Wpisy oznaczone tagiem "migdały" (34)  

monsterka321
 
Dzisiaj wasz Orzech opowie wam bajkę o orzechach! W końcu coś o mojej rodzinie hyhyhy.

*MIGDAŁY*
Czyli nasiona migdałowca to najszlachetniejsze z orzechów i dlatego nadaje się im tytuł „króla orzechów”. Sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich NNKT regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a także działają przeciwdepresyjnie. Migdały powinny się znaleźć w diecie na mocne włosy i paznokcie, gdyż są skarbnicą witamin z grupy B.
migdaly.png



*ORZECHY WŁOSKIE*
Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla uczących się. Naukowcy wciąż to jeszcze badają, ale wiadomo już, że kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe – wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. A oba znajdują się w orzechach włoskich. W różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych można ratować się odwarem z liści albo domowej roboty nalewką z zielonych orzechów. Dzięki swoim właściwościom wyciąg z orzechów znaleźć można w wielu kosmetykach do pielęgnacji włosów oraz cery.
orzechy-włoskie.jpg



*ORZECHY LASKOWE*
Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Orzechy laskowe są skarbnicą potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawierają sporo błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą poziom tego "dobrego". Witaminy z grupy B są odpowiedzialne także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawę pamięci i sprawne myślenie. Poza tym udowodniono, że orzechy, także te laskowe, obniżają poziom cukru we krwi.
orzech_laskowy.jpg



*PISTACJE*
Pistacje (orzechy pistacjowe) wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych orzechów. Ze wszystkich orzechów to właśnie one zawierają najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Zawierają również substancje wspomagające pracę oczu. Zmieszają ryzyko rozwoju raka (zwłaszcza płuc i prostaty). Posiadają sporo żelaza, w związku z tym mogą się znaleźć w jadłospisie osób chorych na anemię. Pistacje wyróżniają się także zawartością witamin z grupy B, które przede wszystkim poprawiają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają.
pistacje_luz1.jpeg


*ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE, FISTASZKI)*
Mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów - 25g/100g. Witamina B3 przede wszystkim wspomaga układ nerwowy - koi nerwy, łagodzi stres, ułatwia zasypianie itp. Poza tym fistaszki są skarbnicą potasu, który pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym. Poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą stres, w związku z tym są polecane osobom, które wykonują intensywny wysiłek umysłowy, oraz seniorom, tym bardziej, że badania naukowe sugerują, że fistaszki mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
orzeszki550.jpeg

Większość informacji pochodzi ze strony poradnikzdrowie.pl

Nie będę wymieniać wszystkich rodzajów orzechów, podałam tylko te najpopularniejsze. Dowiedzieliście się czegoś nowego? Jakie orzechy lubicie najbardziej? Ja pistacje i orzechy laskowe ♥
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (10) ›
 

ebook-dla-dzieci
 
Autor: Ewa Nowak  

Hania, Laura, Olga, Karolina to współczesne nastolatki z różnych stron Polski, ale z bardzo podobnymi problemami. Ich doświadczenia pokazują, jak ważna jest akceptacja rówieśników oraz jaki wpływ na życie młodych ludzi mają relacje z rodzicami.


Szczegóły publikacji:
czytajnas.nextore.pl/(…)niebieskie_migdaly_p91716.x…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "dla dzieci i młodzieży", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-dla-dzieci-i-mlodziezy.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

blogittness
 
Nie lubicie brokuł? Ich zapach i smak Was odstrasza? Jednak to warzywo jest naprawdę zdrowe i bogate w składniki odżywcze.

Brokuły posiadają naprawdę dużą ilość witaminy C –  200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Brokuły są także bogate w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Roślina ta jest także bogata w magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie serca oraz przewodzenie impulsów nerwowych.

Brokuły posiadają również selen, który pozwala chronić przed rakiem prostaty, a także zawierają sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów oraz raka żołądka. Sulforafan ma także korzystny wpływ na oczy, ponieważ usuwa szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.


Brokuły są niskokaloryczne, a w ich składzie znajdziemy spore ilości błonnika pokarmowego. Dlatego warzywa te polecane są osobom dbającym o linię i odchudzającym się.


Tak, jak wspomniałam wcześniej, bardzo dużo osób unika brokułów przez ich specyficzny zapach, który wydzielają podczas gotowania. Aby go uniknąć można dodać do wody kilka łyżek mleka lub skórkę chleba i problem znika. Korzyści zdrowotne po takim posiłku – nieocenione.

W tytule posta widnieje słowo "pomysł". Tak. Dziś wrzucę Wam mój, a raczej mojej mamy, pomysł na podanie brokułów.
6tag-1366611262-855064885180218432_1366611262.jpg


Brokuły kroimy tak aby został nam sam kwiatostan. Wrzucamy do gotującej wody (tak jak pisałem, jeśli ktoś nie znosi zapachu dodać kilka łyżek mleka bądź skórkę chleba). W tym czasie do miseczki wlewamy jogurt. Do jogurtu dodajemy odrobinę czosnku startego bądź w przyprawie, szczyptę cynamonu, łyżkę stołową miodu i łyżkę stołową ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy brokuły się ugotują przekładamy je do naczynia i posypujemy serem mozzarella. Można przykryć aby ser się lekko rozpuścił. Następnie polewamy całość przygotowanym sosem i posypujemy uprażonymi migdałami :) Smacznego :D
  • awatar Ch!c G!rl: mniam
  • awatar blogittness: @Ch!c G!rl: Przepis wymyślony przez moją mamę :) Naprawdę polecam :D
  • awatar Ch!c G!rl: pozdrów w takim razie swoją Mamę i pogratuluj pomysłu, na pewno skorzystam i zrobię :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

poisonprincess
 
Niedawno mama kupiła formę do tart. Jako pierwszą wykonałam tartę jabłkową. Foremka zdała pomyślnie tą próbę, a ciasto zadowala kubki smakowe^^


1 jajko
100 g migdałów mielonych
100 g cukru
200 g masła
400 g mąki tortowej
5 dużych jabłek
50 g cukru brązowego
1 łyżka śmietanki 18%
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę połączyć z cukrem i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać jajko i migdały, ugnieść  gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, ponakłuwać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 180 C.

Zetrzeć 3 jabłka na tarce z dużymi oczkami, wrzucić do rondelka, wsypać cukier, cynamon, dolać śmietanki i miodu. Dusić przez 5 minut, aż jabłka zmiękną. Ciasto wyjąć z lodówki i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Obierać 2 jabłka i pokroić w cieniutkie łódeczki. Następnie przełożyć uduszone jabłka na spód ciasta a z wierzchu ułożyć pokrojone plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika na 45 minut, aż brzegi ciasta będą brązowo-złote.

Smacznego! :)
Zdjęcie0673_mini.jpg


Zdjęcie0674_mini.jpg
 

poisonprincess
 
Ciasto à la sernik, bo masa serowa zrobiona z serka kanapkowego, oblanego frużeliną jagodową *.*


Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
pół kostki zimnego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko

Masa serowa:
170 g kremowego serka, np. Philadelphia
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże jajko

Masa jagodowa:
1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej
1/4 szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

Ponadto:
pół szklanki płatków migdałowych

Jagody wsypać do garnuszka i zagotować z sokiem. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając przez około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać do uzyskania "kruszonki" . Odsypać pół szklanki, a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i zmiksować.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto, wygładzić powierzchnię.
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni, na nim rozłożyć masę owocową.
Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ozłocona.

Smacznego :)

Zdjęcie0538_mini.jpg


Zdjęcie0542.jpg
  • awatar Fourteen after five : super blog tylko zazdrościć<333 mam prośbe , bo na swoim blogu mam wykreślankę i czy mogłabyś zagłosować to jest dla mnie ważne bym była bardzo wdzięczna gdybyś zagłosowała
  • awatar Kiedyś będzie nas więcej...: Znów mi smaku narobiłaś :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

poisonprincess
 
150 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną). Lekko przestudzić.

Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, wymieszać.

Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować (tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zwarzyła). Wsypać migdały i wymieszać.

Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.


200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej.

Schłodzone trufle zanurzać z czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia. Dowolnie udekorować, schłodzić.

Smacznego (:

Zdjęcie0505.jpg


Zdjęcie0509.jpg
  • awatar jucypotter: Smacznie wyglądają :) Pozdrawiam :*
  • awatar asia3544: To musi byc pyszne :D Fajne przepisy :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

poisonprincess
 
220 g mąki pszennej
120 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g)
2 żółtka
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.

Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego (:


Zdjęcie0501.jpg


Zdjęcie0503.jpg
  • awatar Agatsi: Mmm , ale narobiłaś ochoty pycha :)
  • awatar onca: A idź! Kusisz tylko tymi smakołykami :P
  • awatar gość: @Bellum: a pójdę i zaprezentuję nowe :3
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 
Co mamy? Mamy maj. Sezon na rabarbar uważam za otwarty! Na pierwszy ogień idą proste muffinki.

DSC_3786.JPG

*SKŁADNIKI*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 2 łodygi rabarbaru, tj. około 200g (obrać i pokroić na kawałki ok. 2cm)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki słupków migdałowych (lub płatków)
- cukier puder do posypania

DSC_3787.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre łączymy w osobnych miskach, a następnie mokre wlewamy do suchych i dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po kopiastej łyżeczce ciasta, a następnie po 2 kawałki rabarbaru i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Na wierzchu układamy małe kosteczki rabarbaru, posypujemy migdałami i brązowym cukrem.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_3793.JPG

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

DSC_3798.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar ahapriceless: Kocham babeczki w każdej postaci :) Ostatnio zrobiłam takie z brokułami i żółtym serem .
  • awatar Olijka: pycha;d
  • awatar lajnastyle: piękne...jakoś nie używam w kuchni rabarbaru, może czas zacząć:)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

tasteofjoy
 

*Dax Cosmetics, Perfecta Beauty Mask, Odżywcza maseczka na twarz szyję i dekolt `Słodkie migdały + miód.*

P1000804.JPG


*Opis produktu*

Odżywcza maseczka polecana do codziennej pielęgnacji skóry, zwłaszcza szarej i zmęczonej, bez ograniczenia wieku. Zawiera ekstrakt z miodu i dzikich kwiatów bogaty w minerały i witaminy  C, B1, B2, który wygładza, poprawia mikrokrążenie i napięcie skóry oraz nadaje cerze ładny kolor. Dodatkowo kompleks witamin A, E, F, B5 i B6 oraz zestaw 21 naturalnych aminokwasów energetyzuje i nawilża komórki skóry oraz przeciwdziała procesowi ich starzenia. Oleje z dzikiego szafranu i słodkich migdałów zmiękczają i uelastyczniają skórę pozostawiając ją aksamitnie gładką.

*Sposób użycia*

Nałożyć grubą warstwę na oczyszczoną skórę twarzy. Po 5-10 minutach nadmiar maseczki delikatnie wmasować lub usunąć wacikiem. Stosować 2-3 razy w tygodniu.

*Pojemność* 8ml


*ZALETY*

- nawilża
- natłuszcza
- wygładza
- pomaga pozbyć się suchych skórek na twarzy
- koi podrażnioną skórę
- pozostawia skórę miękką i odżywioną
- przyjemny zapach, może ciut zbyt chemiczny
- konsystencja kremowa, dobrze się rozprowadza
- wydajna (wystarczy na min. 2 użycia)
- ogólnie skład przyzwoity dla cery suchej, ja mam mieszaną w kierunku tłustej więc przy regularnym stosowaniu mogłoby być różnie

*WADY*

- może zapychać (parafina w składzie)
- krótkotrwałe działanie


Osobiście wolę maseczki, które zmywam, a nie pozostawiam na skórze, jednak od czasu do czasu sięgam po nią ponownie i jestem zadowolona. Polecam.

:)
  • awatar BlackkPrincess: polecam :)
  • awatar locus: mega mega mega !!!
  • awatar Borusiowa: Wrzuciłam kiedyś kilka maseczek tej firmy do koszyka, ale czekają na swoją kolej :-) Też wolę zmywać :-)
Pokaż wszystkie (10) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 500g filetów z piersi kurczaka (bez skóry i kości) pokrojonych w wąskie paski
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- 150g migdałów zblanszowanych
- 1,5 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku rozdrobniony
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 200g różyczek brokułu, zblanszowanych

*PRZYGOTOWANIE*
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Wrzucamy do miski.
Przygotowujemy: 3 łyżeczki mąki kukurydzianej, pół łyżeczki przyprawy 5 smaków i pół łyżeczki soli.
Wsypujemy mąkę, przyprawę 5 smaków i sól do mięsa i mieszamy.
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie zdejmujemy z migdałów napęczniałą skórkę.
Wok zalewamy ok 2cm oleju i rozgrzewamy go. Następnie wrzucamy do oleju migdały i smażymy je aż się zarumienią.
Zarumienione migdały wyjmujemy z woka i odsączamy:
Imbir obieramy zwykłą łyżką, kroimy drobno. Czosnek (ząbek) kroimy drobno.
Imbir i czosnek wrzucamy do rozgrzanego oleju, trzymamy minutę i dodajemy kilka pasków mięsa.
Podsmażamy mięso na złoty kolor i wyjmujemy z woka. I tak porcjami podsmażamy całe mięso.
Po wyjęciu ostatniego usmażonego mięsa z woka usunęłam nadmiar oleju i ponownie wrzuciłam mięso do woka.
Nie miałam wina (nad czym ubolewam), więc je pominęłam. Dolewamy do mięsa łyżeczkę sosu sojowego, mieszamy.
Wsypujemy do mięsa łyżeczkę cukru. Mieszamy.
2 łyżki mąki kukurydzianej rozprowadzamy w wodzie.
Wlewamy mąkę w wodzie do woka, mieszamy.
Teraz dwa składniki: wrzucamy brokuły do woka.
Dorzucamy usmażone migdały. Mieszamy.
Podajemy z ryżem.

DSCF5523.JPG

Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/(…)piers-z-kurczaka-w-woku…
 

chlopzroztocza
 
Zbiory migdałów w Hiszpanii w sezonie 2012/2013 wyniosą około 51 322 tony, donosi German Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI). To o 13% więcej niż w poprzednim sezonie i 27% powyżej średniej z ostatnich lat. produkcja.rolnicy.com/(…)hiszpania-zbiory-migdalow-…

(Trwa ładowanie załączników…)

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
5 jajek
1 szkl. wody
1 szkl oleju
aromat migdałowy
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia :)
P1010846.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
Do miski wbijamy 5 całych jajek :)
P1010847.JPG

Ubijamy na puszystą pianę i dodajemy cukier,cukier waniliowy,aromat,proszek do pieczenia, wode i olej :)
P1010849.JPG

Gdy cukier jest niewyczuwalny przesiewamy mąkę wsypujemy do miski i nadal mieszamy :)

P1010850.JPG

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie *równe* części :)

do jednej dodajemy 3 łyżki mąki :
P1010857.JPG

Do drugiej 3 łyżki kakao :
P1010856.JPG


Tak przygotowane masy wlewamy naprzemiennie do tortownicy. Efekt końcowy powinien być mniej więcej taki :)
P1010858.JPG

*wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyciągamy takie cuś*
P1010859.JPG

Ja dodatkowo posmarowałam to polewą i posypałam migdałami :)
P1010861.JPG


P1010865.JPG

Przepis pochodzi od *challenge ;)*
dika94.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
Ciasto:

* 4 jaja
* 1 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 1 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju

Masa migdałowa [lub orzechowa ;)]

* 20 dag cukru
* 20 dag margaryny
* 20 dag płatków migdałowych / drobno posiekanych orzechów
* opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo około 5 - 6 średnich jabłek, w zależności od preferencji.

*PRZYGOTOWANIE*
Przygotowanie
1. Jajka ubić z cukrem.
2. Dodać mąkę, a następnie pozostałe składniki.
3. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka [obtoczone wcześniej w mące].
4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni, przez ok 50 minut.

Masa migdałowa:

1. Rozpuścić margarynę.
2. Dodać cukier, a następnie migdały.
3. Powstałą masę nałożyć na ciasto, 15 minut przed końcem pieczenia.


bar.jpg


Przepis pochodzi od *Rzo*
justynat87.pinger.pl
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

mb858
 
PB220021.JPG

Pewnie, że dobrze jest zjeść ciepłą szarlotkę, czy kojący sernik..ale czy zawsze mamy na to czas? Myślę, że nie, albo czy zawsze pieczenie całej blachy to dobry pomysł, gdy jesteśmy same w domu? Różnie bywa, dlatego dziś proponuje deser, prosty, łatwy, smaczny. Zdecydowanie polecam  na jakąś okazję, ale i bez okazji.

PB220011.JPG

Potrzebujemy pierników, lub korzennych herbatników, które kruszymy na miazgę. Wsypujemy je na patelnię z solidną łyżką masła. I taką oto"papką"wykładamy spód szklanych pojemników. Ja użyłam szklanek do whisky :)

PB220013.JPG

I kolejno układamy warstwy.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, na to migdały (mogą być pistacja, lub jakiekolwiek ulubione orzechy).

PB220012.JPG


PB220013.JPG

Na to jakieś owoce, ja użyłam śliwek w rumie, przykrywamy ostatnią warstwą mascarpone i ozdabiamy gorzką czekoladą.
PB220016.JPG


PB220019.JPG



Na prawdę smacznego!
Magda :)
PB220020.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

delamo.pl
 
Luksusowe, wiszące kolczyki - migdały wykonane z kryształów Swarovskiego oraz srebra. Pięknie błyszczą i przykuwają uwagę. Elegancki dodatek do wieczorowej kreacji.. Więcej zdjęć tutaj www.delamo.pl/kolczyki-kolczyki-almond-2-nr894.html
 

mb858
 

P7140629.JPG

Kochani, słowo wytłumaczenia...nie ma mnie z Wami, tak często, jak zakładałam. Okazuje się, że moja aktywność zawodowa zwiększyła się szybciej, niż zakładałam. A zakładanie własnej działalności...to zabieranie czasu poczciwym ludziom, takim, jak ja :) Dlatego wieczorami oglądam Wasze wpisy, staram się komentować...a gotuję teraz i tak tylko w weekendy, dlatego tak też będą się pojawiać wpisy. Mam nadzieję, że wyjaśniłam choć trochę Wasze zapytania, co do mojej nieobecności :)

To na przeprosiny dla kogoś mi bliskiego...za mój brak czasu...więc Wam też się należy!

Znacie to już pewnie na pamięć :)

P7140630.JPG

Ciasto francuskie pieczemy, na to wysypujemy płatki migdałowe, ciapiemy po trochu powidłami- ja użyłam śliwkowych z rumem.

P7140632.JPG

Na to wszystko schłodzona bita śmietana i maliny. Całość oblałam delikatnie sosem czekoladowym.
!5 min roboty, a przeprosiny udane :)

P7140631.JPG


A Wy dajecie się łatwo przeprosić, czy jesteście wymagający?
  • awatar Czekoladowa Dalia: mnie trzeba długo przepraszać :D ale za takie ciacho wybaczam :)
  • awatar LaDolceVita: Proszę zapakować na wynos! Pychotka!
  • awatar RAF.: a na dole to kruche czy francuskie?
Pokaż wszystkie (5) ›
 

dourody
 
DoUrody.pl: Zadbaj o swoją wysuszoną skórę i zniszczone włosy jednym, naturalnym kosmetykiem - olejkiem migdałowym. Pomoże Ci przywrócić blask i nawilżenie, przekonaj się sama: www.dourody.pl/olej_migdalowy_naturalny_sposob_n… #migdały #uroda #olejek #pielęgnacja
 

 

Kategorie blogów