser, przyprawy


*PRZYGOTOWANIE*
Gotujemy makaron al dente.
Wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
DSC_3331.JPG

Następnie smażymy na patelni cebulkę z mięskiem mielonym ( doprawionym solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego). Jak wszystko ładnie się usmaży wlewamy puszkę pomidorów.
DSC_3332.JPG

Dodajemy puszkę czerwonej fasoli (odcedzonej) i mieszamy
DSC_3339.JPG

Zawartość patelni wylewamy na przygotowany wcześniej makaron.
DSC_3342.JPG

Wszystko razem dokładnie mieszamy.
DSC_3350.JPG

Po wierchu smarujemy śmietaną.
DSC_3353.JPG

...i posypujemy startym serem
DSC_3357.JPG

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 190st na 20-25 minut.
DSC_3373.JPG

Przepis pochodzi od *Anja...♥*
anjablog.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
-1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
-3 woreczki ryżu
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-4 duże cebule
-1 duża kapusta bądź dwie małe
-3 jaja
-pieprz, sól, Vegeta
-ok. pół kostki margaryny
-pół szkl oleju lub oliwy z oliwek
Sos:
-kostka margaryny
-szklanka mąki
-pół słoiczka przecieru pomidorowego
-pieprz i Vegeta

*PRZYGOTOWANIE*
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Smażymy ją dopóki się nie zarumieni. Z kapusty należy wykroić twardy środek i wstawić ją na gotowanie w osolonej wodzie. Co jakiś czas ściągamy wierzchnie liście z kapusty i odkładamy, starając się ich nie uszkodzić za bardzo. Ryż gotujemy w torebkach i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mamy już wszystko przygotowane, zajmujemy się mięsem. Do mięsa wbijamy jaja, dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy ryż i cebulkę i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy pieprz i Vegetę dla smaku i znów dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na liść kapusty i dokładnie zawijamy. Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku wyłożonym folią aluminiową, na którą dajemy margarynę. Gdy mamy gołąbki już w środku dolewamy ok. szklanki wody i dusimy na małym ogniu co najmniej półtora godziny do czasu, aż będą gotowe. Sos: margarynę rozpuszczamy i stopniowo wsypujemy mąkę. Gdy dokładnie wymieszamy dodajemy przecier i dolewamy ok. 3 szklanek wody. Gdy uzyskamy jednolitą gęstą masę dodajemy przyprawy. Wrzucamy do sosu gołąbki i gotujemy przez kilka minut. Gotowe!
cd0f5556001bb8dc4e46bd6c.jpg


4479fbc3000f1cf94e46bd6d.jpg


a8016d950020a7f34e46bd6c.jpg


3c65770d001fd4534e4978cd.jpg

Przepis pochodzi od *Gotowanie, smażenie i pieczenie*
kuchennadama.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasolki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 woreczki ryżu
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie, kucharek, olej
DSC02792.JPG

*PRZYGOTOWANIE*
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko razem szklimy na oleju albo oliwie z oliwek. Dodajemy koncentrat, mieszamy i odkładamy na talerzyk. Następnie na odrobinie oleju smażymy osolone i popieprzone mięso. Dodajemy pomidory i cebulę z koncentratem. Dodajemy kukurydzę i fasolkę. Dusimy około 30 minut, aż nadmiar wody i soku z pomidorów odparuje. Doprawiamy do smaku, ale trzeba uważać żeby nie przesadzić z chili bo się nie zje (ja pare razy tak zrobiłam ;p ciężko było ale zjedliśmy). Podawać z ugotowanym ryżem.

Szybkie, smaczne danie.


IMG-20110927-00245.jpg


Przepis pochodzi od *ewelinka2311*
ewelinka2311.pinger.pl
 

smakolyki
 

DSCF4364.JPG

mięsko mielone, jajko, sól, pieprz, chilli, tymianek - wymemłać.
DSCF4366.JPG

formować płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej lub grillowej.
DSCF4368.JPG

Rozgrzewamy piekarnik i w tak zwanym międzyczasie kroimy dodatki.
DSCF4369.JPG

Do piekarnika wkładamy grahamkę z plastrem sera i kotlecikiem. Na kilka minut z termoobiegiem  żeby bułka się rozgrzała i ser lekko roztopił. Dokładamy dodatki. I można jeść.
DSCF4373.JPG

Przepis pochodzi od *fashionisnotaluxury*
fashionisnotaluxury.pinger.pl
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

mia030
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mb858
 
Może rzeczywiście nie najszybsze to danie, ale w towarzystwie dobrego filmu i kogoś z kim moglibyśmy ją zjeść...jest po prostu przyjemnym daniem :)
P1200065.JPG
  • awatar myBaby: poproszę....
  • awatar Cocaine .: o pychotka
  • awatar Wiolkaa87: ooo mogłabym prosić o przepis?
Pokaż wszystkie (8) ›
 

mb858
 
Czyli...co zjeść po całonocnej imprezie???

Mięso!!!

Oto moje hamburgerki:
Mięso mielone wołowe, solimy, dodajemy odrobiny cebulki i koniecznie musztardę! Odrobina tej przyprawy odmienia ich smak i zdecydowanie poprawia.

Dodatki wedle uznania, u mnie plasterek ogórka kiszonego, czerwona cebulka, suszony pomidor i sałata.

AAAA i ketchup :)

A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na popołudniowe wstawanie?

PC270194.JPG


PC270195.JPG


PC270197.JPG


PC270199.JPG


PC270200.JPG


PC270201.JPG
Pokaż wszystkie (9) ›
 

mia030
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów